Uw kind helpen bij de configuratie van een iPhone, iPad of iPod touch

Configureer de iPhone, iPad of iPod touch van uw kind zodat het apparaat beschermd is en het kind mee kan doen aan 'Delen met gezin' enzovoort. U kunt ook de instellingen van het apparaat aanpassen zodat u weet welke functies het kind gebruikt.

Als u voor uw kind een nieuwe iPhone, iPad of iPod touch hebt gekocht, kunt u deze configureren met Touch ID, een Apple ID, 'Delen met gezin', 'Zoek mijn iPhone', 'Zoek mijn vrienden' en beperkingen. Als u het apparaat al hebt geconfigureerd, kunt u toch de instellingen nalopen en functies zoals 'Delen met gezin' configureren. Bekijk de tips hieronder.

Configureer Touch ID en maak een toegangscode aan

Configureer Touch ID zodat u het apparaat kunt ontgrendelen door het met één vinger aan te raken. U kunt maximaal vijf vingerafdrukken laten registreren. Voeg dus niet alleen vingerafdrukken van uw kind toe, maar ook van uzelf.

U kunt ook een zescijferige toegangscode instellen om de gegevens van het kind te beschermen. Tik op 'Toegangscodeopties' om een viercijferige toegangscode of een aangepaste toegangscode in te stellen. Waarschuw het kind dat het zijn wachtwoord nooit aan iemand anders moet geven.

Controleer de Apple ID van uw kind

Een Apple ID is de account waarmee u toegang hebt tot Apple voorzieningen zoals de App Store, iTunes, Apple Music, iCloud, iMessage, FaceTime en meer. In principe moet iedereen een eigen Apple ID hebben. Zorg er dus voor dat uw kind inlogt met zijn eigen Apple ID. Deel uw Apple ID niet met uw kind. Als uw kind uw Apple ID gebruikt, kunt u problemen krijgen (u krijgt dan bijvoorbeeld iMessage-berichten die voor het kind bestemd waren en omgekeerd). Lees hoe u zorgt dat alle gezinsleden hun eigen Apple ID gebruiken.

Vervolgens gaat u naar de Apple ID-accountpagina van het kind om te controleren of de gegevens juist zijn. Controleer de geboortedatum. Die moet correct zijn, want hij wordt gebruikt voor voorzieningen zoals 'Delen met gezin'.

Configureer 'Delen met gezin'

Via Delen met gezin kunnen gezinsleden hun aankopen in de iTunes Store, iBooks Store en App Store, een https://support.apple.com/nl-nl/HTApple Music-abonnement, iCloud-opslag en meer onderling delen zonder een account te delen. Als u 'Deel aankopen' inschakelt, worden alle aankopen die door uw gezinsleden worden gestart, bij uw account in rekening gebracht.

U kunt ook Vraag om te kopen instellen voor uw kind. Wanneer een kind een aankoop start, wordt er een melding verstuurd naar u als gezinshoofd. U kunt de download dan bekijken en de aankoop rechtstreeks op uw eigen apparaat goedkeuren of weigeren. Dit geldt zowel voor aankopen als voor gratis downloads.

Schakel 'Zoek mijn iPhone' in

Met Zoek mijn iPhone kunt u het apparaat van uw kind opsporen als het ooit zoekraakt of wordt gestolen. Ook kunt u het apparaat ermee beschermen. U logt gewoon met de Apple ID van het kind in op iCloud.com of bij 'Zoek mijn iPhone' om het zoekgeraakte apparaat te vinden.

Via 'Delen met gezin' kunnen alle gezinsleden het apparaat van een ander gezinslid helpen opsporen.

Lees hoe u 'Zoek mijn iPhone' instelt.

'Zoek mijn vrienden' configureren

Met Zoek mijn vrienden kunt u op uw iPhone, iPad of iPod touch of op iCloud.com zien waar uw gezinsleden zich bevinden. U opent de app, voegt uw kind toe als vriend en vraagt het kind om de uitnodiging te accepteren.

Via 'Delen met gezin' kunnen gezinsleden automatisch onderling hun locatie delen.

Lees hoe u 'Zoek mijn vrienden' configureert.

Bevoegdheden en beperkingen instellen voor een kind

U kunt Beperkingen, ook wel 'Ouderlijk toezicht' genoemd, gebruiken om specifieke apps en functies op de iPhone van uw kind te blokkeren of te beperken. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Beperkingen' en tik op 'Schakel beperkingen in'. Maak vervolgens een toegangscode aan, zodat u de instellingen op het apparaat van uw kind steeds kunt controleren.

Hier volgen enkele dingen die u met Beperkingen kunt doen:

• Apps blokkeren, bijvoorbeeld de iTunes Store-app. Of aanpassen wat uw kind in apps kan doen, bijvoorbeeld 'In-app aankopen'.
  • Beperken tot welk soort materiaal het kind toegang heeft. U kunt bijvoorbeeld de toegang blokkeren tot expliciet materiaal of films met de leeftijdskeuring 'R'.
  • Kiezen welke instellingen uw kind mag wijzigen. Als u er bijvoorbeeld zeker van wilt zijn dat 'Zoek mijn iPhone' ingeschakeld blijft, tikt u op 'Locatievoorzieningen', schakelt u 'Locatievoorzieningen' in en selecteert u 'Sta geen wijzigingen toe'.
  • Lees meer over wat u kunt beperken.