Bruke en Retina-skjerm

Finn ut mer om Retina-skjermen som er innebygd i Mac-maskinen.

Pikseltettheten på Retina-skjermer er så høy at øyet ikke klarer å se individuelle piksler fra normal synsavstand. Dette gir innhold utrolige detaljer og forbedrer visningsopplevelsen dramatisk.

Mac-maskiner med Retina-skjerm

Disse Mac-maskinene kommer med innebygd Retina-skjerm:

• MacBook Pro (Retina, 13-tommers, sent 2012) eller nyere har en standard oppløsning på 2560 x 1600 med 227 piksler per tomme og støtte for millioner av farger.
  • MacBook Pro (Retina, midten av 2012)- og MacBook Pro (Retina, 15-tommers, tidlig 2013) eller nyere skjermer har en standard oppløsning på 2880 x 1800 med 220 piksler per tomme og støtte for millioner av farger.
  • iMac (Retina 5K, 27-tommers)-skjermer fra 2014 og 2015 har en standard oppløsning på 5120 x 2880 og støtte for millioner av farger.
  • iMac (Retina 5K, 27-tommers, 2017)-skjermer har en standard oppløsning på 5120 x 2880 og støtte for en milliard farger.
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tommers, sent 2015)-skjermer har en standard oppløsning på 4096 x 2304 og støtte for millioner av farger.
  • iMac (Retina 4K, 21,5-tommers, 2017)-skjermer har en standard oppløsning på 4096 x 2304 med støtte for en milliard farger.
  • MacBook (Retina, 12-tommers, tidlig 2015) eller nyere skjermer har en oppløsning på 2304 x 1440 med 226 piksler per tomme og støtte for millioner av farger.

Justere oppløsningen på Retina-skjermen

Hvis du har behov for å justere skjermoppløsningen, velger du Systemvalg fra Apple-menyen ().

Med Retina-skjermen får du skalerte oppløsninger. Med disse kan du tilpasse tekst og objekter slik at de ser større ut og blir mer synlige, eller blir mindre, som gir mer rom for vinduer og apper. Mac-maskinen viser fire eller fem skalerte oppløsninger, avhengig av modellen.

Her er et eksempel på fire skalerte oppløsninger:Retina-skjermvalg

Her er et eksempel på fem skalerte oppløsninger:Retina-skjermvalg på iMac

Retina-skjermer bruker skalerte oppløsninger fremfor spesifikke oppløsningsinnstillinger som eksterne skjermer bruker. Hvis du må bruke en annen oppløsning enn de som er tilgjengelig på den innebygde skjermen, kobler du til en ekstern skjerm via HDMI, Thunderbolt eller DisplayPort.

Thunderbolt er ikke kompatibel med MacBook (Retina, 12-tommers, tidlig 2015) eller nyere.

Apple-programmer som støtter Retina

Alle Apple-programmer som er inkludert i OS X 10.7 eller nyere, støtter Retina-skjermen. Disse programmene inkluderer Mail, Safari, Kalender, Kontakter, Meldinger, Kart, iBooks, FaceTime, Photo Booth og TextEdit.

Retina-skjermen støttes også av Bilder, iPhoto, iMovie, iTunes, Keynote, Pages, Numbers, Aperture, Final Cut Pro X og Motion.

Åpne programmer i lavoppløsningsmodus

Hvis du legger merke til at et program ser annerledes ut enn det du forventer på Retina-skjermen, kan du prøve å åpne programmet ved å bruke lavoppløsningsmodus:

1. Avslutt programmet hvis det er åpent.
  2. Velg Programmer fra Gå-menyen i Finder.
  3. Klikk på symbolet til programmet i Programmer-mappen som åpnes, for å markere det.
  4. Velg Vis info fra Arkiv-menyen.
  5. Marker avkrysningsruten ved siden av «Åpne i lav oppløsning»
    Åpne i lav oppløsning
  6. Lukk vinduet og åpne programmet på nytt.

Du kan også kontakte utvikleren av programmet for å finne ut om de tilbyr en oppdatert versjon av programmet for Retina-skjerm.

Hvis et program allerede har lavoppløsningsmodus aktivert

Noen programmer som fungerer best i lavoppløsningsmodus eller bare kjører i lavoppløsningsmodus, har dette valget markert.

Du kan prøve å endre denne innstillingen ved å fjerne avkrysningsruten i Vis info-vinduet for programmet, men dette er kanskje ikke mulig. Hvis dette er tilfellet, kontakter du utvikleren av programmet for å finne ut om de tilbyr en oppdatering av programmet for Retina-skjermen.

Bruk en ekstern skjerm på en Mac med Retina-skjerm

Hvis du har en MacBook, MacBook Pro eller iMac med Retina-skjerm, optimaliserer den automatisk oppløsningen for den interne Retina-skjermen og alle eksterne skjermer du kobler til. Du kan justere oppløsningen på skjermer ved å velge Systemvalg fra Apple-menyen og klikke på Skjermer.

Hvis du har Like skjermer aktivert (under Organisering-fanen i Skjermer-panelet), ser du en «Optimaliser for»-lokalmeny på Skjerm-fanen til både interne og eksterne skjermer. Dette gjør det mulig å optimalisere for den interne eller den eksterne skjermen, eller til og med skalere innholdet på begge.

Hvis Like skjermer ikke er aktivert, bruker du utvidet skrivebordsmodus. I så fall kan du angi oppløsningen for hver enkelt skjerm. Sjekk Skjermer-valgpanelet som har beskrivelsen av skjermen du ønsker å justere, på toppen av vinduet (hver skjerm har sitt eget valgpanel). Juster etter behov.
Skjermvalg for Thunderbolt

Få flere oppløsninger for ekstern skjerm

Du kan se flere oppløsningsvalg for ekstern skjerm ved å holde nede Tilvalg-tasten samtidig som du klikker Skalert-knappen.

Hvis du bruker OS X 10.7 eller OS X 10.8, er dette bare tilgjengelig i utvidet skrivebordsmodus.

Finne Finn skjermer-knappen

Hvis en ekstern skjerm ikke oppdages automatisk, kan du finne Finn skjermer-knappen ved å gå til Skjermer-delen under Systemvalg. Hold nede Tilvalg-knappen for å se Finn skjermer-knappen nederst til høyre. Klikk på denne knappen for å finne en annen skjerm manuelt.

Windows- og Boot Camp-støtte for Retina-skjerm

For å bruke Retina-skjermen med Windows 7, 8 og 10 må du laste ned og installere Windows-støtteprogramvaren ved å bruke Boot Camp-assistenten. Finn ut mer om kundestøtte for Boot Camp.

Boot Camp støtter oppløsninger opptil 3840 x 2160.

Justere pikseltettheten på Retina-skjermen i Windows

Med Windows-støtteprogramvaren fra Apple vil Windows starte med maksimalt antall støttede piksler (144 dpi, eller 150 % forstørrelse). Som et resultat av dette virker objektene på skjermen mindre og har mye plass rundt seg. Du kan justere denne innstillingen ved å bruke Skjerm-kontrollpanelet i Windows.

FaceTime er ikke tilgjengelig i alle land eller regioner.

Informasjon om produkter som ikke produseres av Apple, eller om uavhengige nettsteder som ikke styres eller testes av Apple, gis uten anbefalinger eller bifall. Apple påtar seg ikke noe ansvar med hensyn til utvalg, ytelse eller bruk av tredjeparts nettsteder eller produkter. Apple har ingen forestillinger angående nøyaktigheten eller påliteligheten til tredjeparts nettsteder. Det finnes en iboende risiko ved bruk av Internett. Ta kontakt med leverandøren for å få mer informasjon. Andre firma- og produktnavn kan være varemerker for de respektive innehaverne.