Gjenkjenn og unngå phishing-meldinger, falske kundestøttesamtaler og annen svindel

Bruk disse tipsene for å unngå svindel og finne ut hva du kan gjøre hvis du mottar mistenkelige e-poster, telefonanrop eller andre meldinger.

Hvis du mottar en mistenkelig e-post eller SMS-melding som fremstår som om den kommer fra Apple, ber vi deg videresende den til reportphishing@apple.com.1

Phishing refererer til uredelige forsøk på å få personlig informasjon fra deg, vanligvis via e-post. Men svindlere bruker alle midler de kan, for å lure deg til å dele informasjon eller gi dem penger, inkludert

• falske e-poster og andre meldinger som ser ut som om de er fra legitime selskaper, inkludert Apple
  • villedende popupvinduer og annonser med beskjed om at enheten din har et sikkerhetsproblem
  • svindelanrop eller -talepostbeskjeder som utgir seg for å være Apple-kundestøtten
  • falske kampanjer som tilbyr gratis produkter og premier
  • uønskede kalenderinvitasjoner og abonnementer

Hvis du er mistenksom overfor en uventet melding, samtale eller forespørsel om personlig informasjon eller penger, er det tryggere å anta at det er svindel, og kontakte det aktuelle selskapet direkte om nødvendig. Hvis du er bekymret for et sikkerhetsproblem med Apple-enheten din, kan du få hjelp fra Apple.

Hvis du tror at Apple-ID-en din har blitt kompromittert, eller hvis du kanskje har tastet inn passordet ditt eller andre personopplysninger på et svindelnettsted, må du endre Apple-ID-passordet med en gang.

Slik beskytter du Apple-kontoen din og -enhetene dine

Her er noen ting du kan gjøre for å unngå svindel som er rettet mot Apple-kontoen din og -enhetene dine.

• Del aldri personopplysninger, som kredittkortnummer, med mindre du kan bekrefte at mottakeren er den vedkommende gir seg ut for å være.
  • Beskytt Apple-ID-en din. Bruk tofaktorautentisering, hold alltid kontaktinformasjonen din sikker og oppdatert, og fortell aldri Apple-ID-passordet eller bekreftelseskodene dine til noen. Apple ber aldri om slike opplysninger for å gi støtte.
  • Bruk aldri Apple-gavekort til å foreta andre typer betalinger.
  • Finn ut hvordan du identifiserer legitime Apple-e-poster om dine kjøp på App Store eller iTunes Store. Hvis du sender eller mottar penger med Apple Pay (bare USA), må du forholde deg til dette som en hvilken som helst annen privat transaksjon.
  • Finn ut hvordan du kan beskytte Apple-enhetene og dataene dine.
  • Last ned programvare kun fra kilder du kan stole på.
  • Ikke følg lenker eller åpne eller lagre vedlegg i mistenkelige eller uønskede meldinger.

Slik rapporterer du mistenkelige e-poster, meldinger og anrop

• Hvis du mottar en mistenkelig e-post som fremstår som om den kommer fra Apple, kan du videresende den til reportphishing@apple.com.1
  • For å rapportere en mistenkelig SMS-melding som fremstår som om den er fra Apple, tar du et skjermbilde av meldingen og sender skjermbildet på e-post til reportphishing@apple.com.
  • For å rapportere spam eller andre mistenkelige e-poster du mottar i iCloud.com-, me.com- eller mac.com-innboksen, sender du dem til abuse@icloud.com.
  • For å rapportere spam eller andre mistenkelige meldinger du mottar gjennom Meldinger, trykker du på Rapporter uønsket under meldingen. Du kan også blokkere uønskede meldinger og anrop.
  • Rapporter svindelanrop til Federal Trade Commission (bare i USA) på reportfraud.ftc.gov eller til lokalt politi.

Mer informasjon om phishing og andre svindelforsøk

Finn ut hvordan du identifiserer phishing-meldinger, håndterer svindelanrop og unngår andre elektroniske svindelforsøk.

Slik identifiserer du falske e-poster og meldinger

Svindlere prøver å etterligne e-poster og tekstmeldinger fra legitime selskaper for å lure deg til å oppgi personopplysninger og passord. Disse tegnene kan hjelpe deg med å identifisere phishing-e-post:

• E-postadressen eller telefonnummeret til avsenderen stemmer ikke med navnet på firmaet de påstår de representerer.
  • E-postadressen eller telefonnummeret de brukte for å kontakte deg, er forskjellig fra den du ga det aktuelle selskapet.
  • En lenke i en melding ser riktig ut, men nettadressen samsvarer ikke med selskapets nettsted.2
  • Meldingen ser veldig annerledes ut enn andre meldinger du har mottatt fra bedriften.
  • Meldingen inneholder spørsmål om personlig informasjon som kredittkortnummer eller kontopassord.
  • Meldingen er uoppfordret og inneholder et vedlegg.

Hvis du får et mistenkelig anrop eller en talepostbeskjed

Svindlere forfalsker telefonnumrene til selskaper som Apple, og ofte hevder de at det er mistenkelig aktivitet på kontoen eller enheten din, for å få oppmerksomheten din. De kan også bruke smiger eller trusler for å presse deg til å gi dem informasjon, penger og til og med Apple-gavekort.

Hvis du får et uoppfordret eller mistenkelig telefonanrop fra noen som påstår å være fra Apple eller Apple-kundestøtten, er det bare å legge på.

Du kan rapportere svindelanrop til Federal Trade Commission (bare i USA) på reportfraud.ftc.gov eller til lokalt politi.

Hvis du ser mistenkelige kalenderhendelser

Hvis du får en uønsket eller mistenkelig kalenderinvitasjon i Mail eller Kalender, kan du rapportere den som uønsket i iCloud. Hvis du ved en feil har abonnert på en spamkalender, kan du slette den.

Hvis nettleseren din viser irriterende lokalmenyer

Hvis du surfer på nettet og ser et popupvindu eller et varsel hvor du blir tilbudt en gratis premie eller blir advart om sikkerhetsproblemer eller virus på enheten din, må du ikke tro på dette. Denne typen popupvinduer er vanligvis falske annonser som er designet for å lure deg til å laste ned skadelig programvare eller gi svindleren personlig informasjon eller penger.

Ikke ring nummeret eller følg lenkene for å få premien eller fikse problemet. Ignorer meldingen og naviger bort fra siden, eller lukk hele vinduet eller fanen.

Hvis du blir bedt om å laste ned programvare

Vær ekstremt forsiktig hvis du laster ned innhold fra internett. Noen nedlastinger som finnes på internett, inneholder kanskje ikke forespeilet programvare. De kan også inneholde programvare som du ikke forventet eller ønsket. Dette inkluderer apper som ber om å installere konfigurasjonsprofiler som deretter kan brukes til å kontrollere enheten din. Hvis ukjent eller uønsket programvare blir installert, kan den bli påtrengende og irriterende og til og med skade Macen din og stjele dataene dine.

For å unngå uønsket, falsk eller skadelig programvare, kan du installere programvare fra App Store eller få den direkte fra utviklerens nettsted. Finn ut hvordan du kan åpne programvare trygt på Mac eller fjerne uønskede konfigurasjonsprofiler fra iPhone, iPad eller iPod touch.

1. For å rapportere en SMS-melding tar du et skjermbilde av meldingen og sender det på e-post. Hvis du videresender en melding fra Mail på Macen din, må du inkludere overskriftsinformasjon ved å velge meldingen og Videresende som vedlegg fra Melding-menyen.

2. For å bekrefte landingssiden til en lenke på Mac holder du musepekeren over lenken for å se nettadressen i statusfeltet. Hvis du ikke kan se nettadressen i statuslinjen i Safari, velger du Vis > Vis statuslinje. På iOS-enheten din kan du trykke og holde på lenken.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.