Käynnistettävän macOS-asentajan luominen

Voit käyttää ulkoista asemaa tai toissijaista taltiota käynnistyslevynä, josta Mac-käyttöjärjestelmän voi asentaa.

Nämä ohjeet on tarkoitettu lähinnä kokeneille käyttäjille, eli pääasiassa järjestelmien ylläpitäjille ja muille, jotka ovat tottuneet käyttämään komentorivityökaluja. Et tarvitse käynnistettävää asentajaa macOS:n päivittämiseen tai macOS:n asentamiseen uudelleen, mutta siitä voi olla hyötyä macOS:n asentamisessa useisiin tietokoneisiin, sillä tällöin asentajaa ei tarvitse ladata joka kerta uudelleen.

Käynnistettävän asentajan luomiseen tarvittavat asiat

• USB-muistitikku tai muu toissijainen taltio, joka on alustettu Mac OS laajennettu -muodossa ja jossa on käytettävissä tallennustilaa vähintään 14 Gt
  • Ladattu asentaja macOS Montereylle, Big Surille, Catalinalle, Mojavelle, High Sierralle tai El Capitanille

macOS:n lataaminen

macOS MontereynmacOS Big SurinmacOS CatalinanmacOS Mojaven ja macOS High Sierran asentaja ladataan Apit-kansioosi Asenna macOS [version nimi] -appina. Jos asentaja avautuu latautumisen jälkeen, sulje se jatkamatta asennusta. Hanki oikea asentaja seuraavasti:

• Lataa se Macissa, joka on yhteensopiva kyseisen macOS-version kanssa.
  • Lataa se Macissa, jossa on macOS Sierra 10.12.5 tai sitä uudempi tai OS X El Capitan 10.11.6.
  • Yritysten ylläpitäjät: lataa Applelta, ei paikallisesti ylläpidetyltä ohjelmistojen päivityspalvelimelta.

OS X El Capitanin asentaja ladataan Lataukset-kansioosi InstallMacOSX.dmg-levytiedostona. Hanki asentaja seuraavasti:

• Lataa se Safarilla ja avaa levytiedosto Macissa, joka on yhteensopiva OS X El Capitanin kanssa.
  • Levytiedostossa on InstallMacOSX.pkg-asentaja. Se asentaa Asenna OS X El Capitan -apin Apit-kansioosi. Käynnistettävä asentaja luodaan tästä apista, ei levytiedostosta tai .pkg-asentajasta.

Päätteen createinstallmedia-komennon käyttäminen

1. Liitä käynnistettävänä asentajana käytettävä USB-muistitikku tai muu taltio.
  2. Avaa Pääte Apit-kansion Lisäapit-kansiosta.
  3. Kirjoita tai liitä Päätteessä jokin seuraavista komennoista. Niissä kaikissa oletetaan, että asentaja on Apit-kansiossa ja että käytettävän USB-muistitikun tai muun taltion nimi on MyVolume. Jos sillä on toinen nimi, vaihda MyVolume näissä komennoissa taltiosi nimeksi.

Monterey:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

*Jos Macissa on käytössä macOS Sierra tai aiempi, lisää --applicationpath-argumentti ja asentajan polku. Tätä argumenttia käytetään El Capitanin komennossa samalla tavalla.

Kun olet kirjoittanut komennon:

1. Anna komento painamalla rivinvaihtonäppäintä.
  2. Anna pyydettäessä ylläpitäjän salasana ja paina rivinvaihtonäppäintä uudelleen. Pääte ei näytä mitään merkkejä, kun kirjoitat salasanaa.
  3. Kirjoita pyydettäessä Y vahvistaaksesi, että haluat tyhjentää taltion, ja paina sitten rivinvaihtonäppäintä. Pääte näyttää edistymisen taltiota tyhjennettäessä.
  4. Kun taltio on tyhjennetty, saatat nähdä ilmoituksen, että Pääte haluaa käyttää siirrettävässä taltiossa olevia tiedostoja. Salli kopioinnin jatkaminen klikkaamalla OK.
  5. Kun Pääte ilmoittaa olevansa valmis, taltiolla on sama nimi kuin lataamallasi asentajalla, esimerkiksi Asenna macOS Monterey. Voit nyt lopettaa Päätteen ja poistaa taltion.
    Pääteikkuna, jossa näkyy suoritettu prosessi

Käytä käynnistettävää asentajaa

Selvitä, käytätkö Apple siliconilla varustettua Macia, ja toimi sitten asianmukaisten ohjeiden mukaan:

Apple silicon

1. Liitä käynnistettävä asentaja Maciin, joka on yhteydessä internetiin ja yhteensopiva asennettavan macOS-version kanssa.
    • Macin mukana toimitettu macOS-versio on vanhin versio, jota Macissa voi käyttää.
    • Käynnistettävä asentaja ei lataa macOS:ää internetistä, mutta se edellyttää internet-yhteyttä, jotta se pystyy hakemaan laiteohjelmiston ja muita Mac-malliisi liittyviä tietoja.
  2. Käynnistä Mac ja paina virtapainiketta, kunnes näet käynnistettävät taltiot sisältävän käynnistysvalintojen ikkunan.
  3. Valitse käynnistettävän asentajan sisältävä taltio ja klikkaa sitten Jatka.
  4. Kun macOS:n asentaja avautuu, noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Intel-prosessori

1. Liitä käynnistettävä asentaja Maciin, joka on yhteydessä internetiin ja yhteensopiva asennettavan macOS-version kanssa.
    • Macin mukana toimitettu macOS-versio on vanhin versio, jota Macissa voi käyttää.
    • Käynnistettävä asentaja ei lataa macOS:ää internetistä, mutta se edellyttää internet-yhteyttä, jotta se pystyy hakemaan laiteohjelmiston ja muita Mac-malliisi liittyviä tietoja.
  2. Pidä optionäppäintä (Alt) ⌥ painettuna heti Macin käynnistämisen tai uudelleenkäynnistämisen jälkeen.
  3. Vapauta optionäppäin, kun näkyviin tulee tumma näyttö, jossa näkyvät käynnistettävät taltiot.
  4. Valitse käynnistettävän asentajan sisältävä taltio. Klikkaa sitten ylänuolta tai paina rivinvaihtonäppäintä.
    Jos käynnistys käynnistettävästä asentajasta ei onnistu, varmista, että Käynnistyksen suojaustyökalu on määritetty sallimaan käynnistys ulkoiselta tai siirrettävältä tallennusvälineeltä.
  5. Valitse pyydettäessä kieli.
  6. Valitse Lisäapit-ikkunassa Asenna macOS (tai Asenna OS X), klikkaa Jatka ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja createinstallmedia-komennosta ja sen kanssa käytettävistä argumenteista, varmista, että macOS-asentaja on Apit-kansiossa, ja anna sitten oikea polku Päätteessä:

/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia