Använda en bärbar Mac-dator i hopfällt läge med en extern skärm

Läs om att använda en extern skärm med en bärbar Mac-dator medan den inbyggda bildskärmen är stängd.

Du kan använda en extern skärm eller projektor med en bärbar Mac-dator medan den inbyggda bildskärmen är stängd. Det kallas för hopfällt eller nedfällt läge.

Krav för att använda hopfällt läge

Om du vill använda hopfällt läge med en bärbar Mac-dator behöver du:

• En strömadapter
  • Ett externt tangentbord och en mus eller styrplatta, antingen via USB eller trådlöst
  • En USB-C till USB-adapter om du använder en USB-mus eller ett USB-tangentbord med MacBook (2015 eller senare) eller MacBook Pro (2016 eller senare)
  • En extern skärm eller projektor

Aktivera hopfällt läge

Du kan använda dessa steg till att aktivera hopfällt läge.

Om det inte går att identifiera den externa bildskärmen när den är ansluten och din Mac-dator är påslagen provar du att ansluta när datorn är i viloläge eller avstängd. Sedan väcker eller slår du på datorn efter att du har anslutit bildskärmen.

Om du använder tangentbord och mus med USB-anslutning

1. Se till att den bärbara Mac-datorn är inkopplad i ett eluttag via strömadaptern.
  2. Anslut ett USB-tangentbord och en USB-mus till Mac-datorn.
  3. Med Mac-datorn påslagen och bildskärmen öppen ansluter du Mac-datorn till rätt port på den externa bildskärmen eller projektorn och slår på bildskärmen eller projektorn. Använd rätt Apple-videoadapter om det behövs.
  4. När den bärbara Mac-datorns skrivbord visas på den externa bildskärmen kan du stänga locket på den bärbara datorn.
  5. När du stänger locket:
    • I OS X Lion 10.7 och senare ändras skärmen på den externa bildskärmen till blått och visar därefter skrivbordet.
    • I OS X 10.6.8 Snow Leopard och tidigare kan du väcka din Mac-dator genom att klicka på musknappen eller genom att trycka på en tangent på det externa tangentbordet.

Nu kan du använda den bärbara Mac-datorn på normalt sätt med USB-tangentbord och USB-mus.

Om du använder trådlöst tangentbord och trådlös mus

1. Se till att den bärbara Mac-datorn är inkopplad i ett eluttag via strömadaptern.
  2. Kontrollera att Bluetooth är påslaget i Bluetooth-panelen i Systeminställningar eller Bluetooth-symbolen i menyfältet Bluetooth-symbol.
  3. Parkoppla Bluetooth-tangentbordet eller Bluetooth-musen med Mac-datorn.
  4. I Bluetooth-panelen i Systeminställningar klickar du på Avancerat och kontrollerar att kryssrutan vid Tillåt Bluetooth-enheter att väcka datorn har markerats.
  5. Med Mac-datorn påslagen och bildskärmen öppen ansluter du Mac-datorn till rätt port på den externa bildskärmen eller projektorn och slår på bildskärmen eller projektorn. Använd rätt Apple-videoadapter om det behövs.
  6. När den bärbara Mac-datorns skrivbord visas på den externa bildskärmen kan du stänga locket på den bärbara datorn.
  7. När du stänger locket:
    • I OS X Lion 10.7 och senare ändras skärmen på den externa bildskärmen till blått och visar därefter skrivbordet.
    • I OS X Snow Leopard 10.6.8 och tidigare kan du väcka din Mac-dator genom att klicka på musknappen eller genom att trycka på en tangent på det externa tangentbordet.

Nu kan du använda den bärbara Mac-datorn på normalt sätt med trådlöst tangentbord och trådlös mus.

Koppla från den bärbara Mac-datorn från bildskärmen när du är klar

Det är bäst att försätta Mac-datorn i viloläge genom att välja Apple-menyn > Vila innan du kopplar från skärmen.

Vissa DVI- och Mini DisplayPort-skärmar, inklusive Apples DVI-skärmar med aluminiumram samt 24- och 27-tums LED Cinema Display-skärmar, kan kopplas från utan att datorn behöver försättas i viloläge. Om du är osäker på om skärmen har stöd för den här funktionen bör du aktivera datorns viloläge innan du kopplar från den externa skärmen.

Öppna den interna bildskärmen i hopfällt läge

Om du öppnar skärmen på din bärbara Mac-dator från hopfällt läge får det olika resultat beroende på vilket operativsystem du använder.

OS X Lion 10.7 och senare

Om du öppnar locket på en bärbar Mac-dator som stöds och använder OS X Lion 10.7 och senare när den är i hopfällt läge växlar bildskärmen till blått efter några ögonblick och därefter blir båda skärmarna aktiva. Stäng locket för att återgå till hopfällt läge.

OS X Snow Leopard 10.6.8 och tidigare

Om du öppnar locket på en bärbar Mac-dator som stöds och använder OS X Snow Leopard 10.6.8 och tidigare när den är i hopfällt läge kanske den verkar sakna bild. Det är normalt. När datorn befinner sig i hopfällt läge inaktiveras den inbyggda bildskärmen och allt grafikminne allokeras till den externa bildskärmen.

Om du vill återaktivera den inbyggda bildskärmen ska du försätta datorn i viloläge och sedan väcka den eller använda knappen Sök bildskärmar i Bildskärmar i Systeminställningar. Du kan även trycka på Kommando-F1 på tangentbord som saknar en sifferlåstangent.