Tietojenkalasteluviestien, väärennettyjen tukipuheluiden ja muiden huijausten tunnistaminen ja välttäminen

Nämä vinkit auttavat sinua välttämään huijauksia ja antavat toimintaohjeet, jos epäilet, että Apple ID:si on jonkun muun tiedossa.

Tietojenkalastelulla tarkoitetaan vilpillisiä yrityksiä hankkia sinulta henkilökohtaisia tietoja. Huijarit käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja, kuten tekaistuja sähköposti- ja tekstiviestejä, harhaanjohtavia ponnahdusmainoksia, väärennettyjä latauksia, kalenterin roskapostia ja jopa väärennettyjä puheluita, saadakseen sinut jakamaan henkilökohtaisia tietojasi, kuten Apple ID:si salasanan tai luottokorttitietosi.

Jos saat epäilyttävän sähköpostiviestin, joka näyttää olevan peräisin Applelta, välitä se osoitteeseen reportphishing@apple.com.

Lisää Macissa lisätietoja valitsemalla sähköpostiviesti ja sitten Viesti-valikosta Välitä liitteenä.

Tietojenkalastelun ja muiden huijausten välttäminen

Jos näet verkon selailun aikana viestin, jonka mukaan iPhonessasi, Macissasi tai muussa Apple-laitteessasi on virus, tai jos sinulle soittaa joku, joka väittää olevansa Applelta ja pyytää käyttäjätunnustasi ja salasanaasi, olet todennäköisesti huijauksen kohteena. Tässä on muutamia asioita, joilla voit välttää ongelmat.

• Suojaa Apple ID:si. Käytä kaksiosaista todennusta, pidä yhteystietosi aina turvassa ja ajan tasalla äläkä koskaan jaa Apple ID:si salasanaa tai vahvistuskoodeja kenenkään kanssa. Apple ei koskaan pyydä näitä tietoja tuen antamista varten.
  • Lue, miten voit tunnistaa App Store- tai iTunes Store -ostojasi koskevat aidot Applen sähköpostiviestit.
  • Älä koskaan käytä App Storen, iTunesin ja Apple Storen lahjakortteja muun tyyppisten maksujen suorittamiseen.
  • Jos lähetät tai vastaanotat rahaa Apple Paylla (vain Yhdysvalloissa), suhtaudu siihen kuin muihin yksityisiin maksutapahtumiin.
  • Lue, miten voit suojata Apple-laitteesi ja tietosi.
  • Älä yleisesti ottaen koskaan jaa henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokorttinumeroita, paitsi jos pystyt varmistamaan, että vastaanottaja on se, joka hän väittää olevansa.
  • Älä seuraa epäilyttävissä tai odottamattomissa viesteissä olevia linkkejä tai avaa tai tallenna niissä olevia liitteitä.
  • Jos olet epävarma jostakin pyynnöstä tai viestistä tai jos sinun on päivitettävä jollakin yrityksellä olevat tietosi, ota yhteyttä suoraan yritykseen.

Jos epäilet, että Apple ID:täsi käytetään luvattomasti tai että olet antanut salasanasi tai muita henkilökohtaisia tietoja huijaussivustossa, vaihda Apple ID:si salasana välittömästi.

Jos saat epäilyttävän sähköpostin tai viestin

Huijarit kopioivat luotettavien yritysten sähköposteja ja tekstiviestejä, joiden avulla he yrittävät saada sinut antamaan henkilökohtaisia tietoja ja salasanoja. Voit tunnistaa huijaukset näiden tuntomerkkien avulla:

• Lähettäjän sähköpostiosoite tai puhelinnumero ei vastaa yrityksen nimeä, josta viestin sanotaan olevan lähetetty.
  • Sinuun otetaan yhteyttä käyttämällä eri sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa kuin minkä olet yritykselle antanut.
  • Viestin linkki näyttää oikealta, mutta URL-osoite ei vastaa yrityksen verkkosivustoa.*
  • Viesti näyttää huomattavasti erilaiselta kuin ne, joita olet aikaisemmin saanut yritykseltä.
  • Viestissä pyydetään henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokortin numeroa tai tilin salasanaa.
  • Viesti on lähetetty pyytämättä ja sisältää liitteen.

Ilmoita epäilyttävistä sähköposteista ja viesteistä:

• Jos saat tietojenkalastelusähköpostiviestin, joka on tehty näyttämään Applen lähettämältä, lähetä se osoitteeseen reportphishing@apple.com. Jos välität viestin Macissa Mailista, liitä mukaan otsaketiedot valitsemalla viesti ja sitten Viesti-valikosta Välitä liitteenä.
  • Voit ilmoittaa iCloud.comin, me.comin tai mac.comin Saapuneet-kansioosi tulevasta roskapostista tai muista epäilyttävistä sähköpostiviesteistä lähettämällä ne osoitteeseen abuse@icloud.com.
  • Voit ilmoittaa iMessagen kautta saamistasi roskaposteista tai muista epäilyttävistä viesteistä napauttamalla viestin alla Ilmoita roskapostista. Voit myös estää ei-toivotut viestit ja puhelut.

Jos selaimessasi näkyy ärsyttäviä ponnahdusikkunoita

Jos näet internetin selaamisen aikana ponnahdusikkunan tai ilmoituksen, jossa sinulle tarjotaan maksuton palkinto tai sinua varoitetaan laitteessasi ilmenneestä ongelmasta, älä usko sitä. Tämän tyyppiset ponnahdusikkunat ovat yleensä vilpillisiä mainoksia, joiden tarkoituksena on huijata sinua antamaan huijaajalle henkilökohtaisia tietoja tai rahaa.

Älä soita numeroon tai seuraa linkkejä palkinnon lunastamista tai ongelman korjaamista varten. Ohita viesti ja siirry pois sivulta tai sulje koko ikkuna tai välilehti.

Jos sinua pyydetään lataamaan ohjelmisto

Ole erittäin varovainen, jos lataat sisältöä internetistä. Jotkin internetissä olevat lataukset eivät ehkä sisällä ohjelmistoa, jonka ne väittävät sisältävän, tai niissä voi olla ohjelmistoja, joita et odottanut tai halunnut. Näihin kuuluvat myös apit, jotka pyytävät sinua asentamaan määritysprofiileja, joilla voidaan sitten hallita laitettasi. Jos tuntematon tai ei-toivottu ohjelmisto asennetaan, siitä voi tulla tunkeileva ja ärsyttävä, ja se voi jopa vahingoittaa Maciasi ja varastaa tietosi.

Voit välttää ei-toivotut, väärennetyt tai haitalliset ohjelmistot asentamalla ohjelmiston App Storesta tai hankkimalla sen suoraan kehittäjän sivustosta. Lue, miten voit avata ohjelmistot turvallisesti Macissa tai poistaa ei-toivotut määritysprofiilit iPhonesta, iPadista tai iPod touchista.

Epäilyttävät puhelut tai puhepostit

Huijarit voivat väärentää oikeita yritysten puhelinnumeroita ja käyttää imartelua tai uhkauksia painostaakseen sinut antamaan heille tietoja, rahaa ja jopa iTunes-lahjakortteja. Jos saat pyytämättömän tai epäilyttävän puhelun joltakulta, joka väittää olevansa Applelta, lopeta puhelu.

Voit ilmoittaa vilpillisistä teknisen tuen puheluista Yhdysvaltain kauppakomissiolle (vain Yhdysvalloissa) osoitteessa www.ftccomplaintassistant.gov tai paikallisille viranomaisille.

Jos hyväksyit epäilyttävän kalenterikutsun

Jos saat pyytämättömän tai epäilyttävän kalenterikutsun Mailissa tai Kalenterissa, voit ilmoittaa sen olevan roskapostia iCloudissa.

Voit poistaa jo hyväksymäsi kutsun napauttamalla tapahtumaa ja napauttamalla sitten Hylkää tai Poista tapahtuma. Jos olet tahattomasti tilannut kalenterin, jota et halunnut, avaa Kalenteri-appi, napauta Kalenterit ja tarkista, onko siellä tuntematon tai epäilyttävä kalenteri. Napauta kalenteria, vieritä sitten alas ja napauta Poista kalenteri.

*Voit vahvistaa linkin kohteen Macissa pitämällä osoitinta linkin päällä, jolloin URL-osoite tulee näkyviin. Jos et vieläkään näe URL-osoitetta Safarin tilapalkissa, valitse Näytä > Näytä tilapalkki. Kosketa ja pidä linkkiä painettuna iOS-laitteessasi.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.