Privé wifi-adressen gebruiken op een iPhone, iPad, iPod touch en Apple Watch

Om je privacy beter te kunnen waarborgen, gebruikt je apparaat voor elk wifinetwerk een ander MAC-adres.

Over privé wifi-adressen

Verbinding maken met wifinetwerken met een privé wifi-adres

Deze functie in- of uitschakelen voor een netwerk

Over privé wifi-adressen

Om met een wifinetwerk te communiceren, moet een apparaat zich bij het netwerk identificeren met een uniek netwerkadres, het zogeheten MAC-adres (Media Access Control). Als het apparaat altijd hetzelfde MAC-adres voor wifi gebruikt voor alle netwerken, kunnen netwerkexploitanten en andere netwerkwaarnemers het adres na verloop van tijd gemakkelijker in verband brengen met de netwerkactiviteiten en locatie van het apparaat. Hierdoor is een zekere vorm van gebruikerstracking of -profilering mogelijk. Dit geldt voor alle apparaten op alle wifinetwerken.

Vanaf iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 verbetert je apparaat de privacy door voor elk wifinetwerk een ander MAC-adres te gebruiken. Dit unieke MAC-adres is het privé wifi-adres van je apparaat dat voor dat specifieke netwerk wordt gebruikt.

In sommige gevallen zal je apparaat het privé wifi-adres wijzigen:

• Als je alle inhoud en instellingen wist of de netwerkinstellingen op het apparaat opnieuw instelt, gebruikt je apparaat de volgende keer dat het verbinding maakt met dat netwerk een ander privé wifi-adres.

• Als je apparaat met iOS 15, iPadOS 15 of watchOS 8 of nieuwer zes weken geen verbinding heeft gemaakt met het netwerk, gebruikt het de volgende keer dat het verbinding maakt met dat netwerk een ander privé wifi-adres. En als je je apparaat het netwerk laat vergeten, vergeet het ook het privé wifi-adres dat het voor dat netwerk heeft gebruikt, tenzij het minder dan 2 weken geleden is dat het dat netwerk voor het laatst moest vergeten.

Verbinding maken met wifinetwerken met een privé wifi-adres

Maak verbinding met wifinetwerken zoals je gewend bent. Een privé wifi-adres heeft meestal geen gevolgen voor de manier waarop je verbinding maakt met of gebruikmaakt van een wifinetwerk.

Als een netwerk weigert om je apparaat verbinding te laten maken, of geen verdere netwerk- of internettoegang toestaat na totstandkoming van de verbinding, kun je de stappen hieronder volgen om het gebruik van een privé wifi-adres voor dat netwerk uit te schakelen.

Deze functie in- of uitschakelen voor een netwerk

Je apparaat maakt standaard gebruikt van een privé wifi-adres. Voor meer privacy laat je deze functie ingeschakeld voor alle netwerken die dit ondersteunen.

iPhone, iPad of iPod touch

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.

2. Tik op de knop 'Meer info'No alt supplied for Image naast een netwerk.

3. Tik om 'Privé wifi-adres' in of uit te schakelen. Als je apparaat verbinding heeft gemaakt met een netwerk zonder een privé wifi-adres te gebruiken, wordt in een privacywaarschuwing uitgelegd waarom.

On iPhone, turn Private Wi-Fi Address on or off in the Settings app

Apple Watch

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.

2. Tik op de naam van het netwerk waarmee je een verbinding hebt gemaakt. Als je nog geen verbinding hebt gemaakt met het netwerk, swipe je naar links op de naam en tik je op deMore buttonNo alt supplied for Image.

On Apple Watch, open the Wi-Fi settings
  3. Tik om 'Privéadres' in of uit te schakelen.

On Apple Watch, turn Private Address on or off

Voor netwerkbeheerders

Als je een wifirouter beheert die is geconfigureerd om je te waarschuwen wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met het netwerk, krijg je een melding wanneer een apparaat voor het eerst verbinding maakt met gebruikmaking van een privé wifi-adres.

Bedrijven en andere organisaties moeten mogelijk hun wifinetwerkbeveiliging bijwerken om met privé wifi-adressen te kunnen werken. Of ze kunnen een door MDM gedefinieerd netwerkprofiel gebruiken om 'Privé wifi-adres' uit te schakelen voor ingeschreven apparaten die verbinding maken met hun wifinetwerk. Meer informatie over privé wifi-adressen en bedrijfsnetwerken.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.