Sådan installerer du macOS

Lær, hvordan du installerer Mac-operativsystemet på din Mac eller et eksternt drev.

Installer fra Mac App Store

Den nemmeste måde at installere macOS på er App Store. For eksempel, lær hvordan man installer den nyeste macOS version fra App Store.

Hvis du geninstallerer, fordi du forbereder dig på at sælge eller give din Mac væk, skal du deaktiver visse funktioner og tjenester først, og derefter skal du følge de resterende trin i denne artikel.

Eller geninstaller fra macOS-gendannelse

Hvis du ikke har eller ikke kan få adgang til App Store, eller du forbereder dig til at sælge eller give din Mac væk, skal du følge disse trin.

Start fra macOS-gendannelse

macOS-gendannelse installerer forskellige versioner af macOS afhængigt af den tastkombination, du trykker på, når du starter op. Hold en af følgende kombinationer nede umiddelbart efter at du trykker på strømknappen på din Mac. Slip tasterne, når du ser Apple-logoet eller en roterende globus.

Kommando (⌘)-R
Installer de nyeste macOS, der blev installeret på din Mac, uden at opgradere til en nyere version.1
Alternativ-Kommando-R
Opgrader til den nyeste version af macOS, der er kompatibel med din Mac.2
Skift-Alternativ-Kommando-R
Kræver macOS Sierra 10.12.4 eller en nyere version
Installer den macOS, der fulgte med din Mac, eller den version der er tættest på den, der stadig er tilgængelig. Denne kombination kræver macOS Sierra 10.12.4 eller nyere.

1. Hvis du sælger eller giver en Mac væk, der bruger OS X El Capitan eller tidligere, skal du bruge Command-R for at sikre dig, at installationen ikke er forbundet med dit Apple-id.
2. Hvis du ikke allerede har opdateret til macOS Sierra 10.12.4 eller nyere, vil Option-Command-R installere den macOS, der fulgte med din Mac, eller den version der er tættest på den, der stadig er tilgængelig.

Når vinduet med hjælpeprogrammer i macOS vises, skal du fortsætte til næste afsnit for at beslutte, om du vil slette din opstartsdisk eller begynde installation af macOS.

Vindue med hjælpeprogrammer i macOS

Sletning af startdisken, hvis det er nødvendigt

Bestem, om du vil slette (formatere) din startdisk før du installerer macOS. Du bør slette din startdisk under følgende omstændigheder. Hvis ingen af disse forhold gælder for dig, skal du gå videre til næste sektion for at begynde installation af macOS.

• Du skal sælge eller bortgive din Mac. Dermed renser du nemlig Mac-computeren for alt, der har forbindelse til dig, dine data eller dit Apple-id.
  • Du forsøger at løse et problem som Diskværktøj ikke kan reparere.
  • macOS-installationsprogrammet siger, at det ikke kan installeres på din computer eller volumen. For eksempel kan der stå, at din startdisk ikke er formateret korrekt, ikke bruger et GUID-partitionsskema, der allerede indeholder en nyere version af operativsystemet, eller der ikke kan bruges til at starte computeren.

Hvis du sletter din startdisk permanent, slettes alle de data, der er gemt på den.

Hvis du har brug for at slette din startdisk, skal du følge disse trin.

1. Vælg Diskværktøj i vinduet med hjælpeprogrammer i macOS-gendannelse, og klik derefter på Fortsæt.
  2. Vælg din enhed eller antal i sidepanelet i Diskværktøjet.
  3. Klik på knappen eller fanen Slet.
  4. Udfyld disse felter:
  5. Klik på Slet for at begynde at slette din disk.
  6. Når dette er udført, skal du forlade Diskværktøj for at vende tilbage til vinduet med hjælpeprogrammer. Du er nu parat til at installere macOS.

Installer macOS

Følg disse trin efter opstart fra macOS-gendannelse:

1. Vælg Geninstaller macOS (eller Geninstaller OS X) i vinduet med hjælpeprogrammer.
  2. Klik på Fortsæt, og følg derefter vejledningen på skærmen. Du bliver bedt om at vælge din disk. Hvis du ikke kan se det, skal du klikke på Vis alle diske.
    For at bekræfte om du er berettiget til at installere macOS, sendes dit Mac-serienummer til Apple, og du kan blive bedt om at indtaste dit Apple-id.
  3. Klik på Installer. Din Mac genstarter, når installationen er fuldført.

Hvis du slettede din disk før installation, eller du installerede på et eksternt drev eller ny disk, vil din Mac genstarte til en opsætningsassistent.

• Hvis du skal beholde din Mac, skal du gennemføre indstillingsassistenten med dine egne oplysninger.
  • Hvis du sælger eller giver en Mac væk, skal du trykke på Command-Q for at afslutte installationsassistenten uden at fuldføre opsætningsstrinnene. Klik derefter på Luk ned. Når den nye ejer starter denne Mac op, kan han eller hun bruge sin egne oplysninger til at færdiggøre indstillingen.

Vælg din nye startdisk, hvis det er nødvendigt

Hvis du har mere end en disk, der indeholder en kompatibel macOS-installation, kan du bruge Opstartsdiskindstillinger eller Opstartsmanager for at vælge hvilken disk at starte op fra.