Phishing-e-mails, valse telefonische supportgesprekken en andere fraudepogingen herkennen en vermijden

Volg deze tips om fraudepogingen te vermijden en lees wat u moet doen als u vermoedt dat uw Apple ID risico loopt.

Phishing verwijst naar frauduleuze pogingen om persoonlijke informatie van u los te krijgen. Oplichters gebruiken elke mogelijke manier (vervalste e-mails en teksten, misleidende pop-upadvertenties, nep-downloads, agenda-spam, zelfs valse telefoongesprekken) om u door misleiding over te halen informatie te delen, zoals uw Apple ID-wachtwoord of creditcardinformatie.

Als u een verdachte e-mail hebt ontvangen die van Apple afkomstig lijkt te zijn, kunt u deze doorsturen naar reportphishing@apple.com.

Als u een Mac gebruikt, voegt u meer details toe door de e-mail te selecteren en 'Stuur door als bijlage' te kiezen in het menu 'Bericht'.

Phishing en andere fraudepogingen voorkomen

Als u tijdens het surfen op internet een bericht ziet met de melding dat uw iPhone, Mac of ander Apple apparaat een virus heeft, of als u wordt gebeld door iemand die beweert van Apple te zijn en u vraagt naar uw accountnaam en wachtwoord, bent u waarschijnlijk het doelwit van een fraudepoging. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om ze te vermijden.

• Bescherm uw Apple ID. Gebruik twee-factor-authenticatie, beveilig altijd uw contactgegevens en houd deze up-to-date en deel nooit uw Apple ID-wachtwoord of verificatiecodes met wie dan ook. Apple vraagt u nooit naar deze informatie om ondersteuning te leveren.
  • Lees hier hoe u legitieme e-mails van Apple over uw App Store- of iTunes Store-aankopen kunt identificeren
  • Gebruik nooit App Store-, iTunes- en Apple Store-cadeaubonnen om er andere betalingen mee te doen.
  • Als u geld verstuurt of ontvangt via Apple Pay (alleen VS), moet u dit behandelen zoals al uw particuliere transacties.
  • Lees hier hoe u uw Apple apparaten en gegevens veilig kunt beschermen.
  • Normaal gesproken mag u nooit persoonlijke informatie zoals creditcardnummers delen, tenzij u kunt verifiëren dat de ontvanger is wie hij of zij beweert te zijn.
  • Klik niet op links en open of bewaar geen bijlagen in verdachte of ongevraagde berichten.
  • Als u twijfelt over een verzoek of bericht, of als u alleen maar de gegevens die een bedrijf over u heeft wilt bijwerken, neem dan rechtstreeks contact op met dat bedrijf.

Als u vermoedt dat uw Apple ID risico loopt, of als u mogelijk uw wachtwoord of andere persoonlijke informatie op een frauduleuze website hebt ingevoerd, verander dan uw Apple ID-wachtwoord onmiddellijk.

Als u een verdachte e-mail of dubieus bericht ontvangt

Oplichters proberen e-mail en sms-berichten van legitieme bedrijven te kopiëren om u door misleiding over te halen uw persoonlijke informatie en wachtwoorden af te geven. Let op de volgende kenmerken om fraudepogingen te identificeren:

• Het e-mailadres of telefoonnummer van de afzender komt niet overeen met de naam van het bedrijf waar het bericht van afkomstig zou moeten zijn.
  • Het e-mailadres of telefoonnummer waarmee ze contact met u hebben opgenomen, is anders dan het e-mailadres of telefoonnummer dat u aan dat bedrijf hebt gegeven.
  • Een link in een bericht ziet er correct uit, maar de URL komt niet overeen met de website van het bedrijf.*
  • Het bericht ziet er heel anders uit dan andere e-mails die u van het bedrijf hebt gekregen.
  • In het bericht wordt gevraagd om persoonlijke informatie, zoals uw creditcardgegevens of het wachtwoord van uw account.
  • Het bericht is ongewenst en bevat een bijlage.

Meld verdachte e-mails en berichten:

• Als u een phishing-e-mail hebt ontvangen die van Apple afkomstig lijkt te zijn, kunt u deze doorsturen naar reportphishing@apple.com. Als u een bericht vanuit Mail op uw Mac doorstuurt, moet u de headergegevens opnemen door het bericht te selecteren en 'Stuur door als bijlage' te kiezen in het menu 'Bericht'.
  • Als u spam of andere verdachte e-mails wilt melden die u in uw postbus 'Inkomend' voor iCloud.com, me.com of mac.com hebt ontvangen, stuurt u deze naar abuse@icloud.com.
  • Als u spam of andere verdachte berichten wilt melden die u hebt ontvangen via iMessage, tikt u op 'Meld reclame' onder het bericht. U kunt ook ongewenste berichten en oproepen blokkeren

Als er vervelende pop-upadvertenties verschijnen in uw webbrowser

Als u tijdens het surfen op internet een pop-upadvertentie of bericht ziet waarin u een gratis prijs wordt aangeboden of waarin u wordt gewaarschuwd voor een probleem met uw apparaat, vertrouw het dan niet en ga er niet op in. Dit soort pop-upvensters zijn meestal frauduleuze advertenties, ontworpen door de oplichter om u door misleiding over te halen uw persoonlijke informatie of geld te geven.

Bel het telefoonnummer niet en klik niet op de links om een prijs te claimen of een probleem op te lossen. Negeer het bericht en navigeer weg van de pagina of sluit het hele venster of tabblad.

Als u wordt gevraagd om software te downloaden

Wees uitermate voorzichtig met het downloaden van materiaal van het internet. Sommige downloads op het internet bevatten mogelijk niet de software die ze beweren te bevatten of ze bevatten onverwachte of ongewenste software. Denk hierbij aan apps die u vragen om configuratieprofielen te installeren waarmee vervolgens de bediening van uw apparaat kan worden overgenomen. Als u onbekende of ongewenste software installeert, kan deze bijzonder hinderlijk en vervelend worden en zelfs uw Mac beschadigen en uw gegevens stelen.

Om ongewenste nepsoftware of kwaadaardige software (malware) te vermijden, installeert u software uit de App Store of haalt u deze rechtstreeks van de website van de ontwikkelaar. Lees hier hoe u software veilig opent op uw Mac of ongewenste configuratieprofielen verwijdert van uw iPhone, iPad of iPod touch.

Als u een verdacht telefoontje of verdachte voicemail ontvangt

Oplichters kunnen legitieme bedrijfstelefoonnummers vervalsen en vleiende of juist dreigende taal gebruiken om u onder druk te zetten om ze informatie, geld en zelfs iTunes-cadeaubonnen te geven. Als u een ongewenst of verdacht telefoontje krijgt van iemand die beweert van Apple te zijn, hang dan gewoon op.

U kunt frauduleuze technische supportgesprekken melden bij de Federal Trade Commission (alleen VS) op www.ftccomplaintassistant.gov of bij uw lokale politie.

Als u een verdachte agenda-uitnodiging hebt geaccepteerd

Als u een ongewenste of verdachte agenda-uitnodiging krijgt in Mail of Agenda, kunt u deze melden als ongewenste reclame in iCloud.

Als u een uitnodiging wilt verwijderen die u al hebt geaccepteerd, tikt u op de activiteit en vervolgens op 'Sla af' of 'Verwijder activiteit'. Als u zich onbedoeld hebt geabonneerd op een agenda en u wilt dit ongedaan maken, opent u de Agenda-app, tikt u op 'Agenda's' en zoekt u naar een onbekende of verdachte agenda. Tik op de agenda, scrol omlaag en tik op 'Verwijder agenda'.

* Om de bestemming van een link op uw Mac te bepalen, beweegt u de aanwijzer over de link om de URL te zien. Als u de URL niet kunt zien in de statusbalk in Safari, kiest u 'Weergave' > 'Toon statusbalk'. Op uw iOS-apparaat houdt u de link ingedrukt.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.