Ștergerea computerului Mac și resetarea acestuia la configurările din fabrică
Folosește funcția Ștergeți conținutul și configurările pentru ștergerea rapidă și sigură a tuturor datelor, configurărilor și aplicațiilor, menținând în același timp sistemul de operare instalat în prezent.
Înainte de a începe
Acești pași șterg toate datele tale de pe computerul Mac. Dacă faci backup pentru computerul Mac mai întâi, poți folosi acel backup pentru a restaura fișierele pe un nou computer Mac. Sau poți să transferi fișierele de pe acest computer Mac pe alt computer Mac înainte de ștergere.
În cazul în care computerul Mac a fost reparat anterior sau nu știi sigur, folosește funcția Asistent reparație pentru a verifica dacă există o reparație neterminată. Acest lucru este necesar doar dacă folosești un computer Mac cu cip Apple și macOS 26 sau o versiune ulterioară.
Utilizarea funcției Șterge conținutul și configurările
În cazul în care computerul Mac nu are aceste opțiuni, află ce trebuie să faci dacă nu poți folosi funcția Ștergeți conținutul și configurările.
Din meniul Apple din colțul ecranului, alege Configurări sistem.
Fă clic pe General în bara laterală, apoi derulează în jos în partea dreaptă și fă clic pe Transfer sau resetare.
Fă clic pe Șterge conținutul și configurările.
Urmează instrucțiunile de pe ecran, care vor solicita mai multe parole:
Când ți se solicită acreditările de administrator sau parola pe care o folosești pentru a debloca acest computer Mac, introdu parola pentru contul de utilizator macOS. Este aceeași parolă pe care o folosești pentru a te conecta la computerul Mac. Ai uitat parola de login?
Când ți se solicită parola contului Apple (sau asociată ID-ului Apple), introdu parola contului Apple. Ai uitat parola asociată contului Apple?
Când vezi butonul Ștergeți conținutul și configurările, fă clic pe acesta pentru a continua.
Important: întrucât acest proces te deconectează de la serviciile Apple, este posibil să primești un mesaj care te întreabă dacă vrei să te autentifici din nou în contul Apple sau iCloud pentru a putea folosi în continuare serviciile respective. Ignoră acel mesaj și fă clic pe Ștergeți conținutul și configurările.
Toate datele, configurările și aplicațiile tale sunt șterse, iar computerul Mac repornește. Pe măsură ce pornește:
Este posibil să ți se solicite să pornești accesoriul Bluetooth, cum ar fi un mouse, un trackpad sau o tastatură. Dacă accesoriul nu se conectează în 30 de secunde, oprește și pornește din nou accesoriul.
Este posibil să ți se solicite să selectezi o rețea Wi-Fi sau să conectezi un cablu de rețea pentru a continua. Poți folosi din colțul ecranului pentru a selecta o rețea.
Computerul Mac se activează, apoi repornește. Un asistent de configurare te va ghida în procesul de configurare ca și cum ai configura computerul Mac pentru prima oară. Dacă vinzi, cedezi sau schimbi computerul Mac în magazin și dorești să-l lași complet funcțional, nu folosi asistentul de configurare sau dispozitivele Bluetooth conectate anterior, dacă există. Trebuie doar să apeși lung pe butonul de pornire al computerului Mac până când acesta se închide.
Indiferent de model sau de condiția acestuia, îți putem transforma dispozitivul în ceva bun pentru tine și pentru planetă. Află cum să dai spre trade-in sau să reciclezi un computer Mac prin Apple Trade In.
Dacă nu poți folosi funcția Șterge conținutul și configurările
Funcția Ștergeți conținutul și configurările necesită macOS Monterey 12 sau o versiune mai recentă și un computer Mac cu cip Apple sau un computer Mac cu cipul de securitate Apple T2.
Dacă folosești macOS Monterey 12 pe un computer Mac compatibil cu această funcție, alege Preferințe sistem din meniul Apple . Apoi selectează Ștergeți conținutul și configurările din meniul Preferințe sistem din bara de meniu.
Pentru a șterge computerul Mac și a-l reseta la configurările din fabrică, poți să urmezi pașii din Ce trebuie să faci înainte de a vinde, de a ceda, de a schimba sau de a recicla computerul Mac, dar nu ține cont de instrucțiunile de utilizare a funcției Ștergeți conținutul și configurările.
Dacă primești un mesaj care spune că alte volume trebuie șterse înainte de a putea șterge tot conținutul și configurările, este posibil să fi folosit Boot Camp pentru a instala Microsoft Windows. Folosește Boot Camp pentru a elimina Windows și partiția acestuia.