Moderkort till Mac Pro (2023)

Innan du börjar

Ta bort följande delar innan du börjar:

Verktyg

• Nr 1 stjärnskruvmejsel

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Ncm)

• Justerbar vridmomentnyckel (0,3–1,2 Nm)

• Ethernet-kabel

• Nylonpetverktyg (svart)

• Torx Plus 5IP-bit 50 mm

• Torx Plus 8IP-bit 89 mm

• Torx Plus 10IP-bit 25 mm

Var försiktig

Borttagning

1. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 10–34 Ncm och 5IP-biten för att ta bort de två 5IP-skruvarna (923-03412) från det övre I/O-kortets kontakthölje. Ta bort höljet och spara det till återmonteringen.

2. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att lyfta bort de två ändarna på det övre I/O-kortets flexkabel från kontakterna.

3. Använd nr 1-stjärnskruvmejseln för att helt lossa de två nr 1-stjärnskruvarna på den övre klämplattan. Ta bort klämplattan och spara den till återmonteringen.

• Obs! De två nr 1-stjärnskruvarna sitter fast och förblir fästa vid klämplattan.

4. Skjut ut alla höljen till PCI Express-kortplatserna (PCIe) ur PCIe-kortplatsernas ram.

5. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten för att ta bort de fem 8IP-skruvarna (923-03419) från moderkortets undersida.

6. Sätt fast en bit målartejp i det nedre vänstra hörnet enligt bilden för att undvika repor på moderkortet under borttagningen.

7. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten för att ta bort de två 8IP-skruvarna (923-03410) från kylflänsens hölje.

8. Ta bort kylflänsens hölje och spara det till återmonteringen.

9. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten för att ta bort de två 8IP-skruvarna (923-08637) från kylflänsens framsida.

10. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 10IP-biten för att ta bort de två 10IP-skruvarna (923-08631) från distansramen.

11. Ta bort kylflänsens mellanlägg och spara det till återmonteringen.

12. Rotera distansramen 180 grader så att fläkten är vänd mot dig. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten för att ta bort de fyra 8IP-skruvarna (923-03417) från moderkortets ovansida.

13. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten för att ta bort de fyra 8IP-skruvarna (923-03409) från vänster sida av moderkortet.

14. Ta bort PCIe-ingången från moderkortet och spara det till återmonteringen.

15. Vinkla moderkortet mot dig och bort från inriktningsspåren på distansramen (1). Skjut sedan moderkortet åt höger (2) tillräckligt mycket för att ge utrymme för Ethernet-portarna.

•  Varning! Undvik att skada det övre I/O-kortets flexkabel genom att hålla flexkabeln borta från moderkortet med det svarta petverktyget samtidigt som du skjuter moderkortet åt höger.

16. Vrid den vänstra sidan av moderkortet mot dig och se till att du har utrymme för Ethernet-portarna.

• Viktigt! Ta inte bort moderkortet helt från distansramen än.

17. Skjut ut moderkortet ur distansramen.

•  Varning! Se till att skruvfästena till bottenplattan inte blockerar moderkortet. Se till att det övre I/O-kortets flexkabel inte fastnar mellan moderkortet och kylflänsen.

18. Om du installerar ett nytt moderkort använder du den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten för att ta bort de fyra 8IP-skruvarna (923-09222) från moderkortet. Ta bort moderkortets platta och spara det till återmonteringen.

Återmontering

Viktigt

Om du återmonterar det befintliga moderkortet hoppar du över till steg 7. Om du monterar ett nytt moderkort går du vidare till steg 1.

Var försiktig

Om du installerar ett nytt moderkort ska du inte kasta fästet som sitter ovanpå den nya delen. Fästet ska överföras till det befintliga moderkortet innan båda returneras till Apple Service för att förhindra skador under leverans.

1. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten för att ta bort de två 8IP-skruvarna från fästet ovanpå det nya moderkortet. Ta bort fästet och lägg det åt sidan.

2. Överför fästet till samma plats på det befintliga moderkortet. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten för att montera de två 8IP-skruvarna i fästet.

3. Placera det befintliga moderkortet i den återanvända ESD-säkra påsen.

4. Placera det förpackade moderkortet i skumramen.

5. Stäng och försegla lådan. Skicka lådan till Apple Service.

6. Placera moderkortets platta på moderkortet. Ställ in vridmomentet på den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm till 0,5 Nm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten för att sätta tillbaka de fyra 8IP-skruvarna (923-09222) i moderkortets platta.

7. Sätt fast en bit målartejp i det nedre vänstra hörnet enligt bilden för att undvika att repa moderkortet under återmonteringen.

8. Skjut in moderkortet i distansramen.

•  Varning! Se till att skruvfästena till bottenplattan inte blockerar moderkortet. Se till att det övre I/O-kortets flexkabel inte fastnar mellan moderkortet och kylflänsen.

9. Vrid moderkortets vänstra sida in i distansramen och se till att du har utrymme för Ethernet-portarna. Fortsätt att se till att det övre I/O-kortets flexkabel inte fastnar mellan moderkortet och kylflänsen.

10. Skjut moderkortet något åt vänster för att rikta in skruvhålen på moderkortets ovansida med skruvhålen på distansramen.

•  Varning! Se till att det övre I/O-kortets flexkabel inte fastnar mellan moderkortet och kylflänsen.

11. Anslut båda ändarna av Ethernet-kabeln till Ethernet-portarna för att säkerställa att moderkortet är rätt justerat. Justera inriktningen av moderkortet tills ändarna på Ethernet-kabeln är lätta att sätta i och ta bort.

12. Rotera distansramen så att skruvarna på sidan av moderkortet är vända mot dig. Ställ in vridmomentet på den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm till 0,5 Nm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten för att sätta tillbaka de fyra 8IP-skruvarna (923-03409) på vänster sida av moderkortet.

13. Behåll den justerbara vridmomentnyckelns på 0,3–1,2 Nm inställd på 0,5 Nm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten för att sätta tillbaka de fyra 8IP-skruvarna (923-03417) i moderkortets ovansida.

14. Sätt tillbaka PCIe-ingången i moderkortet.

15. Sätt tillbaka kylflänsens mellanlägg.

16. Ställ in vridmomentet på den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm till 1,2 Nm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 10IP-biten för att sätta i de två 10IP-skruvarna (923-08631) i distansramen.

• Obs! De två 10IP-skruvarna återmonteras i kylflänsens övre del genom skruvhålen i distansramen.

17. Ställ in vridmomentet för den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm till 0,5 Nm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten för att sätta tillbaka de två 8IP-skruvarna (923-08637) på framsidan av kylflänsen.

18. Sätt tillbaka kylflänsens hölje.

19. Behåll den justerbara vridmomentnyckelns på 0,3–1,2 Nm inställd på 0,5 Nm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten för att sätta tillbaka de två 8IP-skruvarna (923-03410) i kylflänsens hölje.

20. Behåll den justerbara vridmomentnyckelns på 0,3–1,2 Nm inställd på 0,5 Nm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten för att sätta tillbaka de fem 8IP-skruvarna (923-03419) i moderkortets undersida. Ta sedan bort Ethernet-kabeln.

21. Tryck de två ändarna på det övre I/O-kortets böjliga kabel mot kontakterna på moderkortet. Tryck jämnt längs med varje kontakt.

22. Placera det övre I/O-kortets kontakthölje över de två ändarna på det övre I/O-kortets flexkabel.

23. Ställ in vridmomentet på den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm på 16 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att sätta tillbaka de två 5IP-skruvarna (923-03412) i det övre I/O-kortets kontakthölje.

24. Skjut in PCIe-kortplatserna på deras ursprungliga platser på PCIe-kortplatsernas ram.

25. Placera den övre klämplattan. Använd sedan nr 1-stjärnskruvmejseln för att dra åt de två nr 1-stjärnskruvarna helt i klämplattan.

Sätt tillbaka följande delar för att slutföra återmonteringen:

Var försiktig

• När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

• Om du har bytt moderkortet startar inte datorn och statuslampan blinkar gult. Följ instruktionerna för att återskapa datorn. Starta sedan systemkonfigurationen.