Slik slår du Macen på eller av

Finn ut hvordan du slår Macen på eller av, og få hjelp med problemer under oppstart eller avslutning.

Slå på (start) Macen

For å slå på Macen trykker du på av/på-knappen, som vanligvis er merket med universelt symbol for strøm. Noen bærbare Macer slår seg også på når du åpner dem, kobler dem til strøm, trykker på en knapp eller trykker på styreflaten.

Finn ut mer om hvordan du slår på forskjellige Mac-modeller nedenfor.

Stasjonære Macer

Mac mini, iMac og Mac Pro med av/på-knapp

Mac mini

Av/på-knappen  er en rund knapp på baksiden av datamaskinen. Når baksiden av Mac mini er vendt mot deg, er av/på-knappen helt til venstre.

iMac og iMac Pro

Av/på-knappen universalt symbol for strøm er en rund knapp på baksiden av datamaskinen. Når baksiden av datamaskinen er vendt mot deg, er av/på-knappen nederst til høyre.

Mac Pro

På Mac Pro (2013) er av/på-knappen universelt symbol for strøm en rund knapp på baksiden av datamaskinen, rett ovenfor porten der du kobler til Mac Pro-strømkabelen1.

Bærbare Macer

På bærbare Macer med fysiske funksjonstaster (F1–F12) og fysisk av/på-knapp er av/på-knappen universelt symbol for strøm en tast øverst til høyre på tastaturet2

MacBook Air-tastatur med av/på-knapp

På MacBook Air-modeller fra 2018 er Touch ID (av/på-knappen) på høyre side av funksjonstastene øverst på tastaturet.

MacBook Air (Retina, 13 tommer, 2018) der tastatur med Touch ID-knappen vises

På MacBook Pro-modeller fra 2016 og nyere er Touch ID (av/på-knappen) på høyre side av Touch Bar øverst på tastaturet.

MacBook Pro-tastatur med av/på-knapp

Nyere bærbare Macer slås også på når du gjør følgende:

• åpner lokket på Macen, selv om den ikke er tilkoblet strøm
  • kobler Macen til en strømadapter mens den er åpen3
  • kobler Macen til en strømadapter mens den er lukket og koblet til en ekstern skjerm

MacBook Pro (2018) og MacBook Air (Retina, 13-tommers, 2018) slås også på når du trykker på hvilken som helst tast på tastaturet, eller når du trykker på styreflaten.

1. På tidligere Mac Pro-modeller er av/på-knappen universalt symbol for strøm en rund knapp på forsiden av datamaskinen, ovenfor hodetelefonutgangen.
2. På tidligere bærbare Mac-modeller er av/på-knappen
universalt symbol for strøm en rund knapp ved siden av tastaturet.
3. Sørg for at du bruker en strømadapter med tilstrekkelig strøm, lik den som fulgte med datamaskinen, for å starte MacBook Pro eller MacBook ved tilkobling. Batteriet i den bærbare Macen må ha litt strøm for at den skal starte når du kobler den til strøm.

Slå av Macen

Den beste måten å slå av Macen på er å velge Slå av fra Apple ()-menyen.

På samme måte som Macen følger en oppstartsprosess når den slås på, følger den en avslutningsprosess før den slås av. Prosessen inkluderer automatisk avslutning av alle åpne programmer og avlogging fra macOS-brukerkontoen din.

Hvis Macen ikke slår seg av, kan du prøve Tvungen avslutning for å lukke eventuelle programmer som ikke reagerer. Hvis dette ikke fungerer, trykker du på og holder inne av/på-knappen til Macen slår seg av.

Du må kun trykke på og holde inne av/på-knappen for å slå av Macen hvis den ikke reagerer. Du mister endringer som ikke er lagret i eventuelle åpne dokumenter.

Hvis Macen ikke starter

Hvis Macen ikke starter, kontrollerer du strømtilkoblingen, og hvis du bruker en bærbar Mac, må du sørge for at batteriet har litt strøm. Du kan også prøve å holde nede av/på-knappen i ti sekunder og deretter trykke på av/på-knappen igjen for å se om Macen slås på. Finn ut mer om hva du kan gjøre hvis Macen ikke slår seg på.

Hvis Macen slår seg på, men ikke starter fullstendig, kan du bruke sikkermodus for å isolere problemer med Macen.