Een schijf wissen voor Mac

Gebruik Schijfhulpprogramma om een harde schijf, USB-stick of ander opslagapparaat voor Mac te wissen (formatteren).

Een schijf wissen

Met Schijfhulpprogramma kunt u schijven wissen, volumes toevoegen, schijven controleren op fouten enzovoort.

Als u een schijf of volume wist, worden alle bestanden permanent verwijderd. Controleer voordat u verdergaat of u een reservekopie hebt van alle bestanden die u wilt bewaren.

1. Als u de schijf wilt wissen waarvan de Mac is opgestart, start u de Mac op met macOS Recovery voordat u verdergaat. U kunt de Mac ook opstarten vanaf een andere schijf.
  2. Open Schijfhulpprogramma in het venster 'macOS-hulpprogramma's'. U kunt het ook vinden in de map 'Hulpprogramma's' van de map 'Programma's'.
  3. Kies 'Weergave' > 'Toon alle apparaten' in de menubalk.
  4. Selecteer in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma de schijf die of het volume dat u wilt wissen.
    In de meeste scenario's moet u de schijf wissen, waarbij ook alle volumes op die schijf worden gewist.
  5. Klik op de knop of tab 'Wis' en voer de volgende velden in:
    • Naam: voer een naam in voor de schijf of het volume, bijvoorbeeld 'Macintosh HD'.
    • Structuur: kies 'APFS' of 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' om te formatteren als Mac-volume. Schijfhulpprogramma toont standaard een compatibele structuur.
    • Indeling (indien weergegeven): kies 'GUID-partitie-indeling'.
  6. Klik op 'Wis' om te beginnen met wissen.
  7. Stop Schijfhulpprogramma wanneer dit klaar is. U kunt nu macOS installeren op de schijf of het volume, als u wilt dat uw Mac vanaf de schijf of het volume start.

In het volgende voorbeeld is 'APPLE SSD' de schijf, 'Container disk1' is een container op die schijf en 'Macintosh HD' is een volume in die container. (Alleen schijven geformatteerd als APFS geven containers weer.)

Als uw schijf niet wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma, koppelt u alle niet-essentiële apparaten los van uw Mac. Als het om een externe schijf gaat, laat u deze aangesloten. Zorg ervoor dat deze is ingeschakeld en rechtstreeks op uw Mac is aangesloten met een goede kabel. Herstart vervolgens de Mac en probeer het opnieuw. Als uw schijf nog steeds niet wordt weergegeven, moet de schijf of Mac mogelijk worden gerepareerd.

Waarom zou u een schijf moeten wissen?

U kunt op elk gewenst moment een schijf (of een volume op die schijf) wissen, bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

• U wilt al het materiaal op uw Mac snel en permanent wissen en de Mac herstellen naar de fabrieksinstellingen, bijvoorbeeld wanneer u uw Mac verkoopt of weggeeft.
  • U wijzigt de structuur van een schijf, bijvoorbeeld van een pc-structuur (FAT, ExFAT of NTFS) naar een Mac-structuur (APFS of Mac OS Uitgebreid).
  • U hebt een bericht ontvangen waarin staat dat uw schijf niet gelezen kan worden door deze computer.
  • U probeert een schijfprobleem op te lossen dat Schijfhulpprogramma niet kan repareren.
  • Het macOS-installatieprogramma ziet uw schijf niet of kan er niet op installeren. Het installatieprogramma meldt bijvoorbeeld dat uw schijf niet goed is geformatteerd, geen GUID-partitie-indeling gebruikt, al een nieuwere versie van het besturingssysteem bevat of niet kan worden gebruikt om uw computer op te starten.
  • Het macOS-installatieprogramma meldt dat u geen installatie op dit volume mag uitvoeren, omdat het deel uitmaakt van een Apple RAID.

Welke structuur: APFS of Mac OS Uitgebreid?

Schijfhulpprogramma in macOS High Sierra of hoger kan de meeste schijven en volumes wissen met de recentere APFS-structuur (Apple File System) of de oudere structuur Mac OS Uitgebreid, en kiest zelf een geschikte structuur.

Nagaan wat de huidige structuur is

Als u wilt weten welke structuur momenteel wordt gebruikt, kunt u een van de volgende methoden gebruiken:

• Selecteer het volume in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma en controleer de informatie rechts. Kies voor meer informatie 'Archief' > 'Toon info' in de menubalk van Schijfhulpprogramma.
  • Open Systeeminformatie en selecteer 'Opslag' in de navigatiekolom. De kolom 'Bestandssysteem' aan de rechterkant toont de structuur van elk volume.
  • Selecteer het volume in de Finder en kies vervolgens 'Archief' > 'Toon info' in de menubalk. Het venster 'Toon info' toont de structuur van dat volume.

Kiezen tussen APFS en Mac OS Uitgebreid

Als u de structuur wilt wijzigen, beantwoordt u deze vragen:

Formatteert u de schijf die op uw Mac is ingebouwd?
Als de ingebouwde schijf geformatteerd is als APFS, moet u deze niet wijzigen in Mac OS Uitgebreid.

Staat u op het punt om macOS High Sierra of hoger op de schijf te installeren?
Als u uw schijf wilt wissen voordat u High Sierra of hoger voor de eerste keer op die schijf installeert, kiest u 'Mac OS Uitgebreid (journaled)'. Tijdens de installatie bepaalt het macOS-installatieprogramma of het automatisch naar APFS moet converteren, zonder uw bestanden te wissen:

• macOS Mojave: het installatieprogramma converteert van Mac OS Uitgebreid naar APFS.
  • macOS High Sierra: het installatieprogramma converteert alleen van Mac OS Uitgebreid naar APFS als het volume zich op een SSD of ander apparaat met uitsluitend flashopslag bevindt. Fusion Drives en traditionele harde schijven (HDD's) worden niet geconverteerd.

Bereidt u een reservekopieschijf van Time Machine of een opstartbaar installatiemedium voor?
Kies 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' voor een schijf die u wilt gebruiken voor Time Machine of als opstartbaar installatiemedium.

Gebruikt u de schijf met een andere Mac?
Als de andere Mac niet op High Sierra of hoger draait, kiest u 'Mac OS Uitgebreid (journaled)'. Oudere versies van macOS activeren geen volumes die met APFS zijn geformatteerd.

Schijfhulpprogramma probeert het type opslag te detecteren en toont de gepaste structuur in het menu 'Structuur'. Als dit niet lukt, wordt er voor Mac OS Uitgebreid gekozen, dat werkt met alle versies van macOS.