Om macOS-gjenoppretting

Verktøyene i macOS-gjenoppretting hjelper deg med å tilbakestille fra Time Machine, installere macOS på nytt, få hjelp på nett, reparere eller slette en harddisk med mer.

macOS-gjenoppretting er en del av det innebygde gjenopprettingssystemet på Mac. Du kan starte fra macOS-gjenoppretting og bruke verktøyene til å gjenopprette etter visse programvareproblemer eller utføre andre handlinger på Macen.

Slik bruker du macOS-gjenoppretting

Slå på Macen og trykk umiddelbart og hold nede Kommando (⌘)-R eller en av de andre tastekombinasjonene for macOS-gjenoppretting på tastaturet. Fortsett å holde nede til du ser Apple-logoen eller en roterende globus. Oppstart er fullført når du ser verktøyvinduet:

macOS-verktøyvinduet

Etter å ha startet fra macOS-gjenoppretting, velger du fra disse verktøyene og klikker deretter på Fortsett:

Gjenopprett fra Time Machine-sikkerhetskopi: Gjenopprett Macen fra en Time Machine-sikkerhetskopi av Macen.

Installer macOS på nytt (eller Installer OS X på nytt): Last ned og installer Mac-operativsystemet på nytt.

Verktøyet Installer macOS på nytt installerer ulike versjoner av macOS, avhengig av hvilken tastekombinasjon du brukte mens den startet. Les om hvordan du installerer macOS på nytt.

Få hjelp på nett: Bruk Safari til å surfe på nettet og finne hjelp for Macen. Koblinger til Apples nettsted for kundestøtte er inkludert. Programtillegg og utvidelser for nettlesere er deaktivert.

Diskverktøy: Bruk Diskverktøy til å reparere eller slette startdisken eller andre harddisker.

Disse ekstra verktøyene er tilgjengelige fra Verktøy-menyen i menylinjen:

For å avslutte macOS-gjenoppretting velger du Omstart eller Slå av fra Apple-menyen (). Hvis du vil velge en annen startdisk før du avslutter, velger du Startdisk fra Apple-menyen.

Hvis du ikke kan starte fra macOS-gjenoppretting

Nyere Mac-maskiner og enkelte eldre Mac-maskiner prøver automatisk å starte fra macOS-gjenoppretting over Internett når de ikke klarer å starte fra det innebygde gjenopprettingssystemet. Du ser en roterende globus i stedet for en Apple-logo under oppstart når dette skjer. Trykk og hold nede Tilvalg-Kommando-R eller Skift-Tilvalg-Kommando-R ved oppstart for å starte fra macOS-gjenoppretting manuelt. Finn ut mer om disse tastekombinasjonene.

Hvis du fremdeles ikke kan starte fra macOS-gjenoppretting, må du kanskje installere macOS på nytt etter å ha startet fra en annen disk eller et annet volum, eller ved å bruke en oppstartbar installerer.

macOS-gjenoppretting over Internett, verktøyet Installer macOS på nytt og Få hjelp på nett krever en Internett-forbindelse. Hvis du må koble til et Wi-Fi-nettverk, flytter du pekeren til toppen av skjermen og velger et nettverk fra Wi-Fi-menyen på menylinjen.