Om avansert Face ID-teknologi

Finn ut hvordan Face ID beskytter informasjonen din på iPhone og iPad Pro.

Store deler av de digitale livene våre er lagret på iPhone og iPad, og det er viktig å beskytte denne informasjonen. Touch ID revolusjonerte autentisering ved å la deg bruke fingeravtrykket ditt, og Face ID revolusjonerer autentisering på nytt ved å ta i bruk ansiktsgjenkjenning. Face ID gir brukervennlig og sikker autentisering takket være det høyteknologiske TrueDepth-kamerasystemet som kartlegger ansiktsformen din på en nøyaktig måte.

Face ID gjør det mulig å låse opp iPhone og iPad Pro på en sikker måte med et raskt blikk. Du kan også bruke funksjonen til å godkjenne kjøp i iTunes Store, App Store og Apple Books samt til å betale med Apple Pay. Utviklere kan også tillate bruk av Face ID til å logge på appene sine. Apper som allerede støtter Touch ID, støtter automatisk Face ID.

Face ID er tilgjengelig på iPhone X og nyere og på iPad Pro-modeller med A12X Bionic-brikken.

Avanserte teknologier

Teknologien som muliggjør Face ID, er blant den mest avanserte maskinvaren og programvaren vi noensinne har laget. TrueDepth-kameraet samler inn nøyaktig ansiktsdata ved å projisere og analysere mer enn 30 000 usynlige punkter for å lage et dybdekart over ansiktet ditt, og det tar også et infrarødt bilde av ansiktet. En del av A11-, A12 Bionic og A12X Bionic-brikkens nevrale motor, som er beskyttet i Secure Enclave, omdanner dybdekartet og det infrarøde bildet til en matematisk avbildning og sammenligner denne avbildningen med registrert ansiktsdata.

Face ID tilpasser seg automatisk endringer i utseendet ditt, for eksempel bruk av sminke eller hvis du lar skjegget gro. Hvis det er store endringer i utseendet ditt, f.eks. hvis du barberer helskjegget ditt, bekrefter Face ID identiteten din via en kode før ansiktsdataene dine oppdateres. Face ID er utviklet for å fungere med hatter, skjerf, briller, kontaktlinser og mange typer solbriller. I tillegg er tjenesten utviklet for å fungere innendørs, utendørs og i stummende mørke.

For å begynne å bruke Face ID må du først registrere ansiktet ditt. Du kan gjøre dette når du konfigurerer telefonen for første gang, eller når som helst via Innstillinger > Face ID og kode. Hvis du vil låse opp enheten din med Face ID, trenger du bare å se på den. Face ID krever at TrueDepth-kameraet ser ansiktet ditt, uansett om enheten ligger på en overflate, eller du holder den. TrueDepth-kameraet har en lignende synsvinkel som når du bruker kameraet foran til å ta et bilde eller ringe med FaceTime. Face ID fungerer best når enheten er 25–50 cm fra ansiktet ditt (en armlengdes avstand eller nærmere).

TrueDepth-kameraet aktiveres på intelligent vis, for eksempel ved å trykke for å vekke skjermen, fra et innkommende varsel som vekker skjermen, eller ved å løfte og vekke iPhone. Hver gang du låser opp enheten, gjenkjenner TrueDepth-kameraet deg ved å innhente nøyaktige dybdedata og et infrarødt bilde. Denne informasjonen sammenlignes med den lagrede matematiske avbildningen for godkjenning.

Sikkerhetstiltak

Sikkerhet er viktig for å beskytte informasjonen på enhetene våre. Vi har gjort forbedringer for å beskytte informasjonen din, akkurat slik vi gjorde med Touch ID. Face ID bruker TrueDepth-kameraet og maskinlæring for å tilby en sikker autentiseringsløsning. Face ID-data – herunder en matematisk avbildning av ansiktet ditt – krypteres og beskyttes med en nøkkel som bare er tilgjengelig for Secure Enclave.

Sannsynligheten for at en tilfeldig person i befolkningen kan se på iPhone- eller iPad Pro-enheten din og låse den opp med Face ID, er ca. 1 til 1 000 000 når du har ett ansikt registrert. Som ytterligere beskyttelse må du angi koden din etter fem mislykkede forsøk med Face ID. Den statistiske sannsynligheten er annerledes for tvillinger og søsken som ligner på deg, samt blant barn som er yngre enn 13, ettersom de distinkte ansiktstrekkene deres kanskje ikke er ferdigutviklet. Hvis du er bekymret for dette, anbefaler vi at du bruker en kode for autentisering.

Face ID bruker dybdeinformasjon ved sammenligning, noe som ikke er tilgjengelig i utskrevne bilder eller digitale 2D-bilder. Teknologien bruker sofistikerte nevrale nettverk for å beskytte mot forsøk på å lure den ved hjelp av masker eller andre teknikker. Face ID registrerer til og med om du fokuserer på den. Den registrerer når øynene dine er åpne, og oppmerksomheten din er rettet mot enheten. Dette gjør det vanskeligere for andre å låse opp enheten din uten ditt samtykke (for eksempel mens du sover).

Hvis du vil bruke Face ID, må du konfigurere en kode på enheten din. Du må oppgi koden for ytterligere sikkerhet i følgende tilfeller:

• Når enheten akkurat er slått på eller startet på nytt.
  • Når enheten ikke har vært opplåst på mer enn 48 timer.
  • Hvis koden ikke har blitt brukt til å låse opp enheten i løpet av de siste 6,5 dagene og Face ID ikke har låst opp enheten i løpet av de siste 4 timene.
  • Hvis enheten har mottatt en kommando for fjernlåsing.
  • Etter fem mislykkede forsøk på å gjenkjenne et ansikt.
  • Etter at du har begynt å slå av enheten eller utføre et nødanrop ved å holde inne én av volumtastene og sideknappen samtidig i to sekunder.

Hvis du mister enheten eller den blir stjålet, kan du umiddelbart deaktivere Face ID med Mistet-modus i Finn iPhone, slik at tjenesten ikke kan brukes til å låse opp enheten.

Personvern

Personvern er viktig for Apple. Face ID-data – herunder matematiske avbildninger av ansiktet ditt – krypteres og beskyttes av Secure Enclave. Denne informasjonen forbedres og oppdateres etter hvert som du bruker Face ID, slik at vi kan gi deg en bedre opplevelse, inkludert når autentiseringen er vellykket. Face ID kommer også til å oppdatere dataene når en nær match registreres, men en kode angis for å låse opp enheten.

Face ID-data fjernes ikke fra enheten og sikkerhetskopieres ikke til iCloud eller andre steder. Informasjonen blir kun overført fra enheten hvis du vil oppgi Face ID-diagnostikkdata til AppleCare for hjelp. Og selv i dette tilfellet sendes ikke data til Apple automatisk. Du kan se gjennom og godkjenne diagnostikkdataene før de sendes.

Hvis du velger å registrere deg for Face ID, kan du kontrollere hvordan tjenesten brukes, eller deaktivere den når som helst. Hvis du for eksempel ikke vil bruke Face ID til å låse opp enheten, kan du gå til Innstillinger > Face ID og kode > Bruk Face ID og deaktivere Lås opp iPhone eller Lås opp iPad. Hvis du vil deaktivere Face ID, åpner du Innstillinger > Face ID og kode, og trykker på Nullstill Face ID. Hvis du gjør dette, slettes Face ID-data, herunder matematiske avbildninger av ansiktet ditt, fra enheten. Hvis du velger å tilbakestille eller slette enheten din med Finn iPhone eller ved å slette alt innholdet og alle innstillingene, slettes alle Face ID-dataene.

Selv om du ikke registrerer deg for Face ID, aktiveres TrueDepth-kameraet for å støtte oppmerksomhetsfunksjoner, f.eks. demping av skjermen hvis du ikke ser på enheten, eller demping av volumet for varsler hvis du ser på enheten. Når du for eksempel bruker Safari, registrerer enheten om du ser på den, og den slår av skjermen hvis du ikke gjør det. Hvis du ikke vil bruke disse funksjonene, kan du gå til Innstillinger > Face ID og kode, og der kan du deaktivere Reager på øyekontakt.

Du kan bruke Face ID til autentisering i kompatible apper. Appene varsles bare om hvorvidt autentiseringen var vellykket. De får ikke tilgang til Face ID-dataene tilknyttet det registrerte ansiktet.

Sikkerhet

iPhone og iPad Pro samt TrueDepth-kamerasystemet er grundig testet og oppfyller internasjonale sikkerhetsstandarder. TrueDepth-kamerasystemet er trygt å bruke under vanlige bruksforhold. Systemet fører ikke til skader på øyne eller hud, takket være den lave effekten. Det er viktig å være oppmerksom på at de infrarøde emitterne kan skades under reparasjon eller demontering. Du bør alltid få enheten reparert hos Apple eller en autorisert tjenesteleverandør. TrueDepth-kamerasystemet har funksjoner for oppdagelse av tukling. Hvis det oppdages at systemet er tuklet med, blir det kanskje deaktivert av sikkerhetsårsaker.

Når du ser gjennom enkelte kameratyper, kan du kanskje se lysproduksjon fra TrueDepth-kameraet. Dette er vanlig ettersom enkelte kameraer kan oppdage infrarødt lys. Du kan også se svak lysproduksjon fra TrueDepth-kameraet hvis det er veldig mørkt. Dette er vanlig i ekstremt mørke omgivelser.

Tilgjengelighet

Tilgjengelighet er en viktig del av Apple-produkter. Brukere med fysiske begrensninger kan velge Tilgjengelighetsalternativer under registrering. Denne innstillingen krever ikke fullt spekter med hodebevegelse for å fange opp ulike vinkler, og den er fortsatt like sikker i bruk, men krever at du er mer konsekvent i hvordan du ser på iPhone eller iPad Pro.

Face ID har også en tilgjengelighetsfunksjon for personer som er blinde eller har nedsatt syn. Hvis du ikke vil at Face ID skal kreve at du ser på enheten med øynene åpne, kan du gå til Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet og deaktivere Krev øyekontakt for Face ID. Dette er automatisk deaktivert hvis du aktiverer VoiceOver under det opprinnelige oppsettet av enheten.