Skärm till iPhone 15 Pro

Innan du börjar

Varning

Verktyg

• 6,1-tums reparationsbricka

• Limkniv

• Borttagningsverktyg för fästmaterial

• Justerbar uppvärmd skärmficka

• ESD-säker pincett

• Etanoldukar eller isopropylalkoholservetter (IPA)

• Uppvärmt skärmborttagningsverktyg

• Värmebeständiga handskar

• Melaminsvampar

• Micro stix-bit

• Nylonpetverktyg (svart)

• Vridmomentnyckel (svart, 0,35 kgf cm)

• Vridmomentnyckel (grå, 0,55 kgf cm)

• Torx-säkerhetsbit

Varning

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg följer du anvisningarna för att starta systemkonfigurationen.

• Undvik att ta på TrueDepth-kameraenheten eller närliggande delar för att inte skada linserna.

• Rör inte skärmens baksida. Om du rör vid bildskärmens baksida kan bildkvaliteten påverkas.

Viktigt

Läs Uppvärmt skärmborttagningsverktyg om du ställer in verktyget för första gången.

Borttagning

1. Lägg iPhone-enheten på reparationsbrickan med skärmen vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot utskärningen.

2. Ta bort de två säkerhetsskruvarna, en från varje sida av usb-C-kontakten, med hjälp av en vridmomentnyckel och en torx-säkerhetsbit. Lägg skruvarna åt sidan.

3. Aktivera det uppvärmda skärmborttagningsverktyget genom att växla reglaget på baksidan. Den interna fläkten aktiveras. Vänta på att en bock visas på skärmen.

• Obs! Om en felkod visas på skärmen stänger du av verktyget och slår sedan på det igen.

4. Ta bort iPhone-enheten från reparationsbrickan.

5. Placera iPhone-enheten i det nedre högra hörnet av den justerbara uppvärmda displayfickan med skärmen vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot botten av fickan.

•  Varning: Gör inga repor på iPhone-enheten när du stoppar in den i den uppvärmda skärmfickan.

6. Tryck på områdena som visas för att hålla iPhone-enheten på plats. Vrid sedan ratten längst ner på fickan medurs för att säkra iPhone-enheten.

•  Varning: Dra inte åt ratten för hårt.

• Viktigt! Se till att iPhone-enheten är centrerad mellan mässingsbanden på insidan av fickan. Om den inte är det, vrid ratten moturs för att lossa banden. Ta sedan bort iPhone-enheten och upprepa steg 5 och 6.

7. Ta på dig de värmebeständiga handskarna. Passa in utskärningen i fickans botten med spåret på verktyget. Skjut fickan med iPhone-enheten på spåret.

•  Varning: Sätt inte in fickan i verktyget utan att ha på dig de värmebeständiga handskarna.

8. Skjut in fickan i verktyget tills fickan snäpper på plats.

• Obs! Skärmen på verktyget lyser rött och timern börjar räkna nedåt från 2 minuter tills fickan har värmts upp till rätt temperatur. När timern visar 0 hörs pipljud från verktyget och skärmen blir grön.

•  Varning: Fortsätt inte till nästa steg förrän timern visar 0, verktyget piper och skärmen har blivit grön för att undvika att skada iPhone-enheten.

9. Vrid ratten på verktyget medsols så att sugkoppen sänks så nära iPhone-enheten som möjligt utan att iPhone-enheten vidrörs.

• Obs! Verktyget piper tills sugkoppen har sänkts.

10. Greppa handtaget och skjut sugkoppen rakt ut tills sugkoppens kant ligger i linje med skärmens nedre kant.

•  Varning: Om sugkoppens kant inte läggs i linje mot skärmens kant kan iPhone-enheten skadas.

11. Vrid ratten på verktyget medsols så att sugkoppen sänks ned mot bildskärmen (1). Fäll sedan ned handtaget på sugkoppen för att fästa sugkoppen mot skärmen (2).

• Viktigt! När sugkoppen har sänkts ned på iPhone-enheten börjar en nedräkning på 15 minuter på skärmen. När timern visar 0 stängs det uppvärmda skärmborttagningsverktyget av. Se till att du slutför steg 12 och 13 inom den här tidsramen.

12. Vrid långsamt ratten på verktyget motsols tills bildskärmen börjar lossa från höljet.

• Viktigt! Om ingen separation uppstår omedelbart mellan skärmen och höljet väntar du i 30 sekunder. Om du fortfarande inte ser någon separation vrider du rattens silverfärgade del ett fjärdedels varv motsols.

•  Varning: Vrid bara på silverratten om du inte har sett ett glapp efter att ha väntat i 30 sekunder.

13. Stick in kanten på limkniven mellan bildskärmen och höljet. För limkniven mellan bildskärmen och höljet åt höger och vänster som på bilden, tills bildskärmen börjar lossa från höljet.

•  Varning: Undvik att skada flexkablarna genom att inte fälla upp nederdelen av bildskärmen mer än 5 grader.

14. Fäll upp handtaget för att lossa sugkoppen. Skjut försiktigt in den platta delen av det svarta petverktyget under kanten på sugkoppen för att lossa den från bildskärmen.

•  Varning: Rör inte ratten. Det kan skada flexkablarna.

15. Tryck på utmatningsknappen på sidan av fickan så att fickan lossar från verktyget (1). Ta tag i båda sidor av fickan och dra den rakt ut från verktyget (2).

16. Vrid ratten på den justerbara uppvärmda skärmfickan moturs tills du kan frigöra iPhone-enheten från fickan.

•  Varning: Gör inga repor på iPhone-enheten när du tar bort den från den uppvärmda skärmfickan.

17. Lägg iPhone-enheten på reparationsbrickan med skärmen vänd uppåt och usb-C-kontakten vänd mot utskärningen. Ta av handskarna.

18. Stick in kanten på limkniven mellan bildskärmen och höljet. Håll limkniven i 45 graders vinkel. Skär längs ovandelen och sidorna på iPhone-enheten tills skärmen lossnar.

•  Varning: Sluta skära vid antennbanden enligt bilden.

19. Bildskärmklämmor på toppen av höljet håller skärmen på plats. Ta tag i båda sidorna av iPhone-enheten. Använd sedan ett lätt tryck och dra skärmen nedåt tills en liten springa uppstår och skärmklämmorna har släppt. Sätt in limkniven i springan. Klipp av fästmaterialet på toppen av höljet medan du fortsätter att försiktigt dra i skärmen nedåt.

•  Varning: Undvik att skada flexkablarna genom att inte fälla upp nederdelen av bildskärmen mer än 5 grader.

20. Sätt in reparationsbrickans sugkoppar i spåren på vänster sida av reparationsbrickan.

21. Se till att det fortfarande finns en springa längst upp på iPhone-enheten mellan skärmen och höljet. Fäll sedan upp skärmen mot sugkopparna. Tryck på bildskärmens övre och undre kanter så att den sitter fast mot sugkopparna.

• Obs! Symbolen längst ned på reparationsfacket visar i vilken riktning du ska vinkla upp skärmen.

•  Varning

• Undvik att skada höljet eller skärmen genom att se till att de inre skärmklämmorna har frigjorts innan du fäller upp skärmen.

• Skada inte flexkablarna när du fäller upp skärmen.

• Rör inte vid skärmens baksida.

•  Varning! Om batteriet är kantstött, punkterat eller skadat på annat sätt avbryter du reparationen. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

22. Ta bort de sex trilobe-skruvarna från höljet till moderkortet med en vridmomentnyckel och Micro stix-biten. Lägg skruvarna åt sidan.

23. Använd den ESD-säkra pincetten för att vinkla upp moderkortets hölje.

•  Varning: Se till att fliken på moderkortets hölje går förbi skärmens flexkabel.

24. Använd en ESD-säker pincett för att skjuta ut höljet på moderkortet under flexkabeln för omgivningsljusgivaren (1). Lyft sedan ut höljet ur det yttre höljet (2). Spara höljet till återmonteringen.

•  Varning: Slit inte i omgivningsljussensorns flexkabel när du tar bort höljet.

25. Använd det svarta petverktyget för att lyfta bort änden på batteriets flexkabel från kontakten (1).

•  Varning: Du måste koppla bort batteriets flexkabel först för att säkerställa att iPhone-enheten förblir avstängd.

26. Använd det svarta petverktyget för att lyfta bort änden på skärmens flexkabel (2) och omgivningsljussensorns flexkabel (3) från kontakterna.

27. Håll bildskärmen i kanterna. Dra i flikarna på sugkopparna för att frigöra dem från bildskärmen. Lägg sedan skärmen vänd nedåt på en ren, platt yta.

28. Ta bort sugkopparna från reparationsbrickan.

29. Använd verktyget för borttagning av fästmaterial eller det svarta petverktyget för att försiktigt lossa på fästmaterialet från höljet.

•  Varning: Rör inte TrueDepth-kameraenheten, jordningsfjädrarna eller högtalarens gallerskum.

30. Använd en ESD-säker pincett för att dra bort änden av det lossade fästmaterialet bort från höljet. Dra i fästmaterialet i högst 45 graders vinkel. Upprepa det här tills allt fästmaterial har tagits bort runt höljets kanter.

31. Använd etanol- eller isopropylalkoholdukar för att torka bort alla rester av fästmaterial från höljet.

32. Använd etanoldukar eller IPA-dukar för att rengöra alla rester av fästmaterialet från kanterna på skärmen.

•  Varning

• Rör inte någon annan del av skärmens glas med etanol- eller IPA-dukarna. Etanol och isopropylalkohol kan skada skärmen och påverka bildkvaliteten.

• Använd inte verktyget för att ta bort fästmaterialet för att rengöra skärmen.

Återmontering

1. Se först efter om skärmklämmorna har skadats innan du påbörjar återmonteringen. Se till att klämmorna sitter i 90 graders vinkel och inte är böjda eller skadade.

• Viktigt

• Om de inre skärmklämmorna är skadade kan du behöva byta ut skärmen.

• Om du installerar en ny bildskärm drar du bort skyddsskiktet från ovansidan och undersidan.

2. Se till att inga rester av fästmaterialet blockerar högtalarhålet eller mikrofonhålet i toppen av höljet.

3. Placera höljet i reparationsfacket med usb-C-kabeln vänd mot utskärningen.

4. Inspektera det övre högtalargallret och de två skumdelarna. Om någon av dessa är skadade eller saknas fortsätter du till steg 5. Annars går du vidare till steg 8.

5. Notera det övre högtalargallrets riktning. Använd sedan en ESD-säker pincett för att ta bort det befintliga gallret till övre högtalaren från kanalen i höljet.

6. Använd en ESD-säker pincett för att ta bort släppskiktet med fästmaterial på baksidan av gallret för den övre ersättningshögtalaren.

7. Placera det nya övre högtalargallret i kanalen i höljet. Använd det svarta petverktyget eller pincetten för att knacka fast gallret.

8. Passa in fästmaterialet till skärmen över höljet. Se till att de övre hålen på fästmaterialet placeras i linje med TrueDepth-kameraenheten.

•  Varning: Kontrollera att du har tagit bort alla rester av fästmaterial från skärmen och höljet innan du lägger på den nya skärmens fästmaterial.

9. Den nya skärmlimmet har ett övre släppskikt, ett mittensläppskikt och ett flexibelt nedre släppskikt. Ta tag i fliken på det nedre släppskiktet. Dra sedan sakta ut det nedre släppskiktet (1) under fästmaterialet (2) medan du trycker fast fästmaterialet på höljet.

• Viktigt! Ta inte bort det övre släppskiktet än.

• Nedre släppskikt (1)

• Fästmaterial (2)

• Obs! Det nya fästmaterialet för din modells skärm kan se annorlunda ut än det på bilden, men stegen är desamma.

10. Kontrollera att fästmaterialet är placerat på höljets kant. Om fästmaterialet inte är korrekt placerat upprepar du borttagningssteg 29 och 32. Upprepa sedan återmonteringssteg 9 och 10 med ett nytt fästmaterial.

11. Använd den platta änden av det svarta petverktyget för att trycka fast fästmaterialet för skärmen mot höljet. Flytta runt det svarta petverktyget på höljet minst tre gånger för att se till att fästmaterialet har fästs jämnt.

•  Varning: Tryck längst med fästmaterialet och tryck inte på det övre högtalargallret eller skummet med det svarta petverktyget. Tryck endast där fästmaterialet ligger mot höljet.

12. Ta bort det övre släppskiktet med en ESD-säker pincett.

• Viktigt! Ta inte bort mittensläppskiktet än

• Övre släppskikt

13. Passa in skärmens vänstra kant med höljets vänstra kant. Tryck försiktigt längs bildskärmens kanter för att sätta fast den i sugkopparna.

•  Varning: Tryck inte på baksidan av skärmen.

14. Tryck änden på bildskärmens böjliga kabel (1) och omgivningsljussensorns böjliga kabel (2) mot kontakterna. Tryck jämnt längs med varje kontakt.

15. Tryck batteriflexkabelns ände (3) mot kontakten. Tryck jämnt längs med kontakten.

16. Sätt i sugkopparna på reparationsbrickan. Tryck försiktigt längs kanterna på baksidan för att sätta fast den i sugkopparna.

17. Använd en ESD-säker pincett för att placera moderkortets hölje i en vinkel (1). Dra höljet bakom flexkabeln för sensorn för omgivningsljus och in i klämman på den övre vänstra sidan av moderkortet (2). Sänk ner nedre höljet över ändarna på flexkablarna.

18. Skruva i sex nya trilobe-skruvar på moderkortet med den svarta vridmomentnyckeln och Micro stix-biten.

• En trilobe-skruv (923-09570) (1)

• Tre trilobe-skruvar (923-09566) (2)

• Två trilobe-skruvar (923-09567) (3)

19. Dra den första remsan från mittensläppskiktet (1) medsols, från den nedre högra delen av höljet. Dra av den andra remsan (2) motsols med början från den nedre högra delen av höljet. Dra av den tredje remsan (3) medsols med början från den nedre vänstra delen av höljet.

•  Varning: Den tredje remsan på mittensläppskiktet går under två flexkablar. Skada inte flexkablarna när du tar bort släppskiktet.

• Mittensläppskikt

• Viktigt! Rör inte TrueDepth-kameraenheten eller närliggande komponenter.

20. Undersök fästmaterialet till bildskärmen och kontrollera att det sitter på rätt plats samt att det inte är skadat eller skrynklat. Om fästmaterialet är skadat upprepar du borttagningssteg 22 till 32. Upprepa sedan återmonteringssteg 6 till och med 20 med nytt fästmaterial.

•  Varning

• Se efter om det finns lösa skruvar eller extraskruvar och små delar kvar i höljet, vilket skulle kunna skada batteriet och orsaka säkerhetsproblem.

• Om batteriet är kantstött, punkterat eller skadat på annat sätt avbryter du reparationen. Du hittar servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

21. Dra i flikarna på sugkopparna för att frigöra dem från bildskärmen. Ta bort sugkopparna från reparationsbrickan.

22. Vinkla ned skärmens ovansida i toppen av iPhone-enheten för att fästa klämmorna. Lägg sedan skärmen på höljet.

•  Varning: Använd inte våld för att koppla in skärmklämmorna. Om klämmorna är skadade måste du installera en ersättningsskärm.

23. Se till att flexkablarna inte är klämda mellan skärmen och höljet innan du stänger iPhone-enheten. Tryck sedan samtidigt på skärmens alla fyra hörn. Tryck längs kanterna på skärmen tills skärmen klickar på plats och ligger plant mot höljet.

•  Varning: Känn efter längs skärmens kanter om det finns ojämnheter eller mellanrum. Om skärmen inte är jämn, upprepa alla borttagningssteg och kontrollera flexkablarna för skador. Upprepa sedan återmonteringssteg 1 till och med 23.

• Upphöjda kanter

• Kanter i rätt position

24. Sätt reparationsbrickan med iPhone-enheten i skärmpressen. Fäll ned spaken tills skärmpressen låses fast.

25. Vänta tills skärmpressen piper och timern visar 0. Fäll ned spaken (1) och dra ut frigöringsknoppen (2). Lyft sedan upp spaken (3).

26. Ta bort reparationsbrickan från skärmpressen.

27. Sätt i två nya säkerhetsskruvar, en på varje sida av usb-C-kontakten, med den gråa vridmomentnyckeln och en säkerhetsbit. Tryck samtidigt lätt på skärmen i närheten av usb-C-kontakten.

• Obs! Använd rätt färg på skruven för din iPhone-modell.

• Svart titan (923-09651)

• Vit titan (923-09652)

• Naturligt titan (923-09653)

• Blå titan (923-09654)

•  Varning: Om skruvarna inte är helt isatta tar du bort dem och lägger undan dem. Upprepa steg 27 för att sätta i nya skruvar. Om inte heller de nya skruvarna ligger plant måste du upprepa alla steg för borttagning och återmontering.

28. Rengör antennbandet och sidorna på iPhone-enheten med en torr melaminsvamp.

Varning

• System Configuration krävs om du har installerat ett nytt bakre glas, ett nytt batteri, en ny kamera eller en ny skärm. TrueDepth-kamerakonfiguration krävs om du har installerat en ny TrueDepth-kamera. Bortse från notiser om iPhone-funktioner på låsskärmen tills du har slutfört konfigurationen.

• När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg startar du konfigurationen som krävs. Du använder olika metoder för att starta konfiguration beroende på vilken del eller vilka delar som du har bytt ut.

• Om du bytte ut baksidans glas, batteri, kamera eller skärm startar du systemkonfigurationen genom att försätta enheten i diagnostikläge. Tryck på Börja session och följ uppmaningarna på skärmen.

• Du har ett försök att slutföra systemkonfigurationen. Om försöket avbryts eller stöter på ett fel kommer enheten att visa ett meddelande som uppmanar dig att be teamet för Självbetjäningsreparationsbutik om hjälp.

• Om du bytte ut TrueDepth-kameran behöver du följande:

• En Mac med den senaste versionen av Apple Service Utility installerad. Du måste också installera resurser för Reparation av iPhone – TrueDepth-kamera som finns i fönstret med resurser för Apple Service Utility.

• Enheten måste ha den senaste versionen av iOS.

• Internetanslutning

• En usb-C-laddningskabel

• När du har installerat Apple Service Utility på en Mac kan du läsa om att starta konfiguration av TrueDepth-kameran på support.apple.com/sv-se/self-service-repair.