Sådan bruges Time Machine til at sikkerhedskopiere eller gendanne din Mac

Time Machine sikkerhedskopierer alle dine arkiver til en ekstern lagringsenhed, så du kan gendanne dem senere eller se, hvordan de så ud tidligere.

Indstil Time Machine

Time Machine er en indbygget sikkerhedsfunktion på din Mac. Hvis du vil bruge den, skal du købe en ekstern lagringsenhed:

• En ekstern USB-disk, Thunderbolt-disk eller FireWire-disk, der er tilsluttet din Mac.
  • En ekstern disk, der er tilsluttet en AirPort Extreme Base Station (802.11ac) eller AirPort Time Capsule.
  • AirPort Time Capsule.
  • Mac, der deles som en modtagerdisk til Time Machine-sikkerhedskopier.
  • NAS-enhed (Network-Attached Storage), der understøtter Time Machine over SMB.
    Læs mere om diske til sikkerhedskopiering, der kan bruges med Time Machine.

Når du slutter en ekstern harddisk direkte til din Mac, bliver du muligvis spurgt, om du vil bruge drevet til at sikkerhedskopiere med Time Machine:

Vælg Krypter disk til sikkerhedskopi (anbefalet), og klik derefter på Brug som disk til sikkerhedskopi. En krypteret sikkerhedskopi er kun tilgængelig for brugere, der kender adgangskoden. Læs mere om, hvordan du beskytter din disk med sikkerhedskopier.

Hvis du ikke bliver bedt om at vælge en disk til sikkerhedskopiering i Time Machine, når du slutter drevet til din Mac:

1. Åbn indstillingerne for Time Machine i menuen Time Machine symbol for Time Machine på menulinjen. Eller vælg Apple-menuen () > Systemindstillinger, og klik derefter på Time Machine.
  2. Klik på Vælg disk til sikkerhedskopi, Vælg disk eller Tilføj eller fjern disk til sikkerhedskopi.
  3. Vælg en disk til sikkerhedskopiering fra listen, og klik derefter på Brug disk.
  4. Du kan opnå yderligere sikkerhed ved at gentage disse trin for at tilføje endnu en disk til sikkerhedskopiering. Du kan f.eks. bruge en disk til sikkerhedskopiering privat og en anden på arbejde.

Sikkerhedskopiering med Time Machine

Efter indstilling af Time Machine arkiveres der automatisk en sikkerhedskopi for hver time inden for de sidste 24 timer, der arkiveres daglige sikkerhedskopier for den sidste måned og ugentlige sikkerhedskopier for alle tidligere måneder. De ældste sikkerhedskopier slettes, når disken med sikkerhedskopier er fuld.

• Hvis du vil sikkerhedskopiere med det samme i stedet for at vente på næste automatiske sikkerhedskopiering, skal du vælge Sikkerhedskopier nu i menuen Time Machine symbol for Time Machine.
  • Hvis du vil stoppe automatisk sikkerhedskopiering, skal du åbne indstillingerne for Time Machine og enten fjerne markeringen af Sikkerhedskopier automatisk (macOS Sierra eller senere) eller slå Time Machine fra (OS X El Capitan eller tidligere). Du kan stadig sikkerhedskopiere manuelt ved at vælge Sikkerhedskopier nu i menuen Time Machine.
  • Hvis du vil annullere en igangværende sikkerhedskopiering, skal du gå til menuen Time Machine og vælge Spring denne sikkerhedskopiering over (eller Stop sikkerhedskopiering).
  • Status for sikkerhedskopieringen kan kontrolleres i menuen Time Machine. Symbolet I gang vises, når Time Machine er i gang med at sikkerhedskopiere, symbolet Passiv vises, når Time Machine er passiv og afventer den næste automatiske sikkerhedskopiering, og symbolet Kan ikke sikkerhedskopiere vises, når en sikkerhedskopiering ikke kan afsluttesKan ikke sikkerhedskopiere.
  • Hvis du vil fravælge emner ved sikkerhedskopiering, skal du åbne indstillinger for Time Machine i menuen Time Machine, klikke på Indstillinger og derefter klikke på knappen Tilføj (+) for at vælge det emne, der ikke skal medtages. Hvis du vil medtage et fravalgt emne, f.eks. en ekstern harddisk, skal du markere emnet og klikke på knappen Fjern (–).

Den første sikkerhedskopiering kan tage lang tid afhængigt af, hvor mange arkiver du har. Du kan fortsætte med at bruge din Mac under sikkerhedskopieringen. Nogle Mac-computere kan endda sikkerhedskopiere, mens de er på vågeblus. Time Machine sikkerhedskopierer kun de arkiver, der er ændret siden den forrige sikkerhedskopiering, så processen bliver hurtigere.

Sådan gendannes bestemte emner fra en Time Machine-sikkerhedskopi

1. Åbn et vindue for det emne, du vil gendanne. Eksempel:
    • Hvis du vil gendanne et arkiv, du kom til at slette i mappen Dokumenter, skal du åbne mappen Dokumenter.
    • Hvis du vil gendanne en e-mail, skal du åbne indbakken i Mail.
    • Hvis du bruger et program, der automatisk arkiverer versioner af dokumenter, mens du arbejder på dem, kan du åbne et dokument og derefter bruge Time Machine til at gendanne tidligere versioner af dokumentet.
  2. Vælg Start Time Machine i menuen Time Machine symbol for Time Machine, eller klik på Time Machine i Dock. Dette eksempel viser Time Machine for mappen Dokumenter:
  3. Find det emne, du vil gendanne:
    • Brug tidslinjen langs kanten af skærmen til at se emnerne i din Time Machine-sikkerhedskopi, som de var på bestemte datoer og klokkeslæt. Tidslinjen kan også indeholde lokale snapshots.
    • Brug pil op og pil ned på skærmen til at springe til det tidspunkt, hvor vinduets indhold senest blev ændret. Du kan også bruge søgefeltet i et vindue til at finde et emne og derefter rejse gennem tiden med fokus på ændringer i det emne.
    • Vælg et emne, og tryk på mellemrumstasten for at få vist et eksempel på emnet, så du er sikker på, at det er det rigtige.
  4. Klik på Gendan for at gendanne det valgte emne, eller Ctrl-klik på emnet for at få vist andre muligheder.

Gendan alt fra en Time Machine-sikkerhedskopi

Hvis du vil gendanne alt på din Mac, skal du bruge værktøjet "Gendan fra Time Machine-sikkerhedskopi" i macOS-gendannelse. Den disk, som du gendanner, slettes, før den modtager macOS og andet indhold fra din Time Machine-sikkerhedskopi.

Hvis du kun vil kopiere arkiverne, indstillingerne og brugerkonti, skal du bruge Overførselsassistent.

Læs mere

• Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis du ikke kan sikkerhedskopiere eller gendanne med Time Machine.
  • Hvis du sikkerhedskopierer til flere diske, kan du skifte disk, inden du starter Time Machine. Hold Alternativtasten nede, og vælg derefter Gennemse andre diske til sikkerhedskopier i menuen Time Machine.
  • Hvis du bruger Time Machine til at sikkerhedskopiere til en lagringsenhed på dit netværk, kan du kontrollere sikkerhedskopierne for at sikre dig, at de fungerer korrekt: Hold Alternativtasten nede, og vælg derefter Kontroller sikkerhedskopier i menuen Time Machine.
  • Når du har valgt en sikkerhedskopidisk, er symbolet for disken i Finder muligvis ikke identisk med symbolet  , som vises i indstillingerne for Time Machine. Du kan ændre symbolet
  • I OS X Lion v10.7.3 eller nyere kan du starte fra din Time Machine-disk efter behov. Hold Alternativtasten nede, mens din Mac starter. Når skærmen Startadministration vises, skal du vælge "EFI Boot" som startdisk.

Oplysninger om produkter, der ikke er fremstillet af Apple, eller selvstændige websteder, der ikke er styret eller testet af Apple, er ikke udtryk for anbefalinger eller godkendelser fra Apples side. Apple påtager sig intet ansvar med hensyn til udvalget af disse produkter, produkternes funktionsevne eller brugen af produkterne. Apple giver ingen garanti for, at indholdet på websteder, som Apple ikke står bag, er pålideligt og præcist. Det er forbundet med en naturlig risiko at bruge internettet. Kontakt producenten for at få yderligere oplysninger. Andre virksomheds- og produktnavne kan være varemærker tilhørende de respektive ejere.