Lag et EKG med EKG-appen på Apple Watch Series 4

Du kan lage et elektrokardiogram (EKG) med EKG-appen.

Hva er et EKG?

Et elektrokardiogram (også kalt EKG) er en test som måler rytmen og styrken på de elektriske signalene som gjør at hjertet slår. Ved å se på et EKG kan legen få informasjon om hjerterytmen din og se etter uregelmessigheter.

Slik bruker du EKG-appen

Med EKG-appen kan du måle pulsen og hjerterytmen din ved bruk av den elektriske hjertemåleren på Apple Watch Series 4 og deretter se etter atrieflimmer, som er en type ujevn hjerterytme.

EKG-appen registrerer et elektrokardiogram som representerer de elektriske slagene som gjør at hjertet banker. EKG-appen sjekker disse slagene for å finne pulsen din og for å se om de øvre og nedre hjertekamrene slår i takt. Hvis de ikke slår i takt, kan det skyldes atrieflimmer.

EKG-appen er for øyeblikket kun tilgjengelig i enkelte land og regioner. Finn ut hvor EKG-appen er tilgjengelig.

Dette trenger du

Konfigurer EKG-appen

1. Åpne Helse-appen på iPhone.
  2. Følg instruksjonene på skjermen. Hvis du ikke ser noen forespørsel, trykker du på Helsedata > Hjerte > Elektrokardiografi (EKG).
  3. Når du har fullført konfigureringen, åpner du EKG-appen  for å lage et EKG.

Lag et EKG

Du kan lage et EKG når som helst – hvis du merker symptomer som hjertebank eller at hjertet hopper over slag, hvis du har andre helsebekymringer eller når du får et varsel om ujevn hjerterytme.

1. Sørg for at Apple Watch er festet godt på det håndleddet du har valgt i Apple Watch-appen. Hvis du vil sjekke det, åpner du Apple Watch-appen og trykker på Min klokke-fanen. Deretter går du til Generelt > Klokkeretning.
  2. Åpne EKG-appen  på Apple Watch.
  3. Hvil armene dine på et bord eller i fanget.
  4. Med hånden du ikke har klokken på, holder du fingeren på Digital Crown. Du trenger ikke å trykke på Digital Crown i løpet av økten.
  5. Vent. Målingen tar 30 sekunder. Når målingen er ferdig, får du en klassifisering. Deretter kan du trykke på Legg til symptomer og velge symptomene dine.
  6. Trykk på Lagre for å legge inn symptomene, og trykk deretter på Ferdig.

Slik leser du resultatene

Etter en vellykket måling får du ett av følgende resultater i EKG-appen. Uavhengig av resultatet, hvis du opplever symptomer eller ikke føler deg bra, bør du ta kontakt med en lege.

Sinusrytme (normal hjerterytme)

Hvis du får resultatet «sinusrytme», betyr det at hjertet har en regelmessig rytme med mellom 50 og 100 slag i minuttet. Dette skjer når de øvre og nedre hjertekamrene slår i takt. Resultatet gjelder bare for den spesifikke målingen, og betyr ikke at hjertet ditt slår i en regelmessig rytme hele tiden. Det betyr heller ikke at du er frisk. Hvis du opplever symptomer eller ikke føler deg bra, bør du kontakte lege.

Atrieflimmer

Resultatet «Atrieflimmer» betyr at hjertet har en ujevn rytme på mellom 50 og 120 slag i minuttet. Atrieflimmer er den vanligste formen for alvorlig arytmi, eller ujevn hjerterytme. Hvis du får klassifiseringen «Atrieflimmer», og du ikke har blitt diagnostisert med atrieflimmer, bør du kontakte lege.

Høy eller lav puls

Puls på under 50 slag i minuttet eller over 120 slag i minuttet påvirker EKG-appens mulighet til å avdekke atrieflimmer, og målingen regnes derfor som ufullstendig.

Ufullstendig

Hvis resultatet er ufullstendig, betyr det at målingen ikke kan klassifiseres. Dette kan skje av ulike grunner, for eksempel hvis du ikke hviler armene på et bord mens målingen pågår, eller hvis du har festet Apple Watch for løst. Finn ut hvordan du får de beste resultatene.

Hvis du ofte får ufullstendige resultater

Hvis du ofte får ufullstendige resultater, selv etter at du har fulgt trinnene ovenfor, kan det skyldes en av følgende situasjoner:

• Pulsen din er mellom 100 og 120 slag i minuttet.
  • Du har en pacemaker eller implanterbar hjertestarter (ICD).
  • Målingene kan vise tegn på annen arytmi eller andre hjerteproblemer som appen ikke er laget for å gjenkjenne.
  • Bestemte fysiologiske tilstander kan medføre at signalet hos en liten prosentandel av brukerne ikke er kraftig nok til å kunne registrere en god måling.

Hvis du trenger hjelp, kontakter du Apple-kundestøtte.

Se og del Helse-informasjonen din

EKG-kurven, de tilknyttede klassifiseringene og eventuelle oppførte symptomer lagres i Helse-appen på iPhone. Du kan også dele en PDF med legen din.

1. Åpne Helse-appen.
  2. Trykk på Helsedata-fanen og deretter på Hjerte > Elektrokardiografi (EKG).
  3. Trykk på et EKG-resultat og deretter på Eksporter en PDF til legen.

Slik får du de beste resultatene

1. Hvil armene på et bord eller i fanget i løpet av målingen. Prøv å slappe av og sitte i ro.
  2. Sørg for at Apple Watch ikke er festet for løst rundt håndleddet. Remmen skal sitte godt, og baksiden av Apple Watch må berøre håndleddet ditt.
  3. Sørg for at du rengjør og tørker både håndleddet ditt og Apple Watch
  4. Sørg for at Apple Watch er festet på håndleddet du har valgt i Apple Watch-appen. Hvis du vil sjekke det, åpner du Apple Watch-appen og trykker på Min klokke-fanen. Deretter går du til Generelt > Klokkeretning.
  5. For å unngå elektroniske forstyrrelser bør du ikke sitte i nærheten av elektroniske apparater som er koblet til strømforsyning.

Bestemte fysiologiske tilstander kan medføre at signalet hos en liten prosentandel av brukerne ikke er kraftig nok til å kunne registrere en god måling. Hjertets plassering i brystet kan for eksempel påvirke de elektriske signalnivåene, noe som igjen kan ha innvirkning på EKG-appens muligheter til å registrere målinger.

Væskefri kontakt er nødvendig for at EKG-appen skal fungere skikkelig. Bruk av EKG-appen kan påvirkes hvis Apple Watch og/eller huden ikke er ren eller tørr. Sørg for at håndleddet ditt og hendene dine er helt tørre før du prøver å måle. For å sørge for at målingene skal bli best mulig etter svømming, dusjing, mye svetting eller håndvask, må du rengjøre og tørke Apple Watch. Det kan ta opptil en time før Apple Watch er helt tørr.

Dette bør du vite

• EKG-appen kan ikke registrere hjerteinfarkt. Hvis du opplever smerter eller trykk i brystet, eller det du tror kan være hjerteinfarkt, må du ringe nødnummeret med en gang.
  • EKG-appen kan ikke registrere blodpropper eller slag.
  • EKG-appen kan ikke registrere andre hjerterelaterte problemer. Dette inkluderer høyt blodtrykk, kongestiv hjertesvikt, høyt kolesterol eller annen arytmi.
  • Hvis du opplever andre symptomer eller ikke føler deg bra, bør du umiddelbart ta kontakt med lege eller helsepersonell.

Slik fungerer EKG-appen

EKG-appen på Apple Watch Series 4 genererer et EKG som ligner EKG med én avledning (avledning I). Hos legen tas vanligvis EKG med tolv avledninger. EKG med tolv avledninger måler elektriske signaler fra forskjellige vinkler i hjertet for å få tolv ulike bølgetyper. EKG-appen på Apple Watch måler en bølgetype som ligner på én av de tolv bølgetypene. Et EKG med én avledning kan gi informasjon om puls og hjerterytme og kan gi klassifiseringen «atrieflimmer». Men EKG med én avledning kan ikke brukes til å identifisere andre medisinske tilstander, for eksempel hjerteinfarkt. Leger kan gi EKG med én avledning som folk kan ta hjemme eller på sykehuset, slik at legene kan få mer informasjon om den underliggende pulsen og hjerterytmen. Men med EKG-appen på Apple Watch Series 4 kan du generere et EKG som ligner på et EKG med én avledning uten resept fra legen din.

Studier som sammenligner EKG-appen på Apple Watch med standard EKG med tolv avledninger som er tatt samtidig, viser at klassifiseringen fra EKG-appen samsvarte med sinusrytmen eller atrieflimmer sammenlignet med standard EKG med tolv avledninger.

EKG-appens evne til å klassifisere EKG-målinger som atrieflimmer eller sinusrytme ble testet i en klinisk studie med omtrent 600 deltakere, og testen viste 99,6 % nøyaktighet for klassifisering av sinusrytme og 98,3 % nøyaktighet for klassifisering av atrieflimmer for resultatene som kunne klassifiseres.

De kliniske valideringsresultatene reflekterer bruk i et kontrollert miljø. Bruk av EKG-appen utenfor kontrollerte miljøer kan føre til flere ufullstendige resultater som ikke kan klassifiseres.