Macin järjestelmänhallintayksikön (SMC) nollaaminen

Tässä artikkelissa kerrotaan, milloin ja miten Macin järjestelmänhallintayksikkö pitää nollata Intel-pohjaisessa Macissa.

Järjestelmänhallintayksikön tehtävät

Järjestelmänhallintayksikkö vastaa seuraavista ja muista Intel-pohjaisten Mac-tietokoneiden perustoiminnoista:

• vastaaminen virtapainikkeen painamiseen
  • vastaaminen näyttökannen avaamiseen ja sulkemiseen kannettavissa Mac-tietokoneissa
  • akkujen hallinta
  • lämmön hallinta
  • äkillisen liikkeen tunnistus (SMS)
  • ympäristön valoisuuden tunnistus
  • näppäimistön taustavalaistus
  • tilan merkkivalon (SIL) hallinta
  • akun tilan merkkivalot
  • ulkoisen videolähteen valitseminen (sisäisen sijasta) joissakin iMac-näytöissä.

Mistä tietää, että järjestelmänhallintayksikkö on nollattava?

Nämä oireet saattavat viitata siihen, että järjestelmänhallintayksikön nollaaminen on tarpeen:

• Tietokoneen tuulettimet pyörivät nopeasti, vaikka tietokoneeseen ei kohdistu raskasta käyttöä ja se on asianmukaisesti tuuletettu.
  • Näppäimistön taustavalo toimii väärin.
  • Tilan merkkivalo, jos sellainen on, toimii väärin.
  • Akun merkkivalot, jos niitä on, toimivat väärin niissä Mac-kannettavissa, joissa on kiinteästi asennettu akku.
  • Näytön taustavalo ei reagoi oikein ympäristön valon muutoksiin.
  • Mac ei reagoi, kun painat virtapainiketta.
  • Mac-kannettava ei reagoi oikein, kun suljet tai avaat kannen.
  • Mac menee nukkumaan tai sammuu yllättäen, etkä saa laitettua sitä uudelleen päälle.
  • Akku ei lataudu oikein.
  • MacBook tai MacBook Pro ei lataudu sisäisen USB-C-portin kautta.
  • MacBook tai MacBook Pro ei tunnista ulkoisia laitteita, jotka on yhdistetty sen sisäiseen USB-C-porttiin.
  • MagSafe-virtalähteen merkkivalo, jos sellainen on, ei osoita oikeaa lataustoimintoa.
  • Mac toimii epätavallisen hitaasti, vaikka prosessorin käyttöaste ei ole erityisen suuri.
  • Kohdenäyttötilaa tukeva Mac ei siirry kohdenäyttötilaan tai poistu siitä odotetulla tavalla tai se siirtyy kohdenäyttötilaan tai poistuu siitä odottamatta.
  • Mac Pron (loppuvuosi 2013) liitäntäportteja ympäröivä valaistus ei syty, kun tietokonetta siirretään.

Ennen kuin nollaat järjestelmänhallintayksikön

Kokeile kaikkia näitä toimenpiteitä tässä järjestyksessä, ennen kuin nollaat järjestelmänhallintayksikön. Testaa kunkin toimenpiteen suorittamisen jälkeen, onko ongelma ratkennut.

1. Jos Mac ei vastaa, pidä virtapainiketta painettuna, kunnes laite sammuu. Tallentamattomat tiedot menetetään kaikissa avoimissa ohjelmissa. Käynnistä sitten Mac painamalla virtapainiketta uudelleen.
  2. Jos jokin ohjelma ei vastaa, pakota se lopettamaan painamalla komento-optio-esc.
  3. Laita Mac nukkumaan valitsemalla Omenavalikko () >Mene nukkumaan. Kun tietokone on mennyt nukkumaan, herätä se.
  4. Käynnistä Mac uudelleen valitsemalla Omenavalikko > Käynnistä uudelleen.
  5. Sammuta Mac valitsemalla Omenavalikko > Sammuta, ja käynnistä sitten Mac painamalla virtapainiketta uudelleen.

Jos käytät Mac-kannettavaa, jossa on virtaan tai akkuun liittyviä ongelmia, toimi seuraavien ohjeiden mukaan:

1. Irrota virtalähde Macista ja pistorasiasta muutaman sekunnin ajaksi ja liitä se sitten uudelleen.
  2. Valitse Omenavalikko > Sammuta.
  3. Kun Mac on sammunut, poista akku ja aseta se uudelleen paikalleen, mikäli se on poistettavissa.
  4. Käynnistä Mac painamalla virtapainiketta uudelleen.

Jos ongelma ei vieläkään ratkea, järjestelmänhallintayksikkö täytyy ehkä nollata toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan.

Järjestelmänhallintayksikön nollaaminen Mac-kannettavissa

Jos käytössäsi on MacBook Pro (2018), siirry eteenpäin Maciasi käsittelevään osioon.

Jos haluat nollata Macin järjestelmänhallintayksikön, määritä ensin, onko akku poistettavissa. Lähes kaikissa vanhemmissa Mac-kannettavissa on irrotettavat akut. Mac-kannettavia, joissa akkuja ei voi poistaa, ovat esimerkiksi MacBook Pro (alkuvuosi 2009 tai uudempi), kaikki MacBook Air -mallit, MacBook (loppuvuosi 2009) ja MacBook (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi). Lue lisää Mac-kannettavien akuista.

Jos akkua ei voi poistaa:

1. Valitse Omenavalikko > Sammuta.
  2. Kun Mac on sammunut, paina sisäänrakennetun näppäimistön vasemmalla puolella vaihto-ctrl-optio-painikkeita ja sitten virtapainiketta samaan aikaan. Pidä näitä painikkeita ja virtapainiketta painettuina kymmenen sekunnin ajan. Jos sinulla on MacBook Pro, jossa on Touch ID, Touch ID -painike toimii myös virtapainikkeena.
  3. Vapauta kaikki näppäimet.
  4. Käynnistä Mac painamalla virtapainiketta uudelleen.

Jos akun voi poistaa:

1. Sammuta Mac.
  2. Poista akku. Jos tarvitset apua akun poistamiseen, ota yhteyttä Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen.
  3. Pidä virtapainiketta painettuna viiden sekunnin ajan.
  4. Asenna akku takaisin.
  5. Käynnistä Mac painamalla virtapainiketta uudelleen.

Järjestelmänhallintayksikön nollaaminen Mac-pöytäkoneissa

Jos käytössäsi on iMac Pro siirry eteenpäin Maciasi käsittelevään osioon.

Toimi iMacissa, Mac minissä, Mac Prossa ja Xservessä seuraavien ohjeiden mukaan.

1. Valitse Omenavalikko > Sammuta.
  2. Kun Mac on sammunut, irrota virtajohto.
  3. Odota 15 sekuntia.
  4. Liitä virtajohto takaisin paikalleen.
  5. Odota viisi sekuntia, ja käynnistä Mac sitten painamalla uudelleen virtapainiketta.

Jos Intel-pohjainen Xserve-tietokone ei vastaa, voit sammuttaa sen paikallisesti tai käyttämällä etäkomentoja. Voit myös pitää virtapainiketta painettuna viiden sekunnin ajan.

Järjestelmänhallintayksikön nollaaminen Apple T2 -sirun sisältävissä Maceissa

Noudata näitä ohjeita Apple T2 -sirun sisältävien Mac-tietokoneiden kohdalla.

Mac-pöytätietokoneet, joissa on Apple T2 -siru

Kokeile tätä ensin:

1. Valitse Omenavalikko > Sammuta.
  2. Kun Mac on sammunut, pidä sen virtapainiketta painettuna kymmenen sekunnin ajan.
  3. Vapauta virtapainike ja odota sitten muutama sekunti.
  4. Käynnistä Mac painamalla virtapainiketta uudelleen.

Jos tämä ei ratkaise ongelmaa, toimi seuraavasti:

1. Valitse Omenavalikko > Sammuta.
  2. Kun Mac on sammunut, irrota virtajohto.
  3. Odota 15 sekuntia.
  4. Liitä virtajohto takaisin paikalleen.
  5. Odota viisi sekuntia, ja käynnistä Mac sitten painamalla uudelleen virtapainiketta.

Mac-kannettavat, joissa on Apple T2 -siru

Kokeile tätä ensin:

1. Valitse Omenavalikko > Sammuta.
  2. Kun Mac on sammunut, pidä sen virtapainiketta painettuna kymmenen sekunnin ajan.
  3. Vapauta virtapainike ja odota sitten muutama sekunti.
  4. Käynnistä Mac painamalla virtapainiketta uudelleen.

Jos tämä ei ratkaise ongelmaa, toimi seuraavasti:

1. Valitse Omenavalikko > Sammuta.
  2. Kun Mac on sammunut, pidä sen oikeaa vaihtonäppäintä, vasenta optionäppäintä ja vasenta ctrl-näppäintä painettuina seitsemän sekunnin ajan. Pidä näitä näppäimiä edelleen painettuina, kun painat virtapainiketta myös seitsemän sekunnin ajan.
  3. Vapauta kaikki kolme näppäintä ja virtapainike ja odota sitten muutama sekunti.
  4. Käynnistä Mac painamalla virtapainiketta uudelleen.

Lisätietoja

Järjestelmänhallintayksikön nollaaminen ei nollaa tai millään muulla tavalla muuta Intel-pohjaisten Mac-mallien NVRAM- tai PRAM-muistia.