Lær at genkende og undgå phishing-beskeder, falske supportopkald og andre former for svindel

Her får du nogle tip til, hvordan du undgår at blive offer for svindelnumre. Du kan også læse, hvad du skal gøre, hvis du mener, at nogen har fået uautoriseret adgang til dit Apple-id.

Phishing refererer til svigagtige forsøg på at få personlige oplysninger fra dig. Svindlere bruger alle midler, de kan – falske e-mails og sms'er, vildledende pop op-reklamer, falske downloads, kalenderspam og falske telefonopkald – til at snyde dig til at dele oplysninger, herunder adgangskoden til dit Apple-id eller kreditkortnumre.

Hvis du modtager en mistænkelig e-mail, der ser ud til at være fra Apple, skal du videresende den til reportphishing@apple.com.

Du kan medtage flere detaljer på din Mac ved at vælge e-mailen og vælge "Videresend som bilag" i menuen Besked.

Sådan undgår du phishing og andre former for svindel

Hvis du, mens du browser på nettet, får vist en besked om, at din iPhone, Mac eller anden Apple-enhed har fået en virus, eller hvis du modtager et opkald fra nogen, der påstår, at de er fra Apple, og beder om dit kontonavn og din adgangskode, er du sandsynligvis offer for et svindelnummer. Her er nogle ting, du kan gøre for at undgå sådanne svindelnumre.

• Beskyt dit Apple-id. Brug tofaktorgodkendelse, sørg for, at dine kontaktoplysninger altid er sikre og opdaterede, og del aldrig adgangskoden eller bekræftelseskoderne til dit Apple-id med nogen. Apple beder aldrig om disse oplysninger for at yde support.
  • Læs mere om, hvordan du identificerer legitime e-mails fra Apple om dine køb i App Store eller iTunes Store
  • Brug aldrig gavekort til App Store, iTunes og Apple Store til at foretage andre former for betalinger.
  • Hvis du sender eller modtager penge med Apple Pay (kun i USA), skal du behandle transaktionen som enhver anden privat transaktion.
  • Læs mere om, hvordan du beskytter dine Apple-enheder og dine data.
  • Generelt må du aldrig dele personlige oplysninger, såsom kreditkortnumre, medmindre du kan bekræfte, at modtageren er den, som vedkommende hævder at være.
  • Undlad at åbne eller gemme bilag og klikke på links i mistænkelige og uopfordrede beskeder.
  • Hvis du er i tvivl om en anmodning eller henvendelse, eller hvis du blot har brug for at opdatere dine oplysninger hos en virksomhed, skal du kontakte den pågældende virksomhed direkte.

Hvis du har mistanke om, at der er sikkerhedsproblemer med dit Apple-id, eller hvis du muligvis har indtastet din adgangskode eller andre personlige oplysninger på et svigagtigt websted, skal du ændre adgangskoden til dit Apple-id med det samme.

Hvis du modtager en mistænkelig e-mail eller besked

Svindlere prøver at kopiere e-mails og sms-beskeder fra legitime virksomheder for at lokke dig til at give dem dine personlige oplysninger og adgangskoder. Følgende er tegn på svindel:

• Afsenderens e-mailadresse eller telefonnummer stemmer ikke overens med navnet på den virksomhed, som afsenderen påstår at være fra.
  • E-mailadressen eller telefonnummeret, som de kontaktede dig fra, er forskellig fra den e-mailadresse eller det telefonnummer, som du har oplyst til firmaet.
  • Et link i beskeden ser rigtigt ud, men URL-adressen stemmer ikke overens med virksomhedens websted.*
  • Beskeden ser meget anderledes ud end dem, du ellers har fået fra virksomheden.
  • I beskeden bliver du bedt om at angive personlige oplysninger som f.eks. et kreditkortnummer eller adgangskoden til en konto.
  • Beskeden er sendt uopfordret til dig, og der er et bilag vedhæftet.

Anmeld mistænkelige e-mails og beskeder:

• Hvis du modtager en phishing-e-mail, der har til hensigt at ligne, at den kommer fra Apple, skal du sende den til reportphishing@apple.com. Hvis du videresender en e-mail fra Mail på din Mac, skal du inkludere overskriften ved at vælge e-mailen og vælge Videresend som bilag i menuen Besked.
  • Hvis du vil anmelde spam eller mistænkelige e-mails, som du modtager i indbakken på iCloud.com, me.com eller mac.com, skal du sende dem til abuse@icloud.com.
  • Du kan anmelde spam eller andre mistænkelige beskeder, du har modtaget via iMessage, ved at trykke på Rapporter reklame under beskeden. Du kan også blokere uønskede beskeder og opkald.

Hvis din webbrowser viser irriterende pop op-vinduer

Når du browser på nettet og får vist et pop op-vindue eller en besked, der lover dig en gratis præmie eller advarer dig om et problem med din enhed, skal du ikke tro på det. Denne slags pop op-vinduer er typisk svigagtige reklamer, der er designet til at narre dig til at give svindleren personlige oplysninger eller penge.

Lad være med at ringe til nummeret eller følge linkene for at gøre krav på præmien eller løse problemet. Ignorer beskeden, og forlad siden, eller luk vinduet eller fanen.

Hvis du bliver bedt om at downloade software

Vær meget forsigtig, når du downloader indhold fra internettet. Nogle downloads, der findes på internettet, indeholder muligvis ikke den software, de hævder, eller indeholder software, som du ikke forventede eller ønskede. Det kan f.eks. være apps, der beder dig om at installere konfigurationsbeskrivelser, der derefter får mulighed for at kontrollere din enhed. Hvis du installerer ukendt eller uønsket software, kan denne software vise sig at være forstyrrende og irriterende eller ligefrem skade din Mac og stjæle dine data.

Hvis du vil undgå uønsket, falsk eller skadelig software, skal du installere gennem App Store eller hente softwaren direkte fra udviklerens websted. Læs mere om, hvordan du åbner software på din Mac sikkert eller sletter ønskede konfigurationsbeskrivelser på din iPhone, iPad eller iPod touch.

Sådan skal du gøre, hvis du modtager et mistænkeligt opkald eller en mistænkelig telefonsvarerbesked

Svindlere kan finde på at efterligne legitime virksomheders telefonnumre og bruge smigrende eller truende udtryk for at lokke dig til at give dem oplysninger, penge eller sågar iTunes-gavekort. Hvis du modtager et uopfordret eller mistænkeligt telefonopkald fra en person, der hævder at være fra Apple, skal du bare lægge på.

Du kan anmelde svigagtige supportopkald til Federal Trade Commission (kun USA) på www.ftccomplaintassistant.gov eller til politiet.

Hvis du har accepteret en mistænkelig invitation i Kalender

Hvis du modtager en uønsket eller mistænkelig kalenderinvitation i Mail eller Kalender, kan du rapportere det som reklame i iCloud.

Hvis du vil slette en invitation, som du allerede har accepteret, skal du trykke på begivenheden og derefter trykke på Afslå eller Slet begivenhed. Hvis du ved en fejl er kommet til at abonnere på en kalender, som du ikke ønsker at abonnere på, skal du åbne appen Kalender, trykke på Kalendere og se efter en ukendt eller mistænkelig kalender. Tryk på kalenderen, rul ned, og tryk på Slet kalender.

* På Mac skal du holde musemarkøren over linket for at se og bekræfte URL-adressen. Hvis du ikke kan se URL-adressen på statuslinjen i Safari, skal du vælge Oversigt > Vis statuslinje. På en iOS-enhed skal du holde fingeren nede på linket.

Oplysninger om produkter, der ikke er produceret af Apple, eller uafhængige websteder, der ikke styres eller testes af Apple, leveres uden Apples anbefaling eller godkendelse. Apple påtager sig intet ansvar, hvad angår valg, ydeevne eller brug af websteder eller produkter fra andre producenter. Apple giver ingen erklæringer med hensyn til nøjagtigheden eller pålideligheden af websteder fra andre producenter. Kontakt producenten for at få flere oplysninger.