Macin käynnistyksen yhteydessä näkyvät näytöt

Kun käynnistät Macin macOS:ään, erilaisia näyttöjä tulee näkyviin merkiksi siitä, miten Mac käynnistyy, ja niistä käyvät ilmi ongelmat, jotka saattavat estää Macin käynnistymisen.

Macin käynnistäminen

Tässä artikkelissa mainitut käynnistysnäytöt tai -jaksot saattavat olla hieman erilaisia Macin mallista, macOS-versiosta ja laiteohjelmistosta sekä valitsemistasi käynnistymisasetuksista riippuen. Esimerkki:

• Tausta saattaa olla sininen, musta tai harmaa missä tahansa käynnistyksen vaiheessa, tai se voi olla työpöytäkuva.
  • Etenemisilmaisin voi olla etenemispalkki tai pyörivä ilmaisin  Pyörivä ratas.
  • Jos käynnistät tietokoneen Windowsiin Boot Campin avulla, Mac ei näytä Apple-logoa tai muita tässä artikkelissa mainittuja näyttöjä.

Virta päälle

Kun laitat Macin virran päälle ensimmäisen kerran, näyttö on musta ja kuulet käynnistysäänen, jos Macisi on valmistettu alkuvuonna 2016 tai sitä aikaisemmin.

Mac alustaa BootROMin ja RAM-muistin. Sitten se suorittaa järjestelmän automaattisen testin (POST) ja BootROM-testin. Jos muita piippauksia tai merkkiääniä kuuluu tässä vaiheessa, se on merkki mahdollisesta laitteisto-ongelmasta, ja käynnistysprosessi pysähtyy. Jos olet lisännyt Maciin muistia, varmista, että se on asennettu oikein.

Näyttö on pimeänä

Kun järjestelmän automaattinen testi on valmis, Mac lähettää kuvasignaalin sisäisiin ja liitettyihin näyttöihin. Tässä vaiheessa käynnistystä näyttö saattaa olla mustana tai harmaana, ja näytön taustavalon pitäisi syttyä.

Jos näyttöön ei tule kuvaa hetken kuluttua, kokeile lisätä näytön kirkkautta. Jos käytät ulkoista näyttöä, varmista, että se on liitetty oikein ja päällä.

FileVault-kirjautuminen

Jos olet ottanut käyttöön koko levyn FileVault-salauksen, sinua pyydetään antamaan käyttäjätunnus ja salasana käynnistyslevyn lukituksen avaamista varten.

Apple-logo

Kun Apple-logo tulee näkyviin, se tarkoittaa, että tietokone on löytänyt boot.efi-käynnistystiedoston käynnistyslevyltä. Se kertoo Macille, missä järjestelmäkansio sijaitsee käynnistyslevyllä.

Etenemisilmaisin

Kun Mac on löytänyt järjestelmäkansion käynnistyslevyltä, näyttöön tulee etenemispalkki tai pyörivä pyörä. Se ilmaisee, että Mac lukee tiedostoja macOS:n järjestelmäkansiosta.

Kirjautumisikkuna

Jos FileVault ei ole päällä Macissa tai jos automaattinen kirjautuminen on laitettu pois päältä Järjestelmäasetuksissa, näet näytön, jossa on Macin käyttäjätilit. Kirjaudu sisään valitsemalla käyttäjätunnus ja antamalla salasana.

Työpöytä

Kun Macin käynnistyminen on päättynyt ja olet kirjautunut sisään, näet työpöytäkuvan ja Dockin.

Muita mahdollisesti näkyviä näyttöjä

Jokin seuraavista näytöistä saattaa näkyä käynnistyksen aikana, jos olet muuttanut käynnistysasetuksia tai jos Macin käynnistämisessä on ongelma.

Kysymysmerkillä varustettu kansio

Jos Apple-logon sijaan näkyy kysymysmerkillä varustettu kansio, Mac ei löytänyt paikallista tai verkkopohjaista käynnistyslevyä. Näin voi käydä, jos Käynnistyslevy-järjestelmäasetuksissa valittu levy ei ole käytettävissä. Odota muutama sekunti nähdäksesi, löytääkö Mac määrittämäsi käynnistyslevyn.

Jos kysymysmerkki näkyy edelleen odotettuasi muutaman sekunnin, käynnistä Mac Startup Managerin avulla. Valitse sitten käynnistyslevy uudelleen Järjestelmäasetuksista.

Jos kysymysmerkki näkyy ohjelmistopäivityksen asentamisen jälkeen, valitse käynnistyslevy uudelleen käyttämällä macOS:n palautustoimintoa.

Kieltomerkki

Jos näet Apple-logon sijaan ympyrän vinoviivalla, Mac ei löytänyt kelvollista järjestelmäkansiota käynnistymistä varten.

Jos kyseessä on oppilaitos- tai yrityskäytössä oleva Mac, se saattaa yrittää käynnistyä väärään macOS -versioon. Pyydä lisäohjeita organisaation IT-osastolta.

Jos kyseessä on henkilökohtainen Mac, yritä asentaa macOS macOS:n palautustoiminnolla uudelleen.

Lukkokuvake

Jos olet asettanut Maciin laiteohjelmiston salasanan, käynnistyksen yhteydessä saattaa näkyä lukkokuvake, jos yrität käynnistää Macia toiselta taltiolta, kuten ulkoisesta asemasta tai macOS:n palautustoiminnosta. Anna laiteohjelmiston salasana, jotta käynnistyminen voi jatkua.

Pyörivä maapallo

Jos Apple-logon sijaan näkyy pyörivä maapallo, Mac käynnistyy verkkopohjaiselta käynnistyslevyltä (kuten Netbootista tai Internet-palautuksesta) liitetyn tai sisäisen käynnistyslevyn sijaan. Jos et halua Macin käynnistyvän näin, sammuta se painamalla virtapainiketta pitkään. Käynnistä sitten tietokone normaalisti painamalla virtapainiketta.

Jos oppilaitos- tai yrityskäytössä oleva Mac näyttää pyörivän maapallon aina käynnistyksen yhteydessä, pyydä lisätietoja organisaation IT-osastolta. Mac yrittää ehkä käynnistyä verkkopalvelimelta. Jos kyseessä on henkilökohtainen Mac, yritä tarkistaa käynnistyslevy ja macOS käynnistämällä tietokone macOS:n palautustoiminnolla.

Akkukuvake

Jos näyttöön tulee akkukuvake Apple-logon sijaan, Mac-kannettavan akun varaus on liian vähissä käynnistymistä varten. Lataa Macin akku liittämällä tietokoneeseen virtalähde ja kokeile sitten käynnistää tietokone uudelleen.

PIN-koodi

Jos lukitset Macisi Etsi Macini -toiminnon avulla, käynnistyksen yhteydessä näkyy lukittu näyttö, joka avataan neli- tai kuusinumeroisella koodilla. Macin käynnistyminen ei jatku, ennen kuin olet antanut asettamasi koodin.