Phishing-e-mails en andere verdachte berichten identificeren en melden

Gebruik deze tips om oplichting te voorkomen en erachter te komen wat u moet doen als u denkt dat uw Apple ID is gehackt.

Oplichters gebruiken phishing en andere soorten social engineering om u door misleiding persoonlijke gegevens te laten delen, zoals uw Apple ID-wachtwoord of creditcardgegevens. Dit kan gebeuren via e-mail, telefoon, sms-berichten of zelfs via pop-upmeldingen als u op internet surft.

Als u denkt dat uw Apple ID niet langer vertrouwelijk is, gaat u naar uw Apple ID-accountpagina om uw wachtwoord onmiddellijk te wijzigen of opnieuw in te stellen. Als u nog steeds hulp nodig hebt, neemt u contact op met Apple.

Een phishing-poging identificeren

Oplichters gebruiken vaak berichten en meldingen die eruitzien alsof ze van een bestaand bedrijf of iemand die u kent afkomstig zijn, om u door misleiding uw wachtwoord, creditcardgegevens of andere persoonlijke gegevens te laten delen. Phishing bestaat in de vorm van e-mails, sms-berichten, of zelfs telefoongesprekken of webpagina's.

Dit zijn veelvoorkomende tekenen van een mogelijke phishing-poging:

• Het e-mailadres van de afzender komt niet overeen met de naam van het bedrijf waar het bericht van afkomstig zou moeten zijn.
  • Het bericht is naar een e-mailadres of telefoonnummer gestuurd dat niet overeenkomt met het e-mailadres of telefoonnummer dat u aan het bedrijf hebt gegeven.
  • Een koppeling lijkt te vertrouwen, maar brengt u naar een website waarvan de URL niet overeenkomt met het adres van de website van het bedrijf.
  • Het bericht begint met een algemene aanhef, zoals 'Beste gewaardeerde klant'. De meeste echte bedrijven zullen uw naam vermelden als ze u een e-mail sturen.
  • Het bericht ziet er heel anders uit dan andere e-mails die u van het bedrijf hebt gekregen.
  • In het bericht wordt gevraagd om persoonlijke informatie, zoals uw creditcardgegevens of het wachtwoord van uw account.
  • Het bericht is ongewenst en bevat een bijlage.
  • Het telefoongesprek is ongewenst en de beller zegt een medewerker van Apple of supportmedewerker te zijn. Bellers gebruiken mogelijk vleiende woorden of bedreigingen, of noemen namen om u te dwingen gegevens of geld te geven.

Oplichting door phishing voorkomen

Verstrek nooit persoonlijke accountgegevens (zoals uw Apple ID-wachtwoord, creditcardgegevens of andere persoonlijke gegevens) via e-mail of sms, klik niet zomaar op koppelingen in berichten en deel niet zomaar informatie tijdens een telefoongesprek. Ga in plaats daarvan direct naar de website van het bedrijf of bel het bedrijf zelf op.

Enkele extra tips om oplichting te vermijden:

• Schakel twee-factor-authenticatie in voor uw Apple ID zodat meer dan alleen uw wachtwoord ingevoerd moet worden om toegang te krijgen tot uw account.
  • Lees meer over beveiliging en uw Apple ID. Gebruik een sterk wachtwoord, let op meldingen over uw Apple ID en houd uw contactgegevens altijd beveiligd en up-to-date.
  • Deel nooit tijdelijke verificatiecodes die worden gebruikt door Apple om uw identiteit te bevestigen met andere mensen.
  • Ontdek hoe u kunt controleren of uw browser een beveiligde verbinding met iCloud.com en andere sites heeft. Let op waarschuwingen over verlopen certificaten of niet-vertrouwde verbindingen.
  • Klik niet op koppelingen in een e-mail of sms-bericht zonder de afzender te verifiëren en beantwoord deze berichten niet. Ga in plaats daarvan naar de website van het bedrijf, zoek de contactgegevens en laat het bedrijf meteen weten wat u hebt ontvangen.
  • Klik niet op koppelingen of knoppen op een website zonder te controleren of het adres (URL) van de website van het bedrijf juist is.*
  • Open geen bijlagen van onbekende afzenders en sla deze bijlagen niet op. Als u een bijlage ontvangt die u niet verwacht, neemt u contact op met het bedrijf om de inhoud te verifiëren.
  • Als u twijfelt over de bron van een pop-upvenster in uw browser, klikt u niet op koppelingen of knoppen in het venster.
  • Controleer altijd de identiteit van de beller voordat u vertrouwelijke gegevens verstrekt tijdens een telefoongesprek. Als u een ongewenst telefoontje krijgt van iemand die zegt van Apple te zijn, hangt u op en neemt u direct contact met ons op.

Phishing-pogingen en andere verdachte berichten melden bij Apple

Als u een verdachte e-mail wilt melden, stuurt u het bericht met volledige header-informatie door naar Apple. Selecteer in macOS Mail het bericht en kies 'Stuur door als bijlage' in het menu 'Bericht'.

Deze e-mailadressen worden beheerd door Apple, maar u ontvangt mogelijk geen reactie op uw melding.

• Als u denkt dat u een phishing-e-mail hebt ontvangen die is ontworpen om eruit te zien alsof de e-mail van Apple afkomstig is, stuurt u deze e-mail naar reportphishing@apple.com
  • Als u spam of andere verdachte e-mails wilt melden die u in uw postbus Inkomend voor iCloud.com, me.com of mac.com hebt ontvangen, stuurt u deze naar abuse@icloud.com.
  • Als u spam of andere verdachte berichten wilt melden die u via iMessage hebt ontvangen, stuurt u deze naar imessage.spam@apple.com.
  • Als u een verdacht bericht ontvangt over de activiteit van uw account in de iTunes Store, App Store of iBooks Store, neemt u contact op met iTunes Support via https://support.apple.com/nl-nl/itunes/store.

*Beweeg op uw Mac de cursor over de koppeling om de URL in de statusbalk te bekijken. Als u de statusbalk niet ziet in Safari, kiest u 'Weergave' > 'Toon statusbalk'. Op uw iOS-apparaat houdt u de koppeling ingedrukt.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.