Så här begär du åtkomst till ett Apple-konto som tillhör en avliden familjemedlem

Den här artikeln beskriver hur du begär åtkomst till eller raderar någons Apple-ID och lagrade data när hen har gått bort.

Varje dag sparar människor över hela världen viktiga dokument, minnen med mera på sina Apple-enheter och på iCloud. På Apple anser vi att integritet är en grundläggande mänsklig rättighet och våra användare förväntar sig att deras information förblir privat och säker i våra händer. Om en kund går bort ger Apple de anhöriga alternativen att begära åtkomst till eller att radera den avlidnas Apple-ID och lagrade data.

Vi kan eventuellt även hjälpa till med att ta bort aktiveringslås från enheter som använder den avlidnas ursprungliga Apple-ID. Dessa iPhone-, iPod- och iPad-enheter måste dock återställas till fabriksinställningarna innan de kan användas med ett annat Apple-ID. Enheter som är låsta med en lösenkod skyddas med en lösenkodskryptering och Apple kan inte ta bort lösenkoden utan att radera enheten.

Av säkerhetsskäl kräver och verifierar vi på Apple juridisk dokumentation innan vi hjälper till med den avlidnas konto. Oftast inkluderar detta en dödsattest*. Även ett domstolsbeslut eller annan dokumentation kan behövas. Kraven varierar beroende på land eller region. Vi känner stor sympati för efterlevande familjemedlemmar och försöker hjälpa till så mycket som möjligt så fort vi kan.

Om du har en åtkomstnyckel för kontakt för digitalt arv

Från och med iOS 15.2, iPadOS 15.2 och macOS 12.1 kan Apple-användare lägga till en kontakt för digitalt arv till sitt Apple-ID. En kontakt för digitalt arv är det enklaste och säkraste sättet för en person att ge någon de litar på åtkomst till data som lagrats på hens Apple-konto efter att hen gått bort.

Om du är en kontakt för digitalt arv för en familjemedlem eller vän som gått bort – och du har både den unika åtkomstnyckel som de skapade när de lade till dig som en kontakt för digitalt arv och deras dödsattest*– kan du starta en förfrågan direkt på din enhet eller på sidan Digitalt arv – begär access.

Du kan begära åtkomst till eller radering av ett konto med hjälp av alternativen nedan även om du inte har en åtkomstnyckel för kontakt för digitalt arv.

Du behöver en enhet med iOS 15.2, iPadOS 15.2 eller macOS 12.1 eller senare för att lägga till en kontakt för digitalt arv, lagra en åtkomstnyckel för kontakt för digitalt arv eller begära en kontakt för digitalt arv på din enhet.

Om du vill radera ett Apple-ID permanent

Om du vill begära permanent radering av den avlidnas Apple-ID och lagrade data behöver du ditt Apple-ID, Apple-ID:t tillhörande kontot du vill radera och den juridiska dokumentation som krävs i ditt land eller din region.

Du kan påbörja begäran av radering av den avlidnas Apple-ID på sidan Digitalt arv – radera Apple-ID

Om du är osäker på om e-postadressen du har till den avlidna är kopplad till ett Apple-ID kan du använda iforgot.apple.com för att kontrollera detta. Om du inte har ett eget Apple-ID kan du skapa ett.

Begär åtkomst med ett domstolsbeslut eller annan juridisk dokumentation

I USA och på andra platser kan du begära åtkomst till den avlidnas Apple-ID och data med hjälp av ett domstolsbeslut där du omnämns som rättmätig arvtagare till den bortgångnas personliga information. I vissa jurisdiktioner, som Frankrike, Tyskland, Japan, Australien och Nya Zeeland, accepteras andra typer av dokumentation och processer istället för ett domstolsbeslut. Om tillämpligt behöver domstolsbeslutet specificera:

• Den avlidna personens namn och Apple-ID.

• Namnet på den närmaste familjemedlemmen som ber om tillgång till den avlidnas konto.

• Att den avlidna var användare av alla konton som är associerade med Apple-ID:t.

• Att förfrågaren är den avlidnas lagliga personliga representant, ombud eller arvinge vars tillstånd utgör ”lagligt samtycke”.

• Att Apple beordras av domstolen att hjälpa till med att ge tillgång till den avlidnas information från den avlidnas konton. Domstolsbeslutet ska adresseras till rätt Apple-entitet.

Om du har ett domstolsbeslut med den här informationen eller om du behöver hjälp kontaktar du Apple-supporten.

Planera i förväg

Vi rekommenderar Apple-användare att lägga till en kontakt för digitalt arv för Apple-ID eller en arvsplan i sina testamenten som inkluderar personlig information som lagras på enheter och på iCloud.

Det här kan förenkla processen med att få ett riktigt domstolsbeslut och minska fördröjning och frustration för familjen i en redan svår tid.

Läs mer

*Dokumentationskraven kan variera beroende på land eller region. I Japan kan du till exempel behöva ett familjeintyg som visar att en kontoinnehavare har avlidit istället för ett dödsfallsintyg.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.