Toetscombinaties tijdens het opstarten van een Mac

Lees hier meer over de Mac-functies en -tools die je kunt gebruiken door tijdens het opstarten een of meerdere toetsen ingedrukt te houden.

Op een Mac met Apple silicon

Nagaan of je een Mac met Apple silicon hebt

1. Schakel je Mac in en blijf de aan/uit-knop ingedrukt houden terwijl de Mac opstart.

2. Laat de aan/uit-knop los wanneer je het scherm met opstartopties ziet met daarop de opstartschijven en een tandwielsymbool met het label 'Opties'.

3. Van hieruit kun je opstarten vanaf een andere schijf, opstarten in veilige modus, macOS-herstel gebruiken en meer. Meer informatie over deze opties.

Op een Intel-Mac

Als je Mac geen Apple silicon heeft, is het een Intel-Mac.

Richtlijnen voor het gebruik van deze toetscombinaties

• Houd alle toetsen in de combinatie tegelijk ingedrukt, niet één voor één.

• Als een toetscombinatie niet werkt bij het opstarten van de Mac, zet je de Mac eerst uit. Als je de Mac niet kunt uitzetten, houd je de aan/uit-knop ongeveer 10 seconden ingedrukt, net zo lang tot de Mac wordt uitgeschakeld. Vervolgens houd je de toetscombinatie ingedrukt nadat je op de aan/uit-knop hebt gedrukt om de Mac in te schakelen.

• Wacht een paar seconden voordat je op de toetsen drukt; tijdens het opstarten kan het even duren voordat de Mac het toetsenbord herkent. Sommige toetsenborden hebben een lampje dat kort knippert bij het opstarten, wat aangeeft dat het toetsenbord wordt herkend en klaar is voor gebruik.

• Als je een draadloos toetsenbord gebruikt, sluit je dit met een kabel aan op de Mac, als dat mogelijk is. Je kunt ook het ingebouwde toetsenbord of een bedraad toetsenbord gebruiken. Als je een toetsenbord gebruikt dat is gemaakt voor een pc, zoals een toetsenbord met een Windows-logo, probeer dan een toetsenbord dat is gemaakt voor de Mac.

• Sommige toetscombinaties werken niet als je Mac gebruikmaakt van een firmwarewachtwoord. Schakel eerst het firmwarewachtwoord uit.

• Als je Boot Camp gebruikt om op te starten met Microsoft Windows, stel je de de voorkeuren voor Opstartschijf zo in dat de Mac wordt opgestart met macOS. Sluit de Mac vervolgens af of herstart de Mac en probeer het opnieuw.

Toetscombinaties voor een Intel-Mac

Command (⌘)-R: opstarten met het ingebouwde macOS-herstelsysteem. Of gebruik Option-Command-R of Shift-Option-Command-R om op te starten met macOS-herstel via het internet. macOS-herstel installeert verschillende versies van macOS, afhankelijk van de toetscombinatie die je gebruikt.

Option (⌥) of Alt: opstarten met Opstartbeheer, waarbij je andere opstartschijven of -volumes kunt kiezen.

Option-Command-P-R: het NVRAM of PRAM opnieuw instellen.

Shift (⇧): opstarten in de veilige modus.

D: opstarten met het hulpprogramma Apple Diagnose. Gebruik Option-D om met dit hulpprogramma op te starten via internet.

N: opstarten vanaf een NetBoot-server, als je Mac opstartvolumes op het netwerk ondersteunt. Houd Option-N ingedrukt als je met een standaardschijfkopie voor opstarten vanaf de server wilt opstarten.

Command-S: opstarten in de modus voor één gebruiker. Werkt niet in macOS Mojave en nieuwer.

T: opstarten in doelschijfmodus.

Command-V: opstarten in gedetailleerde modus.

Verwijder (⏏) of F12 of muisknop of knop van de trackpad: verwisselbare media zoals een optische schijf verwijderen.