Je Mac wissen en de fabrieksinstellingen herstellen

Met 'Wis alle inhoud en instellingen' wis je veilig en snel al je instellingen, gegevens en apps. Het momenteel geïnstalleerde besturingssysteem blijft hierbij behouden.

'Wis alle inhoud en instellingen' gebruiken

Deze functie vereist macOS Monterey of nieuwer op een Mac met Apple silicon of een Mac met de Apple T2 Security-chip. Lees wat je moet doen als je 'Wis alle inhoud en instellingen' niet kunt gebruiken.

macOS Ventura of nieuwer

1. Kies in het Apple-menu  in de hoek van het scherm de optie 'Systeeminstellingen'.

2. Klik op 'Algemeen' in de navigatiekolom.

3. Klik rechts op 'Zet over of stel opnieuw in'.

4. Klik op 'Wis alle inhoud en instellingen'. Zie je deze knop niet?

macOS Monterey

1. Kies in het Apple-menu  in de hoek van het scherm de optie 'Systeemvoorkeuren'.

2. Kies in het Systeemvoorkeuren-menu in de menubalk de optie 'Wis alle inhoud en instellingen'. Zie je deze optie niet?

Er wordt een wisassistent geopend. Volg de instructies op het scherm om je Mac te wissen en te herstellen naar de fabrieksinstellingen. Voordat het wissen begint, zie je een samenvatting van alle instellingen, media, gegevens en andere items die worden gewist of uitgeschakeld.

• Wanneer je wordt gevraagd om in te loggen met de inloggegevens van de beheerder, voer je het wachtwoord in dat je gebruikt om in te loggen op je Mac. Wachtwoord vergeten?

• Je wordt mogelijk gevraagd om het wachtwoord van je Apple ID in te voeren, zodat je Mac kan worden uitgelogd bij 'Zoek mijn'. Apple ID-wachtwoord vergeten?

• Je wordt mogelijk gevraagd of je een reservekopie van je Mac wilt maken voordat je deze opnieuw instelt. Als je dit wilt doen, kun je Time Machine openen en een reservekopie op een extern opslagapparaat maken.

• Je wordt tenslotte gevraagd op 'Wis alle inhoud en instellingen' te klikken om te bevestigen dat je verder wilt gaan.

macos-monterey-erase-all-content-and-settings

Je Mac wordt nu herstart. Je ziet kort een zwart scherm of een voortgangsbalk.

• Als de Mac opnieuw verbinding moet maken met een Bluetooth-accessoire zoals een toetsenbord of muis, wordt je mogelijk gevraagd om het accessoire in te schakelen. Als het accessoire niet binnen 30 seconden verbinding maakt, schakel je het accessoire uit en weer in. Als je opnieuw verbinding maakt met een Bluetooth-toetsenbord, wordt je gevraagd een taal te kiezen.

• Mogelijk wordt je gevraagd een wifinetwerk te selecteren of een netwerkkabel aan te sluiten. Om een wifinetwerk te selecteren, gebruik je het wifimenuwifimenu in de rechterbovenhoek van het scherm.

Hierna wordt je Mac geactiveerd. Klik op 'Herstart'.

macos-monterery-erase-all-mac-activated

Nadat je Mac is herstart, leidt een configuratie-assistent je door het configuratieproces, alsof je de Mac voor het eerst configureert.

Als je je Mac verkoopt, weggeeft of inruilt en deze wilt doorgeven in dezelfde staat als toen je deze voor het eerst uitpakte, moet je de configuratie-assistent en eventuele eerder verbonden Bluetooth-apparaten niet gebruiken. Houd de aan/uit-knop op je Mac ingedrukt totdat deze wordt uitgeschakeld.

Als je 'Wis alle inhoud en instellingen' niet kunt gebruiken

'Wis alle inhoud en instellingen' is alleen beschikbaar in macOS Monterey of nieuwer, en alleen op een Mac met Apple silicon of een Mac met de Apple T2 Security-chip. Als deze functie niet beschikbaar is of niet werkt op je Mac:

Als je hulp nodig hebt, neem je contact op met Apple Support.

Wij kunnen met jouw apparaat iets goeds doen voor jou en voor de planeet, ongeacht het model of de staat waarin het verkeert: meer informatie over het inruilen of recyclen van je Mac via Apple Trade In.