Använda Suica eller PASMO på iPhone eller Apple Watch i Japan

Det har aldrig varit så enkelt och smidigt att åka kollektivt eller betala i butiker. Läs om hur och var du kan betala med Suica eller PASMO på din iPhone och Apple Watch.

Vill du använda Suica eller PASMO med Apple Pay behöver du en iPhone 8 eller iPhone 8 Plus eller senare, eller en Apple Watch Series 3 eller senare med senaste versionen av iOS eller watchOS. Du kan även använda Suica på en iPhone 7, iPhone 7 Plus eller en Apple Watch Series 2 som är köpt i Japan.

Läs hur du ställer in ditt Suica- eller PASMO-kort i appen Wallet.*

*Vill du lägga till ett PASMO-kort i Wallet behöver du ställa in tvåfaktorsautentisering för ditt Apple-ID.

Använda ditt Suica- eller PASMO-kort till kollektivtrafik

Du kan använda Suica eller PASMO med Apple Pay överallt där du kan använda fysiska Suica- eller PASMO-kort eller förbetalda kort (så kallade IC cards). Om ditt Suica-eller PASMO-kort är inställt på att vara ditt Express Transit-kort håller du Apple Watch eller ovandelen på din iPhone inom några centimeter ifrån biljettspärrens läsare när du passerar in eller ut. iPhone eller Apple Watch måste vara påslagna men de behöver inte vara anslutna till ett nätverk. Du behöver inte väcka eller låsa upp enheten eller öppna en app när du passerar biljettspärrarna. Du kommer se Klar och en bock på bildskärmen.

På din kompatibla iPhone med den senaste versionen av iOS finns expresskort med strömsparläge tillgängligt i upp till fem timmar när din iPhone behöver laddas, beroende på din enhet. Du kan trycka på sidoknappen för att kontrollera om expresskort är tillgängligt när din iPhone behöver laddas. Om du gör detta ofta kan batteritiden minska avsevärt eller ta slut för expresskort. Om du väljer att stänga av din iPhone är inte funktionen tillgänglig.

Så här betalar du för kollektivtrafik med PASMO

Om ditt Suica- eller PASMO-kort inte är inställt för Express Transit behöver du använda Face ID eller Touch ID när du går genom biljettspärrarna. På Apple Watch dubbelklickar du på sidoknappen för att se dina kort. Sedan sveper du för att välja Suica- eller PASMO-kortet. Därefter håller du upp bildskärmen mot biljettspärrens läsare när du passerar in eller ut.

Stationspersonal kan behöva se över ditt Suica-kort i Apple Pay. Om det behövs ställer du in din enhet i serviceläge innan du räcker över den till stationspersonalen:

• Öppna Wallet på din iPhone och välj ditt kort, tryck på knappen Mer  och öppna sedan Serviceläge.
  • Ta av din Apple Watch från handleden, skriv in lösenkoden för att låsa upp den och dubbelklicka på sidoknappen. Sedan väljer du ditt kort, bläddrar ned och trycker på Slå på serviceläge. Be sedan stationspersonalen att hålla din klocka med bildskärmen nedåt.

Byta ditt Express Transit Suica- eller PASMO-kort

Det första Suica- eller PASMO-kortet som du lägger till i Wallet är ditt Express Transit-kort. Om du lägger till fler Suica- eller PASMO-kort och vill byta ditt kort för expresskollektivtrafik följer du dessa steg.

iPhone

1. Gå till Inställningar > Wallet och Apple Pay.
  2. Tryck på Express Transit-kort, välj ett nytt kort och auktorisera med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

Apple Watch

1. Öppna appen Watch på iPhone-enheten.
  2. Gå till fliken Min klocka och tryck sedan på Wallet och Apple Pay > Express Transit Card.
  3. Välj ett nytt kort och auktorisera genom att skriva in din lösenkod på Apple Watch.

Använda ditt Suica- eller PASMO-kort i butiker

Butiker där du kan använda Suica eller PASMO visar dessa betalningssymboler.

Märket för Suica-betalningar

Du kan behöva välja Suica- eller PASMO-alternativet på betalterminalen när du betalar, eller meddela kassören vilket kort du betalar med.

Om ditt Suica-eller PASMO-kort är inställt på att vara ditt Express Transit-kort håller du ovansidan av din iPhone eller bildskärmen på Apple Watch inom några centimeter från den kontaktfria läsaren tills du ser Klar och en bock på bildskärmen. Du behöver inte väcka eller låsa upp enheten eller öppna en app för att betala.

På din kompatibla iPhone med den senaste versionen av iOS finns expresskort med strömsparläge tillgängligt i upp till fem timmar när din iPhone behöver laddas. Du kan trycka på sidoknappen för att kontrollera om expresskort är tillgängligt när din iPhone behöver laddas. Om du gör detta ofta kan batteritiden minska avsevärt för expresskort. Om du väljer att stänga av din iPhone är inte funktionen tillgänglig.

Om ditt Suica-eller PASMO-kort inte är inställt på att vara ditt Express Transit-kort, men är satt till ditt förvalda betalkort:

• Håll ditt finger på Touch ID på din iPhone och håll din telefon inom några centimeter från den kontaktfria läsaren tills du ser Klar och en bock på bildskärmen.
  • Dubbelklicka på sidoknappen på din Apple Watch och håll skärmen inom några centimeter från den kontaktfria läsaren.

Om Suica eller PASMO inte är ditt förvalda kort för betalningar:

• Dubbelklicka på sidoknappen på din iPhone X eller senare. På din iPhone 8 eller tidigare håller du den övre delen av din iPhone nära den kontaktfria läsaren utan att låta fingret vila på Touch ID. När ditt standardkort visas trycker du först på det och sedan på det kort som du vill använda. Om du vill använda ditt standardkort för att betala använder du Face ID eller håller ned fingret på Touch ID och håller den övre delen av din iPhone inom ett par centimeter från den kontaktfria läsaren. Vänta sedan tills Klart och en bock visas på skärmen.
  • Dubbelklicka på sidoknappen på din Apple Watch för att se dina kort i Apple Pay. Därefter sveper du för att välja ditt kort. Betala genom att hålla bildskärmen på din Apple Watch inom några centimeter från den kontaktfria läsaren.

Kontrollera saldot på ditt Suica-eller PASMO-kort

Öppna Wallet på din iPhone och tryck på ditt Suica- eller PASMO-kort. Ditt nuvarande saldo visas.

Öppna Wallet på din Apple Watch och tryck på ditt Suica- eller PASMO-kort. Rulla sedan ned med Digital Crown för att se ditt nuvarande saldo.
Så här kontrollerar du saldot på ditt PASMO-kort

Om saldot på ditt Suica- eller PASMO-kort inte uppdateras

1. Öppna appen Wallet på din iPhone.
  2. Tryck på Suica- eller PASMO-kortet och sedan på knappen Mer information.
  3. Slå på serviceläge och autentisera med Face ID, Touch ID eller din lösenkod.

Slå på serviceläge och tryck på kortet. Om saldot fortfarande inte stämmer startar du om din iPhone.

Fylla på ditt Suica- eller PASMO-kort

Vill du lägga till pengar till ditt Suica- eller PASMO-kort ska du ställa in ett kompatibelt kreditkort eller förbetalt kort i appen Wallet.

Öppna Wallet på din iPhone och tryck på kortet du vill fylla på med pengar. Tryck på knappen Mer , tryck på Fyll på pengar, välj en summa och tryck sedan på Lägg till. Slutför transaktionen genom att välja kortet du vill betala med och använd Face ID eller håll fingret på Touch ID.

På Apple Watch:

1. Öppna Wallet.
  2. Tryck på Suica- eller PASMO-kortet.
  3. Tryck på Lägg till pengar och följ instruktionerna på bildskärmen.

Se till att du har tillräckligt med pengar till hela resan på Suica- eller PASMO-kortet i Apple Pay innan du påbörjar resan. Eller se till att du har ett kreditkort eller förbetalt kort i Wallet som du kan betala resan med. Se också till att batteriet är tillräckligt laddat för hela resan.

Använda appen för Suica eller PASMO

När du hämtar Suica- https://apps.apple.com/se/app/id1156875272appen eller PASMO-appen kan du använda dem till ytterligare korttjänster. Du kan till exempel:

• Skapa ett nytt Suica- eller PASMO-kort
  • Skapa eller ändra abonnemang för kollektivåkningen
  • Köpa biljett till Shinkansen eller Green Car**
  • Ställa in automatisk påfyllning (genom att endast använda ett View Card)
  • Ställa in eller ändra notiser från JR East

** Du kan köpa Shinkansen-biljetter till Tohoku, Yamagata, Akita, Hokkaido, Joetsu och Hokuriku Shinkansens. Du kan endast köpa Green Car-biljetter för JR East-tåg.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.