Echte e-mails van de App Store of iTunes Store identificeren

Als je niet zeker weet of een e-mail over een aankoop in de App Store, iTunes Store of iBooks Store, of bij Apple Music echt is, kunnen deze tips helpen.

Oplichters proberen je vaak te misleiden om persoonlijke of financiële gegevens te delen door je berichten of links naar websites te sturen die eruit kunnen zien alsof ze van Apple zijn, maar waarvan het eigenlijke doel is om je accountgegevens te stelen. In sommige phishing-e-mails wordt je gevraagd op een link te klikken om je accountgegevens bij te werken. Andere e-mails zien er misschien uit als een ontvangstbewijs voor een aankoop in de App Store, iTunes Store of iBooks Store, of bij Apple Music, waarvan je zeker weet dat je dit niet hebt gedaan.

Voer nooit je accountgegevens in op websites waarnaar je vanuit deze berichten wordt gelinkt. Bijlagen bij dergelijke berichten moet je ook nooit downloaden of openen.

Is deze e-mail echt?

Als je een e-mail krijgt over een aankoop in de App Store of iTunes Store en je twijfelt of de e-mail echt is, kun je een aantal dingen doen om te controleren of het bericht van Apple afkomstig is.

Echte aankoopbewijzen, voor aankopen in de App Store, iTunes Store of iBooks Store, of bij Apple Music, vermelden je huidige factuuradres, dat oplichters waarschijnlijk niet hebben. Je kunt ook je aankoopgeschiedenis voor de App Store, iTunes Store, iBooks Store of Apple Music bekijken.

In e-mails over aankopen in de App Store, iTunes Store of iBooks Store, of bij Apple Music wordt je nooit gevraagd om deze gegevens per e-mail te verstrekken:

• Sofinummer

• Meisjesnaam

• Volledig creditcardnummer

• CVC-code van creditcard

Lees meer over phishing en andere fraudepogingen.

Werk je accountgegevens op een veilige manier bij

Als je een e-mail krijgt met de vraag om je account- of betaalgegevens bij te werken, doe dat dan alleen via Instellingen op je iPhone, iPad of iPod touch, in iTunes of de App Store op je Mac of in iTunes op een pc.

Als je het wachtwoord wilt bijwerken voor de Apple ID die je gebruikt voor aankopen, doe je dat in Instellingen op je apparaat of op appleid.apple.com.

Lees meer over beveiliging en je Apple ID.

Als je waarschijnlijk een phishingbericht hebt ontvangen of hierop hebt gereageerd:

Als je een verdachte e-mail hebt ontvangen, stuur deze dan door naar reportphishing@apple.com. Als je een Mac gebruikt, selecteer je de e-mail en kies je 'Stuur door als bijlage' in het Bericht-menu.

Als je denkt dat je persoonlijke gegevens zoals een wachtwoord of creditcardgegevens hebt ingevoerd op een frauduleuze website, moet je direct het wachtwoord van je Apple ID wijzigen.