Als erfeniscontact om toegang tot een Apple account vragen

Als een dierbare overlijdt die je als erfeniscontact hebt toegevoegd, lees je hier hoe je kunt vragen om toegang tot gegevens die zijn opgeslagen in de Apple account van de overledene.

Informatie over erfeniscontacten

Vanaf iOS 15.2, iPadOS 15.2 en macOS 12.1 kunnen Apple gebruikers een erfeniscontact toevoegen Het toevoegen van een erfeniscontact is de gemakkelijkste en veiligste manier om iemand die je vertrouwt, na je overlijden toegang te geven tot de gegevens die je in je Apple account hebt opgeslagen. Deze gegevens kunnen onder andere foto's, berichten, notities, bestanden, gedownloade apps en reservekopieën van apparaten bevatten. Bepaalde informatie, zoals films, muziek, boeken of abonnementen die je hebt gekocht met je Apple ID, en gegevens die zijn opgeslagen in je sleutelhanger, zoals betaalgegevens, wachtwoorden en passkeys, zijn niet toegankelijk voor een erfeniscontact. Meer informatie over welke gegevens beschikbaar zijn voor een erfeniscontact.

Je hoeft geen Apple ID of Apple apparaat te hebben om als erfeniscontact te worden toegevoegd, maar je moet ouder zijn dan 13 jaar (leeftijd verschilt per land of regio) om toegang tot een account aan te vragen nadat iemand is overleden.

Om als erfeniscontact toegang aan te vragen, moet je beschikken over:

• De toegangssleutel die je dierbare heeft aangemaakt toen deze jou als erfeniscontact koos

• De overlijdensakte van je dierbare*

Apple beoordeelt de toegangsaanvragen van erfeniscontacten en keurt de toegang tot de gegevens van een overleden persoon pas goed na verificatie van deze informatie. Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een speciale Apple ID voor erfeniscontacten om toegang te krijgen tot de accountgegevens. De originele Apple ID van de accounthouder werkt dan niet meer en het activeringsslot wordt verwijderd op alle apparaten die deze Apple ID gebruiken.

Je hebt gedurende een beperkte tijd toegang tot de erfenisaccount (drie jaar vanaf het moment waarop de eerste aanvraag voor toegang tot een erfenisaccount is goedgekeurd). Daarna wordt de erfenisaccount definitief verwijderd. Houd er rekening mee dat als je dierbare meer dan één erfeniscontact heeft toegevoegd, de andere contactpersonen ook toegang kunnen krijgen tot de erfenisaccount en beslissingen kunnen nemen over accountgegevens, waaronder het definitief verwijderen ervan.

Als je op je apparaat een erfeniscontact wilt toevoegen, een toegangssleutel voor erfeniscontacten wilt opslaan of een erfeniscontactaanvraag wilt doen, heb je een apparaat met iOS 15.2, iPadOS 15.2 of macOS 12.1 of nieuwer nodig.

Als je wordt toegevoegd als erfeniscontact

Als iemand jou toevoegt als erfeniscontact, maakt diegene een toegangssleutel aan om met jou te delen. Zorg ervoor dat je deze toegangssleutel op een veilige plek bewaart, want je moet over de sleutel beschikken om bij iemands overlijden als erfeniscontact toegang aan te vragen.

• Als je Apple apparaat iOS 15.2, iPadOS 15.2 of macOS 12.1 of nieuwer gebruikt en een gezinslid dat deel uitmaakt van je 'Delen met gezin'-groep jou toevoegt als erfeniscontact of je een erfeniscontactaanvraag ontvangt, wordt de toegangssleutel automatisch opgeslagen in de Apple ID-instellingen op je apparaat.

• Als je Apple apparaat oudere software heeft en je een erfeniscontactmelding ontvangt, moet je bijwerken naar iOS 15.2, iPadOS 15.2 of macOS 12.1 of nieuwer, zodat je de toegangssleutel kunt bewaren in je Apple ID-instellingen.

• Als je geen Apple apparaat hebt of je Apple apparaat niet kunt bijwerken, kun je je dierbare vragen om de toegangssleutel per e-mail of sms naar je op te sturen, of een fysieke kopie voor je af te drukken.

• In sommige gevallen kan iemand jou toevoegen als erfeniscontact, maar ervoor kiezen om een kopie van je toegangssleutel te bewaren bij de nalatenschapsdocumenten. In dat geval ontvang je de toegangssleutel mogelijk pas na diens overlijden.

Hoe je de toegangssleutel ook ontvangt, het is raadzaam om een extra kopie van de sleutel op een veilige plek te bewaren, zodat je deze later kunt terugvinden.

Als iemand jou toevoegt als erfeniscontact en je dat niet wilt zijn, kun je er met diegene over praten, of de toegangssleutel gewoon niet gebruiken bij diens overlijden. Als er erfeniscontactgegevens worden bewaard in je Apple ID-instellingen, kun je jezelf op elk moment verwijderen als erfeniscontact (waardoor ook de toegangssleutel wordt verwijderd).

Je toegangssleutel voor erfeniscontacten terugvinden

Als je toegangssleutel voor erfeniscontacten wordt bewaard op je Apple apparaat*, kun je deze gemakkelijk terugvinden in je Apple ID-instellingen. Als je dierbare jou een kopie van de toegangssleutel heeft gegeven of de sleutel op een andere manier naar je heeft gestuurd, moet je deze in je bestanden terugvinden.

Als je toegangssleutel wordt bewaard in je Apple ID-instellingen

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Open 'Instellingen' en tik op je naam.

2. Tik op 'Inloggen en beveiliging' > 'Erfeniscontact'.

3. Tik op de naam van de persoon om meer opties te zien, waaronder het bekijken van de toegangssleutel of het starten van een toegangsaanvraag.

Op een Mac:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klik vervolgens op je naam (of 'Apple ID').

2. Klik op 'Inloggen en veiligheid'.

3. Klik op 'Beheer' naast de instellingen van 'Erfeniscontact'.

4. Klik op 'Details' naast de naam van de persoon om meer opties te zien, waaronder het bekijken van de toegangssleutel of het starten van een toegangsaanvraag.

Als je toegangssleutel wordt bewaard als document

Als je dierbare jou heeft toegevoegd als erfeniscontact en je een kopie van de toegangssleutel heeft gegeven, moet je deze in je bestanden kunnen terugvinden. Je dierbare heeft de sleutel mogelijk per e-mail of sms naar je gestuurd, of afgedrukt en je een fysieke kopie gegeven. Het is ook mogelijk dat je dierbare een kopie van je toegangssleutel bij de nalatenschapsdocumenten heeft bewaard en je deze pas ontvangt nadat je dierbare is overleden.

Als je geen toegangssleutel kunt vinden of deze niet hebt

Om de privacy en veiligheid van de Apple ID-accounthouder te beschermen, kan Apple geen toegang krijgen tot een verloren of zoekgeraakte toegangssleutel of deze vervangen. Als je je toegangssleutel voor erfeniscontacten niet kunt vinden of als je er geen hebt, lees je hier over andere opties om toegang aan te vragen tot de Apple accounts van een overleden familielid.

Vragen om toegang als erfeniscontact

Als iemand overlijdt die jou als erfeniscontact heeft toegevoegd, kun je rechtstreeks toegang aanvragen vanaf je Apple apparaat met de nieuwste software*, of via internet.

Voordat je begint, moet je beschikken over:

• De toegangssleutel die je dierbare heeft aangemaakt toen deze jou als erfeniscontact toevoegde

• De overlijdensakte van je dierbare*

Bewaar je toegangssleutel op een veilige plek, want je hebt deze opnieuw nodig wanneer je inlogt met de Apple ID voor erfeniscontacten nadat je aanvraag is goedgekeurd.

Apple stuurt je een e-mail waarin wordt bevestigd dat je aanvraag is ontvangen. Voor de veiligheid sturen we ook een e-mail naar de Apple ID waarvoor je toegang hebt aangevraagd. Apple beoordeelt en verifieert elke aanvraag en stelt je per e-mail op de hoogte als de beoordeling is voltooid of er meer informatie nodig is.

De overlijdensakte mag in PDF-, PNG-, TIF-, JPEG- of GIF-bestandsstructuur zijn, met een resolutie van minimaal 300 dpi of 3300 x 2550 pixels. Elke pagina moet vlak en volledig leesbaar zijn en alle vier de randen van de pagina moeten zichtbaar zijn.

Vragen om toegang in de Apple ID-instellingen

Als je toegangssleutel wordt bewaard in je Apple ID-instellingen, kun je rechtstreeks vanaf je apparaat een aanvraag indienen.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Open 'Instellingen' en tik op je naam.

2. Tik op 'Inloggen en beveiliging' > 'Erfeniscontact' en tik op de naam van de persoon.

3. Tik of klik op 'Vraag om toegang' en volg de instructies om de overlijdensakte te uploaden.*

Op een Mac:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' (of 'Systeemvoorkeuren') en klik vervolgens op je naam (of 'Apple ID').

2. Klik op 'Inloggen en veiligheid'.

3. Klik op 'Beheer' naast de instellingen van 'Erfeniscontact'.

4. Klik op 'Details' naast de naam van de persoon.

5. Klik op 'Vraag om toegang' en volg de instructies om de overlijdensakte te uploaden.*

iPhone-scherm dat laat zien hoe je toegang aanvraagt om erfeniscontact te worden

Vragen om toegang via internet

Als je geen toegang hebt tot een Apple apparaat maar wel de toegangssleutel en de overlijdensakte hebt, kun je de aanvraag op het internet starten.

1. Ga naar Digitale erfenis – Toegang verzoeken tot de account van een overleden vriend of familielid (https://digital-legacy.apple.com).

2. Klik op 'Verzoek toegang' en log in met je Apple ID of geef de gevraagde contactgegevens op.

3. Volg de instructies op de website om je identiteit te verifiëren, je toegangssleutel in te voeren en de overlijdensakte te uploaden.

Op de pagina 'Digitale erfenis' kun je vragen om toegang tot de account van een overleden vriend(in) of familielid. Als je de toegangssleutel hebt, klik je op de blauwe knop 'Verzoek toegang'. Als dat niet het geval is, klik je op 'Ik heb geen toegangssleutel'.

Je kunt de status van je aanvraag controleren op Digitale erfenis - Beheer (https://digital-legacy.apple.com/manage).

Nadat je erfeniscontactaanvraag is goedgekeurd

Nadat je aanvraag is geverifieerd en goedgekeurd, ontvang je een e-mail met meer details en instructies. De e-mail bevat een speciale Apple ID voor erfeniscontacten voor de account van je dierbare. Je wordt gevraagd je toegangssleutel opnieuw in te voeren en je contactgegevens te bevestigen. Vervolgens maak je een wachtwoord aan en stel je twee-factor-authenticatie in voor de Apple ID voor erfeniscontacten. Je kunt deze gegevens beheren op Digitale erfenis - Beheer (https://digital-legacy.apple.com/manage).

Nadat je erfeniscontactaanvraag is goedgekeurd, krijg je een bericht dat er een Apple ID voor erfeniscontacten voor je is aangemaakt. Je kunt deze Apple ID voor erfeniscontacten afdrukken of downloaden, of je kunt tikken op de blauwe knop 'Maak een wachtwoord aan'.

Toegang krijgen tot een Apple ID voor erfeniscontacten

Nadat je een wachtwoord hebt aangemaakt en twee-factor-authenticatie hebt ingesteld, kun je je Apple ID voor erfeniscontacten gebruiken om op het internet bij de account in te loggen op iCloud.com of de accountgegevens te downloaden op privacy.apple.com. Ook kun je de Apple ID voor erfeniscontacten gebruiken om in te loggen op een Apple apparaat, net zoals met elke andere Apple ID. Je kunt de Apple ID voor erfeniscontacten ook gebruiken om een iCloud-reservekopie terug te zetten Mogelijk wordt je gevraagd je toegangssleutel voor erfeniscontacten in te voeren voor end-to-end versleutelde gegevens, zoals gezondheidsgegevens, gesproken memo's enzovoort.

Zorg ervoor dat je de Apple ID voor erfeniscontacten gebruikt om in te loggen en niet de Apple ID van de oorspronkelijke accounthouder of je persoonlijke Apple ID.

Mac-scherm dat laat zien hoe je toegang krijgt als erfeniscontact

Je hebt gedurende een beperkte tijd toegang tot de erfenisaccount, namelijk drie jaar vanaf het moment waarop de eerste erfenisaccountaanvraag is goedgekeurd. Dit staat vermeld in je bevestigingsmail en in de account. Na afloop van deze periode wordt de erfenisaccount definitief verwijderd. Mogelijk wil je het materiaal dat je wilt behouden, downloaden. Houd er rekening mee dat als je dierbare meer dan één erfeniscontact heeft toegevoegd, de andere contacten ook toegang kunnen krijgen tot de erfenisaccount en beslissingen kunnen nemen over de accountgegevens, inclusief het definitief verwijderen ervan.

Nadat je aanvraag is goedgekeurd, wordt het activeringsslot verwijderd van apparaten die de originele Apple ID van je dierbare gebruiken. Op deze apparaten moeten de fabrieksinstellingen worden hersteld voordat ze kunnen worden gebruikt met een andere Apple ID.

Meer informatie

* Documentatievereisten kunnen per land of regio verschillen. In Japan heb je bijvoorbeeld mogelijk een familiecertificaat nodig dat het overlijden van een accounthouder aangeeft in plaats van een overlijdensakte.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.