Phishing-e-mails, valse ‘virus‘-waarschuwingen, misleidende telefonische supportgesprekken en andere fraudepogingen vermijden

Volg deze tips om fraudepogingen te vermijden en lees wat u moet doen als u vermoedt dat uw Apple ID is gehackt.

Als u tijdens het surfen op internet een bericht ziet dat uw iPhone, Mac of ander Apple apparaat een virus heeft, of als u wordt gebeld door iemand die beweert van Apple te zijn en u vraagt naar uw accountnaam en wachtwoord, bent u waarschijnlijk het doelwit van een fraudepoging.

Oplichters gebruiken elke mogelijke manier (valse e-mails, pop-upadvertenties, tekstberichten, zelfs telefoongesprekken) om u door misleiding over te halen persoonlijke informatie te delen, zoals uw Apple ID-wachtwoord of creditcardinformatie. Gebruik deze informatie om uw account te beschermen en fraudepogingen te vermijden.

Uw Apple ID beschermen

Deel uw Apple ID-wachtwoord of tijdelijke verificatiecodes nooit met anderen. Apple vraagt u nooit naar deze informatie om support te leveren.

Gebruik twee-factor-authenticatie om uw Apple ID te beschermen. Lees meer over beveiliging en uw Apple ID.

Als u vermoedt dat uw Apple ID is gehackt, wijzigt u uw wachtwoord onmiddellijk.

Als u pop-upwaarschuwingen of -advertenties ziet

Wanneer u op internet surft, ziet u mogelijk een pop-upadvertentie of een pagina die u waarschuwt voor een probleem met uw apparaat. Het kan zelfs lijken alsof de waarschuwing van macOS of iOS afkomstig is. Dat is niet het geval. Deze waarschuwingen zijn pop-upadvertenties, bedoeld om u te misleiden zodat u een vals supportnummer belt of een app koopt waarvan wordt beweert dat deze het probleem oplost. Bel het nummer niet. Sluit de pop-upadvertentie of verlaat die pagina en ga door met surfen.

Als u een verdacht telefoontje of verdachte voicemail ontvangt

Scammers vervalsen telefoonnummers en gebruiken vleiende woorden en bedreigingen om u onder druk te zetten om ze informatie, geld en zelfs iTunes-cadeaubonnen te geven. Controleer altijd de identiteit van de beller voordat u persoonlijke informatie geeft. Als u een ongewenst telefoontje ontvangt van iemand die zegt van Apple te zijn, hangt u op en neemt u direct contact met ons op.

Als u een phishing-e-mail of tekstbericht ontvangt

Scammers proberen e-mail en tekstberichten van legitieme bedrijven te kopiëren om u te misleiden om persoonlijke informatie en wachtwoorden in te voeren. Klik nooit op koppelingen en open nooit bijlagen in verdachte of ongewenste berichten. Als u persoonlijke informatie moet wijzigen of bijwerken, neemt u rechtstreeks contact op met het bedrijf.

Deze tekenen kunnen u helpen phishing te identificeren:

• Het e-mailadres of telefoonnummer van de afzender komt niet overeen met de naam van het bedrijf waar het bericht van afkomstig zou moeten zijn.
  • Uw e-mailadres of telefoonnummer verschilt van het adres of nummer dat u aan het bedrijf hebt gegeven.
  • Het bericht begint met een algemene aanhef, zoals 'Beste klant'. De meeste legitieme bedrijven gebruiken uw naam in hun berichten naar u.
  • Een koppeling lijkt te vertrouwen, maar brengt u naar een website waarvan de URL niet overeenkomt met het adres van de website van het bedrijf.*
  • Het bericht ziet er heel anders uit dan andere e-mails die u van het bedrijf hebt gekregen.
  • In het bericht wordt gevraagd om persoonlijke informatie, zoals uw creditcardgegevens of het wachtwoord van uw account.
  • Het bericht is ongewenst en bevat een bijlage.

Phishing-pogingen en andere verdachte berichten melden bij Apple

Als u een verdachte e-mail wilt melden, stuurt u het bericht met volledige header-informatie door naar Apple. Om de e-mail door te sturen: selecteer de e-mail in macOS Mail en kies 'Stuur door als bijlage' in het menu 'Bericht' boven in het computerscherm.

Deze e-mailadressen worden beheerd door Apple, maar u ontvangt mogelijk geen reactie op uw melding.

• Als u denkt dat u een phishing-e-mail hebt ontvangen die is ontworpen om eruit te zien alsof de e-mail van Apple afkomstig is, stuurt u deze e-mail naar reportphishing@apple.com
  • Als u spam of andere verdachte e-mails wilt melden die u in uw postbus Inkomend voor iCloud.com, me.com of mac.com hebt ontvangen, stuurt u deze naar abuse@icloud.com.
  • Als u spam of andere verdachte e-mails wilt melden die u via iMessage hebt ontvangen, tikt u op 'Meld reclame' onder het bericht of maakt u een schermafbeelding op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac en stuurt u dit naar imessage.spam@apple.com.
  • Als u een verdacht bericht ontvangt over uw aankoopactiviteit in de iTunes Store, App Store of iBooks Store, neemt u contact op met iTunes Support.

*Om de bestemming van een koppeling op uw Mac te bevestigen, wijst u de koppeling aan met de cursor om de URL in de statusbalk te zien. Als u de statusbalk niet ziet in Safari, kiest u 'Weergave' > 'Toon statusbalk'. Op uw iOS-apparaat houdt u de koppeling ingedrukt.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.