Uw kind helpen bij de configuratie van een iPhone, iPad of iPod touch

Configureer de iPhone, iPad of iPod touch van uw kind zodat het apparaat beschermd is en het kind mee kan doen aan 'Delen met gezin' enzovoort. U kunt ook de instellingen van het apparaat aanpassen zodat u weet welke functies het kind gebruikt.

Wanneer u voor uw kind een nieuwe iPhone, iPad of iPod touch aanschaft, kunt u daarop Face ID of Touch ID, een Apple ID, 'Delen met gezin', de Zoek mijn-app en beperkingen instellen. Als u het apparaat al hebt geconfigureerd, kunt u toch de instellingen nalopen en functies zoals 'Delen met gezin' configureren. Bekijk de tips hieronder.

Face ID, Touch ID of een toegangscode configureren

Configureer Face ID of Touch ID, zodat u het apparaat met een blik of uw vingerafdruk kunt ontgrendelen. U kunt een alternatief uiterlijk registreren voor Face ID en tot en met vijf vingerafdrukken, dus die van u, maar ook die van uw kind.

U kunt ook een zescijferige toegangscode instellen om de gegevens van het kind te helpen beschermen. Tik op 'Toegangscodeopties' om een viercijferige toegangscode of een aangepaste toegangscode in te stellen. Waarschuw het kind dat het zijn of haar wachtwoord nooit aan iemand anders moet geven.

Zorg ervoor dat u een andere toegangscode kiest dan de toegangscode waarmee u het apparaat ontgrendelt. Als u de toegangscode voor beperkingen niet meer weet die u op een eerdere versie van iOS hebt ingesteld of als u uw toegangscode voor Schermtijd bent vergeten, moet u uw apparaat wissen en het vervolgens configureren als een nieuw apparaat om de toegangscode te verwijderen. Als u uw apparaat herstelt vanaf een reservekopie, wordt de toegangscode niet verwijderd.

De Apple ID van uw kind controleren

Een Apple ID is de account waarmee u toegang hebt tot Apple voorzieningen zoals de App Store, Apple Music, iCloud, iMessage, FaceTime en meer. In principe moet iedereen een eigen Apple ID hebben. Zorg er dus voor dat uw kind inlogt met een eigen Apple ID. Deel uw Apple ID niet met uw kind. Als uw kind uw Apple ID gebruikt, kunt u problemen krijgen (u krijgt dan bijvoorbeeld iMessage-berichten die voor het kind bestemd waren en omgekeerd). Lees hoe u zorgt dat alle gezinsleden hun eigen Apple ID gebruiken.

Vervolgens gaat u naar de Apple ID-accountpagina van het kind om te controleren of de gegevens juist zijn. Controleer de geboortedatum. Die moet correct zijn, want deze wordt gebruikt voor voorzieningen zoals 'Delen met gezin'.

'Delen met gezin' configureren

Via 'Delen met gezin' kunnen gezinsleden hun aankopen in de App Store en Apple Books, een Apple Music-gezinsabonnement, iCloud-opslag en meer onderling delen zonder een account te delen. Als u het delen van aankopen inschakelt, worden alle aankopen die door uw gezinsleden worden gestart, bij uw account in rekening gebracht.

U kunt ook 'Vraag om te kopen' instellen voor uw kind. Wanneer een kind een aankoop start, wordt er een melding verstuurd naar u als gezinshoofd. U kunt de download dan bekijken en de aankoop rechtstreeks op uw eigen apparaat goedkeuren of weigeren. Dit geldt zowel voor aankopen als voor gratis downloads.

Zoek mijn [apparaat] inschakelen in iOS 13 en hoger
Zoek mijn [apparaat] kunt u het apparaat van uw kind opsporen als het ooit zoekraakt of wordt gestolen. Ook kunt u het apparaat ermee beschermen. Log simpelweg in op iCloud.com met hun Apple ID of gebruik de Zoek mijn-app om het verloren apparaat op te sporen.

Via 'Delen met gezin' kunnen alle gezinsleden het apparaat van een ander gezinslid helpen opsporen.

Lees meer over het configureren van Zoek mijn [apparaat]. Als u iOS 12 hebt, moet u de Zoek mijn iPhone-app configureren en te gebruiken.

Gezinsleden opsporen met Zoek mijn
Met Zoek mijn kunt u uw gezinsleden opsporen vanaf uw apparaat met iOS 13 or hoger. U opent de app, voegt uw kind toe als vriend en vraagt het kind om de uitnodiging te accepteren.

Via 'Delen met gezin' kunnen gezinsleden automatisch onderling hun locatie delen.

Lees meer over het configureren van Zoek mijn. Lees meer over het configureren van Zoek mijn vrienden als u iOS 12 of lager hebt.

'Beperkingen voor materiaal en privacy' instellen voor uw kind

Met Schermtijd in iOS 12 of hoger kunt u 'Beperkingen voor materiaal en privacy' gebruiken om specifieke apps en functies op de iPhone van uw kind te blokkeren of te beperken. Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' > 'Ga door' en kies vervolgens 'Dit is mijn iPhone' of 'Dit is de iPhone van mijn kind'.

Als het apparaat van uw kind is, kunt u Schermtijd configureren en instellingen opgeven op het apparaat zelf of 'Delen met gezin' gebruiken om het apparaat van uw kind te configureren vanaf uw eigen iPhone of iPad. Nadat u het apparaat van uw kind hebt geconfigureerd, kunt u 'Delen met gezin' ook gebruiken om vanaf uw eigen apparaat rapporten te bekijken en instellingen aan te passen.

Met Schermtijd kunt u ook een speciale toegangscode aanmaken om uw instellingen te beveiligen, zodat u de enige bent die extra tijd kan toewijzen of wijzigingen kan aanbrengen.