Skapa en EPUB-bok i Pages

Välj mellan en mängd fördesignade bokmallar för att skapa en interaktiv EPUB-bok som går att visa i Apple Books.

Välja en mall

Pages innehåller två mallkategorier som är specialdesignade för dig som skapar EPUB-böcker.

Fönstret Mallväljare för böcker i Pages

Så här väljer du en mall:

1. I Pages på Mac väljer du Arkiv > Nytt.
    dokumenthanteraren i Pages på din iPhone, iPad eller iPod touch eller på iCloud.com trycker eller klickar du på knappen Nytt dokument
  2. Rulla ned till bokmallarna i mallväljaren.
  3. Välj den mall som passar bäst för ditt innehåll:
    • Välj en stående bokmall för böcker som mest innehåller text. Med en stående mall kan du välja att använda flytande text när du exporterar till EPUB. I den exporterade EPUB-boken justeras texten efter enheternas olika storlekar eller orienteringar. Det gör att din bok kan se annorlunda ut än det ursprungliga dokumentet när du öppnar den i Apple Books eller andra läsappar.*
    • Välj en liggande mall för böcker som innehåller många bilder eller vars text är ordnad i kolumner. Liggande mallar exporteras till EPUB med fasta layouter. Layouten är kvar i den exporterade EPUB-boken. Layouten ändras inte med enhetens storlek eller riktning.

*Om du vill att layouten för din stående EPUB-bok ska matcha dokumentets layout kan du alltid exportera ett dokument som är baserat på en stående mall som ett EPUB-dokument med fast layout.

Skapa en bok i Pages

När du har valt mall kan du lägga till text, bilder, bildgallerier, videor, former, tabeller, diagram och egna teckningar i dokumentet. Du kan spela in ljud direkt på en sida i ett dokument och lyssna på det i ditt EPUB-dokument. Du kan också animera teckningar som spelas upp i EPUB-dokumentet. Använd innehållsförteckningsvyn i Pages för att lägga till en innehållsförteckning i din bok.

Om du använder en stående mall skapas nya sidor automatiskt medan du lägger till innehåll. Texten flödar automatiskt från en sida till en annan. Med en liggande mall måste du lägga till en ny sida manuellt.

Du kan också kopiera ett avsnitt från ett ordbehandlingsdokument till ett annat, eller kopiera en sida från ett sidlayoutsdokument till ett annat. Läs mer om hur du kopierar och klistrar in sidor och avsnitt på iPadiPhone och Mac.

Om du vill att texten ska flöda från en sida till en annan i en liggande mall kan du använda länkade textrutor.

Lägga till sidor manuellt i en liggande mall

Lägg till sidor i en liggande mall på en Mac genom att välja Infoga > Sida.

Så här lägger du till sidor i en liggande mall på en iPad:

1. Tryck på knappen Visa alternativ  och aktivera sedan Sidminiatyrer.
  2. Tryck på miniatyren av den sida som du vill att den nya sidan ska följa.
  3. Tryck på knappen Lägg till sida längst ned i vyn Sidminiatyrer och tryck sedan på ett av alternativen.

Du kan även lägga till sidor i en liggande mall på en iPhone eller iPod touch:

1. Tryck på sidnumren längst ned på skärmen.
  2. Tryck på knappen Lägg till sida  högst upp på skärmen Sidminiatyrer.
  3. Tryck på ett av alternativen och sedan på Välj.

Exportera ditt dokument som en EPUB-fil

Om du vill skapa en EPUB-bok med ditt dokument exporterar du dokumentet som en EPUB-fil. När du exporterar ditt dokument som en EPUB-fil bearbetar Pages automatiskt bilder för att säkerställa att din bok överensstämmer med de specifikationskrav för EPUB som är standard.

När du har skapat EPUB-boken kan du visa och dela din EPUB-bok.

Pages på en iPhone eller iPad

1. Öppna dokumentet i Pages.
  2. Tryck på knappen Mer .
  3. Tryck på Exportera.
  4. Tryck på EPUB.
  5. Tryck på Exportera och välj sedan ett alternativ:
    • Om du vill visa boken i appen Böcker på din enhet väljer du Kopiera till Böcker.
    • Dela din bok genom att trycka på exempelvis Mail eller Meddelanden.

Pages för Mac

1. Öppna dokumentet i Pages.
  2. Välj Arkiv > Exportera till > EPUB.
  3. Klicka på Nästa.
  4. Välj en plats för boken och klicka på Exportera.
  5. Visa boken i appen Böcker på din Mac genom att dubbelklicka på bokfilen.
  6. Dela boken med andra genom att välja filen i Finder, klicka på knappen Dela och sedan välja en delningsmetod.

Pages för iCloud

1. Öppna dokumentet i Pages.
  2. Klicka på knappen Verktyg  och välj sedan Hämta en kopia.
  3. Klicka på EPUB i fönstret som visas.
  4. Klicka på Hämta.
  5. Visa boken i appen Böcker på en Mac genom att dubbelklicka på bokfilen.
  6. Du kan också dela din bok med andra i Pages för iCloud:
    • Klicka på knappen Verktyg  och välj sedan på Skicka en kopia.
    • Klicka på EPUB i fönstret som visas.
    • Välj exportalternativ och klicka sedan på Nästa.
    • Klicka på E-post.

Publicera i Apple Books

Du kan publicera din bok direkt från Pages i bokhandeln i Apple Books på din iPad, iPhone eller Mac eller online på iCloud.com.