Käynnistettävän macOS-asentajan luominen

Voit käyttää ulkoista asemaa tai toissijaista taltiota käynnistyslevynä, josta Mac-käyttöjärjestelmän voi asentaa.

Nämä ohjeet on tarkoitettu lähinnä kokeneille käyttäjille, eli pääasiassa järjestelmien ylläpitäjille ja muille, jotka ovat tottuneet käyttämään komentorivityökaluja. Et tarvitse käynnistettävää asentajaa macOS:n päivittämiseen tai macOS:n uudelleenasennukseen, mutta siitä voi olla hyötyä macOS:n asentamisessa useaan tietokoneeseen, sillä tällöin asentajaa ei tarvitse ladata joka kerta erikseen.

Lataa macOS

Etsi asianmukainen latauslinkki kunkin macOS-version päivitysohjeista:

macOS CatalinamacOS Mojave, tai macOS High Sierra
Näiden macOS-versioiden asentajat latautuvat suoraan Ohjelmat-kansioon appina, jonka nimi on Asenna macOS Catalina, Asenna macOS Mojave tai Asenna macOS High Sierra. Jos asentaja avautuu latautumisen jälkeen, sulje se jatkamatta asennusta. Tärkeää: Jotta saat oikean asentajan, lataa se Macista, jossa on käytössä macOS Sierra 10.12.5 tai uudempi tai El Capitan 10.11.6. Jos olet yrityksen ylläpitäjä, lataa ohjelmisto Applelta, ei paikallisesti ylläpidetyltä ohjelmistojen päivityspalvelimelta.

OS X El Capitan
El Capitan latautuu levytiedostona. Jos käytössä on El Capitanin kanssa yhteensopiva Mac, avaa levytiedosto ja suorita sen sisällä oleva asentaja, jonka nimi on InstallMacOSX.pkg. Asentaja asentaa Asenna OS X El Capitan -nimisen apin Ohjelmat-kansioon. Käynnistettävä asentaja luodaan tästä apista, ei levytiedostosta tai .pkg-asentajasta.

Käytä Päätteen createinstallmedia-komentoa

1. Liitä käynnistettävänä asentajana käytettävä USB-muistitikku tai muu taltio. Varmista, että siinä on vähintään 12 Gt vapaata tallennustilaa ja että se on alustettu Mac OS laajennettu -muodossa.
  2. Avaa Pääte Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  3. Kirjoita tai liitä Päätteessä jokin seuraavista komennoista. Niissä kaikissa oletetaan, että asentaja on edelleen Ohjelmat-kansiossa ja että käytettävän USB-muistitikun tai muun taltion nimi on MyVolume. Jos sillä on toinen nimi, vaihda MyVolume näissä komennoissa taltiosi nimeksi.

Catalina:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

4. Paina rivinvaihtonäppäintä komennon kirjoittamisen jälkeen.
  5. Anna pyydettäessä ylläpitäjän salasana ja paina rivinvaihtonäppäintä uudelleen. Pääte ei näytä mitään merkkejä, kun kirjoitat salasanaa.
  6. Kirjoita pyydettäessä Y vahvistaaksesi, että haluat tyhjentää taltion, ja paina sitten rivinvaihtonäppäintä. Pääte näyttää edistymisen käynnistettävää asentajaa luotaessa.
  7. Kun Pääte ilmoittaa olevansa valmis, taltiolla on sama nimi kuin lataamallasi asentajalla, esimerkiksi Asenna macOS Catalina. Voit nyt lopettaa Päätteen ja poistaa taltion.

* Jos Macissa on käytössä macOS Sierra tai aiempi, lisää --applicationpath-argumentti. Tätä argumenttia käytetään El Capitanin komennossa samalla tavalla.

Käytä käynnistettävää asentajaa

Kun olet luonut käynnistettävän asentajan, voit käyttää sitä seuraavasti:

1. Liitä käynnistettävä asentaja yhteensopivaan Maciin.
  2. Valitse käynnistettävä asentaja käynnistyslevyksi Startup Managerin tai Käynnistyslevy-asetuksien avulla ja suorita käynnistys siitä. Mac käynnistyy macOS:n palautustoiminnolla
    Lue lisätietoja käynnistyslevyn valitsemisesta, myös siitä, mitä pitää tehdä, jos Mac ei käynnisty siltä.
  3. Valitse pyydettäessä kieli.
  4. Käynnistettävä asentaja ei lataa macOS:ää internetistä, mutta se edellyttää internet-yhteyttä, jotta se pystyy hakemaan Mac-malliisi liittyviä tietoja, kuten laiteohjelmistopäivityksiä. Jos sinun on muodostettava yhteys Wi-Fi-verkkoon, käytä valikkorivillä olevaa Wi-Fi-valikkoa
  5. Valitse Lisäohjelmat-ikkunassa Asenna macOS (tai Asenna OS X), klikkaa Jatka ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja createinstallmedia-komennosta ja sen kanssa käytettävissä olevista argumenteista, varmista, että macOS-asentaja on Ohjelmat-kansiossa, ja anna sitten seuraava polku Päätteessä:

Catalina:

/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Mojave:

/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia

High Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

El Capitan:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia