Sådan bruger du sikker tilstand på din Mac

Brug af sikker tilstand kan hjælpe dig med at finde ud af, om et problem skyldes software, der indlæses, når din Mac starter.

Når du bruger sikker tilstand, forhindrer du, at din Mac indlæser bestemt software, når den starter, herunder log ind-emner, systemudvidelser, der ikke kræves af macOS, og skrifter, der ikke er installeret af macOS. Der udføres også en grundlæggende kontrol af din startdisk, der svarer til at bruge Førstehjælp i Diskværktøj. Desuden slettes nogle systembuffere, herunder skriftbuffere og kernebufferen, som automatisk oprettes igen efter behov.

Sikker tilstand er især nyttigt, når du prøver at løse et problem, der ikke synes at være forbundet med brugen af en bestemt app. Som altid er det første skridt til at undgå softwareproblemer at holde din software opdateret.

Sådan bruger du sikker tilstand

Kontroller, om du bruger en Mac med Apple Silicon, og følg derefter de relevante trin:

Apple Silicon

1. Luk din Mac.
  2. Tænd din Mac, og fortsæt med at trykke og holde nede på afbryderknappen, indtil du kan se vinduet med startindstillinger.
  3. Vælg din startdisk, og hold derefter Skiftetasten nede, mens du klikker på "Fortsæt i Sikker tilstand".
  4. Log ind på din Mac. Du bliver muligvis bedt om at logge ind igen.

Intel-processor

1. Tænd eller genstart din Mac, og tryk derefter med det samme på Skiftetasten, når din Mac starter.
  2. Slip tasten, når du ser loginvinduet, og log derefter ind på din Mac.
  3. Du bliver muligvis bedt om at logge ind igen. I enten det første eller andet loginvindue bør der stå "Sikker start" i øverste højre hjørne.

Hvis problemet fortsætter i sikker tilstand

Hvis problemet fortsætter, mens du er i sikker tilstand, eller hvis din Mac genstarter flere gange og derefter lukker ned, mens du starter i sikker tilstand, skal du geninstallere macOS og sørge for, at din Apple-software og apps fra andre producenter er opdaterede.

Hvis problemet ikke fortsætter i sikker tilstand

Hvis problemet ikke fortsætter, mens du er i sikker tilstand, skal du forlade sikker tilstand ved at genstarte din Mac normalt. Test derefter, om problemet stadig findes. Problemet kan være løst.

Hvis problemet vender tilbage, efter at du har forladt sikker tilstand, skyldes problemet sandsynligvis startemner. Apps kan installere startemner på flere steder, og det er ikke altid nemt at finde eller genkende dem. Derfor skal du først sikre dig, at du har installeret alle tilgængelige opdateringer til din Apple-software og apps fra andre producenter.

Hvis det ikke hjælper at opdatere softwaren, kan du prøve en af disse løsninger:

• Test dine log ind-emner.
  • Hvis du vil se, om problemet skyldes software på din brugerkonto, kan du indstille en ny brugerkonto, logge ind på den og derefter forsøge at genskabe problemet på denne konto.
  • Frakobl alt tilbehør fra din Mac, herunder printere, drev, USB-hubs og andre mindre vigtige enheder. Fejlen kan skyldes et problem med én eller flere af disse enheder eller deres kabler.
  • Geninstaller macOS.

Hvis du stadig har brug for hjælp, kan du kontakte Apple-support.

Læs mere

Nogle funktioner fungerer muligvis ikke i sikker tilstand, f.eks. afspilning af film i Dvd-afspiller, videooptagelse, arkivdeling, Wi-Fi, nogle tilgængelighedsfunktioner, nogle lydenheder og nogle af de enheder, der opretter forbindelse via USB, Thunderbolt eller FireWire. Accelereret grafik er deaktiveret, hvilket kan medføre, at skærmen blinker eller forvrænges, når computeren starter.