Om usb på Mac-datorer

Läs om usb-portars typer och funktioner på din Mac.

Typer av usb-portar och namn

Usb (Universal Serial Bus) är en industristandard för anslutning av datorer och andra enheter. Den finns för många porttyper och varje typ har en unik form. På Mac-datorer fungerar usb beroende på Mac-modell med de här portarna:

Usb-A

Usb-portar typ A  kallas vanligtvis usb-, usb 2- eller usb 3-portar beroende på vilken usb-specifikation de stödjer. De är inte vändbara, så en usb-A-kontakt kan endast anslutas till porten när den är rättvänd.

Usb-C

Usb-portar typ C finns antingen för standard-usb-C-portar eller Thunderbolt 3-portar som också stödjer usb-C-anslutningar. De ser likadana ut och kontakten kan anslutas till porten oavsett hur den är vänd.

Läs mer om att identifiera portarna på din Mac samt adaptrar och kablar som du kan använda för att ansluta äldre enheter till usb-portar av typ C.

Usb-specifikationer

Usb-specifikationer är framförallt viktiga när du vill få ut mesta möjliga hastighet och ström för din usb-enhet, eller om din enhet behöver mer ström eller använder för mycket ström. Varje usb-port stödjer en särskild usb-specifikation som avgör portens maximala hastighet vid dataöverföring och hur mycket ström den kan ge när den används med en usb-kabel och enhet som uppfyller eller överskrider den specifikationen.

Usb-specifikationer på Mac Dataöverföring Ström
Usb 3.1 gen 2
Kallas ibland usb 3.2 gen 2
Upp till 10 GBit/s Upp till 15 W vid 5 V
Usb 3.1 gen 1
Kallas ibland usb 3.2 gen 1 eller usb 3
Upp till 5 GBit/s Upp till 900 mA vid 5 V
Usb 2.0
Upp till 480 MB/s Upp till 500 mA vid 5 V
Usb 1.1
Upp till 12 MBit/s Upp till 500 mA vid 5 V

För att ta reda på vilken specifikation som stöds av typ usb-A- eller typ usb-C-port på din Mac-modell:

• Välj Apple-menyn  > Om den här datorn, klicka på Support och sedan på Specifikationer.
  • Titta i appen Systeminformation om du vill ha mer information, även om usb-enheter anslutna till usb-portar i din Mac. Välj Usb i sidofältet och markera sedan en usb-buss till höger.

Få ut bästa prestanda av dina usb-enheter

Alla usb-specifikationer fungerar med varandra, men hastighet och ström begränsas av kabeln eller enheten som använder den tidigaste specifikationen. Om du till exempel ansluter en usb 3-enhet till en usb 2-port är din enhet begränsad till usb 2-hastigheter, och den kan inte få mer ström från porten än vad usb-2 kan leverera. För att få bästa prestanda ska du med andra ord se till att usb-porten på din Mac och usb-kabeln till din enhet motsvarar eller överskrider usb-specifikationen för själva enheten.

Om din Mac inte känner igen en usb-enhet efter att du har anslutit den till din Mac:

• Kontrollera alla anslutningar: Koppla bort enheten från din Mac och anslut den sedan igen. Se till att alla kablar och adaptrar är säkert anslutna i båda ändarna. Om det är möjligt provar du med en annan kabel eller adapter.
  • Anslut enheten direkt till din Mac istället för till en usb-hubb eller annan enhet, och om det behövs provar du med en annan usb-port på din Mac eller enhet.
  • Vissa enheter behöver sin egen mjukvara, som drivrutiner eller fast mjukvara. Andra fungerar utan extra mjukvara. Kontrollera med tillverkaren av enheten och installera även alla tillgängliga mjukvaruuppdateringar från Apple.
  • Om enheten levererades med en strömadapter använder du den. Vissa enheter kan få ström från usb-porten på din Mac. Andra kan behöva mer ström än din Mac kan ge.
  • Starta om Mac-datorn.

Läs mer

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.