Het geluidsniveau van je koptelefoon aanpassen op een iPhone of iPad

Versterk zachte geluiden en stem bepaalde frequenties af op je luisterbehoeften met 'Aangepaste koptelefoon' in iOS en iPadOS 14 en nieuwer.

'Aangepaste koptelefoon' werkt met de volgende koptelefoons:

• AirPods Pro (1e en 2e generatie)

• AirPods (2e en 3e generatie)

• AirPods Max

• Apple EarPods (met 3,5 mm koptelefoonaansluiting of Lightning-connector)

• Powerbeats

• Powerbeats Pro

• Beats Solo Pro

• Beats Fit Pro

ios15-iphone13-pro-airpods-headphone-audio-levels-animation

Als je automatische apparaatkeuze hebt ingeschakeld voor je AirPods, worden je instellingen voor aangepast geluid uitgewisseld tussen je iPhone, iPad en gekoppelde Apple Watch (met watchOS 7), maar ze worden niet overgezet naar je Mac.

'Aangepaste koptelefoon' configureren

1. Zorg ervoor dat je beschikt over de nieuwste versie van iOS of iPadOS.

2. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Audio en visueel' > 'Aangepaste koptelefoon'. Schakel 'Aangepaste koptelefoon' in.

3. Kies hoe je je instellingen voor aangepast geluid wilt toepassen:

• Schakel 'Telefoon' in om deze instellingen toe te passen op telefoongesprekken, FaceTime-gesprekken en alle apps voor videogesprekken van derden.

• Schakel 'Media' in om deze instellingen toe te passen op muziek, films, podcasts, audioboeken, Siri, voicemail en live luisteren.

4. Pas de geluidsinstellingen van je koptelefoon aan:

'Configuratie van aangepast geluid' gebruiken

1. Herstel alle huidige audioconfiguraties naar de standaardinstelling:

• Ga naar 'Instellingen' > 'Muziek' > 'Equalizer' en tik op 'Uit' om de equalizer uit te schakelen.

• Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Audio en visueel' en pas de audiobalans aan met de schuifknop. Plaats de schuifknop voor de audiobalans in het midden.

2. Sluit je koptelefoon aan. Zorg ervoor dat je je in een rustige omgeving bevindt.

3. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Audio en visueel' > 'Aangepaste koptelefoon'. Tik op 'Configuratie van aangepast geluid'.

4. Volg de instructies op het scherm. Als je klaar bent, tik je op 'Gebruik aangepaste instellingen' om de op basis van jouw keuzes voorgestelde instellingen toe te passen. Je kunt op elk gewenst moment terugkeren naar de standaardinstellingen.

Je audiogramgegevens van de Gezondheid-app gebruiken

Tik op 'Configuratie van aangepast geluid' en tik vervolgens op 'Gebruik audiogram' om je audiogramgegevens van de Gezondheid-app te gebruiken om de geluidsinstellingen aan te passen.

Als je een vrijwel symmetrisch audiogram hebt, wordt voor 'Aangepaste koptelefoon' het gemiddelde van beide oren genomen om het linker- en rechteraudiokanaal op dat profiel af te stellen. Als je een asymmetrisch audiogram hebt, worden de linker- en rechteraudiokanalen afgesteld op het betere oor.

De geluidsinstellingen handmatig aanpassen

Vanuit het scherm voor de geluidsinstellingen van de koptelefoon kun je de instellingen voor toon en versterking ook handmatig aanpassen. Tik op 'Speel voorbeeld af' om een audiosample met je huidige instellingen te beluisteren. Je kunt deze instellingen wijzigen terwijl je naar de audiosample luistert zodat je ze kunt vergelijken.

De balans van het audiovolume tussen het linker- en rechterkanaal aanpassen:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Audio en visueel'.

2. Pas de audiobalans aan met de schuifknop.

Als je de transparantiemodus gebruikt op je AirPods Pro of AirPods Max, lees je hier hoe je de balans tussen het linker- en rechterkanaal instelt.

De transparantiemodus aanpassen op je AirPods Pro

'Aangepaste koptelefoon' ondersteunt de transparantiemodus op AirPods Pro, waardoor zachte stemmen beter hoorbaar zijn en de geluiden uit je omgeving worden afgestemd op je luisterbehoeften. Met AirPods Pro (2e generatie) kun je ook adaptieve audio gebruiken om de instellingen voor ruisonderdrukking automatisch aan te passen op basis van je omgeving. Meer informatie over de transparantiemodus en hoe je deze inschakelt.

Wanneer de transparantiemodus is ingeschakeld, kunnen de instellingen voor 'Aangepaste koptelefoon' veranderen hoe je je eigen stem hoort of het geluidsniveau van je omgeving verhogen. Mogelijk moet je deze instellingen aanpassen om de juiste configuratie te vinden die voor jou het aangenaamst is. Je kunt met een relatief zachte instelling beginnen door de schuifknop voor de toon of versterking aan te passen. Vervolgens verhoog je de instellingen geleidelijk tot een niveau dat het beste werkt om de stemmen van mensen of het natuurlijke geluid in je omgeving te horen.

De instellingen voor de transparantiemodus aanpassen:

1. Zorg ervoor dat je beschikt over de nieuwste versie van iOS of iPadOS.

2. Doe je AirPods Pro in je oren en verbind ze met je iPhone of iPad.

3. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Audio en visueel' > 'Aangepaste koptelefoon' > 'Transparantiemodus'.

4. Tik op 'Aangepaste transparantiemodus' om deze in te schakelen.

Om de balans van het audiovolume tussen het linker- en rechterkanaal aan te passen, sleep je de schuifknop voor de transparantiebalans naar links of naar rechts. Je kunt de instellingen van de transparantiemodus ook aanpassen door op de knop 'Horen'knop 'Horen' te tikken in het bedieningspaneel.

'Gespreksversterking' op je AirPods Pro gebruiken

'Gespreksversterking' richt je AirPods Pro op de persoon die voor jou staat en spreekt. Dit maakt het gemakkelijker om te horen wanneer je een persoonlijk gesprek voert.

'Gespreksversterking' inschakelen:

1. Zorg ervoor dat je beschikt over de nieuwste versie van iOS of iPadOS.

2. Doe je AirPods Pro in je oren en verbind ze met je iPhone of iPad.

3. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Audio en visueel' > 'Aangepaste koptelefoon'.

4. Controleer of instellingen voor 'Aangepaste koptelefoon' zijn ingeschakeld.

5. Tik op 'Transparantiemodus' en schakel 'Aangepaste transparantiemodus' in.

6. Schakel 'Gespreksversterking' in.

Je kunt 'Gespreksversterking' ook inschakelen door op de knop 'Horen'knop 'Horen' te tikken in het bedieningspaneel.

Meer informatie

Lees meer over het aanpassen van de audio-instellingen op je iPhone.