Käynnistettävän macOS-asentajan luominen

Voit käyttää ulkoista asemaa tai toissijaista osiota käynnistyslevynä, josta Mac-käyttöjärjestelmän voi asentaa.

Nämä ohjeet on tarkoitettu lähinnä kokeneille käyttäjille, eli pääasiassa järjestelmien ylläpitäjille ja muille, jotka ovat tottuneet käyttämään komentorivityökaluja. Et tarvitse käynnistettävää asentajaa macOS:n asentamiseen, mutta siitä voi olla hyötyä macOS:n asentamisessa useaan tietokoneeseen, sillä tällöin asentajaa ei tarvitse ladata joka kerta erikseen.

Lataa macOS App Storesta

1. Lataa macOS App Storesta käyttämällä Macia, joka on yhteensopiva ladattavan macOS:n kanssa.
    Jos haluat ladata macOS High Sierran, käytä Macia, jossa on käytössä High Sierra, Sierra 10.12.5 tai uudempi tai El Capitan 10.11.6. Jos olet yrityksen ylläpitäjä, lataa ohjelmisto Applelta, ei paikallisesti ylläpidetyltä ohjelmistojen päivityspalvelimelta.
  2. Kun macOS-asentaja avautuu, sulje se jatkamatta asennusta.
  3. Etsi asentaja Ohjelmat-kansiosta yhtenä tiedostona, jonka nimi alkaa sanalla Asenna, esimerkiksi Asenna macOS High Sierra.

Käytä Päätteen createinstallmedia-komentoa

1. Kun asentaja on latautunut, liitä käynnistettävänä asentajana käytettävä USB-muistitikku tai muu taltio. Varmista, että siinä on vähintään 12 Gt vapaata tallennustilaa.
  2. Avaa Pääte Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiosta.
  3. Kirjoita tai liitä Päätteessä jokin seuraavista komennoista. Niissä oletetaan, että asentaja on edelleen Ohjelmat-kansiossa ja että taltion nimi on MyVolume. Jos taltiolla on toinen nimi, vaihda MyVolume vastaavasti.

High Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app

Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app

El Capitan:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Yosemite:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app

Mavericks:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app

4. Paina rivinvaihtonäppäintä komennon kirjoittamisen jälkeen.
  5. Anna pyydettäessä ylläpitäjän salasana ja paina rivinvaihtonäppäintä uudelleen. Pääte ei näytä mitään merkkejä, kun kirjoitat salasanaa.
  6. Kirjoita pyydettäessä Y vahvistaaksesi, että haluat tyhjentää taltion, ja paina sitten rivinvaihtonäppäintä. Pääte näyttää edistymisen käynnistettävää asentajaa luotaessa.
  7. Kun Pääte ilmoittaa olevansa valmis, taltiolla on sama nimi kuin lataamallasi asentajalla, esimerkiksi Asenna macOS High Sierra. Voit nyt lopettaa Päätteen ja poistaa taltion.

Käytä käynnistettävää asentajaa

Kun olet luonut käynnistettävän asentajan, voit käyttää sitä seuraavasti.

1. Liitä käynnistettävä asentaja yhteensopivaan Maciin.
  2. Valitse käynnistettävä asentaja käynnistyslevyksi Startup Managerin tai Käynnistyslevy-asetuksien avulla ja suorita käynnistys siitä. Mac käynnistyy macOS:n palautustoiminnolla
    Lue lisätietoja käynnistyslevyn valitsemisesta, myös siitä, mitä pitää tehdä, jos Mac ei käynnisty siltä.
  3. Valitse pyydettäessä kieli.
  4. Käynnistettävä asentaja ei lataa macOS:ää internetistä, mutta se edellyttää internet-yhteyttä, jotta se pystyy hakemaan Mac-malliisi liittyviä tietoja, kuten laiteohjelmistopäivityksiä. Jos sinun on muodostettava yhteys Wi-Fi-verkkoon, käytä valikkorivillä olevaa Wi-Fi-valikkoa
  5. Valitse Lisäohjelmat-ikkunassa Asenna macOS (tai Asenna OS X), klikkaa Jatka ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja edellä olevissa esimerkeissä käytetystä createinstallmedia-komennosta, varmista, että macOS-asentaja on Ohjelmat-kansiossa, ja anna sitten oikea polku Päätteessä:

High Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

El Capitan:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Yosemite:

/Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Mavericks:

/Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia
Julkaisupäivämäärä:Thu May 17 01:16:52 GMT 2018