Muziek, geluidseffecten en voice-over toevoegen in iMovie

Voeg muziek, geluidseffecten en gesproken tekst in voice-over toe aan uw iMovie-project op iPhone, iPad, iPod touch en Mac.

U kunt geluiden toevoegen aan uw iMovie-project, als toevoeging of in plaats van het geluid dat met uw videofragment is opgenomen, om een leuke en professioneel afgewerkte video te maken.

Geluid toevoegen aan een iMovie-project op iPhone, iPad of iPod touch

U kunt diverse audiobestanden toevoegen aan uw iMovie-project:

• Muziek van de ingebouwde soundtracks en geluidseffecten die deel uitmaken van iMovie.
  • Nummers die u naar uw apparaat hebt gedownload in de Muziek-app.
  • Uw eigen aangepaste nummers die u met een app zoals GarageBand hebt gemaakt of zelf gemaakte geluidseffecten die u hebt bewaard in iCloud Drive, op uw apparaat of andere locatie.

Als u gesproken tekst in voice-over wilt toevoegen, kunt u deze direct opnemen in de tijdbalk van uw iMovie-project.

Nummers toevoegen in iMovie op iPhone, iPad of iPod touch

1. Tik in de tijdbalk van het geopende project op de knop 'Voeg media toe'
  2. Tik op 'Audio' en vervolgens op een optie:
    • Tik op 'Soundtracks' om door de ingebouwde soundtracks te bladeren.
    • Tik op 'Mijn muziek' om door nummers te bladeren die u in de Muziek-app naar uw apparaat hebt gedownload.*
    • Om door nummers te bladeren die zijn opgeslagen in iCloud Drive of een andere locatie, tikt u op 'Mijn muziek' en vervolgens op 'Bestanden'.
  3. Tik op een nummer om een voorbeeldweergave te beluisteren. U wordt mogelijk gevraagd om het nummer naar uw apparaat te downloaden voordat u een voorbeeldweergave ervan kunt beluisteren.
  4. Tik op de plusknop naast een nummer om het nummer aan uw project toe te voegen. Het nummer wordt onderaan de tijdbalk van het project toegevoegd en wordt gestart bij het begin van het project.

Wanneer u een nummer toevoegt, wordt het automatisch aangepast aan de lengte van het project. U kunt de lengte van het nummer wijzigen zoals u dit kunt doen met elk ander fragment. Het is ook mogelijk om meerdere nummers in een project te gebruiken. Als u bijvoorbeeld de stemming van de muziek in de loop van uw project wilt wijzigen, kunt u het eerste nummer op de tijdbalk inkorten en een ander nummer achter het eerste nummer plaatsen.

Als u een nummer of ander audiobestand toevoegt dat korter dan 1 minuut is, gedraagt het zich als een geluidseffect in het project.

Een geluidseffect toevoegen in iMovie op iPhone, iPad of iPod touch

Een geluidseffect onder een videofragment beweegt mee met het videofragment als u het verplaatst, in tegenstelling tot nummers, die niet zijn gekoppeld aan videofragmenten.

1. Scrol in het geopende project door de tijdbalk totdat de afspeelkop (de verticale witte lijn) zich op het punt bevindt waar u het geluidseffect wilt toevoegen.
  2. Tik op de knop 'Voeg media toe' , tik op 'Audio' en vervolgens op een optie:
    • Tik op 'Geluidseffect' om door de ingebouwde geluidseffecten te bladeren.
    • Tik op 'Mijn muziek' om toegang te krijgen tot de geluidseffecten in uw muziekbibliotheek
    • Tik op 'Bestanden' om toegang te krijgen tot nummers die in iCloud Drive of op andere locaties worden bewaard.
  3. Tik op een geluidseffect om een voorbeeldweergave te horen.
  4. Tik op de plusknop van een geluidseffect om het effect aan uw project toe te voegen.

Voice-over opnemen in iMovie op iPhone, iPad of iPod touch

1. Scrol in het geopende project door de tijdbalk totdat de afspeelkop (de verticale witte lijn) zich op het punt bevindt waar u de voice-over wilt toevoegen.
  2. Tik op de knop 'Voice-over' en tik vervolgens op 'Neem op'. Het opnemen begint na het aftellen van drie seconden.
  3. Wanneer u klaar bent, tikt u op 'Stop' en vervolgens op een van deze opties:
    • Tik op 'Test' om de opname te beluisteren.
    • Tik op 'OK' om de opname te behouden en aan uw project toe te voegen.
    • Tik op 'Opnieuw' om de opname opnieuw uit te voeren.
    • Tik op 'Annuleer' om de opname te verwijderen en de opnameregelaars te sluiten.

Als u een voice-overopname opnieuw wilt gebruiken of door andere opnamen wilt bladeren die u in iMovie hebt gemaakt, tikt u op de knop 'Voeg media toe' en tikt u achtereenvolgens op 'Audio', 'Mijn muziek' en 'Opnamen'.

Het volume van een fragment aanpassen in iMovie op iPhone, iPad of iPod touch

Nadat u geluid hebt toegevoegd aan uw iMovie-project, kunt u het volume van de audiofragmenten aanpassen om de geluidsmix precies goed te krijgen. U kunt ook het volume aanpassen van videofragmenten die met geluid zijn opgenomen.

Als u het volume van een audio- of videofragment wilt aanpassen, tikt u op het fragment op de tijdbalk en tikt u op de volumeknop onderaan het venster. Vervolgens sleept u de schuifknop naar rechts of links om het volume te verhogen of te verlagen. Wanneer u het geluid van een fragment helemaal uit zet, wordt het symbool voor 'Geluid uit' weergegeven in het fragment op de tijdbalk.

U kunt ook andere aanpassingen maken, zoals het uitfaden van het geluid of het wijzigen van de snelheid van het fragment. Lees hier hoe u dit doet op een iPhone en iPod touch of op een iPad.

Geluid toevoegen aan een project in iMovie voor Mac

In iMovie voor Mac kunt u audiobestanden rechtstreeks vanuit de Finder naar de tijdbalk slepen. Via de mediakiezer in iMovie kunt u ook nummers of andere audiobestanden uit uw muziekbibliotheek of andere locaties gebruiken. Als u gesproken tekst in voice-over wilt toevoegen, kunt u deze direct opnemen in de tijdbalk van uw iMovie-project.

Audiobestanden slepen naar de tijdbalk van het iMovie-project op de Mac

U kunt audiobestanden zoals .mp4-, .mp3-, .wav- en .aif-bestanden vanuit de Finder en het bureaublad rechtstreeks naar de tijdbalk van uw iMovie-project slepen. Audiobestanden die naar de tijdbalk worden gesleept, gedragen zich verschillend afhankelijk van waarheen u ze sleept:

• Als u wilt dat een audiobestand gekoppeld blijft aan een bepaald videofragment, zelfs als u het videofragment verplaatst, sleept u het audiobestand naar vlak onder het videofragment, zodat er een verbindingsbalk wordt weergegeven tussen de fragmenten. Op deze manier kunt u geluidseffecten of voice-over-geluid toevoegen en koppelen aan een specifiek videofragment in uw project, ongeacht waar het fragment zich bevindt op de tijdbalk.
  • Als u een audiobestand naar de muziekbron sleept, aangegeven door het muzieknootsymbool op de tijdbalk, wordt het audiofragment niet verplaatst als u een videofragment verplaatst op de tijdbalk. Op deze manier kunt u achtergrond- of themamuziek toevoegen die gedurende de volledige duur van het project wordt afgespeeld.

Muziek en geluidseffecten toevoegen met de iMovie-kiezer op de Mac

In iMovie kunt u bladeren door uw muziekbibliotheek en materiaal toevoegen uit de muziekbibliotheek en de ingebouwde geluidseffecten.

1. Klik in het geopende project op 'Audio' bovenaan het venster en kies een optie:
    • Om toegang te krijgen tot uw muziekbibliotheek, klikt u in de bibliotheeklijst op 'Muziek' (of 'iTunes' als u macOS Mojave of lager gebruikt) en bladert u door de selecties*.
    • Om toegang te krijgen tot de ingebouwde geluidseffecten zoals 'Voetstappen' of 'Regen', klikt u op 'Geluidseffecten' in de bibliotheeklijst.
  2. Klik op de afspeelknop naast een nummer of geluidseffect om een voorbeeldweergave ervan te beluisteren voordat u het aan de tijdbalk toevoegt. U kunt ook een nummer of geluidseffect selecteren, klikken in de golfvorm bovenaan de mediakiezer en vervolgens op de spatiebalk drukken om een voorbeeldweergave te beluisteren.
  3. Wanneer u het gewenste nummer of geluidseffect hebt gevonden, sleept u het van de mediakiezer naar de tijdbalk:
    • Als u materiaal als achtergrond- of themamuziek voor uw film wilt gebruiken, kunt u nummers naar de muziekbron slepen.
    • Als u muziek of geluidseffecten aan een specifiek videofragment wilt koppelen, sleept u deze naar vlak onder het videofragment zodat er een verbindingsbalk wordt weergegeven tussen de fragmenten.

Als u een nummer wilt gebruiken dat u in GarageBand hebt aangemaakt en het wilt gebruiken via de iMovie-kiezer, deelt u het GarageBand-project via de mediakiezer in GarageBand

Het geluidsvolume van een fragment aanpassen in iMovie voor Mac

Nadat u video- en audiofragmenten aan uw film hebt toegevoegd, kunt u het volume van de fragmenten aanpassen en de audio van de fragmenten in- en uitfaden.

* Als u een nummer hebt geïmporteerd dat is gekocht in de iTunes Store en u hoort geen geluid, of als u een bepaald nummer niet kunt importeren, dan is het nummer waarschijnlijk een door iTunes Digital Rights Management (DRM) beschermd muziekbestand dat u niet kunt gebruiken in uw project.