Om macOS-gjenoppretting på Intel-baserte Macer

Verktøyene i macOS-gjenoppretting hjelper deg med å tilbakestille fra Time Machine, installere macOS på nytt, få hjelp på nett, reparere eller slette en harddisk med mer.

Denne artikkelen gjelder bare for Macer med Intel-prosessor.

macOS-gjenoppretting er en del av det innebygde gjenopprettingssystemet på Mac. Du kan starte fra macOS-gjenoppretting og bruke verktøyene til å gjenopprette etter visse programvareproblemer eller utføre andre handlinger på Macen.

Slik starter du fra macOS-gjenoppretting

Slå på Macen og trykk og hold nede disse to tastene: Kommando (⌘) og R. Slipp tastene når du ser en Apple-logo, en roterende jordklode eller en annen oppstartsskjerm. Trenger du hjelp?

Du kan bli spurt om et passord, for eksempel et firmwarepassord eller passordet til en bruker som er administrator av denne Macen. Skriv inn det forespurte passordet for å fortsette:

Spørsmål om passord i macOS Big Sur-gjenoppretting

Oppstart er fullført når du ser verktøyvinduet:

Verktøy-vinduet i macOS Big Sur-gjenoppretting

Gjenopprett fra Time Machine: Gjenopprett filene dine fra en Time Machine-sikkerhetskopi.

Installer macOS på nytt: Last ned og installer Mac-operativsystemet på nytt.

Safari (eller Få hjelp på nett): Bruk Safari til å surfe på nettet og finne hjelp for Macen. Koblinger til Apples nettsted for kundestøtte er inkludert. Programtillegg og utvidelser for nettlesere er deaktivert.

Diskverktøy: Bruk Diskverktøy til å reparere disken eller slette disken eller en annen lagringsenhet.

Ytterligere verktøy er tilgjengelige fra Verktøy-menyen i menylinjen, inkludert Oppstartssikkerhetsverktøy (eller Firmwarepassordverktøy), og Terminal.

For å avslutte macOS-gjenoppretting velger du Omstart eller Slå av fra Apple-menyen . Hvis du vil velge en annen startdisk før du avslutter, velger du Startdisk fra Apple-menyen.

Hvis du ikke kan starte fra macOS-gjenoppretting

Hvis Macen ikke kan starte fra det innebygde macOS-gjenopprettingssystemet, vil den kanskje prøve å starte fra macOS-gjenoppretting over internett. Du ser en roterende jordklode i stedet for en Apple-logo under oppstart når dette skjer:

Skjerm med roterende jordklode

For å starte manuelt fra internett-gjenoppretting trykker du på og holder inne en av disse tastekombinasjonene under oppstart:

• Tilvalg-Kommando-R
  • Skift–Tilvalg–Kommando–R
    Finn ut mer

Hvis oppstart fra internett-gjenoppretting ikke fungerer, ser du en jordklode med et varselsymbol (utropstegn):

Roterende jordklode med utropstegn

Hvis du ser jordkloden og varselsymbolet, kan du prøve disse løsningene:

• Sørg for at Macen kan kobles til internett. Hvis du ikke blir bedt om å velge et Wi-Fi-nettverk under oppstart, velger du et nettverk fra Wi-Fi-menyen , hvis dette er tilgjengelig.
  • Trykk Kommando-R ved oppstart for å prøve å bruke det innebygde gjenopprettingssystemet i stedet for internett-gjenoppretting.
  • Koble til internett med Ethernet i stedet for Wi-Fi, eller motsatt.
  • Koble til internett fra et annet Wi-Fi- eller Ethernet-nettverk. Det er ikke sikkert at nettverkskonfigurasjonen din tillater internettilgangen som macOS-gjenoppretting trenger.
  • Prøv igjen senere, da problemet kan være midlertidig.
  • Start fra en annen disk eller et annet volum, hvis dette er tilgjengelig, eller bruk en oppstartbar installerer til å installere macOS på nytt.

Hvis du fremdeles trenger hjelp, kontakter du Apple-kundestøtte.