Lag en oppstartbar installerer for macOS

Du kan bruke en USB-flashstasjon eller et annet sekundært volum som startdisk for å installere Mac-operativsystemet.

Disse avanserte trinnene er først og fremst for systemadministratorer og andre erfarne brukere som er vant til å skrive inn kommandoer i Terminal.

Du trenger ingen oppstartbar installerer for å oppgradere macOS eller installere macOS på nytt, men det kan være nyttig hvis du vil installere macOS på flere datamaskiner uten å laste ned installereren hver gang, eller hvis du ikke kan installere en kompatibel macOS-versjon via Finder eller macOS-gjenoppretting.

Last ned en fullstendig macOS-installerer fra Apple

Koble en USB-flashstasjon til Macen

Bruk Terminal til å opprette den oppstartbare installereren

Bruk den oppstartbare installereren

Last ned en fullstendig macOS-installerer fra Apple

1. Slik skaffer du en fullstendig macOS-installerer:

2. Når du har installereren, gjør du følgende:

• Sørg for at installereren er i Programmer-mappen på startdisken. Dette er mappen som åpnes når du velger Gå > Programmer på menylinjen i Finder.

• Sørg for at installereren heter Installer [versjonsnavn], for eksempel Installer macOS Sonoma. Den skal være en app, ikke en diskavbildning (.dmg) eller pakke (.pkg) som inneholder installereren.

Koble en USB-flashstasjon til Macen

Koble en USB-flashstasjon eller et annet sekundært volum til Macen.

• Når du oppretter den oppstartbare installereren, blir dette volumet automatisk slettet.

• En USB-flashstasjon på 32 GB har mer enn nok lagringsplass til alle macOS-installerere, og 16 GB er nok til de fleste tidligere versjoner av macOS. Hvis du trenger mer plass, gir Terminal deg beskjed.

Bruk Terminal til å opprette den oppstartbare installereren

Terminal-vindu som viser den fullførte prosessen
  1. Koble USB-flashstasjonen direkte til Macen.

2. Åpne Terminal, som finnes i Verktøy-mappen i Programmer-mappen.

3. Skriv eller lim inn en av kommandoene nedenfor Alle disse kommandoene forutsetter at installereren er i Programmer-mappen, og at MyVolume er navnet på USB-flashstasjonen. Hvis den heter noe annet, endrer du navnet eller erstatter MyVolume i kommandoen etter behov.

4. Når du blir bedt om det, skriver du inn administratorpassordet. Terminal viser ingen tegn mens du skriver. Trykk deretter på returtasten.

5. Skriv Y for å bekrefte at du vil slette volumet når du blir bedt om det, og trykk deretter på returtasten. Terminal viser fremdriften når volumet slettes. Hvis Terminal ikke klarer å utføre slettingen, bruker du Diskverktøy for å slette volumet ved hjelp av Mac OS Extended (journalført)-formatet, og deretter begynner du fra begynnelsen igjen.

6. Når volumet er slettet, kan det hende du ser et varsel om at Terminal trenger tilgang til filer på et flyttbart volum. Klikk på OK for å la kopieringen fortsette.

7. Når Terminal sier at installasjonsmediet nå er tilgjengelig, har volumet samme navn som installereren, for eksempel Installer macOS Sonoma. Nå kan du avslutte Terminal og mate ut volumet.

Kommandoer du kan bruke i Terminal

Avhengig av hvilken macOS-versjon du lastet ned, skriver du inn en av de følgende kommandoene i Terminal, som beskrevet ovenfor. Erstatt MyVolume i kommandoen med navnet på volumet ditt hvis det heter noe annet.

Hvis Macen du bruker til å opprette den oppstartbare installereren, kjører macOS Sierra eller tidligere, legger du til --applicationpath i kommandoen, etterfulgt av banen til den aktuelle installereren, på samme måte som vist i kommandoen for El Capitan nedenfor.

Sonoma:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Ventura:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Monterey:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Bruk den oppstartbare installereren

Følg den aktuelle fremgangsmåten basert på hvorvidt Macen du installerer macOS på, er en Mac med Apple-chip.

Mac med Apple-chip

1. Slå av Macen.

2. Koble den oppstartbare installereren til Macen.

• Denne Macen må være kompatibel med macOS-versjonen du installerer. Hvis den ikke er det, kan det hende den viser en gjennomstreket sirkel når den starter.

• Denne Macen må kunne koble til internett. En oppstartbar installerer laster ikke ned macOS, men den trenger en internettilkobling for å hente fastvare og annen informasjon for denne Mac-modellen.

3. Slå på Macen, og fortsett å holde inne av/på-knappen til du ser vinduet med oppstartsalternativer. Der vises de oppstartbare volumene, inkludert den oppstartbare installereren.

4. Velg den oppstartbare installereren, og klikk på Fortsett.

5. Når macOS-installereren åpnes, følger du installasjonsinstruksjonene på skjermen.

En hvilken som helst annen Mac

1. Slå av Macen.

2. Koble den oppstartbare installereren til Macen.

• Denne Macen må være kompatibel med macOS-versjonen du installerer. Hvis den ikke er det, kan det hende den viser en gjennomstreket sirkel når den starter.

• Denne Macen må kunne koble til internett. En oppstartbar installerer laster ikke ned macOS, men den trenger en internettilkobling for å hente fastvare og annen informasjon for denne Mac-modellen.

3. Slå på Macen, og trykk umiddelbart på Tilvalg (Alt)-tasten og hold den inne.

4. Slipp Tilvalg-tasten når du ser en mørk skjerm med de oppstartbare volumene, inkludert den oppstartbare installereren.

5. Velg den oppstartbare installereren. Klikk deretter på pilen på skjermen, eller trykk på returtasten.

6. Hvis du bruker en Mac med Apple T2 Security Chip og du ikke kan starte fra den oppstartbare installereren, må du sørge for at Startup Security Utility er satt til å tillate oppstart fra eksterne eller flyttbare medier.

7. Velg foretrukket språk hvis du blir bedt om det.

8. Velg Installer macOS (eller Installer OS X) i Verktøy-vinduet, klikk på Fortsett, og følg instruksjonene på skjermen.

Finn ut mer

Hvis du vil ha mer informasjon om createinstallmedia-kommandoen og argumentene du kan bruke med den, må du sørge for at macOS-installereren ligger i Programmer-mappen, og deretter skriver du inn følgende i Terminal (bytt ut InstallerName med navnet på installereren):

"/Applications/InstallerName.app/Contents/Resources/createinstallmedia"

Eksempel: "/Applications/Install macOS Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia"