iMac med Apple-chip: Kommunikationsproblem

Felsökning av Bluetooth- eller Wi-Fi-problem

Felsökning av Ethernet-problem

Felsökning av Bluetooth- eller Wi-Fi-problem

Identifiera problem

Läs den här artikeln om du upptäcker något av följande problem:

• Bluetooth-tjänsten är otillgänglig

• Det går inte att aktivera Bluetooth

• Det går inte att parkoppla datorn med en Bluetooth-enhet

• Återkommande kommunikationsförlust med en parkopplad Bluetooth-enhet

• Dataöverföringen via Bluetooth är långsam eller når en tidsgräns

• Wifi är inte tillgängligt

• Det går inte att aktivera Wi-Fi

• Det går inte att ansluta datorn till ett Wi-Fi-nätverk

• Återkommande kommunikationsförlust med Wi-Fi

• Dålig Wi-Fi-signal

Lösa Wi-Fi- och Bluetooth-problem som orsakas av trådlösa störningar

Om problemet inte löstes genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova snabba felsökningssteg

1. Starta om Mac-datorn.

2. Se till att datum och tid är rätt inställda på Mac-datorn.

3. Om du kan ansluta till internet från ett annat Wi-Fi-nätverk eller när du använder en trådbunden Ethernet-anslutning ansluter du till det nätverket. Uppdatera sedan macOS på Mac-datorn.

Kör manuella tester och felsökningstester

Kör följande diagnostiktester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker:

1. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

2. Starta datorn till macOS Återställning.

3. Försök ansluta till ett Wi-Fi-nätverk medan Mac-datorn är i läget macOS Återställning.

Öppna och inspektera datorn

Läs datorns reparationshandbok och öppna och inspektera datorn om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller köra diagnostiktester. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Det kanske inte går att lösa problemen med enheten genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Byta ut delen

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa föregående steg byter du ut följande delar en i taget i den ordning som visas. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om det löser problemet. Om det fortfarande inte är löst byter du ut nästa del.

• Byt ut den berörda antennen. Det kan vara en separat del eller del av höljet, beroende på vilken antenn eller kabel som berörs.

• Byt ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Det kanske inte går att lösa problemen med enheten genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.

Felsökning av Ethernet-problem

Identifiera problem

• Ethernet visas inte som en nätverkstjänst

• Det går inte att aktivera Ethernet-tjänsten

• Ethernet-tjänsten visar ingen anslutning

• Ethernet kan inte hämta en IP-adress

• Långsamt Ethernet-nätverk

Prova snabba felsökningssteg

1. Följ alla relevanta rekommenderade steg i följande supportartiklar:

1. Felsöka en Ethernet-enhet på Mac

2. Felsöka externa nätverksenheter på Mac

3. Lösa problem med internetanslutning på Mac

2. Om du kan ansluta till internet från ett Wi-Fi-nätverk ansluter du till det nätverket. Uppdatera sedan macOS på Mac-datorn.

3. Se till att du använder rätt iMac-strömadapter för trådbunden Ethernet-anslutning: Den externa iMac-strömadaptern med Ethernet.

• Obs! Den här iMac-datorn använder strömadaptern för strömanslutning och trådbunden Ethernet-anslutning. Vissa strömadaptrar har en RJ-45-Ethernet-port, men andra strömadaptrar har ingen.

4. Kontrollera att inget är isatt i Ethernet-porten på strömadaptern. Kontrollera visuellt om porten har skador eller innehåller skräp.

5. Om du hittar skräp i Ethernet-porten rengör du försiktigt området med en liten, mjuk borste som inte är gjord av metall. Se till att borsten är ren och torr. Borsta försiktigt bort ludd eller skräp. Använd den mängd borsthår som precis passar in i kontakten. Vrid borsthåren så att smutsen lossnar och avlägsnas. Borsta bort smutsen från kontakten (den ska inte borstas in i kontakten). Använd en mikrofiberduk för att torka bort smutsen som lossnat.

• Varning! Koppla från alla kablar och stäng av datorn först. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen. Använd inga metallföremål när du tar bort smuts eller tilltäppningar eftersom det kan kortsluta kontakten och orsaka skador. Se till så att fukt inte kommer in i öppningarna och spreja inte vätska direkt på datorn eller strömadaptern. Använd inte tryckluft.

6. Anslut strömadaptern till datorn och till ett Ethernet-nätverk med en Ethernet-kabel. Kontrollera att Ethernet-kabelns RJ-45-kontakt inte är skadad och att den är ordentligt ansluten till Ethernet-porten på strömadaptern.

7. Kontrollera om DC-kontakten på strömadaptern är skadad eller har skräp och om det finns rost på DC-kontaktstiften. Om du hittar rost använder du en mjuk trasa för att torka bort den, vilket kan lösa problemet.

• Obs! En skadad kontakt har rost som inte kan torkas bort.

8. Kontrollera om DC-ingångskontakten och höljets öppning på datorn har tecken på skada eller skräp.

• Viktigt! Använd inte metallföremål för att ta bort skräp eller tilltäppningar.

• Obs! Plastguiderna i kontakten ska vara hela och inte skadade eller avbrutna.

9. Anslut strömadaptern till datorn med DC-kontakten. När du sätter i kontakten kan den rotera något för att passa in i uttaget när magneterna sätter kontakten på plats. När du tar bort kontakten från datorn ska du alltid dra kontakten rakt ut. Böj eller vrid inte kontakten när du tar bort den.

10. Använd en annan extern iMac-strömadapter för att kontrollera om adaptern som används med datorn fungerar.

Kör manuella tester och felsökningstester

Kör följande diagnostiktester och manuella tester för att isolera orsaken till problemet om det inte går att lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker:

1. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

2. Starta datorn till macOS Återställning.

Byta ut delen

Om det inte går att lösa eller isolera problemet genom att följa föregående steg ska du ersätta den externa iMac-strömadaptern med Ethernet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Det kanske inte går att lösa problemen med enheten genom att byta ut en del. Det finns andra servicealternativ på support.apple.com/sv-se/repair.