Moderkort med intern ram till Mac Pro (rack, 2023)

Innan du börjar

Ta bort följande delar innan du börjar:

Verktyg

• Nr 1 stjärnskruvmejsel

• Justerbar vridmomentnyckel (0,3–1,2 Nm)

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Nm)

• Skärtåliga handskar

• Ethernet-kabel

• Kaptontejp

• Torx Plus 5IP-bit 50 mm

• Torx Plus 8IP-bit 25 mm

• Torx Plus 8IP-bit 89 mm

Var försiktig

Borttagning

1. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 10–34 Ncm och 5IP-biten för att ta bort de två 5IP-skruvarna (923-03412) från kontakthöljet till det främre I/O-kortet på moderkortsidan. Ta bort höljet och spara det till återmonteringen.

2. Lyft bort de två ändarna på främre I/O-kortets flexkabel från kontakterna på moderkortet.

3. Använd det svarta petverktyget för att lossa fästmaterialet mellan främre I/O-kortets flexkabel och moderkortet.

4. Använd kaptontejp för att tejpa främre I/O-kortets flexkabel till höljet enligt bilden. Om du tejpar på flexkabeln undviker du att skada den när du tar bort moderkortet med den interna ramen.

5. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 25 mm för att ta bort de 16 8IP-skruvarna (923-03430), åtta på varje sida av höljet.

6. Sätt på de skärtåliga handskarna. Skjut moderkortet något mot den främre plattan, tillräckligt för att få utrymme till den bakre panelen (1). Håll den nedre delen av moderkortets platta på den nedre vänstra sidan och den övre delen av PCI Express-kortplatsernas ram (PCIe) på den övre högra sidan. Lyft sedan försiktigt moderkortet med den interna ramen ut ur höljet (2).

•  Varning! Se till att du har på dig de skärtåliga handskarna när du tar bort moderkortet för att undvika att klämma fingrarna.

•  Varning! Skada inte det främre I/O-kortets flexkabel medan du skjuter moderkortet mot den främre plattan och lyfter ut det ur höljet.

• Viktigt

• Om du bara byter ut moderkortet tar du bortApple Thunderbolt I/O-kort och Apple I/O-kort, SSD-moduler och Högtalare. Fortsätt sedan till steg 7.

• Om du bara byter ut den övre interna ramen eller PCIe-kortplatsernas ram slutför du borttagningsstegen 7 till 19. Gå sedan vidare till återmonteringssteg 8.

• Om du bara byter ut den nedre interna ramen slutför du borttagningsstegen 7 till 13. Slutför återmonteringssteg 8. Gå sedan vidare till återmonteringssteg 15.

• Om du återmonterar det befintliga moderkortet med den interna ramen går du vidare till återmonteringssteg 23.

7. Använd nr 1-stjärnskruvmejseln för att helt lossa de två nr 1-stjärnskruvarna på den övre klämplattan. Ta sedan bort den övre klämplattan och spara den till återmonteringen.

• Obs! De två nr 1-stjärnskruvarna sitter fast och förblir fästa vid den övre klämplattan.

8. Ta bort alla återstående PCIe-kortplatshöljen.

9. Ställ moderkortets ram så att fläkten är vänd mot dig. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 89 mm för att ta bort de fyra 8IP-skruvarna (923-03436) från moderkortets ovansida.

•  Varning! Använd inte kanterna på PCIe-kortplatsernas ram som handtag när moderkortets ram är uppställd. Använd förstyvarna (längs kanterna på fläktsidan på moderkortet) som handtag för att ställa, lägga ned eller rotera moderkortets ram.

10. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 89 mm för att ta bort de fyra 8IP-skruvarna (923-03409) från vänster sida av moderkortet.

11. Ta bort PCIe-ingången från moderkortet.

12. Lägg moderkortet på bordet med kylflänsen vänd uppåt.

13. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten 89 mm för att ta bort de fem 8IP-skruvarna (923-03436) från moderkortets undersida. Ta sedan bort den nedre interna ramen från moderkortet.

14. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 89 mm för att ta bort de två 8IP-skruvarna (923-03410) från kylflänsens hölje.

15. Ta bort kylflänsens hölje.

16. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 89 mm för att ta bort de två 8IP-skruvarna (923-08637) från kylflänsens ovansida.

17. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 89 mm för att ta bort de två 8IP-skruvarna (923-08623) från den övre interna ramen.

18. Ta bort kylflänsens mellanlägg och spara det till återmonteringen.

19. Ta bort den övre interna ramen och PCIe-kortplatsernas ram från moderkortet.

20. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 89 mm för att ta bort de fyra 8IP-skruvarna (923-09222) från moderkortet. Ta bort plattan och spara den till återmonteringen.

Återmontering

Viktigt

Om du monterar ett nytt moderkort går du vidare till steg 1. Om du monterar det befintliga moderkortet går du till steg 23.

Var försiktig

Om du installerar ett nytt moderkort ska du inte kasta fästet som sitter ovanpå den nya delen. Fästet ska överföras till det befintliga moderkortet innan båda returneras till Apple Service för att förhindra skador under leverans.

1. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 89 mm för att ta bort de två 8IP-skruvarna från fästet som är fäst ovanpå det nya moderkortet. Ta bort fästet och lägg det åt sidan.

2. Överför fästet till samma plats på det befintliga moderkortet. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm och 8IP-biten på 89 mm för att montera de två 8IP-skruvarna i fästet.

3. Placera det befintliga moderkortet i den återanvända ESD-säkra påsen.

4. Placera det förpackade moderkortet i skumramen.

5. Stäng och försegla lådan. Skicka lådan till Apple Service.

6. Placera moderkortets platta på moderkortet.

7. Ställ in vridmomentet för den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm till 0,5 Nm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten på 89 mm för att sätta tillbaka de fyra 8IP-skruvarna (923-09222) i moderkortets platta.

8. Sätt i PCIe-ingången i moderkortet.

• Obs! Den här bilden visar den nedre interna ramen monterad. Men du monterar den inte förrän i steg 15.

9. Placera den övre interna ramen och PCIe-kortplatsernas ram på moderkortet.

10. Sätt i kylflänsens mellanlägg.

11. Ställ in vridmomentet för den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm till 1,2 Nm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten på 89 mm för att sätta tillbaka de två 8IP-skruvarna (923-08623) i den övre interna ramen.

12. Ställ in vridmomentet för den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm till 0,5 Nm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten på 89 mm för att sätta tillbaka de två 8IP-skruvarna (923-08637) i kylflänsens ovansida.

13. Placera kylflänsens hölje på kylflänsen.

14. Behåll den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm inställd på 0,5 Nm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten på 89 mm för att sätta tillbaka de två 8IP-skruvarna (923-03410) i kylflänsens hölje.

15. Rikta in nederkanten på PCIe-kortplatsernas ram med de tre gummipackningarna på den nedre interna ramen enligt bilden.

16. Behåll den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm inställd på 0,5 Nm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten på 89 mm för att sätta tillbaka de fem 8IP-skruvarna (923-03436) i moderkortets undersida.

17. Ställ moderkortets ram så att fläkten är vänd mot dig. Anslut sedan båda ändarna av Ethernet-kabeln till Ethernet-portarna för att säkerställa att moderkortet är rätt justerat.

•  Varning! Använd inte kanterna på PCIe-kortplatsernas ram som handtag när moderkortets ram är uppställd. Använd förstyvarna (längs kanterna på fläktsidan på moderkortet) som handtag för att ställa, lägga ned eller rotera moderkortets ram.

18. Behåll den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm inställd på 0,5 Nm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten på 89 mm för att sätta tillbaka de åtta 8IP-skruvarna (923-03436) (1) (923-03409) (2) i den övre och vänstra sidan av moderkortets ram.

• Viktigt! Håll båda ändarna av Ethernet-kabeln anslutna till Ethernet-portarna medan du sätter tillbaka skruvarna.

19. Ta bort Ethernet-kabeln från Ethernet-portarna.

20. Sätt i PCIe-kortplatsernas höljen i samma PCIe-platser som de togs bort från.

21. Placera den övre klämplattan enligt bilden. Använd sedan nr 1-stjärnskruvmejseln för att dra åt de två nr 1-stjärnskruvarna helt.

22. Om du har bytt moderkortet sätter du tillbaka följande delar. Gå sedan vidare till steg 23.

23. Se till att främre I/O-kortets flexkabel fortfarande är tejpad på höljet för att undvika att skada flexkabeln när du sätter tillbaka moderkortet.

24. Sätt på de skärtåliga handskarna. Håll ned nederdelen av moderkortets platta längst ned till vänster och den övre delen av PCIe-kortplatsernas ram längst upp till höger. Sänk försiktigt ned moderkortet i höljet (1). Skjut sedan moderkortet något mot den bakre panelen (2).

•  Varning! Se till att du bär de skärtåliga handskarna medan du placerar moderkortet i höljet för att undvika att klämma fingrarna.

•  Varning! Skada inte främre I/O-kortets flexkabel medan du sänker ned moderkortet i höljet och skjuter det mot den bakre panelen.

25. Ställ in vridmomentet för den justerbara vridmomentnyckeln på 0,3–1,2 Nm till 0,5 Nm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 8IP-biten på 25 mm för att sätta tillbaka de 16 8IP-skruvarna (923-03430), åtta på varje sida av höljet.

26. Tryck de två ändarna på främre I/O-kortets flexkabel mot kontakterna på moderkortet. Tryck sedan på flexkabeln för att fästa den på moderkortet enligt bilden.

27. Placera kontakthöljet till det främre I/O-kortet över de två ändarna på främre I/O-kortets flexkabel.

• Viktigt! Se till att den högra sidan av höljet är i linje med kanten på moderkortets platta enligt bilden.

28. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln på 10–34 Ncm till 16 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att sätta tillbaka de två 5IP-skruvarna (923-03412) i det främre I/O-kortets kontakthölje.

Var försiktig

• När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

• Om du har bytt moderkortet startar inte datorn och statuslampan blinkar gult. Följ instruktionerna för att återskapa datorn. Starta sedan systemkonfigurationen.

Sätt tillbaka följande delar för att slutföra återmonteringen: