Öka skivutrymmet

Du kan öka det tillgängliga skivutrymmet på flera olika sätt. Du kan ta bort stora filer eller filer som inte används, flytta filer till datorn och komprimera filer och mappar och på så sätt spara utrymme. Läs mer om att komprimera filer i Komprimera och packa upp filer och mappar.

Du kan se hur mycket lagringsutrymme datorn har genom att välja Apple-menyn > Om den här datorn. Klicka sedan på Lagring.

Läs mer om att frigöra lagringsutrymme i Optimera lagringen på datorn.

Radera filer, mappar och program

Du kan också ta reda på hur du tar bort eller komprimerar objekt i andra program som du använder.

Radera hämtade objekt

Objekt som du hämtar från internet ligger i mappen Hämtade filer. Om du har många hämtade filer som inte behövs längre raderar du dem. Det är en bra idé att radera objekt som du inte behöver längre så att du frigör skivutrymme.

1. Klicka på Hämtade filer i Finder-sidofältet, eller klicka och håll på traven Hämtade filer i Dock och välj Öppna i Finder.

2. Dra de objekt du inte behöver till papperskorgen och välj Finder > Töm papperskorgen.

Hitta stora filer

Du kan söka efter dina största filer och sedan komprimera dem eller flytta dem till en annan skiva.

1. Välj Gå > Hem eller tryck på skift-kommando-H i Finder.

2. Välj Arkiv > Sök eller tryck på kommando-F.

3. Klicka på popupmenyn Typ och välj Andra.

4. Markera kryssrutan Filstorlek under Välj ett sökattribut. Kontrollera att inga andra kryssrutor är markerade och klicka sedan på OK.

5. Klicka på popupmenyn ”lika med” och välj sedan ”är större än”. Klicka på popupmenyn ”K” och välj sedan ”MB”.

6. Ange en lägsta filstorlek. En god utgångspunkt är 100 MB. Du kan ändra värdet om du vill se fler eller färre träffar.

Sökningen påbörjas så fort du skriver in en filstorlek. Det kan ta ett ögonblick innan alla sökträffar visas.

Fråga Siri. Säg något i stil med: ”Visa filer som är större än 1 GB.” Läs mer om Siri.

Flytta filer till en annan hårddisk

• Flytta filer och mappar du inte använder så ofta till en extern skiva, eller till en skiva ansluten via AirPort eller något annat nätverk. Mer information finns i Använda externa lagringsenheter.

• Bränn filer och mappar på en CD- eller DVD-skiva. Mer information finns i Bränna CD- och DVD-skivor.

När filerna är kopierade kan du radera kopiorna på datorn.