Oude versies van macOS installeren

Als uw Mac niet compatibel is met de nieuwste macOS-versie, kunt u mogelijk nog steeds upgraden naar een eerdere macOS-versie, zoals macOS Catalina, Mojave, High Sierra, Sierra of El Capitan.

Om de nieuwste functies te kunnen gebruiken en de beveiliging, stabiliteit, compatibiliteit en prestaties van uw Mac op peil te houden, is het belangrijk om uw software up-to-date te houden. Apple raadt u aan altijd de nieuwste macOS-versie te gebruiken die compatibel is met uw Mac.

Lees hoe u een upgrade uitvoert naar macOS Big Sur, de nieuwste macOS-versie.

Compatibiliteit controleren

Als een macOS-installatieprogramma niet op uw Mac kan worden gebruikt, wordt er een melding getoond. Er kan bijvoorbeeld staan dat de Mac te oud is om deze versie van macOS uit te voeren, of dat deze niet genoeg opslagruimte beschikbaar heeft voor de installatie.

Als u de compatibiliteit wilt controleren voordat u het downloadt, bekijkt u eerst de minimumvereisten voor macOS CatalinaMojaveHigh SierraSierraEl Capitan of Yosemite. U vindt ook informatie over de compatibiliteit op de product-ID-pagina voor MacBook ProMacBook AirMacBookiMacMac mini of Mac Pro.

Een reservekopie maken

Het is een goed idee om vóór de installatie een reservekopie te maken van uw Mac. Dit is erg gemakkelijk met Time Machine en er zijn ook andere methoden beschikbaar om een reservekopie te maken. Lees hoe u een reservekopie van uw Mac maakt.

macOS downloaden

Het kost tijd om macOS te downloaden en te installeren, dus zorg ervoor dat de lichtnetadapter is aangesloten en u een betrouwbare internetverbinding hebt.

Safari gebruikt deze links om de oude installatieprogramma's in de App Store te vinden. Het installatieprogramma wordt automatisch geopend nadat het uit de App Store is gedownload.

• macOS Catalina 10.15 is geschikt voor de upgrade van Mojave, High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks
  • macOS Mojave 10.14 is geschikt voor de upgrade van High Sierra, Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion
  • macOS High Sierra 10.13 is geschikt voor de upgrade van Sierra, El Capitan, Yosemite, Mavericks, Mountain Lion

Safari downloadt de volgende oudere installatieprogramma's als een schijfkopie met de naam 'InstallOS.dmg' of 'InstallMacOSX.dmg'. Open de schijfkopie en open vervolgens het .pkg-installatieprogramma in de schijfkopie. Er wordt een app geïnstalleerd met de naam '[Versienaam]-installatie. Open die app vanuit de map 'Apps' of 'Programma's' om te beginnen met de installatie van het besturingssysteem.

macOS installeren

Volg de instructies van het installatieprogramma op het scherm. Mogelijk is het handig om de installatie 's avonds te starten, zodat deze 's nachts kan worden voltooid, indien nodig.

Als het installatieprogramma om toestemming vraagt voor het installeren van een hulpprogramma, voert u de beheerdersnaam en het beheerderswachtwoord in die u gebruikt om in te loggen op uw Mac en klikt u vervolgens op 'Voeg hulpprogramma toe'.

Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. De Mac wordt mogelijk meerdere keren opnieuw opgestart. Er kan ook herhaaldelijk een voortgangsbalk worden weergegeven of een leeg scherm verschijnen tijdens de installatie van macOS en gerelateerde firmware-updates.

Meer informatie

U kunt mogelijk ook macOS Recovery gebruiken om uw huidige macOS-versie opnieuw te installeren, te upgraden naar de nieuwste compatibele macOS-versie of de macOS-versie te installeren die op uw Mac stond toen u hem kocht.