Slik oppretter du en oppstartbar installerer for macOS

Du kan bruke en ekstern stasjon eller et sekundært volum som startdisk for installering av Mac-operativsystemet.

Denne avanserte fremgangsmåten er først og fremst ment for administratorer og andre som er kjent med kommandolinjen. Du trenger ikke en oppstartbart installerer for å oppgradere macOS eller installere macOS på nytt, men det kan være nyttig når du vil installere på flere datamaskiner uten å laste ned installereren hver gang.

Dette trenger du for å lage en oppstartbar installerer

• En USB-minnepinne eller annet sekundært volum, formatert som Mac OS Extended, med minst 12 GB tilgjengelig lagringsplass
  • En nedlastet intallerer for macOS Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra eller El Capitan

Last ned macOS

• Last ned: macOS Big SurmacOS CatalinamacOS Mojave eller macOS High Sierra
    Disse lastes ned til Programmer-mappen som et program med navnet Install macOS [versjonsnavn]. Hvis installereren åpnes etter nedlasting, kan du avslutte den uten å fortsette installasjonen. For å skaffe riktig installerer laster du ned fra en Mac som bruker macOS Sierra 10.12.5 eller nyere, eller El Capitan 10.11.6. Enterprise-administratorer: Last ned fra Apple, ikke en lokalt driftet oppdateringstjeneste for programvare.
  • Last ned: OS X El Capitan
    Dette lastes ned som en diskfil med navnet InstallMacOSX.dmg. Åpne diskbildet på en Mac som er kompatibel med El Capitan, og kjør den inkluderte installereren, som har navnet InstallMacOSX.pkg. Den installerer et program som heter Installer OS X El Capitan i Programmer-mappen. Du oppretter den oppstartbare installeren fra dette programmet, ikke fra diskbildet eller .pkg-installeren.

Bruke kommandoen «createinstallmedia» i Terminal

1. Koble til USB-flashdisken eller et annet volum du bruker til den oppstartbare installereren.
  2. Åpne Terminal, som finnes i Verktøy-mappen i Programmer-mappen.
  3. Skriv eller lim inn én av de følgende kommandoene i Terminal. Disse forutsetter at installereren er i Programmer-mappen, og MyVolume er navnet på USB-minnepinnen eller et annet volum du bruker. Hvis den har et annet navn, erstatter du MyVolume i disse kommandoene med navnet på volumet.

Big Sur:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

* Hvis Mac bruker macOS Sierra eller tidligere, må du ta med argumentet --applicationpath og banen til installereren, på samme måte som dette gjøres i kommandoen for El Capitan.

Når du har skrevet inn kommandoen:

1. Trykk på returtasten for å skrive inn kommandoen.
  2. Angi administratorpassord og trykk på returtasten igjen når du blir bedt om det. Terminal viser ikke noen tegn når du skriver passordet.
  3. Skriv Y for å bekrefte at du vil slette volumet når du blir bedt om det, og trykk deretter på returtasten. Terminal viser fremdriften når volumet slettes.
  4. Etter at volumet er slettet, kan du se et varsel om at Terminal ønsker å få tilgang til filer på et uttakbart volum. Klikk på OK for å la kopieringen fortsette.
  5. Når Terminal sier at det er ferdig, får volumet samme navn som installereren du lastet ned, for eksempel Install macOS Big Sur. Nå kan du avslutte Terminal og mate ut volumet.

Bruk den oppstartbare installereren

Finn ut om du bruker en Mac med Apple-chip, og følg deretter de aktuelle trinnene:

Apple-chip

1. Sett den oppstartbare installereren i en Mac som er koblet til internett og kompatibel med versjonen av macOS du installerer.
  2. Slå på Macen og fortsett å holde inne av/på-knappen til du ser vinduet med oppstartsvalg, som viser oppstartsvolumene og et tannhjulsymbol merket Valg.
  3. Velg volumet som inneholder den oppstartbare installereren, og klikk på Fortsett.
  4. Når installasjonen av macOS åpnes, følger du instruksjonene på skjermen.

Intel-prosessor

1. Sett den oppstartbare installereren i en Mac som er koblet til internett og kompatibel med versjonen av macOS du installerer.
  2. Trykk og hold Tilvalg (Alt) ⌥-tasten umiddelbart etter å ha slått på eller omstartet Macen.
  3. Slipp Tilvalg-tasten når du ser en mørk skjerm som viser oppstartbare volumer.
  4. Velg volumet som inneholder den oppstartbare installereren. Klikk på pil opp eller trykk på returtasten.
    Hvis du ikke kan starte fra den oppstartbare installereren, må du kontrollere at innstillingen for Ekstern oppstart i Oppstartssikkerhetsverktøy er satt til å tillate oppstart fra eksterne medier.
  5. Velg foretrukket språk hvis du blir bedt om det.
  6. Velg Install macOS (eller Install OS X) fra Verktøy-vinduet, og klikk deretter på Fortsett og følg instruksjonene på skjermen.

Les mer

For mer informasjon om kommandoen createinstallmedia og argumentene du kan bruke sammen med den, må du forsikre deg om at macOS-installereren ligger i Programmer-mappen din, og skrive inn riktig bane i Terminal:

• Big Sur: /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
  • Catalina: /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
  • Mojave: /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
  • High Sierra: /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
  • El Capitan: /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia

En oppstartbar installerer laster ikke ned macOS fra internett, men den krever en internettforbindelse for å få firmware og annen informasjon om Mac-modellen.