Gjenkjenn og unngå phishing-meldinger, falske støttesamtaler og annen svindel

Bruk disse tipsene til å unngå svindel, og finn ut hva du kan gjøre hvis du tror Apple-ID-en din er kompromittert.

Phishing er uredelige forsøk på å få deg til å oppgi personopplysninger. Svindlere bruker alle midler de kan – falske e-poster og tekstmeldinger, villedende lokalmeny-annonser, falske nedlastinger, kalender-spam og til og med falske telefonsamtaler – for å lure deg til å oppgi informasjon, for eksempel Apple-ID-passord eller kredittkortnummer.

Hvis du mottar en mistenkelig e-post som det kan se ut som om kommer fra Apple, kan du sende den til reportphishing@apple.com.

Inkluder flere detaljer fra Macen ved å velge e-postmeldingen og «Videresend som vedlegg» fra meldingsmenyen.

Slik unngår du phishing og annen svindel

Hvis du ser en melding mens du surfer på nettet om at iPhonen, Macen eller andre Apple-enheter har fått et virus, eller hvis noen påstår at de ringer fra Apple og ber om kontonummeret og passordet ditt, er det sannsynlig at du blir utsatt for svindel. Her er noen ting du kan gjøre for å unngå dette.

• Beskytt Apple-ID-en din. Bruk tofaktorautentisering, hold alltid kontaktinformasjonen din sikker og oppdatert, og fortell aldri Apple-ID-passordet eller bekreftelseskodene dine til noen. Apple ber aldri om slike opplysninger for å gi støtte.
  • Finn ut hvordan du identifiserer legitime Apple-e-poster om dine kjøp på App Store eller iTunes Store
  • Bruk aldri App Store-, iTunes- og Apple Store-gavekort til å foreta andre typer betalinger.
  • Hvis du sender eller mottar penger med Apple Pay (bare USA), må du forholde deg til tjenesten som en hvilken som helst annen privat transaksjon.
  • Finn ut hvordan du kan beskytte Apple-enheter og data.
  • Generelt må du aldri dele personopplysninger som kredittkortnummer, med mindre du kan bekrefte at mottakeren er den vedkommende gir seg ut for å være.
  • Ikke følg lenker eller åpne eller lagre vedlegg i mistenkelige eller uønskede meldinger.
  • Hvis du er i tvil om en forespørsel eller kommunikasjon, eller selv om du bare må oppdatere opplysningene dine hos et selskap, bør du kontakte selskapet direkte.

Hvis du tror at Apple-ID-en din har blitt kompromittert, eller hvis du kanskje har tastet inn passordet ditt eller andre personopplysninger på et svindelnettsted, må du endre Apple-ID-passordet med en gang.

Hvis du får en mistenkelig e-post eller melding

Svindlere prøver å etterligne e-poster og tekstmeldinger fra legitime selskaper for å lure deg til å oppgi personopplysninger og passord. Disse tegnene kan hjelpe deg med å identifisere-svindel:

• E-postadressen eller telefonnummeret til avsenderen stemmer ikke med navnet på firmaet de påstår de representerer.
  • E-postadressen eller telefonnummeret de brukte for å kontakte deg, er forskjellig fra den du ga det aktuelle selskapet.
  • En lenke i en melding ser riktig ut, men nettadressen samsvarer ikke med selskapets nettsted.*
  • Meldingen ser veldig annerledes ut enn andre meldinger du har mottatt fra bedriften.
  • Meldingen inneholder spørsmål om personlig informasjon som kredittkortnummer eller kontopassord.
  • Meldingen er uoppfordret og inneholder et vedlegg.

Rapporter mistenkelige e-poster og meldinger:

• Hvis du får en mistenkelig e-post som er utformet til å se ut som den er fra Apple, kan du videresende den til reportphishing@apple.com. Hvis du videresender en melding fra Mail på Macen din, må du inkludere overskriftsinformasjon ved å velge meldingen og Videresende som vedlegg fra Meldingsmenyen.
  • For å rapportere spam eller andre mistenkelige e-poster du mottar i iCloud.com-, me.com- eller mac.com-innboksen, sender du dem til abuse@icloud.com.
  • Trykk på Rapporter uønsket under e-posten for å rapportere spam eller andre mistenkelige e-poster du mottar gjennom iMessage. Du kan også blokkere uønskede tekstmeldinger og anrop.

Hvis nettleseren din viser irriterende lokalmenyer

Når du surfer på nettet, må du ikke tro på lokalmenyer eller advarsler som gir deg gratis premier eller advarer deg om et problem med enheten din. Denne typen lokalmenyer er vanligvis uredelig reklame, designet for å lure deg til å gi svindleren personopplysninger eller penger.

Ikke ring nummeret eller følg lenkene for å få premien eller fikse problemet. Ignorer meldingen og naviger bort fra siden, eller lukk hele vinduet eller fanen.

Hvis du blir bedt om å laste ned programvare

Vær ekstremt forsiktig hvis du laster ned innhold fra internett. Noen nedlastinger som finnes på internett, inneholder kanskje ikke forespeilet programvare. De kan også inneholde programvare som du ikke forventet eller ønsket. Dette inkluderer apper som ber om å installere konfigurasjonsprofiler som deretter kan brukes til å kontrollere enheten din. Hvis ukjent eller uønsket programvare blir installert, kan den bli påtrengende og irriterende og til og med skade Macen din og stjele dataene dine.

For å unngå uønsket, falsk eller skadelig programvare, kan du installere programvare fra App Store eller få den direkte fra utviklerens nettsted. Finn ut hvordan du kan åpne programvaren trygt på Mac eller fjerne uønskede konfigurasjonsprofiler fra iPhone, iPad eller iPod touch.

Hvis du får et mistenkelig anrop eller en talepostbeskjed

Svindlere har falske numre og bruker smiger og trusler til å presse deg til å gi dem opplysninger, penger og til og med iTunes-gavekort. Hvis du får en uoppfordret eller mistenkelig telefonsamtale fra noen som påstår å være fra Apple, er det bare å legge på.

Du kan rapportere falske tekniske kundestøttesamtaler til Federal Trade Commission (bare i USA) www.ftccomplaintassistant.gov eller til lokale rettsinstanser.

Hvis har godtatt en mistenkelig kalenderinvitasjon

Hvis du får en uønsket eller mistenkelig kalenderinvitasjon i Mail eller Kalender, kan du rapportere den som søppel i iCloud.

Hvis du vil slette en invitasjon du allerede har akseptert, trykker du på hendelsen og klikker på Avslå eller Slett hendelse. Hvis du utilsiktet abonnerte på en kalender du ikke ønsket, kan du åpne Kalender-appen, trykke på Kalendere og se etter en ukjent eller mistenkelig kalender. Trykk på kalenderen, bla deretter ned og trykk på Slett kalender.

*For å bekrefte landingssiden til en kobling på Mac holder du musepekeren over koblingen for å se nettadressen i statusfeltet. Hvis du ikke kan se nettadressen i statuslinjen i Safari, velger du Vis > Vis statuslinje. Trykk og hold på koblingen på iOS-enheten.

Informasjon om produkter som ikke er laget av Apple, samt uavhengige nettsteder som ikke kontrolleres eller testes av Apple, er gitt uten anbefaling eller godkjenning. Apple påtar seg ikke noe ansvar for utvalget av, bruken av eller ytelsen til nettsteder og produkter fra tredjeparter. Apple garanterer ikke for nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparters nettsteder. Kontakt leverandøren for mer informasjon.