Schijfhulpprogramma gebruiken om een Intel-Mac te wissen

Lees hier hoe u de ingebouwde opstartschijf van een Intel-Mac wist (formatteert).

Deze stappen zijn niet van toepassing op Mac-computers met Apple silicon. Als u een Mac met Apple silicon gebruikt, volgt u de stappen in dit artikel: Een Mac met Apple silicon wissen.

Voordat u uw Mac wist

1. Als u de fabrieksinstellingen van de Mac wilt herstellen, bijvoorbeeld als de Mac naar een nieuwe eigenaar gaat, leest u hier wat u moet doen voordat u uw Mac verkoopt, weggeeft of inruilt.
  2. Als u macOS Monterey of hoger gebruikt op een Mac met de Apple T2 Security-chip, volgt u niet deze stappen, maar de stappen om alle inhoud en instellingen te wissen.
  3. Maak een reservekopie van alle bestanden die u wilt bewaren. Als u een Mac wist, worden de bestanden permanent verwijderd.

Schijfhulpprogramma gebruiken om uw Mac te wissen

1. Opstarten met macOS-herstel: Schakel de Mac in en houd direct daarna de volgende twee toetsen ingedrukt totdat u het Apple logo of een andere afbeelding ziet: Command (⌘) en R.
  2. Als u hierom wordt gevraagd, selecteert u een gebruiker van wie u het wachtwoord weet. Vervolgens voert u het beheerderswachtwoord van die gebruiker in.
  3. Selecteer in het venster met hulpprogramma's de optie 'Schijfhulpprogramma' en klik op 'Ga door'.
    Het venster met de hulpprogramma's van macOS-herstel, met Schijfhulpprogramma geselecteerd
  4. Selecteer 'Macintosh HD' in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. Ziet u geen Macintosh HD?
  5. Klik op de knop 'Wis' in de knoppenbalk en voer de gevraagde gegevens in:
    • Naam: Macintosh HD
    • Structuur: APFS of Mac OS Uitgebreid (journaled), zoals aanbevolen door Schijfhulpprogramma
  6. Klik op 'Wis volumegroep'. Als u deze knop niet ziet, klik dan op 'Wis'.
    Venster 'Schijfhulpprogramma' met bevestiging voor het wissen van een volumegroep
  7. Voer uw Apple ID in als u hierom wordt gevraagd. Apple ID vergeten?
  8. Optioneel: Als u Schijfhulpprogramma eerder hebt gebruikt om andere interne volumes dan Macintosh HD toe te voegen, kunt u deze volumes met dezelfde stappen afzonderlijk wissen.
  9. Wanneer u klaar bent, sluit u Schijfhulpprogramma af om terug te keren naar het venster met hulpprogramma's.
  10. Als u wilt dat uw Mac weer kan worden opgestart vanaf het volume dat u net hebt gewist, selecteert u 'Installeer macOS opnieuw' in het venster 'Hulpprogramma's', klikt u op 'Ga door' en volgt u de instructies op het scherm. macOS opnieuw installeren.

Als u Macintosh HD niet ziet in Schijfhulpprogramma

Uw ingebouwde opstartschijf zou het eerste item moeten zijn dat wordt vermeld in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma. De naam is 'Macintosh HD', tenzij u de naam hebt veranderd. Als u de schijf daar niet ziet, kiest u Apple-menu  > 'Sluit af', koppelt u alle niet-essentiële apparaten los van uw Mac en probeert u het opnieuw.

Als uw schijf of volume nog steeds niet wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma, of als Schijfhulpprogramma meldt dat het wissen is mislukt, moet de schijf of Mac mogelijk worden gerepareerd. Als u hulp nodig hebt, kunt u contact opnemen met Apple Support.

Voor meer informatie over het gebruik van Schijfhulpprogramma raadpleegt u de Gebruikershandleiding Schijfhulpprogramma.