Unngå phishing-e-poster, falske «virusvarsler», falske brukerstøtteanrop og annen svindel

Bruk disse tipsene til å unngå svindel, og finn ut hva du kan gjøre hvis du tror Apple-ID-en din er kompromittert.

Hvis du ser en melding mens du surfer på nettet om at iPhone, Mac eller andre Apple-enheter har fått et virus, eller hvis noen påstår at de ringer fra Apple og ber om kontonummeret og passordet ditt, er det sannsynlig at du blir utsatt for svindel.

Svindlere bruker alle mulige metoder – falske e-poster, popup-annonser, tekstmeldinger og til og med telefonsamtaler – til å lure deg til å dele personopplysninger, for eksempel Apple-ID-passordet ditt og kredittkortinformasjon. Bruk denne informasjonen til å beskytte deg og kontoen din samt unngå svindel.

Beskytt Apple-ID-en din

Del aldri Apple-ID-passordet ditt eller midlertidige bekreftelseskoder med noen. Apple ber aldri om denne informasjonen for å kunne hjelpe deg.

Bruk tofaktorautentisering til å beskytte Apple-ID-en. Finn ut mer om sikkerhet og Apple-ID-en din.

Hvis du tror at Apple-ID-en din er kompromittert, må du endre passordet ditt umiddelbart.

Unngå svindel når du bruker Apple Pay til å sende og motta penger

Når du sender eller mottar penger med Apple Pay (bare for USA), er det akkurat som andre private transaksjoner mellom to personer. Følg disse enkle tipsene for å unngå svindel.

Hvis du ser popup-varsler eller -annonser

Når du surfer på nettet, ser du kanskje en popup-annonse eller en side som advarer deg om et problem med enheten din. Det kan til og med se ut som at advarselen kommer fra macOS eller iOS. Det gjør den ikke. Disse varslene er popup-annonser som er laget for å lure deg til å ringe et falskt brukerstøttenummer eller kjøpe en app som skal løse problemet. Ikke ring nummeret.Du navigerer ganske enkelt bort fra den siden, eller lukker vinduet eller fanen, og fortsetter å surfe.

Hvis du får et mistenkelig anrop eller en talepostbeskjed

Svindlere har falske numre og bruker smiger og trusler til å presse deg til å gi dem informasjon, penger og til og med iTunes-gavekort. Bekreft alltid oppringerens identitet før du oppgir personopplysninger. Hvis du får en uoppfordret telefon fra noen som sier de er fra Apple, må du legge på og kontakte oss direkte.

Hvis du mottar en phishing-e-post eller -tekstmelding

Svindlere prøver å etterligne e-poster og tekstmeldinger fra legitime bedrifter for å lure deg til å oppgi personopplysninger og passord. Du må aldri følge koblinger eller åpne vedlegg i mistenkelige eller uoppfordrede meldinger. Hvis du må endre eller oppdatere personopplysninger, kontakter du bedriften direkte.

Disse tegnene kan hjelpe deg med å identifisere phishing-svindel:

• E-postadressen eller telefonnummeret til avsenderen stemmer ikke med navnet på bedriften de hevder det skal være fra.
  • E-postadressen din eller telefonnummeret ditt er forskjellig fra det du har oppgitt til den bedriften.
  • Meldingen starter med en generisk melding, for eksempel «Kjære kunde». De fleste legitime bedrifter inkluderer navnet ditt i meldingene de sender deg.
  • En kobling ser legitim ut, men fører til et nettsted der nettadressen ikke stemmer med nettadressen til bedriftens hjemmeside.*
  • Meldingen ser veldig annerledes ut enn andre meldinger du har mottatt fra bedriften.
  • Meldingen inneholder spørsmål om personlig informasjon som kredittkortnummer eller kontopassord.
  • Meldingen er uoppfordret og inneholder et vedlegg.

Rapporter phishing-forsøk og andre mistenkelige meldinger til Apple

Videresend denne meldingen til Apple med all informasjonen i meldingshodet for å rapportere en mistenkelig e-post. Slik videresender du e-posten: I macOS Mail merker du e-posten og velger Videresend som vedlegg fra Meldinger-menyen øverst på skjermen.

Disse e-postadressene overvåkes av Apple, men du mottar kanskje ikke et svar på rapporteringsmeldingen din.

• Hvis du mottar noe du tror er en phishing-e-post som er laget for å se ut som den er fra Apple, sender du den til reportphishing@apple.com
  • For å rapportere spam eller andre mistenkelige e-poster du mottar i iCloud.com-, me.com- eller mac.com-innboksen, sender du dem til abuse@icloud.com.
  • Trykk på Rapporter uønsket under e-posten for å rapportere spam eller andre mistenkelige e-poster du mottar gjennom iMessage.

*For å bekrefte landingssiden til en kobling på Mac holder du musepekeren over koblingen for å se nettadressen i statusfeltet. Hvis du fortsatt ikke ser statuslinjen i Safari, velger du Vis > Vis statuslinje. Trykk og hold på koblingen på iOS-enheten din.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.