Notities gebruiken op je iPhone, iPad en iPod touch

Met Notities kun je gedachten vastleggen, checklists aanmaken, ideeën uittekenen enzovoort. En met iCloud kun je je notities op al je apparaten up-to-date houden.

Symbool voor Notities

Aan de slag

• Controleer of de nieuwste versie van iOS of iPadOS op je iPhone, iPad of iPod touch staat.

• Om de nieuwste functies van Notities te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je Notities hebt geconfigureerd met iCloud of notities hebt bewaard op je apparaat. Veel functies van Notities werken niet met andere e-mailaanbieders.

Een nieuwe notitie aanmaken

1. Open Notities.

2. Tik op de knop 'Nieuw'knop 'Nieuw' en maak je notitie aan.

iPhone waarop wordt getoond hoe je een notitie aanmaakt in de app Notities.
  3. Tik op 'Gereed'.

De eerste regel van de notitie wordt gebruikt als titel. Als je de opmaakstijl van de eerste regel wilt wijzigen, ga je naar 'Instellingen' > 'Notities' > 'Begin nieuwe notities met' en selecteer je een optie.

Je kunt Notities ook snel openen via het bedieningspaneel. Ga naar 'Instellingen' > 'Bedieningspaneel' en voeg 'Notities' toe. Open vervolgens het bedieningspaneel en tik op 'Notities' om een notitie aan te maken. Of je zegt tegen Siri: 'Maak een nieuwe notitie aan'.

Meer doen met Notities

Met Notities kun je je belangrijkste notities vastmaken en kun je tekenen, checklists maken, documenten scannen en ondertekenen en bijlagen toevoegen, zoals foto's, video's of weblinks.

Een notitie vastmaken

iPhone waarop wordt getoond hoe je een notitie vastmaakt in de app Notities.

Maak je favoriete of belangrijkste notities vast zodat je ze gemakkelijker kunt terugvinden. Om een notitie vast te maken, veeg je naar rechts over de notitie en laat je los. Of ga naar de notitie, tik op de knop 'Meer'knop 'Meer' en tik op de knop 'Maak vast'knop 'Maak vast'. Om een notitie los te maken, veeg je weer naar rechts over de notitie.

Een notitie opmaken

De opmaakopties in Notities op de iPhone

Tik in de notitie op de tabelknopOpmaaksymbool voor een tabel. of de opmaakknopOpmaaksymbool voor titels en koppen in de app Notities. om een tabel, titel, kop of lijst met opsommingstekens toe te voegen. Je kunt ook de opmaakknop ingedrukt houdenOpmaaksymbool voor titels en koppen in de app Notities. om snel een lijst met opmaakopties te openen.

Wijzigingen in een notitie ongedaan maken

Als je een wijziging die je in een notitie hebt aangebracht, wilt terugdraaien, tik je op de knop 'Maak ongedaan'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding bovenaan het scherm. Je kunt alle wijzigingen die je hebt aangebracht ongedaan maken zolang je de huidige notitie open hebt.

Een bijlage toevoegen

iPhone waarop wordt getoond hoe je een bijlage toevoegt in de app Notities.

Als je iets uit een andere app wilt toevoegen, zoals een locatie of website, tik je op de knop 'Deel'knop 'Deel' in de app van waaruit je wilt delen. Tik op de app Notities, selecteer de notitie waaraan je een bijlage wilt toevoegen en tik vervolgens op 'Bewaar'.

Een foto of video toevoegen

iPhone waarop wordt getoond hoe je een foto of video aan een notitie toevoegt in de app Notities.

Als je een foto of video wilt toevoegen, tik je in een notitie en vervolgens op de cameraknopcameraknop. Tik op 'Maak foto of video' om een nieuwe foto of video te maken, of op 'Kies foto of video' om een bestaande toe te voegen. Tik op 'Gebruik foto' of 'Gebruik video' of tik op 'Voeg toe' om een bestaande foto of video toe te voegen. Je kunt ook documenten scannen en ze toevoegen aan je notities.

Een link naar een notitie maken

In iOS 17 en hoger kun je in een notitie links maken naar andere notities:

1. Houd in een notitie je vinger op een lege plek. Zodra je loslaat, wordt het optiemenu geopend.

2. Tik op de knop 'Vooruit'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding tot je 'Voeg link toe' ziet en tik daar vervolgens op.

3. Voer de titel in van de notitie waarnaar je wilt linken en selecteer deze in de lijst.

De opties voor het toevoegen van een link in Notities op een iPhone met iOS 17 of hoger.
  4. Schakel 'Gebruik titel van notitie als naam' in of uit. Voer indien nodig een andere linktekst in.

5. Tik op 'Gereed'.

Je kunt ook '>>' typen in de hoofdtekst van je notitie, de titel invoeren van de notitie waarnaar je wilt linken en deze selecteren in de lijst.

Mappen aanmaken

1. Tik vanuit de lijst met notities op de pijl terugGele pijl om terug te gaan naar het vorige scherm. om je lijst met mappen te bekijken.

2. Tik in de lijst 'Mappen' op de knop 'Nieuwe map'symbool 'Nieuwe map'.

iPhone waarop wordt getoond hoe je een map aanmaakt in de app Notities.
  3. Kies waar je de map wilt toevoegen. Als je een submap wilt aanmaken, sleep je de map die je een submap wilt maken naar de hoofdmap. Deze wordt vervolgens ingesprongen onder de hoofdmap geplaatst.

4. Geef de map een naam en tik op 'Bewaar'.

Een notitie verplaatsen naar een andere map

1. Tik vanuit een notitie op de pijl terugGele pijl om terug te gaan naar het vorige scherm. om terug te gaan naar je lijst met notities.

2. Tik in de lijst met notities op de knop 'Meer'knop 'Meer' en tik vervolgens op 'Selecteer notities'.

3. Tik op de notities die je wilt verplaatsen.

iPhone waarop wordt getoond hoe je een notitie verplaatst naar een andere map in de app Notities.
  4. Tik op 'Verplaats' en selecteer de map waarnaartoe je ze wilt verplaatsen.

Je notities bekijken in de galerijweergave

De galerijweergave biedt je een nieuwe manier om je notities te bekijken, waardoor het makkelijker dan ooit is om de notitie waar je naar zoekt te vinden. Open een map of lijst met notities, tik op de knop 'Meer'knop 'Meer' en tik vervolgens op 'Bekijk als galerie'.

iPhone waarop wordt getoond hoe notities eruitzien in de galerijweergave.

Je notities sorteren binnen mappen:

1. Ga naar de map die je wilt sorteren.

2. Tik op de knop 'Meer'knop 'Meer' en tik vervolgens op 'Sorteer notities op'.

3. Geef aan hoe je de notities wilt sorteren.

Als je al je notities automatisch wilt sorteren, ga je naar 'Instellingen' > 'Notities' en tik je op 'Sorteer notities op'. Kies vervolgens hoe je je notities gesorteerd wilt hebben.

Een notitie of bijlage zoeken

Als je een specifieke notitie zoekt, tik je gewoon op het zoekveld en voer je in wat je zoekt. Je kunt zoeken naar getypte en handgeschreven notities. De zoekfunctie kan herkennen wat er te zien is in de afbeeldingen binnen je notities. Als je bijvoorbeeld op 'fiets' zoekt, worden alle afbeeldingen met een fiets weergegeven. De zoekfunctie kan ook specifieke tekst vinden binnen gescande documenten of afbeeldingen, zoals bonnetjes of rekeningen.

Als je iets in een specifieke notitie zoekt, selecteer je de notitie en tik je op de knop 'Meer'knop 'Meer'. Tik vervolgens op 'Zoek in notitie' en typ wat je zoekt.

Je kunt ook zoeken naar bijlagen. Tik in de lijst met notities op de knop 'Meer'knop 'Meer' en tik vervolgens op 'Bekijk bijlagen'. Je gaat naar de notitie met die bijlage door je vinger op de miniatuur van de bijlage te houden en vervolgens te tikken op 'Toon in notitie'.

Een instantnotitie maken vanaf het toegangsscherm

Met een Apple Pencil op een compatibele iPad kun je een instantnotitie aanmaken vanaf het toegangsscherm of verdergaan waar je was gebleven met je laatste notitie. Als je deze instellingen wilt wijzigen, ga je naar 'Instellingen' > 'Notities', tik je op 'Open Notities in toegangsscherm' en kies je een optie.

Tik met je Apple Pencil op toegangsscherm en maak je notitie. Wat je maakt, wordt automatisch bewaard in Notities.

Notities beveiligen

Met de Notities-app kun je een notitie vergrendelen zodat de notitie niet zichtbaar is voor iemand anders die jouw apparaat gebruikt. Afhankelijk van je apparaat kun je de toegangscode van je apparaat of het inlogwachtwoord van je Mac gebruiken, naast Face ID of Touch ID, om je notities te vergrendelen en te ontgrendelen.

Je notities beveiligen met een wachtwoord

Een notitie verwijderen

1. Veeg naar links over de notitie in de lijst met notities.

2. Tik op de prullenmand knop 'Prullenmand'.

Je kunt ook de notitie openen, tikken op de knop 'Meer'knop 'Meer' en tikken op 'Verwijder'.

Lees wat je moet doen als je notities mist

Een verwijderde notitie herstellen

1. Ga in de Notities-app naar de mappenlijst.

2. Tik op 'Recent verwijderd'.

3. Tik op de notitie die je wilt behouden.

4. Tik ergens in de notitie en tik vervolgens op 'Zet terug'.

iCloud configureren voor Notities

Je kunt iCloud gebruiken om je notities op al je apparaten bij te werken. Als je iCloud wilt configureren voor Notities, ga je naar 'Instellingen' > '[jouw naam]' > 'iCloud' en schakel je 'Notities' in. Je ziet je notities nu op alle Apple apparaten waarop je bent ingelogd met dezelfde Apple ID.

Meer informatie over Notities

iCloud Notities via een webbrowser gebruiken

Als je Notities op iCloud.com wilt gebruiken, ga je naar icloud.com en log je in met je Apple ID (de Apple ID die je voor iCloud gebruikt). Klik op de Notities-app.

Als je een andere iCloud-app gebruikt, kun je overschakelen naar Notities door bovenaan het venster van icloud.com op de naam van de app te klikken.

Als je op iCloud.com met Notities wilt werken, moet je een browser gebruiken die wordt aanbevolen in Systeemvereisten voor iCloud.

Als je op iCloud.com alleen Pages, Numbers, Keynote en Instellingen ziet, heb je geen account geconfigureerd voor iCloud Notities. Om je notities te bewaren in iCloud (zodat je notities tussen je verschillende apparaten worden gesynchroniseerd en je toegang hebt tot je notities op internet), ga je naar de iCloud-instellingen > 'Accounts' op je apparaat en schakel je het synchroniseren van notities in.

Als je Notities probeert te gebruiken op iCloud.com, maar een bericht krijgt waarin staat dat een iCloud-e-mailadres nodig is, is jouw iCloud niet geconfigureerd met een gratis @icloud.com-e-mailaccount. iCloud gebruikt deze e-mailaccount om notities te bewaren voor de originele Notities-app op iCloud.com en op jouw apparaten. Als je geen @icloud.com e-mailadres hebt, kun je er een aanmaken door Notities in te schakelen in de iCloud-instellingen op je Mac of in Instellingen op je iOS-apparaat.