Modulära stationära Mac-datorer med Apple Silicon: kommunikationsproblem

Felsöka Bluetooth- eller Wi-Fi-problem

Felsöka Ethernet-problem

Felsöka Bluetooth- eller Wi-Fi-problem

Identifiera problem

Läs den här artikeln om du upptäcker något av följande problem:

• Det går inte att aktivera Bluetooth

• Det går inte att parkoppla datorn med en Bluetooth-enhet

• Återkommande kommunikationsförlust med parkopplad Bluetooth-enhet

• Bluetooth-dataöverföring når tidsgränsen eller är långsam

• Wi-Fi-tjänsten är inte tillgänglig

• Det går inte att aktivera Wi-Fi

• Det går inte att ansluta datorn till ett Wi-Fi-nätverk

• Återkommande förlust av Wi-Fi-kommunikation

• Dålig Wi-Fi-signal

Lösa Wi-Fi- och Bluetooth-problem som orsakas av trådlösa störningar

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel går du vidare till nästa avsnitt.

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Starta om Mac-datorn.

2. Se till att datum och tid är rätt inställda på Mac-datorn.

3. Om du kan ansluta till internet från ett annat Wi-Fi-nätverk eller när du använder trådbunden Ethernet-anslutning ansluter du till det nätverket. Uppdatera sedan macOS på Mac-datorn.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

2. Starta datorn till macOS Återställning.

3. Försök ansluta till ett Wi-Fi-nätverk medan Mac-datorn är i återställningsläge för macOS.

Öppna och inspektera datorn

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du datorns reparationshandbok för att öppna och inspektera datorn. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ påsupport.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa föregående steg byter du ut följande delar en i taget i den ordning som visas. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om det löser problemet. Om det fortfarande inte är löst byter du ut nästa del.

• Byt ut antennen eller in- och utgångspanelen (beroende på modell), där Wi-Fi- och Bluetooth-antennerna finns.

• Byt ut moderkortet.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ påsupport.apple.com/sv-se/repair.

Felsöka Ethernet-problem

Identifiera problem

• Ethernet visas inte som en nätverkstjänst

• Det går inte att aktivera Ethernet-tjänsten

• Ethernet-tjänsten visar ingen anslutning

• Ethernet kan inte hämta en IP-adress

• Långsamt Ethernet-nätverk

Prova de här stegen innan du fortsätter med problemspecifik felsökning

1. Kontrollera att det inte sitter något i datorns Ethernet-port. Inspektera porten visuellt och se om det finns skador eller skräp.

2. Om du hittar smuts i Ethernet-porten rengör du försiktigt området med en liten, icke-metallisk, mjuk borste. Se till att borsten är ren och torr. Borsta försiktigt bort ludd och smuts. Använd precis så många borst som får plats inuti porten. Vrid borsthåren så att smuts lossnar och lyfts ut. Borsta skräpet i riktning bort från porten för att undvika att borsta in skräp i porten. Använd en mikrofiberduk för att torka bort lös smuts.

• Varning! Börja med att koppla bort alla kablar och stänga av datorn. Använd inte aerosolsprayer, lösningsmedel, slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller väteperoxid som kan skada finishen. Använd inte metallföremål för att rensa bort smuts eller blockeringar eftersom det kan kortsluta kontakten och orsaka skador. Undvik att få in fukt i öppningarna och spreja inte vätska direkt på datorn. Använd inte tryckluft.

3. Följ alla relevanta rekommenderade steg i följande supportartiklar:

1. Felsöka en Ethernet-enhet på Mac

2. Felsöka externa nätverk på Mac

3. Lösa problem med internetanslutning på Mac

4. Om du kan ansluta till internet från ett Wi-Fi-nätverk ansluter du till det nätverket. Uppdatera sedan macOS på Mac-datorn.

Kör manuella tester och felsökningstester

Om du inte kunde lösa problemet genom att följa en supportartikel eller söka efter möjliga orsaker kör du de här felsökningstesterna och manuella testerna för att identifiera orsaken till problemet:

1. Kör felsökningspaketet Resursinspektör för Mac (MRI).

2. Starta datorn till macOS Återställning.

Öppna och inspektera datorn

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa supportartiklar eller köra felsökningstester läser du datorns reparationshandbok för att öppna och inspektera datorn. En skadad eller felplacerad del kan orsaka ett av problemen.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ påsupport.apple.com/sv-se/repair.

Byt ut delen

Om problemet inte har lösts eller isolerats genom att följa föregående steg byter du ut följande delar en i taget i den ordning som visas. När du har bytt ut den första delen upprepar du felsökningsstegen för att avgöra om det löser problemet. Om det fortfarande inte är löst byter du ut nästa del.

• Byt ut Ethernet-kortet i Mac Studio-modeller eller moderkortet i Mac mini- och Mac Pro-modeller.

• Byt ut moderkortet i alla modeller.

Obs! Det här avsnittet kräver beställning av delar och verktyg. Du hittar servicealternativ påsupport.apple.com/sv-se/repair.