Een Mac met een Intel-processor wissen

Gebruik Schijfhulpprogramma om de ingebouwde schijf (of SSD) van uw Mac-computer met een Intel-processor te wissen (formatteren).

Deze instructies zijn alleen van toepassing op Mac-computers met een Intel-processor.

Als u uw Mac wist, worden alle bestanden daarop definitief verwijderd, dus zorg ervoor dat u een reservekopie maakt van alle bestanden die u wilt behouden. Als u probeert uw Mac naar de fabrieksinstellingen te herstellen, leest u hier eerst wat u moet doen voordat u uw Mac verkoopt, weggeeft of inruilt.

Opstarten via macOS Recovery

Zet uw Mac aan en houd daarna onmiddellijk deze twee toetsen ingedrukt totdat u een Apple logo of andere afbeelding ziet: Command (⌘) en R. Vervolgens wordt u mogelijk gevraagd om een gebruiker te kiezen waarvan u het wachtwoord weet. Selecteer de gebruiker, klik op 'Volgende' en voer het wachtwoord van een beheerder in.

Schijfhulpprogramma gebruiken om uw schijf te wissen

1. Selecteer in het venster 'Hulpprogramma's' in macOS Recovery de optie 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'.
    macOS Big Sur Recovery-opties met Schijfhulpprogramma geselecteerd
  2. Selecteer 'Macintosh HD' in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. Ziet u geen Macintosh HD?
  3. Klik op de knop 'Wis' in de knoppenbalk en voer de gevraagde gegevens in:
    • Naam: Blijf Macintosh HD als naam gebruiken of voer een andere naam in.
    • Structuur: Blijf APFS of Mac OS Uitgebreid (journaled) gebruiken, zoals aanbevolen door Schijfhulpprogramma.
  4. Klik op 'Wis volumegroep'. Als u deze knop niet ziet, klik dan op 'Wis'.
    Schijfhulpprogramma - Wis volumegroep
  5. Als Zoek mijn is ingeschakeld voor deze Mac, wordt u mogelijk gevraagd uw Apple ID in te voeren om het wissen te autoriseren. Klik hier als u uw Apple ID bent vergeten.
  6. Nadat het wissen is voltooid, selecteert u eventuele andere interne volumes die in de navigatiekolom worden vermeld en klikt u vervolgens op de knop 'Wis volume' (-) in de knoppenbalk om elk volume te verwijderen.
    U hoeft het Macintosh HD-volume dat u zojuist hebt gewist, of externe volumes of schijfkopieën, niet te verwijderen.
  7. Wanneer u klaar bent, sluit u Schijfhulpprogramma af om terug te keren naar het venster met hulpprogramma's.
  8. Als u wilt herstarten vanaf de gewiste schijf, moet u nu macOS opnieuw installeren op die schijf.

Als u Macintosh HD niet ziet in Schijfhulpprogramma

Uw ingebouwde opstartschijf zou het eerste item moeten zijn dat wordt vermeld in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. De naam is 'Macintosh HD', tenzij u de naam hebt veranderd. Als u de schijf daar niet ziet, kiest u Apple-menu  > 'Sluit af', koppelt u alle niet-essentiële apparaten los van uw Mac en probeert u het opnieuw.

Als uw schijf of volume nog steeds niet wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma, of als Schijfhulpprogramma meldt dat het wissen is mislukt, moet de schijf of Mac mogelijk worden gerepareerd. Als u hulp nodig hebt, kunt u contact opnemen met Apple Support.

Meer informatie

Voor meer informatie over het gebruik van Schijfhulpprogramma raadpleegt u de {Gebruikershandleiding Schijfhulpprogramma.