Sådan frigør du lagringsplads på din Mac

Spar plads ved at arkivere dit indhold i iCloud eller ved at bruge de indbyggede værktøjer til at finde og fjerne store eller unødvendige filer.

Optimeret lagring i macOS Sierra og nyere* kan spare plads ved at arkivere dit indhold i iCloud og gøre det tilgængeligt efter behov. Når der er brug for lagringsplads, arkiveres arkiver, billeder, film, e-mailbilag og andre sjældent brugte arkiver automatisk i iCloud. De enkelte arkiver forbliver på den senest arkiverede placering og downloades, når du åbner dem. Nyligt brugte arkiver forbliver på din Mac med de optimerede versioner af dine billeder.

* Hvis du endnu ikke har opgraderet til macOS Sierra eller nyere, kan du læse mere om, hvordan du frigør lagringsplads.

Se, hvor meget ledig lagringsplads du har på din Mac

Vælg Apple-menuen  > Om denne Mac, og klik derefter på Lagringsplads. Dette er en oversigt over den tilgængelige lagringsplads på din Mac og den plads, der bruges af forskellige kategorier af arkiver:

Om denne Mac: Lagringsplads

Klik på knappen Administrer for at åbne vinduet Administration af lagerplads som vist nedenfor. (Knappen Administrer er kun tilgængelig i macOS Sierra eller nyere.)

Administrer lagringsplads på din Mac

I vinduet Administration af lagerplads kan du se anbefalinger til optimering af din lagringsplads. Hvis nogle af anbefalingerne allerede er slået til, får du vist færre anbefalinger.

Vinduet Administration af lagerplads

Opbevar i iCloud

Klik på knappen Opbevar i iCloud, og vælg mellem følgende indstillinger:

• Skrivebord og Dokumenter. Opbevar alle arkiver fra disse to placeringer i iCloud Drive. Når der er behov for lagringsplads, arkiveres kun de senest åbnede arkiver på din Mac, så du nemt kan arbejde offline. Arkiver, der kun er arkiveret i iCloud, vises med et downloadsymbol , som du kan dobbeltklikke på for at downloade det originale arkiv. Læs mere om denne funktion.
  • Fotos. Arkiver alle originale billeder og videoer i fuld opløsning i iCloud-fotos. Når der er behov for lagringsplads, arkiveres kun pladsbesparende (optimerede) versioner af billederne på din Mac. Hvis du vil downloade et originalt billede eller en video, skal du blot åbne billedet eller videoen.
  • Beskeder. Arkiver alle beskeder og bilag i iCloud. Når der er brug for lagringsplads, beholdes kun beskeder og bilag, som du har åbnet for nyligt, på din Mac. Læs mere om Beskeder i iCloud.

Opbevaring af arkiver i iCloud optager lagringsplads i din iCloud-lagringsplan. Hvis du når eller overskrider iCloud-lagringskapacitet, kan du enten købe mere iCloud-lagringsplads eller frigøre iCloud-lagringsplads. Det er muligt at tilkøbe ekstra iCloud-lagringsplads direkte fra din Apple-enhed. Det er f.eks. muligt at købe 50 GB for 0,99 USD om måneden. Læs mere om priserne i dit område.

Optimer lagring

Klik på knappen Optimer, og vælg mellem følgende indstillinger.

• Fjern automatisk sete film og tv-udsendelser. Når der er brug for lagringsplads, fjernes iTunes-film og tv-udsendelser, som du har købt fra iTunes Store og allerede har set, fra din Mac. Klik på downloadsymbolet  ved siden af en film eller tv-udsendelse for at downloade indholdet igen.
  • Download kun seneste bilag. Mail downloader automatisk kun de bilag, som du har modtaget for nyligt. Du kan til enhver tid manuelt downloade bilag ved at åbne e-mailen eller bilaget eller ved at arkivere bilaget på din Mac.
  • Download ikke automatisk vedhæftede arkiver. Mail downloader kun et bilag, når du åbner e-mailen eller bilaget eller arkiverer bilaget på din Mac.

Optimering af lagringsplads til film, tv-udsendelser og e-mailbilag kræver ikke iCloud-lagringsplads.

Tøm papirkurv automatisk

Tøm papirkurv automatisk sletter permanent arkiver, der har ligget i Papirkurv i mere end 30 dage.

Formindsk rod

Formindsk rod hjælper dig med at identificere store arkiver og arkiver, du måske ikke længere har brug for. Klik på knappen Gennemgå arkiver, og vælg en af arkivkategorierne i indholdsoversigten, f.eks. Programmer, Dokumenter, Musik skabt eller Papirkurv.

Du kan slette arkiverne i nogle kategorier direkte fra dette vindue. Andre kategorier viser, hvor meget af den samlede lagringsplads der optages af arkiverne i de enkelte programmer. Du kan derefter åbne programmet og beslutte, om du vil slette arkiver fra det.

Læs mere om, hvordan du downloader apps, musik, film, tv-udsendelser og bøger igen.

Sådan finder du indstillingerne for de enkelte funktioner

Knappen for hver anbefaling i vinduet Administration af lagerplads berører en eller flere indstillinger i andre apps. Du kan også administrere indstillingerne direkte i den enkelte app.

Opbevar i iCloud

• Hvis du bruger macOS Catalina, skal du vælge Apple-menuen  > Systemindstillinger, klikke på Apple-id og derefter vælge iCloud i indholdsoversigten: Opbevar i iCloud aktiverer indstillingen Optimer Mac-lagring til højre. Klik derefter på Indstillinger ved siden af iCloud Drive: Opbevar i iCloud slår indstillingen Mapperne Skrivebord & Dokumenter til. Fjern markeringen af iCloud Drive for at slå iCloud Drive helt fra.
    I macOS Mojave eller tidligere skal du vælge Apple-menuen > Systemindstillinger, klikke på iCloud og derefter klikke på Indstillinger ved siden af iCloud Drive. Opbevar i iCloud markerer Mapperne Skrivebord og Dokument og indstillingerne for Optimer Mac-lagring.
  • I Fotos skal du vælge Fotos > Indstillinger og derefter klikke på iCloud. Opbevar i iCloud markerer iCloud-fotos og Optimer Mac-lagring.
  • I Beskeder: Vælg Beskeder > Indstillinger, og klik på iMessage. Opbevar i iCloud markerer Slå Beskeder i iCloud til.

Optimer lagring

• Hvis du bruger macOS Catalina, skal du åbne appen Apple TV, vælge Tv > Indstillinger i menulinjen og derefter klikke på Arkiver. Optimer lagring markerer "Slet automatisk sete film og tv-udsendelser".
    I macOS Mojave eller tidligere skal du åbne iTunes, vælge iTunes > Indstillinger i menulinjen og derefter klikke på Avanceret. Optimer lagring markerer "Slet automatisk sete film og tv-udsendelser".
  • I Mail skal du vælge Mail > Indstillinger i menulinjen og derefter klikke på Konti. I sektionen Kontooplysninger til højre vil Optimer lagring indstille menuen Hent bilag til enten Seneste eller Ingen.

Tøm papirkurv automatisk: Gå til Finder, og vælg Finder > Indstillinger, og klik derefter på Avanceret. Tøm papirkurv automatisk markerer "Fjern emner fra papirkurven efter 30 dage".

Andre måder, hvorpå macOS automatisk hjælper med at spare plads

I macOS Sierra eller nyere vil din Mac automatisk tage disse ekstra trin for at spare lagringsplads:

• Registrerer dublerede downloads i Safari og beholder kun den nyeste version af overførslen.
  • Minder dig om at slette brugte installeringsprogrammer.
  • Fjerner gamle skrifter, sprog og ordbøger, der ikke bruges.
  • Rydder buffere, logarkiver og andre unødvendige data, når der er brug for lagringsplads.

Sådan frigør du lagringsplads automatisk

Selv uden at bruge funktionerne i Optimeret lagring i Sierra eller nyere kan du følge andre trin for at frigøre mere lagringsplads:

• Musik, film og andre medier kan bruge meget lagringsplads. Læs mere om, hvordan du sletter musik, film og tv-udsendelser fra din enhed.
  • Slet andre arkiver, som du ikke længere har brug for, ved at flytte dem til papirkurven og tømme papirkurven. Mappen Overførsler er et godt sted at søge efter arkiver, som du måske ikke længere har brug for.
  • Flyt arkiver til en ekstern lagringsenhed.
  • Komprimer arkiver.
  • Slet unødvendig e-mail: Gå til appen Mail, vælg Postkasse > Slet reklamepost. Hvis du ikke længere har brug for e-mailbeskederne i din papirkurv, skal du vælge Postkasse > Fjern slettede emner.

Læs mere

• Når du dublerer et arkiv på en APFS-formateret diskenhed, vil det pågældende arkiv ikke optage yderligere lagringsplads på diskenheden. Sletning af en filkopi frigør kun den plads, der kræves af de data, du måtte have føjet til det dublerede indhold. Hvis du ikke længere har brug for kopier af arkivet, kan du gendanne al lagringsplads, ved at slette både det dublerede arkiv og det oprindelige arkiv.
  • Hvis du bruger en pro app og Optimer Mac-lagring, kan du læse mere om, hvordan du kontrollerer, at dine projekter altid er på din Mac, og at du kan få adgang til dine arkiver.