Tastekombinasjoner for oppstart på Mac

Finn ut mer om Mac-funksjoner og -verktøy du kan få tilgang til ved å holde nede én eller flere taster under oppstart.

På en Mac med Apple-chip

Finn ut om du har en Mac med Apple-chip

1. Slå på Macen og hold inne av/på-knappen mens Macen starter.

2. Slipp av/på-knappen når du ser skjermen med oppstartsalternativer. Den viser startdiskene dine og et tannhjulsymbol merket med Valg.

3. Via dette vinduet kan du starte opp fra en annen disk, starte opp i sikker modus, bruke macOS-gjenoppretting og mer. Finn ut mer om disse valgene.

På en Intel-basert Mac

Hvis du ikke bruker en Mac med Apple-chip, har du en Intel-basert Mac.

Veiledning for bruk av disse tastekombinasjonene

• Trykk på og hold nede alle tastene i kombinasjonen sammen – ikke én om gangen.

• Hvis en tastekombinasjon ikke fungerer under omstart av Macen, må du slå av Macen først. Hvis du ikke kan slå av maskinen, holder du inne av/på-knappen i opptil ti sekunder, helt til Macen slår seg av. Deretter trykker du på av/på-knappen for å slå på Macen og holder inne tastekombinasjonen.

• Du må kanskje vente i noen sekunder før du trykker på tastene, for å gi Macen mer tid til å gjenkjenne tastaturet når den starter. Noen tastaturer har et lys som blinker kort ved oppstart, noe som indikerer at tastaturet er gjenkjent og klart til bruk.

• Hvis du bruker et trådløst tastatur, kobler du det om mulig til Macen. Eller bruk det innebygde tastaturet eller et kablet tastatur. Hvis du bruker et tastatur laget for PC (f.eks. et tastatur med en Windows-logo), kan du prøve et tastatur laget for Mac.

• Enkelte tastekombinasjoner fungerer ikke hvis Macen bruker et firmwarepassord. Du må først slå av firmwarepassordet.

• Hvis du bruker Boot Camp til å starte fra Microsoft Windows, bruker du Startdisk-valgene til å starte fra macOS i stedet. Slå deretter av eller start på nytt, og prøv på nytt.

Tastekombinasjoner for en Intel-basert Mac

Kommando (⌘)-R: Start fra det innebygde macOS-gjenopprettingsystemet. Eller bruk Tilvalg-Kommando-R eller Skift-Tilvalg-Kommando-R til å starte fra macOS-gjenoppretting over internett. macOS-gjenoppretting kan installere forskjellige versjoner av macOS, avhengig av hvilken tastekombinasjon du bruker når den starter.

Tilvalg (⌥) eller Alt: Start til Startup Manager, som lar deg velge andre tilgjengelige startdisker eller -volumer.

Tilvalg-Kommando-P-R: Tilbakestill NVRAM eller PRAM.

Skift (⇧): Start i sikker modus.

D: Start til Apple-diagnostikk-verktøyet. Eller bruk Tilvalg-D til å starte dette verktøyet over internett.

N: Start fra en NetBoot-server, hvis Macen støtter oppstart fra nettverksvolumer. For å bruke standarddiskfilen for oppstart på serveren holder du nede Tilvalg-N i stedet.

Kommando-S: Start i enkeltbrukermodus. Deaktivert i macOS Mojave eller nyere.

T: Start i måldiskmodus.

Kommando-V: Start i detaljert modus.

Mat ut (⏏) eller F12 eller museknappen eller styreflateknappen: Mat ut medier som kan fjernes, for eksempel en optisk plate.