Tietojenkalasteluviestien, väärennettyjen virushälytysten ja tukipuheluiden sekä muiden huijausten välttäminen

Nämä vinkit auttavat sinua välttämään huijauksia ja antavat toimintaohjeet, jos epäilet, että Apple ID:si on jonkun muun tiedossa.

Jos näet verkon selailun aikana viestin, jonka mukaan iPhonessasi, Macissasi tai muussa Apple-laitteessasi on virus, tai jos sinulle soittaa joku, joka väittää olevansa Applelta ja pyytää käyttäjätunnustasi ja salasanaasi, olet todennäköisesti huijauksen kohteena.

Huijarit käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja, kuten tekaistuja sähköpostiviestejä, ponnahdusmainoksia, tekstiviestejä ja jopa puheluita, saadakseen sinut jakamaan henkilökohtaisia tietojasi, kuten Apple ID:si salasanan tai luottokorttitietosi. Seuraavien tietojen avulla voit suojata tilisi ja välttää huijaukset.

Suojaa Apple ID:si

Älä koskaan jaa Apple ID:si salasanaa tai tilapäisiä vahvistuskoodeja kenenkään kanssa. Apple ei milloinkaan kysy sinulta näitä tietoja tukea antaessaan.

Suojaa Apple ID:si kaksiosaisella todennuksella. Lue lisää turvallisuudesta ja Apple ID:stä.

Jos Apple ID:täsi on mielestäsi käytetty luvattomasti, vaihda salasanasi välittömästi.

Vältä huijauksia, kun lähetät ja vastaanotat rahaa Apple Payn avulla

Kun lähetät tai vastaanotat rahaa Apple Payn avulla (vain Yhdysvallat), kyseessä on tavallinen yksityinen tapahtuma kahden henkilön välillä. Voit välttää huijaukset näiden yksinkertaisten vinkkien avulla.

Ponnahdushälytykset tai -mainokset

Saatat verkkoa selatessasi nähdä ponnahdusmainoksen tai sivun, joka varoittaa ongelmasta laitteessasi. Ilmoitus saattaa jopa näyttää siltä, että sen on lähettänyt macOS tai iOS. Asia ei ole näin. Nämä hälytykset ovat ponnahdusikkunoita, joiden tarkoituksena on huijata sinut soittamaan väärennettyyn tukinumeroon tai ostamaan appi, jonka väitetään korjaavan ongelman. Älä soita numeroon. Sen sijaan siirry pois sivulta tai sulje ikkuna tai välilehti ja jatka selailua.

Epäilyttävät puhelut tai puhepostit

Huijarit väärentävät puhelinnumeroita ja käyttävät imartelua tai uhkauksia painostaakseen sinut antamaan heille tietoja, rahaa ja jopa iTunes-lahjakortteja. Varmista aina soittajan henkilöllisyys, ennen kuin annat mitään henkilökohtaisia tietoja. Jos saat odottamattoman puhelun, jonka väitetään olevan Applelta, lopeta puhelu ja ota meihin suoraan yhteyttä.

Tietojenkalasteluun liittyvä sähköposti tai tekstiviesti

Huijarit kopioivat luotettavien yritysten sähköposteja ja tekstiviestejä, joiden avulla he yrittävät saada sinut antamaan henkilökohtaisia tietoja ja salasanoja. Älä koskaan avaa epäilyttävissä tai odottamattomissa viesteissä olevia linkkejä tai liitteitä. Jos sinun tarvitsee muuttaa tai päivittää henkilökohtaisia tietojasi, ota yhteyttä suoraan yritykseen.

Voit tunnistaa tietojenkalasteluhuijaukset näiden tuntomerkkien avulla:

• Lähettäjän sähköpostiosoite tai puhelinnumero ei vastaa sen yrityksen nimeä, josta viestin sanotaan olevan lähetetty.
  • Sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi ei ole se, jonka olet yritykselle ilmoittanut.
  • Viestin aloitus on persoonaton, kuten ”Arvoisa asiakas”. Useimmat luotettavat yritykset sisällyttävät nimesi sinulle tarkoitettuihin viesteihin.
  • Linkki näyttää luotettavalta, mutta johtaa sivustolle, jonka URL-osoite ei vastaa yrityksen verkkosivustoa.*
  • Viesti näyttää huomattavasti erilaiselta kuin ne, joita olet aikaisemmin saanut yritykseltä.
  • Viestissä pyydetään henkilökohtaisia tietoja, kuten luottokortin numeroa tai tilin salasanaa.
  • Viesti on lähetetty pyytämättä ja sisältää liitteen.

Tietojenkalastelusta ja muista epäilyttävistä viesteistä ilmoittaminen Applelle

Ilmoita epäilyttävästä sähköpostiviestistä välittämällä viesti otsaketietoineen Applelle. Sähköpostiviestin välittäminen: Valitse viesti macOS:n Mailissa ja valitse tietokoneen näytön ylälaidan Viestit-valikosta Välitä liitteenä.

Apple valvoo näitä sähköpostiosoitteita, mutta et ehkä saa vastausta ilmoitukseesi.

• Jos saat sähköpostiviestin, jonka uskot olevan tietojenkalasteluyritys, joka on tehty näyttämään Applelta tulleeksi viestiksi, lähetä se osoitteeseen reportphishing@apple.com
  • Voit ilmoittaa iCloud.comin, me.comin tai mac.comin Saapuneet-kansioosi tulevasta roskapostista tai muista epäilyttävistä sähköpostiviesteistä lähettämällä ne osoitteeseen abuse@icloud.com.
  • Voit ilmoittaa iMessagen kautta saamistasi roskaposteista tai muista epäilyttävistä viesteistä napauttamalla viestin alla Ilmoita roskapostista.

* Voit vahvistaa linkin kohteen Macissa pitämällä osoitinta linkin päällä, jolloin URL-osoite näkyy tilapalkissa. Jos et näe tilapalkkia Safarissa, valitse Näytä > Näytä tilapalkki. Kosketa ja pidä linkkiä painettuna iOS-laitteessasi.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.

Julkaisupäivämäärä: Sat Nov 25 06:45:36 GMT 2017