Använda USB-enheter med din Mac

Läs mer om att ansluta USB-enheter till din Mac.

Vad är USB?

USB är en industristandard för anslutning av datorer och andra enheter. Många Mac-datorer har USB-A portar (kallas ibland USB 3-portar) som ser ut så här:

USB 3.0 och USB 3.1 gen 1 kan överföra data i upp till 5 Gbit/s och USB 3.1 gen 2 kan överföra data i upp till 10 Gbit/s.

Vad är USB-C?

USB-C beskriver formen och formatet på en port på datorn och vilka kontakter som kan anslutas till porten. USB-C-portar ser ut så här:

Flera olika dataöverföringsstandarder, som USB 3 och Thunderbolt 3, kan användas med en USB-C-port och -kontakt. Du kan även ansluta datorns strömadapter till en USB-C-port med en kompatibel USB-C-laddningskabel.

USB-C-portar är vändbara, så du behöver inte oroa dig för vilken sida av kontakten som ska peka uppåt när du sätter i den.

Följande Mac-datorer har portar av typen Thunderbolt 3 (USB-C) som har stöd för USB 3.1 gen 2 och Thunderbolt 3:

• iMac Pro (2017)
  • iMac (Retina 5K, 27 tum, 2017)
  • iMac (Retina-skärm 4K, 21,5 tum, 2017)
  • iMac (21,5 tum, 2017)
  • MacBook Pro (2016 eller senare)

Följande bärbara Mac-datorer har USB-C-portar som har stöd för USB 3.1 gen 1:

• MacBook (2015 eller senare)

Du kan använda dina USB 3-enheter med ovanstående Mac-modeller med en passande adapter.

Vilken USB-version har min Mac stöd för?

Du kan använda Systeminformation om du vill se vilka typer av USB-portar din Mac har, hur snabba de är och vad som är anslutet till dem för tillfället. Läs mer om att identifiera Mac-datorns USB-portar.

Vilka överföringshastigheter erbjuder USB?

USB 3.1 gen 2 kan överföra data i upp till 10 Gbit/s. Nyare Mac-modeller med portar av typen Thunderbolt 3 (USB-C) stöder dessa hastigheter.

Hastigheter hos föregående USB-versioner:

• USB 3 och USB 3.1 gen 1 kan överföra data i upp till 5 Gbit/s.
  • USB 2 kan överföra data i upp till 480 Mbit/s.
  • USB 1.1 kan överföra data i upp till 12 Mbit/s.

Har USB 3 högre effekt än USB 2?

USB 3-enheter kan utnyttja upp till 900 mA effekt (jämfört med 500 mA som kan utnyttjas av USB 2-enheter). Du måste använda en USB 3-kabel för att kunna utnyttja den tillgängliga strömstyrkan på 900 mA. USB 2-kablar har inte stöd för 900 mA.

Varför ser jag inga blå inlägg på USB-portarna på min Mac-dator?

Vissa tillverkare använder blå inlägg för att skilja ut USB 3-portar och -enheter. Samtliga USB-portar på Mac som har stöd för USB 3 är USB 3-kompatibla och har inga blå inlägg.

Vilka USB 3-enheter stöds?

Alla enheter som uppfyller det som kallas 2008 version 1 USB 3.0-specifikationen stöds.

Stöds USB 3-hubbar?

Hubbar som uppfyller det som kallas 2008 version 1 USB 3.0-specifikationen stöds.

Hur får jag bästa prestanda från USB 3-portarna?

Den första enheten som du ansluter konfigurerar porten, så se till att alltid ansluta USB 3-hubbar eller -enheter först.

Vad händer om jag först kopplar in en USB 2-enhet i USB 3-porten?

Om du först kopplar in en USB 2-hubb kommer alla enheter som ansluts eller seriekopplas till den att få den högsta överföringshastigheten för USB 2 (480 Mbit/s).

Vad händer om jag kopplar in min USB 3-enhet i en USB 2-port?

Enheten bör vara bakåtkompatibel med USB 2-portar. Du får dock inte USB 3-hastighet och strömstyrkan kan vara begränsad till 500 mA.

Stöds USB 3 i Windows 7 och 8 med Boot Camp?

Ja. USB 3 stöds som standard i Windows 8. I Använda Windows 8 på din Mac-dator med Boot Camp finns mer information.

Om du vill implementera stöd för USB 3 i Windows 7 med Boot Camp hämtar och installerar du Windows-stödmjukvara (drivrutiner). I Installera Windows 7 och tidigare på en Mac-dator med hjälp av Boot Camp finns mer information.

Finns det några skillnader mellan USB 3-kablar och andra USB-kablar?

Ja. USB 3-kablar:

• Har fler trådar än andra USB-kablar. Därför är USB 3-kablar lite grövre än andra USB-kablar.
  • Har vanligen blå inlägg.
  • Har en ”SS”-symbol på kontakten som ansluts till datorn.
  • Har en annan kontakt i enhetsänden än USB 2-kablar.
  • Kan leverera mer effekt till en ansluten enhet (900 mA).

Kan jag använda en USB 2-kabel för att ansluta en USB 3-enhet till datorn?

Om kabeln passar i kontakten på enheten är svaret ja. Eftersom den har färre trådar får du inte USB 3-hastighet och effekten kan vara begränsad till 500 mA.

Hur vet jag om min enhet är ansluten som en USB 3-enhet?

Använd verktyget Systeminformation:

1. Välj Om den här datorn på Apple-menyn ().
  2. Klicka på Systemrapport.
  3. Klicka på USB under rubriken Maskinvara på vänstra sidan i fönstret Systeminformation.

Systeminformation

USB 3-enheter visas under USB 3.0-bussen och USB 2-enheter visas under USB 2.0-bussen. Klicka på enheternas namn om du vill veta mer om dem.

Varför verkar mina USB 3-enheter bara fungera i USB 2-hastighet när jag använder virtualiseringsprogram på min Mac?

Vissa virtualiseringsprogram stöder ännu inte USB 3. Kontakta tillverkaren av den virtuella mjukvaran för mer information.

Varför aktiveras eller visas inte vissa USB 3-enheter på USB 3-bussen?

Prova de här tipsen om en USB 3-enhet varken aktiveras eller visas på USB 3-bussen:

• Se till att du har installerat de senaste programuppdateringarna som är tillgängliga för datorn. Du kontrollerar det genom att välja App Store på Apple-menyn och se efter om det finns några uppdateringar tillgängliga.
  • Ibland kan problemet lösas genom att du kopplar bort enheten och sedan ansluter den på nytt.
  • Prova med att ansluta enheten till någon annan USB-port på datorn.
  • Kontrollera om det finns någon uppdatering av den fasta mjukvaran tillgänglig för din enhet från tillverkaren.
  • Om enheten levererades med en nätadapter använder du den.
  • Starta om datorn.
  • Prova med en annan USB 3-kabel.
  • Prova med en annan USB 3-hubb.

Varför har jag ibland problem med wifi- eller Bluetooth-enheter när USB 3-enheter är anslutna till datorn?

Vissa USB 3-enheter kan generera radiofrekvensstörningar som kan göra att wifi- och Bluetooth-enheter som utnyttjar 2,4 Ghz-bandet får problem med att kommunicera med din dator. Här följer några tips på hur du kan undvika problemet:

• Om din USB-enhet har en lång kabel kan du flytta enheten och placera den längre bort från din Mac – se till att inte placera den bakom datorn eller nära bildskärmens gångjärn. Antennerna för wifi och Bluetooth är placerade där, och USB 3-enheter som placeras i närheten kan störa dina trådlösa anslutningar.
  • Om du använder adaptrar eller donglar på en Mac-dator med portar av typen Thunderbolt 3 (USB-C) ansluter du dem till den främre porten på vänster sida av din Mac eller till portarna på höger sida (om datorn har sådana). De här portarna befinner sig längst bort från antennerna, vilket gör störningar mindre sannolika.
  • Om du vill undvika störningar på 2,4 GHz-bandet när du använder wifi kan du prova att använda 5 GHz-bandet istället. Du kan ändra detta på den trådlösa basstationen. Bluetooth använder alltid 2,4 GHz, så det här alternativet fungerar inte för Bluetooth.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.