VoiceOver Help

Welkom bij VoiceOver

VoiceOver is de schermlezer die in macOS is geïntegreerd. De schermlezer leest hardop voor wat op het scherm staat en laat jou de Mac aansturen met bewegingen, via een toetsenbord of met behulp van een brailleleesregel.

Het Welkom bij VoiceOver-venster met de knoppen 'Meer info', 'Gebruik VoiceOver' en 'Schakel VoiceOver uit' onderin.
In het paneel 'Stemmen' van VoiceOver-programma zie je steminstellingen voor Engels, Frans en Japans.

Werken zoals bij jou past

Wil je een andere stem gebruiken voor verschillende talen? Meer details horen bij het ene en minder bij het andere onderdeel? Of wil je op een andere manier navigeren op webpagina's? Met VoiceOver-programma kun je VoiceOver helemaal naar wens aanpassen.

Een lijst met VoiceOver-bewegingen en bijbehorende commando's in het overzicht met trackpadcommando's van VoiceOver-programma.

Bewegingen gebruiken die je al kent

Veel van de bewegingen die je al kent van iOS, kun je ook met VoiceOver in macOS gebruiken. Zo kun je het trackpad aanraken om het onderdeel in de VoiceOver-cursor te horen, dubbel tikken om een handeling uit te voeren of vegen om naar het volgende onderdeel te gaan.

Een webpagina in Safari in de VoiceOver-cursor en de VoiceOver-rotor ingesteld op links.

Gemakkelijker surfen op het internet

VoiceOver biedt verschillende manieren om webpagina's te bekijken. Je kunt bijvoorbeeld met de rotor op het scherm snel op webpagina's navigeren door gebruik te maken van onderdelen zoals koppelingen, koppen, vensterspots of oriëntatiepunten. Je gebruikt de rotor door met twee vingers op het trackpad te draaien alsof je een echte draaischijf bedient.

Op het braillepaneel zie je gesimuleerde, gele braillepunten; de tekst onder de punten is de tekst die VoiceOver uitspreekt.

Meteen aan de slag met braille

Sluit je brailleleesregel of meerdere brailleleesregels aan of synchroniseer ze en je bent klaar om te beginnen. De VoiceOver-beschrijving wordt in braille weergegeven en is ook voor ziende gebruikers zichtbaar in het braillepaneel. VoiceOver is geschikt voor meer dan 100 brailleleesregels.