Lag en oppstartbar installerer for macOS

Du kan bruke en ekstern stasjon eller et sekundært volum som startdisk for installering av Mac-operativsystemet.

Disse avanserte trinnene er først og fremst for systemadministratorer og andre erfarne brukere som er vant til å skrive inn kommandoer i Terminal.

Du trenger ikke en oppstartbar installerer for å oppgradere macOS eller installere macOS på nytt, men det kan være nyttig hvis du vil installere macOS på flere datamaskiner uten å laste ned installereren hver gang, eller hvis du ikke kan installere en kompatibel macOS-versjon via Finder eller macOS-gjenoppretting.

Dette trenger du for å lage en oppstartbar installerer

• USB-minnepinne eller annet sekundært volum med minst 14 GB tilgjengelig lagringsplass, formatert som Mac OS Extended.
  • Installerer for OS X El Capitan eller nyere. For å få den fullstendige installereren må Macen bruke den nyeste versjonen av OS X El Capitan, den nyeste versjonen av macOS Sierra eller en annen nyere versjon av macOS. Last ned fra en Mac som er kompatibel med macOS-versjonen du laster ned. Bedriftsadministratorer: Last ned fra Apple, ikke fra en lokalt driftet oppdateringsserver.

Last ned macOS

Bruk Terminal til å opprette den oppstartbare installereren

Terminal-vindu som viser den fullførte prosessen

1. Koble til USB-minnepinnen eller et annet volum du skal bruke til den oppstartbare installereren.
  2. Åpne Terminal, som finnes i Verktøy-mappen i Programmer-mappen.
  3. Skriv eller lim inn en av kommandoene nedenfor i Terminal, og trykk deretter på returtasten for å utføre kommandoen. Alle disse kommandoene forutsetter at installereren er i Programmer-mappen, og at MyVolume er navnet på USB-minnepinnen eller et annet volum du bruker. Hvis volumet har et annet navn, erstatter du MyVolume i kommandoen med navnet på volumet du skal bruke.
  4. Når du blir bedt om det, skriver du inn administratorpassordet. Terminal viser ingen tegn mens du skriver. Trykk deretter på returtasten.
  5. Skriv Y for å bekrefte at du vil slette volumet når du blir bedt om det, og trykk deretter på returtasten. Terminal viser fremdriften når volumet slettes.
  6. Etter at volumet er slettet, kan du se et varsel om at Terminal ønsker å få tilgang til filer på et uttakbart volum. Klikk på OK for å la kopieringen fortsette.
  7. Når Terminal sier at den er ferdig, får volumet samme navn som installereren du lastet ned, som for eksempel Install macOS Monterey. Nå kan du avslutte Terminal og mate ut volumet.

Kommandoer

Avhengig av hvilken macOS-versjon du lastet ned, skriver du inn en av de følgende kommandoene i Terminal, som beskrevet ovenfor.

Hvis Macen bruker MacOS Sierra eller tidligere, må kommandoen avsluttes med --applicationpath etterfulgt av riktig installasjonsbane, som vist i kommandoen nedenfor for El Capitan.

Ventura

sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Monterey

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Bruk den oppstartbare installereren

Finn ut om Macen har Apple-chip, og følg deretter den aktuelle fremgangsmåten:

Apple-chip

1. Sett den oppstartbare installereren i en Mac som er koblet til internett og kompatibel med versjonen av macOS du installerer. (En oppstartbar installerer laster ikke ned macOS fra internett, men den krever en internettforbindelse for å få firmware og annen informasjon om Mac-modellen.)
  2. Slå på Macen og fortsett å holde inne av/på-knappen til du ser vinduet med oppstartsalternativer, som viser oppstartsvolumene.
  3. Velg volumet som inneholder den oppstartbare installereren, og klikk på Fortsett.
  4. Når macOS-installereren åpnes, følger du installasjonsinstruksjonene på skjermen.

Intel-prosessor

1. Koble den oppstartbare installereren til en Mac som er koblet til internett og kompatibel med versjonen av macOS du skal installere. (En oppstartbar installerer laster ikke ned macOS fra internett, men den krever en internettforbindelse for å få firmware og annen informasjon om Mac-modellen.)
  2. Slå på Macen, og trykk umiddelbart på Tilvalg (Alt)-tasten og hold den inne.
  3. Slipp Tilvalg-tasten når du ser en mørk skjerm som viser oppstartbare volumer.
  4. Velg volumet som inneholder den oppstartbare installereren. Klikk deretter på pilen på skjermen, eller trykk på returtasten.
    Hvis du ikke kan starte opp fra den oppstartbare installereren, må du sørge for at Oppstartssikkerhetsverktøyet er satt til å tillate oppstart fra eksterne eller uttakbare medier.
  5. Velg foretrukket språk hvis du blir bedt om det.
  6. Velg Installer macOS (eller Installer OS X) i Verktøy-vinduet, klikk på Fortsett, og følg instruksjonene på skjermen.

Råd og tips

For mer informasjon om kommandoen createinstallmedia og argumentene du kan bruke med den, forsikre deg om at macOS-installereren ligger i Programmer-mappen, og skriv inn riktig bane i Terminal:

/Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia