Bruk sikkermodus på Macen

Med sikkermodus kan du finne ut om et problem skyldes programvare som lastes inn når Macen starter.

Hva gjør sikkermodus?

Sikkermodus forhindrer innlasting av enkelte programmer mens Macen starter. Dette inkluderer påloggingsobjekter, systemutvidelser som ikke kreves av macOS, og fonter som ikke er installert av macOS.

Det utføres også en grunnleggende kontroll av startdisken, som ligner på den mer omfattende kontrollen som utføres av Førstehjelp-funksjonen i Diskverktøy.

Og den tømmer noen systembuffere, inkludert fontbuffere og kjernebufferen. Disse opprettes automatisk på nytt etter behov.

Før du bruker sikkermodus

Hvis det er mulig, bør du oppdatere macOS og appene dine før du bruker sikkermodus. Dette tiltaket har høyere sannsynlighet enn noe annet for å løse programvareproblemer av den typen som sikkermodus kan bidra til å identifisere. Om nødvendig kan du starte i sikkermodus og deretter oppdatere programvaren.

• Installer de nyeste macOS-oppdateringene.

• Installer de nyeste oppdateringene for tredjepartsappene dine. Hvis du lastet ned appen fra App Store, klikker du på Oppdateringer-fanen i App Store for å se etter oppdateringer. Du kan også hente oppdateringer direkte fra apputvikleren eller nettstedet deres.

For å være sikker på at feilen ikke skyldes eksterne enheter eller eksternt tilbehør som er koblet til, tester du på nytt etter at du har koblet dem fra Macen. Dette inkluderer skrivere, harddisker, USB-huber og andre ikke-essensielle enheter.

Start i sikkermodus

Finn ut om du bruker en Mac med Apple-chip, og følg deretter den aktuelle fremgangsmåten.

Hvis du bruker en Mac med Apple-chip

1. Slå av Macen.

2. Trykk på og hold inne av/på-knappen på Macen. Mens du fortsetter å holde inne av/på-knappen, slår Macen seg på og laster inn oppstartsalternativene. Når du ser Valg, slipper du av/på-knappen.

3. Velg startdisken. Med mindre du har endret navnet, heter disken Macintosh HD.

4. Trykk på og hold inne Skift-tasten, og klikk deretter på «Fortsett i sikkermodus»-knappen under startdisken.

5. Logg på Macen. Du kan bli bedt om å logge på igjen.

Hvis du bruker en Intel-basert Mac

Hvis du ikke bruker en Mac med Apple-chip, har du en Intel-basert Mac.

1. Slå på Macen eller start den på nytt, og hold umiddelbart inne Skift-tasten når Macen starter.

2. Slipp tasten når du ser påloggingsvinduet, og logg deg på Macen.

3. Du kan bli bedt om å logge på igjen. I det første eller andre påloggingsvinduet skal du kunne se «Sikkermodus» øverst til høyre i vinduet. Hvis du ikke får startet i sikker-modus, må du forsikre deg om at Macen ikke har noe fastvarepassord.

Test i sikkermodus

Følg denne fremgangsmåten etter at du har startet opp i sikkermodus. Enkelte funksjoner fungerer kanskje ikke i sikkermodus. Dette kan påvirke videoopptak, grafikkytelse, fildeling, Wi-Fi, tilgjengelighet, lydenheter og enheter som er koblet til via USB, Thunderbolt eller FireWire.

Hvis problemet fortsetter i sikkermodus

Hvis problemet fortsetter i sikkermodus, er den enkleste og mest treffsikre løsningen å installere macOS på nytt. Når du installerer macOS på nytt, fjernes ikke de personlige filene dine, så det kan du alltid gjøre når det trengs.

Hvis problemet ikke fortsetter i sikkermodus

Forlat sikkermodus ved å starte Macen på nytt på vanlig måte, og prøv deretter å gjenskape problemet. Hvis problemet ikke kommer tilbake, kan det ha blitt løst av de andre tingene som sikkermodus gjorde ved oppstart, som å sjekke disken og tømme buffere.

Hvis problemet kommer tilbake, skyldes det et påloggingsobjekt eller annen programvare som sikkermodus forhindrer fra å bli lastet inn under oppstart. I så fall kan du fjerne påloggingsobjekter for å finne ut om feilen skyldes et av disse.

Hvis feilen ikke ligger i noen av påloggingsobjektene, kan det hende at den brukerkontoen din inneholder annen inkompatibel programvare, inkludert visse programmer som lastes inn ved oppstart. For å bekrefte dette kan du legge til en brukerkonto i Brukere og grupper-innstillingene, og deretter logge på den kontoen og teste på nytt. Den nye kontoen har ikke de samme innstillingene som den gamle kontoen, men du kan opprette disse innstillingene igjen.

Hvis ingenting annet fungerer, installerer du macOS på nytt. Når du installerer macOS på nytt, fjernes ikke de personlige filene dine, så det kan du alltid gjøre når det trengs.

Hvis du fremdeles ikke får løst problemet og du trenger hjelp, kan du kontakte Apple-kundestøtte.