Hjälp ditt barn konfigurera en iPhone, iPad eller iPod touch

Konfigurera ditt barns iPhone, iPad eller iPod touch så att de kan till exempel delta i Familjedelning och hålla sin enhet säker. Du kan också anpassa enhetens inställningar så att du är säker på vilka funktioner de använder.

När du skaffar en ny iPhone, iPad eller iPod touch till ditt barn kan du ställa in den med Touch ID, ett Apple-ID, Familjedelning, Hitta min iPhone, Hitta mina vänner och begränsningar. Även om du redan har konfigurerat enheten så kan du kontrollera inställningarna och konfigurera funktioner som Familjedelning. Se tipsen nedan.

Ställa in Touch ID och en lösenkod

Ställ in Touch ID så att du kan logga in på enheten med en enda fingertryckning. Du kan registrera upp till fem fingeravtryck, så lägg till ditt barns och ditt eget.

Du kan också ställa in en sexsiffrig lösenkod för att hjälpa till att skydda deras data. Tryck på Lösenkodsalternativ om du vill använda en fyrsiffrig lösenkod eller en anpassad kod. Påminn ditt barn att inte dela lösenkoden med andra.

Kontrollera ditt barns Apple-ID

Ett Apple-ID är det konto som du använder för att få åtkomst till Apples tjänster, till exempel App Store, iTunes, Apple Music, iCloud, iMessage, FaceTime med mera. Alla bör ha ett eget Apple-ID så se till att ditt barn loggar in med sitt Apple-ID. Dela inte ditt Apple-ID med ditt barn. Om ditt barn använder ditt Apple-ID kan du få problem med att ni får varandras iMessage-meddelanden. Lär dig hur du ser till att alla i familjen använder sitt eget Apple-ID.

Gå sedan till barnets kontosida för Apple-ID:t och kontrollera att informationen är korrekt. Kontrollera deras födelsedag, eftersom det behöver vara korrekt för funktioner som till exempel Familjedelning.

Ställa in Familjedelning

Med Familjedelning kan du dela varandras köp i iTunes, iBooks och App Store, ett familjemedlemskap i Apple Music, iCloud-lagring och mycket mer, utan att dela ett konto. Och när du aktiverar inköpsdelning så debiteras ditt konto vid inköp från din familj.

Du kan också aktivera Be om köp för ditt barn. När de genomför ett köp skickas ett meddelande till dig, familjesamordnaren, så att du kan kontrollera köpet och godkänna eller avvisa det direkt från din enhet. Det gäller både för köp och kostnadsfria hämtningar.

Slå på Hitta min iPhone

Hitta min iPhone skyddar ditt barns enhet och hjälper dig om den tappas bort eller blir stulen. Du behöver bara logga in på iCloud.com eller Hitta min iPhone med deras Apple-ID för att visa den saknade enheten.

Med Familjedelning kan alla familjemedlemmar hjälpa till hitta en annan familjemedlems enhet.

Lär dig hur du ställer in Hitta min iPhone.

Ställa in Hitta mina vänner

Med Hitta mina vänner kan du hitta dina familjemedlemmar från din iPhone, iPad, iPod touch eller iCloud.com. Öppna appen, lägg till ditt barn som en vän och be barnet acceptera inbjudan.

Med Familjedelning kan familjemedlemmar automatiskt dela sin plats med varandra.

Lär dig hur du ställer in Hitta mina vänner.

Ange behörigheter och begränsningar för ditt barn

Du kan använda Begränsningar, även känt som föräldrakontroll, för att blockera eller begränsa specifika appar och funktioner på barnets iPhone. Gå till Inställningar > Allmänt > Begränsningar och tryck på Aktivera begränsningar. Skapa sedan en lösenkod så att du när som helst kan kontrollera inställningarna på barnets enhet.

Här är några saker du kan begränsa:

• Blockera appar som till exempel iTunes Store. Justera vad ditt barn kan göra i appar, till exempel köp i appar.
  • Begränsa vilket innehåll ditt barn kan få tillgång till. Begränsa till exempel vuxet innehåll eller barnförbjudna filmer.
  • Välj vilka inställningar ditt barn kan ändra. Tryck på Platstjänster, aktivera Platstjänster och välj Tillåt inte ändringar om du till exempel vill se till att Hitta min iPhone är aktiverad.
  • Läs mer om vad du kan begränsa.