macOS opnieuw installeren via macOS Recovery

Lees hier hoe u macOS Recovery gebruikt om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren op de ingebouwde of op een externe schijf.

Opnieuw installeren via macOS Recovery

Met macOS Recovery kunt u het Mac-besturingssysteem eenvoudig opnieuw installeren, zelfs als u de opstartschijf eerst moet wissen. Het enige wat u nodig hebt, is een internetverbinding. Als er een draadloos netwerk beschikbaar is, kunt u dit selecteren in het Wifi-menu  in de menubalk. Dit menu is ook beschikbaar in macOS Recovery.

1. Start op via macOS Recovery

Om op te starten via macOS Recovery, schakelt u de Mac in en houdt u meteen daarna een van de volgende toetscombinaties ingedrukt op het toetsenbord. Command-R wordt over het algemeen aanbevolen, vooral als u macOS Sierra 10.12.4 of hoger nog nooit eerder hebt geïnstalleerd.

Command (⌘)-R

Installeer de macOS-versie die het laatst op de Mac geïnstalleerd was.

Option-⌘-R

Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met de Mac.

Shift-Option-⌘-R

Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.

Laat de toetsen los wanneer u het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet, of als u wordt gevraagd een firmwarewachtwoord in te voeren. Als u het venster 'macOS-hulpprogramma's' ziet, hebt u de Mac opgestart via macOS Recovery.

venster 'macOS-hulpprogramma's'

2. Bepaal of u de schijf moet wissen (formatteren)

Als u de schijf moet wissen voordat u macOS installeert, selecteert u 'Schijfhulpprogramma' in het venster 'macOS-hulpprogramma's' en klikt u op 'Ga door'. Het wissen van de schijf is waarschijnlijk niet nodig, tenzij u de Mac verkoopt of weggeeft of als er een probleem is waardoor u genoodzaakt bent om de schijf te wissen. Lees hier wanneer en waarom u een schijf moet wissen.

3. Installeer macOS

Volg deze stappen om macOS te installeren nadat het apparaat is opgestart via macOS Recovery:

1. Kies 'Installeer macOS opnieuw' (of 'Installeer OS X opnieuw') in het venster 'macOS-hulpprogramma's'.
  2. Klik op 'Ga door' en volg de instructies op het scherm. U wordt gevraagd om uw schijf te selecteren en de installatie te starten.
    Als u in het installatieprogramma wordt gevraagd om de schijf te ontgrendelen, voert u het wachtwoord in dat u gebruikt om in te loggen bij uw Mac. Als het installatieprogramma uw schijf niet kan vinden of als er een bericht wordt weergegeven dat de installatie op uw computer of volume niet mogelijk is, zult u mogelijk uw schijf moeten wissen.
    Installatievenster van macOS
  3. Wacht totdat de installatie is voltooid en zet uw Mac niet in de sluimerstand. Sluit ook de klep niet. Tijdens de installatie kan de Mac opnieuw worden opgestart. De voortgangsbalk kan verschillende keren verschijnen en uw scherm kan minuten lang leeg zijn.

Als de Mac opnieuw opstart met een configuratie-assistent en u de Mac wilt verkopen of weggeven, drukt u op Command-Q om de assistent te stoppen zonder de configuratie te voltooien. Klik vervolgens op 'Zet uit'. Wanneer de nieuwe eigenaar de Mac opstart, kan deze zijn of haar eigen informatie gebruiken om de configuratie te voltooien.

Als u macOS Sierra 10.12.4 nooit eerder hebt geïnstalleerd

Als macOS Sierra 10.12.4 of hoger nooit eerder is geïnstalleerd op de Mac, werkt macOS Recovery anders:

• Command-R is nog steeds de aanbevolen manier om op te starten via macOS Recovery. Deze toetscombinatie zorgt ervoor dat de installatie niet wordt gekoppeld aan uw Apple ID. Dit is belangrijk als u de Mac wilt verkopen of weggeven.
  • Met Option-Command-R installeert u de versie van macOS die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.
  • Shift-Option-Command-R is niet beschikbaar.