Applen kannettavat: MagSafe-virtalähteiden vianmääritys

Tässä artikkelissa kerrotaan seuraavien MagSafe-virtalähteeseen liittyvien oireiden vianmäärityksestä.

• Virtalähde ei lataa tietokonetta.
  • Virtalähteen liittimen merkkivalo ei syty, kun virtalähde kytketään tietokoneeseen.
  • Virtalähde lataa tietokonetta vain ajoittain.
  • Virtalähteen valkoinen eristys irtoaa MagSafe-liittimen magneettisesta päästä.
  • Virtalähteen tai tietokoneen MagSafe-liittimessä on roskaa.
  • Näet kipinöintiä.
  • Virtalähteen tai tietokoneen MagSafe-liittimen nastassa on ongelma.

Applen virtalähteissä on erilaisia liittimiä. Selvitä virtalähteesi tyyppi alla olevien esimerkkien avulla ennen lisävianmääritystä.

L-muotoinen virtalähdeL-muotoinen virtalähde
Pyöreä liitin MagSafen T-muotoisen virtalähteen liitin MagSafen L-muotoisen virtalähteen liittimet MagSafe 2 -liitin

Huomautukset

• Jos saat vaihdossa MagSafe-virtalähteen, jossa on MagSafen L-muotoinen liitin, kun sinulla aiemmin oli MagSafen T-muotoinen liitin, L-muotoinen virtalähde on täysin yhteensopiva Apple-tietokoneesi kanssa.
  • MagSafe 2 -virtalähde ei ole yhteensopiva sellaisten Applen tietokoneiden kanssa, joissa käytetään tavallisesti T- ja L-muotoisia MagSafe-virtalähteitä.
  • T- tai L-muotoista MagSafe-virtalähdettä voi käyttää MagSafe 2 -portilla varustetun tietokoneen kanssa MagSafe–MagSafe 2 -sovittimen avulla.
  • MagSafe-liittimessä ja Mac-kannettavan MagSafe-portissa on magneetti, joka saattaa poistaa tietoja luottokortilta tai muista magneettisista laitteista. Pidä magneettiset tallennusvälineet kaukana MagSafe-liittimen päästä ja MagSafe-portista, jotta voit suojata tietosi.

Vianmääritys

Seuraavien vaiheiden avulla voit määrittää ongelman syyn ja selvittää, mitä ratkaisuja siihen on.

Jos näkyy kipinöintiä

Kun kytket virtalähteen pistorasiaan, saatat joskus nähdä kipinöitä. Tämä on yleensä normaalia ja voi tapahtua kytkettäessä mitä tahansa sähkölaitetta jännitteiseen pistorasiaan. Jos kipinä tulee muualta kuin pistokkeen piikeistä, jos virtalähteessä on vaurioita tai värin muutoksia tai jos kipinöinti muuten huolestuttaa sinua, ota yhteys Appleen.

Virtalähteen ongelmien vianmääritys

1. Varmista, että käytössä on toimivaksi havaittu pistorasia.

Varmista, että käyttämäsi pistorasia toimii oikein. Kytke toimivaksi havaittu laite, kuten lamppu, televisio tai kello, ja varmista, että se toimii oikein.

2. Varmista, että virtalähteen wattiteho vastaa kannettavan tietokoneen vaatimuksia.

Valitse käyttämällesi Applen kannettavalle tietokoneelle sopiva virtalähde. Virtalähde voi olla wattiteholtaan tehokkaampi, mutta vähemmän tehokkaan mallin käyttö voi johtaa käyttöongelmiin.

3. Tunnista kohinaongelmat.

Irrota virtalähde pistorasiasta, anna sen olla 60 sekuntia ja kytke se sitten uudelleen pistorasiaan.

• Jos virtalähde toimii 60 sekunnin "levon" jälkeen, sähköverkossa on todennäköisesti kohinaongelma. Virtalähde on siinä tapauksessa nollattava ajoittain toistamalla edellä kuvattu lepotoimenpide. Ongelma syntyy, kun virtalähteen ylijännitesuojaus havaitsee taustakohinaa ja kytkee virtalähteen pois käytöstä.
    • Eräitä mahdollisia kohinan lähteitä ovat virranrajoittimella varustetut lamput, jääkaapit tai pienoisjääkaapit, jotka ovat samassa sähköpiirissä kuin tietokone. Häiriötä ei ehkä aiheudu, jos virtalähde kytketään UPS-laitteeseen tai toiseen piiriin.
    • Jos virtalähde ei käyttäydy samalla tavalla kytkettynä toimivaksi havaittuun pistorasiaan, sitä ei tarvitse vaihtaa.
  4. Tarkista, että virtalähde on paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto.

Virtalähde voi kuumentua normaalikäytössä, sillä käytön aikana syntyvä lämpö säteilee virtalähteen kotelosta. Liitä virtalähde aina suoraan pistorasiaan tai sijoita se lattialle paikkaan, jossa ilma vaihtuu hyvin. Jos käytät MagSafe-virtalähdettä paikassa, johon tulee huonosti ilmaa (esimerkiksi sohvalla tai paksun maton, vuodevaatteiden tai tyynyn päällä), tai jos virtalähteen päällä on peitto tai jokin muu eristävä materiaali, virtalähteestä voidaan automaattisesti katkaista virta, jotta se ei vahingoitu. Virtalähde voi tällöin olla edelleen melko lämmin, ja sen tulee antaa jäähtyä ennen käsittelyä.

5. Tarkista mahdolliset virtapistokkeen ("ankanpääliittimen") tai kaksi- tai kolmipiikkisen virtajohdon ongelmat.

Jos käytät virtapistoketta ("ankanpääliitintä") virtalähteen kanssa, vaihda se laitteen mukana toimitettuun kaksi- tai kolmipiikkiseen virtajohtoon. Jos käytät kaksi- tai kolmipiikkistä virtajohtoa, vaihda se virtapistokkeeseen. Molemmat liittimet voidaan kytkeä helposti virtalähteeseen alla olevan kuvan mukaisesti.

• Jos virtalähde nyt lataa tietokonetta ja MagSafe-liittimen merkkivalot palavat, alun perin käytössä ollut "ankanpääliitin"-virtapistoke tai virtajohto ei enää toimi. Kyseisen liittimen käyttö pitäisi lopettaa, kunnes vaihtoliitin on hankittu. Lue lisäohjeita tämän artikkelin lopussa olevasta Lisätietoja-osiosta.
    • Jos merkkivalot eivät pala tai jos virtalähde ei vieläkään lataa tietokonetta, jatka vianmääritystä tämän artikkelin ohjeiden mukaisesti. Tarkista, ettei virtalähteessä ole rasitusongelmia, etteivät piikit ole vääntyneitä tai liittimet likaisia.

Seuraavassa on vinkkejä, joiden avulla virtapistoke tai kolmipiikkinen virtajohto toimii parhaiten:

• Ennen kuin käytät virtalähdettä virtapistokkeen tai kolmipiikkisen johdon kanssa, varmista, että pistokkeessa ei ole vieraita materiaaleja tai likaa, jota on voinut kerääntyä edellisen käyttökerran jälkeen.
    • Tarkista virtapistoke tai kolmipiikkinen virtajohto säännöllisesti tämän artikkelin ohjeiden mukaan varmistaaksesi, että se on toimintakunnossa.
    • Kun laitat virtalähteen säilytykseen, varmista, että virtapistokkeen piikit on taitettu.
    • Kun käytät virtapistoketta, aseta se kunnolla piikit taitettuna virtalähteeseen. Napsauta sitten virtapistokkeen virtapiikit kokonaan ojennettuun asentoon, ennen kuin kytket virtalähteen pistorasiaan.

Jos havaitset jonkin seuraavista seikoista, lopeta virtapistokkeen tai kolmipiikkisen virtajohdon käyttö:

• Virtapistokkeen piikit ovat taipuneet (älä suorista taipunutta piikkiä).
    • Virtapistokkeen piikit eivät lukitu paikoilleen (vain virtapistoke).
    • Virtapistokkeen piikit hölskyvät puolelta toiselle, kun ne on lukittu auki-asentoon, tai kolmipiikkisen johdon piikit vaikuttavat löysiltä.
    • Virtapistokkeen piikeissä on mustia jälkiä tai muita näkyviä vaurioita.
    • Virtalähde ei anna virtaa tai virrantulo on katkonaista, kun virtalähde on kunnolla kytketty toimivaksi tiedettyyn pistorasiaan.
    • Kolmipiikkisen virtajohdon eristyksessä on näkyviä kulumia tai murtumia.
    • Virtapistokkeesta tai kolmipiikkisestä johdosta kuuluu poksahduksia.
  6. Tarkista rasitusongelmat.

Rasitusongelmasta on kyse, kun tasavirtajohto (ohut johto, joka liittää MagSafe-liittimen virtalähteeseen) irtoaa MagSafe-liittimen päästä tai toisesta päästä eli virtalähteen puolelta. Jatkuvassa käytössä johdon väri voi muuttua ja kumireunus voi menettää muotoaan. Toinen merkki rasitusongelmasta on virransyötön katkeilu tai merkkivalon poikkeava toiminta. Rasitusongelmaa ei voi aina havaita silmämääräisesti. Tämä voidaan usein tarkistaa vääntelemällä kaapelia edestakaisin MagSafe-liittimen lähellä ja katsomalla, välkkyykö merkkivalo (keltaisena tai vihreänä) kaapelin asennon mukaan.

Esimerkki rasitusongelmasta T-muotoisessa MagSafe-virtalähteessä.

Lisätietoja rasitusongelmien ratkaisemisesta on seuraavissa artikkeleissa:

Älä käytä virtalähteitä, joissa on rasitusvahinkoja tai joiden eristyksestä tai kumireunuksesta puuttuu osa. Älä yritä korjata virtalähteen johtoa, jos se on tässä kunnossa.

7. Tarkista, onko MagSafe-liittimissä vääntyneitä nastoja.

Joskus voit huomata, että tietokoneen MagSafe-virtalähde ei toimi oikein, koska MagSafe-liittimen piikit ovat vääntyneet.

Esimerkiksi seuraavassa kuvassa MagSafe-virtalähteen liittimen piikit ovat vääntyneet alaspäin.

Esimerkki virtalähteen maadoituspisteiden vääntymisestä. Voi olla, että virtalähde tunnistetaan, mutta se ei lataa.

Esimerkki virtalähteen tunnistuspisteen vääntymisestä. Voi olla, että virtalähde lataa, mutta sitä ei tunnisteta, ja virtalähteen merkkivalo ei pala.

Jos huomaat piikin vääntyneen, kokeile irrottaa MagSafe-virtalähde virtaportista ja kytkeä se uudelleen. Piikkien pitäisi asettua itsestään oikeaan asentoon. Jos piikki ei palaudu oikeaan asentoon, paina sitä varovasti sormella tai muulla pehmeällä naarmuttamattomalla esineellä ja katso, asettuuko piikki oikeaan asentoon. Jos näin ei käy, lue lisätietoja tämän artikkelin lopussa olevasta Lisätietoja-osiosta.

8. Tarkista MagSafe-liittimet roskien varalta ja puhdista ne.

Muista tarkistaa ja puhdistaa sekä MagSafe-virtalähteen liitin että kannettavan Apple-tietokoneesi virtaportti säännöllisesti likaisuuden ja vaurioiden varalta.

Esimerkki Apple-tietokoneen MagSafe-liittimestä, josta täytyy poistaa roskat.

Jos haluat puhdistaa Mac-kannettavasi MagSafe-portin, irrota virtalähde ensin pistorasiasta. Poista roskat hellävaraisesti pumpulipuikolla tai pehmeäharjaisella hammasharjalla. Varo, että MagSafe-porttiin ei jää puuvillakuituja. Huomautus: jos Mac-kannettavassa on irrotettava akku, poista akku tietokoneesta.

Jos haluat puhdistaa MagSafe-liittimen ja nastat, irrota virtalähde pistorasiasta ja tietokoneesta. Poista roskat hellävaraisesti pumpulipuikolla tai pehmeäharjaisella hammasharjalla. Varo, ettei nastan vastakkeeseen jää puuvillakuituja. Älä taivuta tai muuten vahingoita nastoja.

9. Tarkista ohjelmistopäivitykset.

Joskus tietokoneeseen voi olla saatavilla käyttöjärjestelmän tai laiteohjelmiston päivityksiä, jotka parantavat toimintaa virtalähteen kanssa. Ohjelmistopäivitykset voi tarkistaa valitsemalla Omenavalikosta () Ohjelmiston päivitys. Toiminto etsii tietokoneeseen päivityksiä, jotka voit käydä läpi ja asentaa.

10. Katso, latautuuko tietokone ja palaako merkkivalo.

Kun olet toiminut edellä kuvattujen ohjeiden mukaan, tarkista, latautuuko tietokone ja palaako merkkivalo. Jos ei, lue lisätietoja alla olevasta Lisätietoja-osiosta.

Lisätietoja

Riippumatta siitä, onko tuotteen takuu voimassa, voit viedä virtalähteen Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen arviointia ja mahdollista vaihtoa varten. Arvion tuloksista riippuu, oletko oikeutettu saamaan vaihdossa uuden virtalähteen veloituksetta. Jos vahingosta johtuvia vaurioita havaitaan, takuu ei ole voimassa. Muista ottaa mukaan virtalähteen kanssa käytetty tietokone, sillä sitä tarvitaan virtalähteen mahdollisen vaihdon käsittelyyn.