AssistiveTouch gebruiken op een iPhone, iPad of iPod touch

U kunt AssistiveTouch gebruiken om een apparaat te bedienen, gebaren zoals knijpen, vegen met meerdere vingers of 3D Touch te helpen uitvoeren en Siri te gebruiken.

AssistiveTouch inschakelen

Als u AssistiveTouch inschakelt, ziet u het AssistiveTouch-menu. U kunt het naar alle randen van het scherm slepen. Tik vervolgens op het menu op het te openen.

U kunt AssistiveTouch op een aantal manieren inschakelen:

• Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' en schakel AssistiveTouch in.
  • Zeg tegen Siri 'Schakel AssistiveTouch in'.
  • Ga naar Instellingen > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Activeringsknop' en schakel AssistiveTouch in.

Wanneer de Activeringsknop is ingeschakeld, kunt u AssistiveTouch in- of uitschakelen vanaf elk scherm door drie keer op de knop aan de zijkant van uw iPhone X of een later model te klikken. Als uw apparaat een Thuisknop heeft, kunt u daar drie keer op drukken. Om de snelheid van drie keer klikken op uw iPhone X of latere model aan te passen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Zijknop'. Tik op 'Standaard', 'Langzaam' of 'Langzaamst' om een kliksnelheid te kiezen. Als uw apparaat een Home-knop heeft, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Thuisknop' en kiest u een kliksnelheid.

Als u AssistiveTouch inschakelt, ziet u het AssistiveTouch-menu.

U kunt deze naar alle randen van het scherm slepen. Tik op het menu om het te openen. Om het AssistiveTouch-menu te sluiten, tikt u er gewoon op wanneer het open is.

Een apparaat bedienen met AssistiveTouch

U kunt AssistiveTouch gebruiken om bepaalde instellingen op het apparaat te zoeken en aan te passen, zoals Volume, Roteer scherm, Vergrendel scherm en meer. Tik op het AssistiveTouch-menu en tik op de instellingen die u wilt wijzigen.

Als uw apparaat iOS 11 of eerder gebruikt, kunt u AssistiveTouch gebruiken om dit uit te schakelen. Volg deze stappen om het apparaat uit te schakelen:

1. Open het AssistiveTouch-menu en tik op Apparaat.
  2. Houd uw vinger op het toegangsscherm totdat 'zet uit' verschijnt.

U kunt AssistiveTouch ook gebruiken om het beginscherm weer te geven. Open gewoon het AssistiveTouch-menu en tik op Thuis. Als u Siri wilt gebruiken, opent u het AssistiveTouch-menu en tikt u op 'Siri'. U ziet 'Siri' alleen op apparaten met iOS 5 of hoger.

Voor toegang tot de berichtgeving opent u het AssistiveTouch-menu en tikt u op Berichtencentrum. Om naar 'Bedieningspaneel' te gaan, opent u het AssistiveTouch-menu en tikt u op 'Bedieningspaneel'. Daar kunt u bijvoorbeeld Bluetooth in- en uitschakelen, AirPlay en AirDrop gebruiken, foto’s nemen en meer.

3D Touch gebruiken met AssistiveTouch

Als u een iPhone 6s of iPhone 6s Plus hebt, kunt u 3D Touch met AssistiveTouch gebruiken. 3D Touch geeft u snelkoppelingen naar zaken die u vaak doet, zoals berichten, e-mails en foto’s versturen. Om 3D Touch te vinden, opent u het AssistiveTouch-menu en tikt u op Aangepast.

Via 3D Touch krijgt u met een tik een voorvertoning van de inhoud die u bekeek, zoals een bericht. Met een tweede tik opent u een volledige weergave van de inhoud.

Zo kiest u een 3D Touch-gebaar:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Pas hoogste menu aan' > '3D Touch-handeling'.
  2. Kies de handeling die u wilt uitvoeren wanneer u 3D Touch met het AssistiveTouch-symbool gebruikt.

Gebaren gebruiken

Op uw iPhone X of later kunt ugebaren gebruiken om snel te navigeren, multitasken, instellingen aan te passen en toegang te krijgen tot de dingen die u het meest gebruikt.

Vegen of slepen met meerdere vingers:

1. Open het menu AssistiveTouch en tik op 'Apparaat' > 'Meer' > 'Gebaren'.
  2. Selecteer het aantal vingers voor het gebaar dat u wilt maken.
  3. Veeg of sleep in de richting die nodig is voor het gebaar wanneer de cirkels op het scherm verschijnen.
  4. Tik op de menuknop wanneer u klaar bent.

Knijpen:

1. Open het AssistiveTouch-menu en tik op 'Favorieten' > 'Knijp'.
  2. Verplaats de knijpcirkels naar een willekeurige plaats op het scherm wanneer deze verschijnen.
  3. Sleep de knijpcirkels naar binnen of naar buiten.
  4. Tik op de menuknop wanneer u klaar bent.

Maak op een van deze manieren een eigen gebaar aan:

• Open het AssistiveTouch-menu. Tik op 'Aangepast' en selecteer een lege plaatsaanduiding voor gebaren
  • Ga naar Instellingen > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'AssistiveTouch' > 'Maak nieuw gebaar aan'. Volg dan de stappen op het scherm.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.