Hjälp ditt barn att konfigurera en iPhone, iPad eller iPod touch

Konfigurera ditt barns iPhone, iPad eller iPod touch så att de bland annat kan delta i Familjedelning och hålla sin enhet säker. Du kan också anpassa enhetens inställningar så att du kan kontrollera vilka funktioner de använder.

När du ger ditt barn en ny iPhone, iPad eller iPod touch kan du ställa in den med Face ID eller Touch ID, ett Apple-ID, Familjedelning, appen Hitta och begränsningar. Även om du redan har konfigurerat enheten så kan du kontrollera inställningarna och konfigurera funktioner som Familjedelning. Se tipsen nedan.

Ställ in Face ID, Touch ID eller en lösenkod

Ställ in Face ID eller ställ in Touch ID, så att du kan låsa upp enheten med ett ögonkast eller en fingerrörelse. Du kan registrera ett alternativt utseende för Face ID och upp till fem fingeravtryck, så att du kan lägga till dina barns och ditt eget.

Du kan också ställa in en sexsiffrig lösenkod för att skydda deras data. Tryck på Lösenkodsalternativ om du vill använda en fyrsiffrig lösenkod eller en anpassad kod. Påminn ditt barn att inte dela lösenkoden med andra.

Använd en lösenkod som skiljer sig från den du använder för att låsa upp enheten. Om du inte kan minnas en lösenkod för begränsningar som du angett i en tidigare version av iOS eller om du har glömt lösenkoden för Skärmtid måste du radera enheten och sedan ställa in den som en ny enhet för att ta bort lösenkoden. Det går inte att ta bort lösenkoden genom att återskapa enheten från en säkerhetskopia.

Kontrollera ditt barns Apple-ID

Ett Apple-ID är det konto som du använder för att få åtkomst till Apples tjänster, till exempel App Store, Apple Music, iCloud, iMessage, FaceTime med mera. Alla bör ha ett eget Apple-ID så se till att ditt barn loggar in med sitt Apple-ID. Dela inte ditt Apple-ID med ditt barn. Om ditt barn använder ditt Apple-ID kan du få problem med att ni får varandras iMessage-meddelanden. Läs om hur du ser till att alla i familjen använder sitt eget Apple-ID.

Gå sedan till barnets kontosida för Apple-ID:t och kontrollera att informationen är korrekt. Kontrollera deras födelsedag, eftersom det behöver vara korrekt för funktioner som till exempel Familjedelning.

Ställa in Familjedelning

Med Familjedelning kan ni dela varandras köp i App Store och Apple Books, ett familjemedlemskap i Apple Music, iCloud-lagring och mycket mer, utan att dela ett konto. Och när du aktiverar inköpsdelning så debiteras ditt konto vid inköp från din familj.

Du kan också aktivera Be om köp för ditt barn. När de genomför ett köp skickas ett meddelande till dig, familjesamordnaren, så att du kan kontrollera köpet och godkänna eller avvisa det direkt från din enhet. Det gäller både för köp och kostnadsfria hämtningar.

Aktivera Hitta min [enhet] i iOS 13 eller senare
Hitta min [enhet] hjälper dig att hitta ditt barns enhet om den tappas bort eller blir stulen och skyddar på så sätt enheten. Logga bara in på iCloud.com med barnets Apple-ID eller använd appen Hitta för att se var den saknade enheten befinner sig.

Med Familjedelning kan alla familjemedlemmar hjälpa till att hitta en annan familjemedlems enhet.

Läs om hur du ställer in Hitta min [enhet]. Om du har iOS 12 måste du ställa in och använda appen Hitta min iPhone.

Hitta familjemedlemmar med appen Hitta
Med Hitta kan du hitta familjemedlemmar från din egen enhet om den har iOS 13 eller senare. Öppna appen, lägg till ditt barn som en vän och be barnet acceptera inbjudan.

Med Familjedelning kan familjemedlemmar automatiskt dela sin plats med varandra.

Läs om hur du ställer in Hitta. Om du har iOS 12 eller tidigare läser du om hur du ställer in Hitta mina vänner.

Ställ in Begränsningar för innehåll och integritet för ditt barn

Med Skärmtid på iOS 12 eller senare kan du använda Begränsningar för innehåll och integritet för att blockera eller begränsa specifika appar och funktioner på ditt barns iPhone. Du behöver bara gå till Inställningar > Skärmtid > Fortsätt och sedan välja Det här är min iPhone eller Det här är mitt barns iPhone.

Om det är ditt barns enhet kan du ställa in inställningar direkt på barnets enhet. Du kan också använda Familjedelning om du vill ställa in barnets enhet från din egen iPhone eller iPad. Efter att du har ställt in barnets enhet kan du också använda Familjedelning för att visa rapporter och justera inställningarna när du vill, direkt från din egen enhet.

Med Skärmtid kan du också skapa en dedikerad lösenkod för att skydda inställningarna, så att det bara är du som kan utöka tiden eller göra ändringar.