Sådan frigør du lagringsplads på din Mac

macOS Sierra og nyere kan spare plads ved at arkivere dit indhold i skyen. Nye værktøjer gør det desuden muligt at finde og fjerne store eller unødvendige arkiver.

Optimeret lagring i macOS Sierra og nyere kan spare plads ved at arkivere dit indhold i netskyen og gøre det tilgængeligt efter behov. Når der er brug for lagringsplads, arkiveres arkiver, billeder, film, e-mailbilag og andre sjældent brugte arkiver automatisk i netskyen. De enkelte arkiver forbliver på den senest arkiverede placering og downloades, når du åbner dem. Nyligt brugte arkiver forbliver på din Mac med de optimerede versioner af dine billeder.

Hvis du ikke har opgraderet til Sierra endnu, kan du læse mere om, hvordan du frigør lagringsplads.

Start med at vælge Apple-menuen () og Om denne Mac, og klik derefter på Lagringsplads. Der vises en oversigt over ledig plads, hvor du også kan se, hvor meget plads der bruges af forskellige kategorier af arkiver, f.eks. programmer, dokumenter og billeder:

Klik på knappen Administrer for at få vist anbefalinger til optimering af din lagringsplads. Der vises færre valgmuligheder, hvis nogle af dem allerede er aktiveret.

Opbevar i iCloud

Klik på knappen Opbevar i iCloud, og vælg mellem følgende indstillinger:

• Arkiver fra Skrivebord og Dokumenter i iCloud Drive. Opbevar alle arkiver på disse to placeringer i iCloud Drive. Når der er behov for lagringsplads, arkiveres kun de senest åbnede arkiver på din Mac, så du nemt kan arbejde offline. Arkiver, der kun er arkiveret i netskyen, vises med et downloadsymbol , som du kan dobbeltklikke på for at downloade det originale arkiv. Læs mere om denne funktion.
  • Opbevar fotografier og videoer i iCloud-fotobibliotek. Alle originale billeder og videoer i fuld opløsning arkiveres i iCloud-fotobibliotek. Når der er behov for lagringsplads, arkiveres kun pladsbesparende (optimerede) versioner af billederne på din Mac. Hvis du vil downloade et originalt billede eller en video, skal du blot åbne billedet eller videoen.

Opbevaring af arkiver i iCloud optager lagringsplads i din iCloud-lagringsplan. Hvis du bruger hele din iCloud-lagringsplads, kan du købe mere plads direkte fra din Apple-enhed, f.eks. 50 GB for 0,99 USD om måneden. Læs mere om priserne i dit område.

Optimer lagring

Klik på knappen Optimer, og vælg mellem følgende indstillinger.

• Fjern automatisk sete film og tv-udsendelser fra iTunes. Når der er brug for lagringsplads, fjernes iTunes-film og tv-udsendelser, som du allerede har set, fra din Mac. Klik på downloadsymbolet  ved siden af en film eller tv-udsendelse for at downloade indholdet igen.
  • Hent kun seneste bilag. Mail downloader automatisk kun de bilag, som du har modtaget for nyligt. Du kan til enhver tid manuelt downloade bilag ved at åbne e-mailen eller bilaget eller ved at arkivere bilaget på din Mac.
  • Download ikke automatisk e-mailbilag. Mail downloader kun et bilag, når du åbner e-mailen eller bilaget eller arkiverer bilaget på din Mac.

Optimering af lagringsplads til film, tv-udsendelser og e-mailbilag kræver ikke iCloud-lagringsplads.

Tøm papirkurv automatisk

Tøm papirkurv automatisk sletter permanent arkiver, der har ligget i Papirkurv i mere end 30 dage.

Formindsk rod

Formindsk rod hjælper med at identificere store arkiver og arkiver, du måske ikke længere har brug for. Klik på knappen Gennemgå arkiver, og vælg en af arkivkategorierne i indholdsoversigten, f.eks. Programmer, Dokumenter, GarageBand, iOS-arkiver, iTunes eller Papirkurv.

• Nogle kategorier giver mulighed for direkte sletning af arkiver. Hvis du vil slette arkivet permanent med det samme, skal du placere markøren på arkivnavnet og klikke på knappen x. Hvis du har købt arkivet i Mac App Store, iBooks Store eller iTunes Store, kan du muligvis downloade det igen.
  • Andre kategorier viser, hvor meget af den samlede lagringsplads der optages af arkiverne i de enkelte programmer. Du kan derefter åbne programmet og beslutte, om du vil slette arkiver fra det.

Sådan finder du indstillingerne for de enkelte funktioner

Opbevar i iCloud:

• Vælg Apple-menuen () > Systemindstillinger, klik på iCloud, klik derefter på knappen Indstillinger ved siden af iCloud Drive. Opbevar i iCloud markerer mapperne Skrivebord & Dokumenter og Optimer Mac-lagring. Fjern markeringen af iCloud Drive for at slå iCloud Drive helt fra.
  • I Fotos skal du vælge Fotos > Indstillinger og derefter klikke på iCloud. Opbevar i iCloud markerer iCloud-fotobibliotek og Optimer Mac-lagring.

Optimer lagring:

• I iTunes skal du vælge iTunes > Indstillinger og derefter klikke på Avanceret. Optimer lagring markerer "Slet automatisk sete film og tv-udsendelser".
  • Åbn Mail, vælg Mail > Indstillinger, og klik derefter på Konti. Optimer lagring indstiller lokalmenuen Hent bilag til enten Seneste eller Ingen i afsnittet Kontooplysninger på din e-mailkonto.

Tøm papirkurv automatisk: Gå til Finder, og vælg Finder > Indstillinger, og klik derefter på Avanceret. Tøm papirkurv automatisk markerer "Fjern emner fra papirkurven efter 30 dage".

Andre måder, hvorpå macOS automatisk hjælper med at spare plads

macOS Sierra og nyere tager disse ekstra trin automatisk for at spare lagringsplads:

• Registrerer dublerede downloads i Safari og beholder kun den nyeste version af overførslen.
  • Minder dig om at slette brugte installeringsprogrammer.
  • Fjerner gamle skrifter, sprog og ordbøger, der ikke bruges.
  • Rydder buffere, logarkiver og andre unødvendige data, når der er brug for lagringsplads.

Sådan frigør du lagringsplads automatisk

Selv uden at bruge funktionerne i Optimeret lagring i Sierra eller nyere kan du følge andre trin for at frigøre mere lagringsplads:

• Slet arkiver, som du ikke længere har brug for, ved at flytte dem til papirkurven og tømme papirkurven. Mappen Overførsler er et godt sted at søge efter arkiver, som du måske ikke længere har brug for.
  • Flyt arkiver til et eksternt drev.
  • Komprimer filer.
  • Slet unødvendig e-mail: Gå til appen Mail, vælg Postkasse > Slet reklamepost. Hvis du ikke længere har brug for e-mailen i din papirkurv, skal du vælge Postkasse > Fjern slettede emner.

Læs mere

• Når du dublerer et arkiv på en APFS-formateret diskenhed, vil det pågældende arkiv ikke optage yderligere lagringsplads på diskenheden. Sletning af en kopi frigør kun den plads, der kræves af de data, du måtte have føjet til det dublerede indhold. Hvis du ikke længere har brug for kopier af arkivet, kan du gendanne al lagringsplads, ved at slette både det dublerede arkiv og det oprindelige arkiv.
  • Hvis du bruger en pro app og Optimer Mac-lagring, kan du læse mere om, hvordan du kontrollerer, at dine projekter altid er på din Mac, og at du kan få adgang til dine arkiver.