Notities gebruiken op uw iPhone, iPad en iPod touch

Gebruik Notities om gedachten vast te leggen, checklists aan te maken, ideeën uit te tekenen enzovoort. En met iCloud kunt u uw notities op al uw apparaten up-to-date houden.

Aan de slag

• Controleer of de nieuwste versie van iOSop uw iPhone, iPad of iPod touch staat.
  • Om de nieuwste functies van Notities te gebruiken, controleert u of u Notities hebt geconfigureerd met iCloud of dat u notities hebt bewaard op uw apparaat. Veel functies van Notities werken niet met andere e-mailaanbieders.
  • Als u tekeningen in Notities hebt, zorgt u ervoor dat ze bijgewerkt zijn zodat u gebruik kunt maken van de nieuwste functies.

Een nieuwe notitie aanmaken

U kunt in de app Notities direct een nieuwe notitie aanmaken. U kunt ook Siri vragen er een voor u te maken.

Handmatig een notitie aanmaken

Open Notities. Tik op  om uw notitie in te voeren. Als u klaar bent, tikt u op 'Gereed'. De eerste regel van de notitie wordt gebruikt als titel.

Siri vragen om een notitie te maken

Moet u snel een notitie maken? Dan zegt u tegen Siri "Maak een nieuwe notitie." Vervolgens vertelt u Siri wat er in de notitie moet komen te staan.

Een notitie verwijderen of vastzetten

U verwijdert een notitie door op  te tikken of door naar links te vegen over de notitie in de lijst en vervolgens te tikken op 'Verwijder'.

Als u een verwijderde notitie wilt terugzetten, gaat u naar de mappenlijst en tikt u op 'Recent verwijderd'. Tik op de notitie die u wilt behouden, tik ergens in de notitie en tik vervolgens op 'Zet terug'. Lees wat u moet doen als u notities mist.

Om een notitie vast te zetten, veegt u naar rechts over de notitie en laat u los. Als dit de eerste notitie is die u hebt vastgezet, wordt een symbool van een speld weergegeven boven aan de lijst van notities. Om een notitie los te maken, veegt u weer naar rechts over de notitie.

Meer doen met Notities

Met Notities kunt u tekenen, checklists aanmaken, documenten scannen en tekenen en bijlagen toevoegen, zoals foto's, video's of snelkoppelingen.

Een checklist aanmaken

Tik in een notitie en tik vervolgens op . Voer uw lijst in en tik op de lege cirkel om een taak te voltooien. U kunt onder andere afgevinkte items automatisch naar de onderkant sorteren en vegen om ze te laten inspringen. Lees meer over het aanmaken van takenlijsten met Notities.

Een notitie opmaken

Om een tabel, titel, kop of opsommingslijst te maken, tikt u in een notitie en tikt u op  of . Tik op een iPhone of iPod touch op 'Gereed' wanneer u klaar bent. Op een iPad hoeft u niet op 'Gereed' te tikken.

Een bijlage toevoegen

Om iets uit een andere app toe te voegen, zoals een locatie in Kaarten of een website in Safari, tikt u op  in de app waarvandaan u iets wilt delen. Tik op de app 'Notities', selecteer de notitie waaraan u een bijlage wilt toevoegen en tik vervolgens op 'Bewaar'. U kunt de bijlage toevoegen aan een nieuwe notitie of een bestaande.

Een foto of video toevoegen

Om een foto of video toe te voegen, tikt u in een notitie en tikt u vervolgens op . Tik op 'Fotobibliotheek' om een bestaande foto of video toe te voegen. U kunt ook tikken op 'Maak foto of video' om een nieuwe toe te voegen. Tik op 'Gereed', of 'Gebruik foto' of 'Gebruik video'.

Mappen aanmaken en uw notities organiseren

U kunt mappen en deelmappen aanmaken om uw notities georganiseerd te houden. Dit doet u als volgt:

1. Tik in de lijst van notities op Pijl terug om de mappenlijst weer te geven.
  2. Tik in de mappenlijst op 'Nieuwe map'.
  3. Kies waar u de map wilt toevoegen. Als u een submap wilt aanmaken, sleept u de map die u een submap wilt maken naar de hoofdmap. Deze wordt vervolgens ingesprongen onder de hoofdmap geplaatst.
  4. Geef de map een naam en tik op 'Bewaar'.

Een notitie verplaatsen naar een andere map:

1. Als u zich in een notitie bevindt, tikt u op Pijl terug om de lijst van notities weer te geven.
  2. In de lijst met Notities tikt u op 'Wijzig'  en vervolgens op 'Selecteer notities'.
  3. Tik op de notities die u wilt verplaatsen.
  4. Tik op 'Verplaats naar' en selecteer de map waarnaartoe u ze wilt verplaatsen.

Uw notities bekijken in de galerijweergave

In iOS 13 geeft de galerijweergave u een nieuwe manier om uw notities te bekijken, waardoor het makkelijker dan ooit is om de notitie waar u naar zoekt te vinden. Tik op  om uw notities te zien als visuele miniatuurafbeeldingen. Tik opnieuw op  om de notities in een lijst te bekijken.

Uw notities sorteren binnen mappen:

1. Ga naar de map die u wilt sorteren.
  2. Veeg naar beneden op uw scherm totdat u het zoekveld ziet.
  3. Tik op het veld 'Sorteer op' en kies vervolgens hoe u uw notities wilt sorteren. U kunt elke map sorteren op aanmaakdatum, bewerkingsdatum of titel.

Om al uw notities automatisch te sorteren, gaat u naar 'Instellingen' > 'Notities' en tikt u op 'Sorteer notities op'. Kies vervolgens hoe u uw notities gesorteerd wilt hebben.

Een notitie of bijlage zoeken

Om een specifieke notitie te zoeken, scrolt u naar de bovenkant van de lijst in Notities, tikt u op het veld 'Zoek' en voert u in wat u zoekt. U kunt zoeken naar getypte en handgeschreven notities. Met iOS 13 kan de zoekfunctie zelfs herkennen wat er te zien is op de afbeeldingen binnen uw notities. Als u bijvoorbeeld op 'fiets' zoekt, worden alle afbeeldingen met een fiets weergegeven. De zoekfunctie kan ook specifieke tekst vinden binnen gescande documenten, zoals bonnetjes of rekeningen.

Om binnen een specifieke notitie te zoeken, selecteert u de notitie waarin u wilt zoeken, tikt u op  en scrolt u naar beneden totdat u 'Zoek in notitie' ziet. Vul daarna in waar u naar wilt zoeken.

U kunt ook zoeken naar bijlagen. Tik op in de rechterbovenhoek en vervolgens op 'Bekijk bijlagen'. U gaat naar de notitie met die bijlage door uw vinger op de miniatuur van de bijlage te houden en vervolgens te tikken op 'Toon in notitie'.

Een instantnotitie aanmaken vanaf het toegangsscherm

Met Apple Pencil op een compatibele iPad kunt u direct een notitie aanmaken vanaf het toegangsscherm of verdergaan waar u was gebleven met uw laatste notitie. Om deze instellingen te wijzigen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Notities'. Tik op 'Open Notities in toegangsscherm' en kies een optie.

Tik op het toegangsscherm met uw Apple Pencil en maak uw notitie. Alles wat u maakt, wordt automatisch bewaard in Notities.

Notities beveiligen

Met de Notities-app kunt u een notitie vergrendelen, zodat de notitie niet zichtbaar is voor iemand anders die uw apparaat gebruikt. Afhankelijk van uw apparaat kunt u Face ID, Touch ID of een wachtwoord gebruiken om uw notities te vergrendelen en ontgrendelen.

Lees meer over het beveiligen van uw notities met wachtwoordbeveiliging.

iCloud configureren voor Notities

U kunt iCloud gebruiken om uw notities op al uw apparaten bij te werken. Als u iCloud wilt configureren voor Notities, gaat u naar 'Instellingen' > [uw naam] > 'iCloud' en schakelt u 'Notities' in. U ziet uw notities nu op alle Apple apparaten waarop u bent ingelogd met dezelfde Apple ID.

Meer informatie over Notities