Een andere opstartschijf selecteren

Als u een andere opstartschijf met een compatibel besturingssysteem hebt, kan de Mac vanaf die schijf worden opgestart in plaats van de huidige opstartschijf.

Doorgaans wordt de Mac opgestart vanaf de ingebouwde harde schijf maar een opstartschijf kan eender welk opslagapparaat zijn met een besturingssysteem dat compatibel is met de Mac. Als u bijvoorbeeld macOS of Microsoft Windows op een interne of externe schijf installeert, herkent de Mac die schijf als opstartschijf. U kunt vervolgens de stappen in dit artikel volgen om vanaf die schijf op te starten.

Systeemvoorkeuren voor Opstartschijf gebruiken

Als u in de Systeemvoorkeuren een opstartschijf selecteert, wordt de Mac vanaf die schijf opgestart, totdat u een andere opstartschijf selecteert.

1. Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Opstartschijf'.
  2. Klik op  en voer het beheerderswachtwoord in.
  3. Selecteer de opstartschijf en start de Mac opnieuw op.

Als u een bericht ziet met de melding dat de beveiligingsinstellingen niet toestaan dat deze Mac een externe opstartschijf gebruikt, controleert u de instellingen van Extern opstarten in Opstartbeveiliginghulpprogramma.

Opstartbeheer gebruiken

Als u Opstartbeheer gebruikt om een opstartschijf te selecteren, start de Mac één keer op vanaf die schijf, en gebruikt daarna weer de schijf die is geselecteerd in de Systeemvoorkeuren voor Opstartschijf.

1. Houd de Option-toets ingedrukt meteen nadat u de Mac inschakelt of opnieuw opstart.
  2. Laat de Option-toets los wanneer u het venster 'Opstartbeheer' ziet.
    Als de Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, kunt u de toets loslaten wanneer u wordt gevraagd het wachtwoord in te voeren.
  3. Selecteer de gewenste opstartschijf en klik op de pijl onder het symbool ervan of druk op Return.
    Als u tijdens deze stap de Control-toets ingedrukt houdt, wordt uw keuze bewaard in de voorkeuren voor Opstartschijf zodat deze blijft gelden totdat u wijzigingen aanbrengt.

Als de Mac OS X Lion v10.7.3 of hoger heeft, kunt u deze methode ook gebruiken om op te starten vanaf een Time Machine-reservekopieschijf. In Opstartbeheer wordt de Time Machine-reservekopie aangeduid als 'EFI Boot'.

Als u de opstartschijf niet kunt selecteren of als u er niet van kunt opstarten

Controleer op deze mogelijkheden als u uw schijf niet ziet in de voorkeuren voor Opstartschijf of Opstartbeheer of als uw Mac niet opstart vanaf de schijf.

Controleren of de opstartschijf een geldig besturingssysteem heeft

Zorg ervoor dat de opstartschijf een versie van macOS of versie van Windows gebruikt die compatibel is met uw Mac-model. Mogelijk moet u macOS opnieuw installeren of Windows opnieuw installeren op die schijf.

De beveiligingsinstellingen voor opstarten controleren

Als u een iMac Pro gebruikt, controleert u de instellingen in Opstartbeveiliginghulpprogramma. Deze instellingen bepalen of uw Mac al dan niet vanaf een andere schijf kan opstarten.

Controleren op de optionele ROM-firmware

Als u Opstartbeheer hebt gestart en de gewenste opstartschijf niet ziet, drukt u op Option-Shift-Command-punt. Als dat werkt, moet u dit elke keer doen wanneer u van zo'n apparaat wilt opstarten, of van een opstartschijf die erop is aangesloten.

Voor een betere beveiliging van het systeem tonen Mac-computers met up-to-date software geen apparaten met Option ROM-firmware totdat u in Opstartbeheer op deze toetsen drukt om de firmware te laden. Op Mac-modellen van 2015 of eerder kunt u deze beveiligingsfunctie uitschakelen zodat de Option ROM-firmware automatisch wordt geladen. U passeert dan wel een belangrijke beveiliging tegen ongeoorloofde toegang tot uw Mac door iemand die er fysieke toegang toe heeft.

1. Open het programma Terminal in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  2. Typ sudo nvram enable-legacy-orom-behavior=1 en druk vervolgens op Return.
    Om dit commando weer op te heffen, typt u sudo nvram -d enable-legacy-orom-behavior.

Als u een firmwarewachtwoord gebruikt op uw Mac, is de mogelijkheid om optie-ROM-firmware automatisch of handmatig te laden, uitgeschakeld als extra beveiliging. Als u deze extra beveiliging wilt verwijderen maar uw firmwarewachtwoord wilt behouden:

1. Open het programma Terminal in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  2. Typ deze opdracht en druk vervolgens op Return:
    sudo firmwarepasswd -setmode command -allow-oroms
    Om dit commando weer op te heffen, typt u sudo firmwarepasswd -setmode command.
  3. Typ het beheerderswachtwoord voor uw gebruikersaccount en druk op Return.
  4. Typ uw firmwarewachtwoord en druk op Return.
  5. Start de Mac opnieuw op.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.

Publicatiedatum:Mon Mar 19 23:45:57 GMT 2018