NVRAM of PRAM opnieuw instellen op uw Mac

Als uw Mac problemen heeft met instellingen die in het NVRAM of PRAM worden bewaard, kan het helpen om het NVRAM of PRAM opnieuw in te stellen.

Het NVRAM (non-volatile random-access memory) is een klein stukje geheugen waarin bepaalde instellingen van de Mac worden bewaard en waaruit ze snel kunnen worden opgehaald. In het PRAM (Parameter RAM) wordt hetzelfde soort informatie bewaard. Het PRAM wordt op dezelfde manier opnieuw ingesteld als het NVRAM.

Instellingen die in het NVRAM kunnen worden bewaard, zijn bijvoorbeeld het geluidsvolume, de beeldschermresolutie, de geselecteerde opstartschijf, de tijdzone en recente 'kernel panic'-gegevens. De instellingen die in het NVRAM worden bewaard zijn afhankelijk van uw Mac en de devices die u gebruikt met uw Mac.

Als u problemen hebt die te maken hebben met deze instellingen, kan het helpen om het NVRAM opnieuw in te stellen. Als de Mac bijvoorbeeld opstart van een andere schijf dan u in de voorkeuren voor 'Opstartschijf' hebt opgegeven, of als er korte tijd een vraagteken wordt weergegeven voordat de Mac opstart, moet u het NVRAM mogelijk opnieuw instellen.

Het NVRAM opnieuw instellen

OptionplusCommandplusPplusR

Zet de Mac uit en weer aan en houd meteen deze vier toetsen tegelijk ingedrukt: Option, Command, P en R. Laat de toetsen na ongeveer twintig seconden los. In die tijd kan het lijken alsof de Mac opnieuw opstart.

Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, is het mogelijk dat deze toetscombinatie helemaal geen effect heeft of ervoor zorgt dat de Mac wordt opgestart met macOS Recovery. Schakel het firmwarewachtwoord uit voordat u het NVRAM opnieuw instelt.

Als de Mac klaar is met opstarten, is het een goed idee om Systeemvoorkeuren te openen en alle instellingen aan te passen die opnieuw zijn ingesteld, zoals het geluidsvolume, de beeldschermresolutie, de ingestelde opstartschijf of de tijdzone.

Meer informatie

• Als u een Mac-desktop gebruikt in plaats van een Mac-notebook, en de instellingen zoals het geluidsvolume of de tijdzone telkens opnieuw worden ingesteld wanneer u de Mac afsluit en van de stroom afhaalt, dan moet mogelijk de batterij binnen in de Mac worden vervangen. Deze kleine batterij bevindt zich op het moederbord van de computer en zorgt ervoor dat de NVRAM-instellingen bewaard blijven wanneer de Mac geen stroom heeft. U kunt de batterij van de Mac laten vervangen bij een Apple serviceprovider.
  • Als u problemen hebt wanneer u de Mac in de sluimerstand zet of uit de sluimerstand haalt, de batterij van uw Mac-notebook oplaadt of als u andere problemen met de voeding hebt, moet u misschien de SMC (System Management Controller) opnieuw instellen.