Privé wifi-adressen gebruiken in iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7

Uw iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch kan voor elk wifinetwerk een ander MAC-adres gebruiken om uw privacy te verbeteren.

Om met een wifinetwerk te communiceren, moet een apparaat zich bij het netwerk identificeren met een uniek netwerkadres, het zogeheten MAC-adres (Media Access Control). Als het apparaat altijd hetzelfde MAC-adres voor wifi gebruikt voor alle netwerken, kunnen netwerkexploitanten en andere netwerkwaarnemers het adres na verloop van tijd gemakkelijker in verband brengen met de netwerkactiviteiten en locatie van het apparaat. Hierdoor is een zekere vorm van gebruikerstracking of -profilering mogelijk. Dit geldt voor alle apparaten op alle wifinetwerken.

Om de privacy te verbeteren, gebruiken iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7 voor elk wifinetwerk een ander MAC-adres. Dit unieke, statische MAC-adres is het privé wifi-adres van uw apparaat dat voor dat specifieke netwerk wordt gebruikt.

Verbinding maken met wifinetwerken met een privéadres

Het gebruik van een privéadres heeft in de meeste gevallen geen gevolgen voor de manier waarop u verbinding maakt met of gebruikmaakt van een wifinetwerk. Maak gewoon verbinding met wifi zoals u dat normaal zou doen. Als u betere privacy wilt, laat u de instelling 'Privéadres' ingeschakeld voor alle netwerken die het ondersteunen.

Als u alle inhoud en instellingen van uw apparaat wist, of als u de functie 'Herstel netwerkinstellingen' gebruikt, gebruikt uw apparaat een ander privé wifi-adres bij de volgende keer dat het verbinding maakt met het wifinetwerk.

Als u een wifirouter beheert die is geconfigureerd om u te waarschuwen wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met het netwerk, krijgt u een melding wanneer een apparaat voor het eerst verbinding maakt met een privéadres.

Privéadres in- of uitschakelen voor een netwerk

Op sommige netwerken wordt mogelijk niet toegestaan dat apparaten met een privéadres verbinding maken, of kan wel verbinding worden gemaakt, maar wordt geen verdere toegang toegestaan. In dergelijke gevallen kunt u ervoor kiezen om de instelling 'Privéadres' voor dat specifieke netwerk uit te schakelen.

Het gebruik van een privéadres voor een specifiek wifinetwerk stoppen of hervatten:

iPhone, iPad of iPod touch

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.
  2. Tik op de informatieknop  naast een netwerk.
  3. Tik om 'Privéadres' in of uit te schakelen. Als uw apparaat verbinding met een netwerk heeft gemaakt zonder een privéadres te gebruiken, wordt in een privacywaarschuwing uitgelegd waarom.

Apple Watch

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Wifi'.
  2. Tik op de naam van het netwerk waarmee u verbinding hebt gemaakt. Als u nog geen verbinding hebt gemaakt met het netwerk, veegt u naar links op de naam en tikt u op 'Meer' .
    De knop 'Meer' in de Wifi-instellingen
  3. Tik om 'Privéadres' in of uit te schakelen.

Aanvullende informatie voor beheerders van bedrijfsnetwerken

De optie 'Privéadres' is standaard ingeschakeld in iOS 14, iPadOS 14 en watchOS 7. Bedrijven en andere organisaties moeten mogelijk hun wifinetwerkbeveiliging bijwerken om met privéadressen te kunnen werken. Ze kunnen er ook voor kiezen de instelling 'Privéadres' voor hun wifinetwerk uit te schakelen via een netwerkprofiel met MDM-instellingen. Meer informatie over privé wifi-adressen voor bedrijven.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.