Slik oppretter du en oppstartbar installerer for macOS

Du kan bruke en ekstern stasjon eller et sekundært volum som startdisk for installering av Mac-operativsystemet.

Denne avanserte fremgangsmåten er først og fremst ment for administratorer og andre som er kjent med kommandolinjen. Du trenger ikke en oppstartbar installerer for å installere macOS, men den kan være nyttig hvis du vil installere macOS på flere datamaskiner uten å laste ned installereren hver gang.

Last ned macOS fra App Store

1. Last ned macOS fra App Store, med en Mac-maskin som er kompatibel med macOS-versjonen du laster ned.
    Hvis du vil laste ned High Sierra til bruk med en oppstartbar installerer, må du laste ned fra en Mac-maskin som bruker High Sierra, Sierra 10.12.5 eller nyere eller El Capitan 10.11.6. Enterprise-administratorer: Last ned fra Apple, ikke en lokalt driftet programvareoppdateringstjeneste.
  2. Når macOS-installereren åpnes, lukker du den uten å fortsette installasjonen.
  3. Finn installereren i Programmer-mappen som en enkelt «Install»-fil, som for eksempel Install macOS High Sierra.

Bruke kommandoen «createinstallmedia» i Terminal

1. Når du har lastet ned installereren, kobler du til USB-flashdisken eller et annet volum som skal brukes som oppstartbar installerer. Kontroller at den har minst 12 GB med tilgjengelig lagringsplass.
  2. Åpne Terminal, som finnes i Verktøy-mappen i Programmer-mappen.
  3. Skriv eller lim inn én av de følgende kommandoene i Terminal. Disse forutsetter at installereren fremdeles er i Programmer-mappen, og MyVolume er navnet på USB-flashdisken eller et annet volum som skal brukes som oppstartbar installerer. Hvis den har et annet navn, erstatter du MyVolume med det rette navnet.

High Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app

Sierra:
    sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app

El Capitan:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Yosemite:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app

Mavericks:
    sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app

4. Trykk på returtasten når du har skrevet inn kommandoen.
  5. Angi administratorpassord og trykk på returtasten igjen når du blir bedt om det. Terminal viser ikke noen tegn når du skriver passordet.
  6. Skriv Y for å bekrefte at du vil slette volumet når du blir bedt om det, og trykk deretter på returtasten. Terminal viser fremgangen etter hvert som den oppstartbare installereren opprettes.
  7. Når Terminal sier at den er ferdig, får volumet samme navn som installereren du lastet ned, som for eksempel Install macOS High Sierra. Du kan nå avslutte Terminal og mate ut volumet.

Bruk den oppstartbare installereren

Når du har opprettet den oppstartbare installereren, følger du denne fremgangsmåten for å bruke den.

1. Koble den oppstartbare installereren til en kompatibel Mac-maskin.
  2. Bruk Startup Manager eller startdiskvalgene for å velge den oppstartbare installereren som startdisk, og deretter starter du fra den. Macen starter til macOS-gjenoppretting
    Les om å velge en startdisk, inkludert hva du kan gjøre hvis Macen ikke starter fra den.
  3. Velg foretrukket språk hvis du blir bedt om det.
  4. En oppstartbar installerer laster ikke ned macOS fra Internett, men den krever Internett for å få informasjon om Mac-modellen din, som for eksempel firmwareoppdateringer. Hvis du må koble til et Wi-Fi-nettverk, bruker du Wi-Fi-menyen  i menylinjen.
  5. Velg Install macOS (eller Install OS X) fra Verktøy-vinduet, og klikk deretter på Fortsett og følg instruksjonene på skjermen.

Les mer

Hvis du vil ha mer informasjon om kommandoen createinstallmedia som ble brukt i eksemplene ovenfor, må du sørge for at macOS-installereren er i Programmer-mappen, og deretter angir du den riktige banen i Terminal:

High Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Sierra:

/Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

El Capitan:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Yosemite:

/Applications/Install\ OS\ X\ Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Mavericks:

/Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia