Een schijf wissen voor Mac

Gebruik Schijfhulpprogramma om een ​​harde schijf, USB-stick of ander opslagapparaat voor Mac te wissen (formatteren).

Waarom zou u een schijf moeten wissen?

U kunt op elk gewenst moment een schijf (of een volume op die schijf) wissen, ook in de volgende gevallen:

• U wilt snel en permanent al het materiaal van uw Mac wissen en herstellen naar de fabrieksinstellingen, bijvoorbeeld wanneer u uw Mac verkoopt of weggeeft.
  • U wijzigt de structuur van een schijf, bijvoorbeeld van een pc-structuur (FAT, ExFAT of NTFS) naar een Mac-structuur (APFS of Mac OS Uitgebreid).
  • U hebt een bericht ontvangen waarin staat dat uw schijf niet gelezen kan worden door deze computer.
  • U probeert een schijfprobleem op te lossen dat Schijfhulpprogramma niet kan repareren.
  • Het macOS-installatieprogramma ziet uw schijf niet of kan er niet op installeren. Het installatieprogramma meldt bijvoorbeeld dat uw schijf niet goed is geformatteerd, geen GUID-partitie-indeling gebruikt, al een nieuwere versie van het besturingssysteem bevat of niet kan worden gebruikt om uw computer op te starten.
  • Het macOS-installatieprogramma meldt dat u mogelijk geen installatie op dit volume kunt uitvoeren, omdat het deel uitmaakt van een Apple RAID.

Een schijf wissen

Mac bevat Schijfhulpprogramma, een app die schijven kan wissen, volumes kan toevoegen, schijven kan controleren op fouten en meer.

Als u een schijf of volume wist, worden alle bestanden permanent gewist. Controleer voordat u verdergaat of u een reservekopie hebt van alle bestanden die u wilt bewaren.

1. Als u de schijf wilt wissen waarop uw Mac is opgestart, start u op vanuit macOS Recovery voordat u verdergaat. Of start op vanaf een andere schijf.
  2. Open Schijfhulpprogramma in het venster 'macOS-hulpprogramma's'. U kunt het ook vinden in de map 'Hulpprogramma's' van uw map 'Programma's'.
  3. Kies 'Weergave' > 'Toon alle apparaten' in de menubalk.
  4. Selecteer in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma de schijf of het volume dat u wilt wissen.
    Volgens de meeste redenen om te wissen, moet u de schijf wissen, waardoor ook alle volumes op die schijf worden gewist.
  5. Klik op de knop of tab 'Wis' en voer de volgende velden in:
    • Naam:  voer een naam in voor de schijf of het volume, zoals 'Macintosh HD'.
    • Structuur: Kies APFS of Mac OS Uitgebreid (journaled) om te formatteren als een Mac-volume. Schijfhulpprogramma toont standaard een compatibele structuur.
    • Indeling (indien deze wordt weergegeven): kies GUID-partitie-indeling.
  6. Klik op 'Wis' om te beginnen met wissen.
  7. Stop Schijfhulpprogramma wanneer dit klaar is. U kunt nu macOS installeren op de schijf of het volume, als u wilt dat uw Mac vanaf de schijf of het volume start.

In het volgende voorbeeld is APPLE SSD de schijf, Container disk1 is een container op die schijf en Macintosh HD is een volume in die container. (Alleen schijven geformatteerd als APFS geven containers weer.)

Als uw schijf niet wordt weergegeven in Schijfhulpprogramma, koppelt u alle niet-essentiële apparaten los van uw Mac. Als het om een externe schijf gaat, laat u deze aangesloten. Zorg ervoor dat deze is ingeschakeld en rechtstreeks op uw Mac is aangesloten met een goede kabel. Herstart vervolgens de Mac en probeer het opnieuw. Als uw schijf nog steeds niet wordt weergegeven, moet de schijf of Mac mogelijk worden gerepareerd.

Welke structuur u moet gebruiken: APFS of Mac OS Uitgebreid

Schijfhulpprogramma in macOS High Sierra of hoger kan de meeste schijven en volumes wissen met de nieuwere APFS-structuur (Apple File System) of de oudere Mac OS Uitgebreid-structuur en het kiest automatisch een compatibele structuur voor u. Als u de structuur wilt wijzigen, beantwoordt u deze vragen:

Formatteert u de schijf die op uw Mac is ingebouwd?
Als de ingebouwde schijf geformatteerd is als APFS, moet u deze niet wijzigen in Mac OS Uitgebreid.

Staat u op het punt om macOS High Sierra of hoger op de schijf te installeren?
Als u uw schijf wilt wissen voordat u High Sierra of hoger voor de eerste keer op die schijf installeert, kiest u Mac OS Uitgebreid (journaled). Tijdens de installatie bepaalt het macOS-installatieprogramma of het automatisch naar APFS moet converteren, zonder uw bestanden te wissen:

• macOS Mojave: het installatieprogramma converteert van Mac OS Uitgebreid naar APFS.
  • macOS High Sierra: het installatieprogramma converteert alleen van Mac OS Uitgebreid naar APFS als het volume zich op een SSD of ander apparaat met uitsluitend flashopslag bevindt. Fusion Drives en traditionele harde schijven (HDD's) worden niet geconverteerd.

Bereidt u een reservekopieschijf van Time Machine of een opstartbaar installatieprogramma voor?
Kies Mac OS Uitgebreid (journaled) voor elke schijf die u gaat gebruiken met Time Machine of als een opstartbaar installatieprogramma.

Gebruikt u de schijf met een andere Mac?
Als de andere Mac niet op High Sierra of hoger draait, kiest u Mac OS Uitgebreid (journaled). Oudere versies van macOS activeren geen volumes die met APFS zijn geformatteerd.

Schijfhulpprogramma probeert het type opslag te detecteren en toont de gepaste structuur in het menu 'Structuur'. Als dit niet lukt, wordt er voor Mac OS Uitgebreid gekozen, dat werkt met alle versies van macOS.

Gebruik een van de volgende methoden om te achterhalen welke structuur momenteel wordt gebruikt:

• Selecteer het volume in de navigatiekolom van Schijfhulpprogramma en controleer de informatie rechts. Kies voor meer informatie 'Bestand' > 'Toon info' in de menubalk van het Schijfhulpprogramma.
  • Open Systeeminformatie en selecteer 'Opslag' in de navigatiekolom. De kolom 'Bestandssysteem' aan de rechterkant toont de structuur van elk volume.
  • Selecteer het volume in de Finder en kies vervolgens 'Bestand' > 'Toon info' in de menubalk. Het venster 'Toon info' toont de structuur van dat volume.