Om macOS-gjenoppretting

Verktøyene i macOS-gjenoppretting hjelper deg med å tilbakestille fra Time Machine, installere macOS på nytt, få hjelp på nett, reparere eller slette en harddisk med mer.

macOS-gjenoppretting er en del av det innebygde gjenopprettingssystemet på Mac. Du kan starte fra macOS-gjenoppretting og bruke verktøyene til å gjenopprette etter visse programvareproblemer eller utføre andre handlinger på Mac-maskinen.

Slik bruker du macOS-gjenoppretting

Hold nede Kommando-R eller en av de andre tastekombinasjonene for macOS-gjenoppretting på tastaturet umiddelbart etter å ha trykket på av/på-knappen for å slå på Mac-maskinen, eller umiddelbart etter at Mac-maskinen starter på nytt. Fortsett å holde nede til du ser Apple-logoen eller en roterende globus. Oppstart er fullført når du ser verktøyvinduet:

Etter å ha startet fra macOS-gjenoppretting, velger du fra disse verktøyene og klikker deretter på Fortsett:

Gjenopprett fra Time Machine-sikkerhetskopi: Gjenopprett Mac-maskinen fra en ekstern harddisk eller Time Capsule som inneholder en Time Machine-sikkerhetskopi av Mac-maskinen.

Installer macOS på nytt (eller Installer OS X på nytt): Last ned og installer Mac-operativsystemet på nytt.

Verktøyet Installer macOS på nytt installerer ulike versjoner av macOS, avhengig av hvilken tastekombinasjon du brukte mens den startet. Se Slik installerer du macOS på nytt for å få mer informasjon.

Få hjelp på nett: Bruk Safari til å surfe på nettet og finne hjelp for Mac-maskinen. Koblinger til Apples nettsted for kundestøtte er inkludert. Programtillegg og utvidelser for nettlesere er deaktivert.

Diskverktøy: Bruk Diskverktøy til å reparere eller slette startdisken eller andre harddisker.

Disse ekstra verktøyene er tilgjengelige fra Verktøy-menyen i menylinjen:

For å avslutte macOS-gjenoppretting velger du Omstart eller Slå av fra Apple-menyen (). Hvis du vil velge en annen startdisk før du avslutter, velger du Startdisk fra Apple-menyen.

Hvis du ikke kan starte fra macOS-gjenoppretting

Nyere Mac-maskiner og enkelte eldre Mac-maskiner prøver automatisk å starte fra macOS-gjenoppretting over Internett når de ikke klarer å starte fra det innebygde gjenopprettingssystemet. Du ser en roterende globus i stedet for en Apple-logo under oppstart når dette skjer. Hold nede Tilvalg-Kommando-R eller Skift-Tilvalg-Kommando-R ved oppstart for å starte fra macOS-gjenoppretting manuelt.

Hvis du fremdeles ikke kan starte fra macOS-gjenoppretting og du har en Mac-maskin som kan starte fullstendig, kan du kanskje opprette en ekstern Mac-startdisk som du kan starte fra i stedet.

macOS-gjenoppretting over Internett, verktøyet Installer macOS på nytt og Få hjelp på nett krever en Internett-forbindelse. Hvis du må koble til et Wi-Fi-nettverk, flytter du pekeren til toppen av skjermen og velger et nettverk fra Wi-Fi-statusmenyen