Brug af Sikker tilstand til at isolere problemer med din Mac

Du kan bruge Sikker tilstand til at løse problemer, der kan forhindre din Mac i at starte, eller isolere problemer i forbindelse med startdisken.

Hvad er Sikker tilstand?

Sikker tilstand (også kaldet Sikker start) er en metode til at starte Mac-computeren, så den udfører bestemte kontroller og forhindrer software i automatisk at blive indlæst eller åbnet. Når du starter Mac-computeren i Sikker tilstand, sker der følgende:

• Din startdisk bekræftes, og evt. problemer med biblioteker forsøges løst.
  • Der indlæses kun nødvendige kerneudvidelser.
  • Startemner og log ind-emner forhindres i at blive åbnet automatisk.
  • Skrifter, der er installeret af brugeren, slås fra.
  • Skriftbufferen, kernebufferen og andre systembufferarkiver slettes.

Hvis Mac-computerens problem forsvinder, når den startes i Sikker tilstand, kan du bruge disse oplysninger til at isolere problemet.

Sådan starter du i Sikker tilstand

Følg disse trin:

1. Start eller genstart din Mac, og hold straks Skiftetasten nede. Apple-logoet vises på skærmen. Hvis Apple-logoet ikke vises, skal du læse mere om, hvad du skal gøre.
  2. Slip Skiftetasten, når vinduet til login vises. Hvis din startdisk er krypteret med FileVault, bliver du muligvis bedt om at logge ind to gange: én gang for at låse startdisken op og én gang mere for at logge på Finder.

Hvis du vil afslutte Sikker tilstand, skal du genstarte computeren uden at trykke på nogen af tasterne under start.

Sådan gør du, hvis problemet forsvinder i Sikker tilstand

Hvis et problem forsvinder, når Mac-computeren startes i Sikker tilstand, skal du prøve at genstarte computeren uden at trykke på nogen af tasterne.

• Hvis problemet fortsætter, er nogle log ind-emner muligvis ikke kompatible.
  • Hvis problemet forsvinder, skyldtes det højst sandsynligt en buffer- eller biblioteksfejl med startdisken, der blev løst af Sikker tilstand.

Sådan gør du, hvis Mac-computeren genstarter eller lukker ned i Sikker tilstand

Din Mac kontrollerer automatisk biblioteket for din startdisk, når du starter i Sikker tilstand. Det er næsten det samme, der sker, når du bruger Diskværktøj til at kontrollere eller reparere din disk. Hvis biblioteket er repareret, genstarter din Mac automatisk.

Hvis din Mac slukker, kan du kontrollere Mac-computerens strømforsyning og stikkontakten. Hvis du bruger en MagSafe-strømforsyning, skal du kontrollere, om indikatoren på strømforsyningen lyser gult eller grønt. Start derefter computeren i Sikker tilstand.

Hvis Mac-computeren bliver ved med at genstarte eller lukke ned i Sikker tilstand, skal du kontakte Apple-support, en Apple-autoriseret serviceudbyder eller en Apple Store for at få hjælp.

Sådan kan du se, om Mac-computeren er startet i Sikker tilstand

Hvis du er i tvivl, om Mac-computeren er startet i Sikker tilstand, kan du se det under Oplysninger om system. Afsnittet Software i Oplysninger om system viser starttilstanden som "sikker" i stedet for "normal", når computeren er startet i Sikker tilstand.

Der vises også "Sikker start" i vinduet til login øverst til højre på skærmen, når Mac-computeren er i Sikker tilstand.

Nogle funktioner er ikke tilgængelige i Sikker tilstand

Følgende funktioner på din Mac er ikke tilgængelige, når den er startet i Sikker tilstand:

• Du kan ikke afspille film i Dvd-afspiller.
  • Du kan ikke optage video i iMovie og visse andre videoprogrammer.
  • Nogle lydindgangs- og lydudgangsenheder virker muligvis ikke.
  • Nogle USB-, FireWire- og Thunderbolt-enheder virker muligvis ikke.
  • Der er muligvis ingen eller kun begrænset adgang til Wi-Fi-netværk, afhængigt af Mac-computeren og versionen af macOS.
  • Tilgængelighedsfunktioner som VoiceOver fungerer muligvis ikke som forventet.
  • Arkivdeling deaktiveres.

Sikker tilstand i OS X Leopard v10.5 og nyere versioner slår også hardwareaccelereret grafik fra. Dette betyder, at menulinjen vises, selvom du har valgt "Gennemsigtig menulinje" eller "Reducer gennemsigtighed" i Systemindstillinger. Skærmen kan også blinke eller flimre under login, når Mac-computeren er startet i Sikker tilstand.

Sådan gør du, hvis Mac-computeren ikke har et tastatur tilsluttet ved opstart i Sikker tilstand, eller hvis du ikke kan bruge Skiftetasten

Hvis der ikke er tilsluttet et tastatur, når Mac-computeren startes i Sikker tilstand, kan du indstille Mac-computeren til at starte i Sikker tilstand via kommandolinjen, hvis du har ekstern adgang til computeren.

1. Du får adgang til kommandolinjen ved at åbne Terminal eksternt eller logge på computeren via SSH.
  2. Brug følgende terminalkommando:
    sudo nvram boot-args="-x"

Hvis du også vil starte i funktionen Detaljeret logning, skal du bruge følgende i stedet:
    sudo nvram boot-args="-x -v"

3. Når du har brugt Sikker tilstand, skal du bruge denne Terminal-kommando til at vende tilbage til normal start:
    sudo nvram boot-args=""